Multe gospodine se întreabă ce înseamnă wokul și de ce a devenit peste noapte una dintre cele mai bune ustensile din bucătăria oricărui bucătar. Se pare că acest instrument de gătit a reușit cu succes să se impună tot mai mult în bucătăriile lumii, aducând avantaje numeroase sănătății oamenilor. Unii dintre cei care folosesc tigaia wok recunosc că au oferit-o cadou, de foarte multe ori, prietenilor care au gustat din bunătățile culinare preparate astfel și le-au apreciat pentru gustul nemaipomenit.
Cuprins
Wokul, vasul ideal pentru orice bucătărie
Se spune atât de des în ziua de astăzi că tigaia wok a devenit cel mai bun instrument de gătit și în bucătăria românească, nu doar în cea chinezească, deși unii spun că ar fi destul de greu de folosit. Adevărul este că wokul reprezintă o alternativă la gătitul tradițional, oferind preparate sănătoase din belșug.
Ce este tigaia wok
Această tigaie provine din cultura asiatică și este un vas destinat gătitului, cu o formă de semi-sferă și un mâner de lemn. Un avantaj deosebit al gătitului cu ajutorul wokului este acela că timpul destinat preparării alimentelor este mai mic, legumele rămânând crocante și păstrându-și vitaminele, mineralele, dar și culorile vii.
Wokul este originar din sudul Chinei, răspândindu-se de-a lungul istoriei, treptat, în restul lumii. Fundul tigăii este bombat, forma sa concentrând uniform căldura în interior. Tigaia wok este fabricată din diferite materiale, precum:
- oțel carbon;
- fontă;
- aluminiu;
- inox;
- cupru;
- ceramică;
- teflon;
- xenon.
Specialiștii recomandă ca wokul să aibă o grosime cât mai mare și ca imediat după ce este cumpărat să fie curățat corespunzător.
Cum se păstrează tigaia wok în cele mai bune condiții
Imediat după ce proprietarul a intrat în posesia tigăii mult dorite, trebuie să meargă acasă și să o curețe bine cu un burete fin, apă caldă și puțin detergent, în așa fel încât să nu-l deterioreze. După acest prim pas se va unge bine cu ulei și va fi introdusă pentru 20 de minute la cuptor, la temperaturi de 230 de grade, așezată cu fața în jos. Următorul pas este să se prăjească ceapă în puțin ulei pentru a îndepărta gustul metalic.
Toate aceste lucruri se realizează pentru a se crea la suprafața wokului acel strat lucios care va împiedica alimentele preparate să se lipească între ele. După fiecare utilizare, tigaia va fi spălată bine și uscată cu ajutorul unui prosop moale, care nu lasă scame.
Gătitul la tigaia wok
Procedeul de gătire este stir-fry la o temperatură de peste 230 de grade Celsius. Ingredientele trebuie să se amestece în continuu, astfel încât rezultatele să fie unele cât mai bune. Uleiul se utilizează într-o cantitate foarte mică, iar acest lucru nu poate fi decât benefic pentru sănătatea oamenilor.
Înainte de a începe gătitul alimentelor, trebuie lăsat uleiul la încins cam 30 de secunde la flacără mare și doar după aceea bucătarul va pune ingredientele în interiorul wokului. În caz contrar, toate se vor lipi, iar rezultatele vor fi catastrofale. După ce bucatele au fost preparate, sunt scoase din wok și nu vor fi lăsate să se odihnească acolo. Vasul se spală imediat după utilizare, cu apă fierbinte.
Avantajele gătitului la wok sunt următoarele:
- este o alternativă mult mai sănătoasă;
- este rapid;
- păstrează proprietățile nutritive ale alimentelor;
- permite gătirea unei cantități mari de mâncare;
- combinațiile sunt infinite;
- gustul cărnii este fantastic;
- e distractiv;
- rămâne o experiență interesantă în orice bucătărie.
Pentru a ști exact dacă vasul este suficient de fierbinte sau nu, se folosește testul mâinii. Se pune palma deasupra tigăii wok, la o distanță de 3-4 cm. Dacă este fierbinte, atunci se pot adăuga alimentele, dacă nu, atunci se mai așteaptă câteva secunde. Gospodinele mai pot verifica acest aspect picurând apă pe fundul vasului. Dacă sfârâie, atunci totul este potrivit pentru a începe să gătească.
Alegerea vasului wok potrivit trebuie să țină cont de mai multe lucruri. Grosimea vasului este esențială, materialul din care este fabricat, de asemenea, la fel și duritatea lui.
În concluzie, wokul poate să devină metoda cea mai ușoară de a găti rapid și sănătos, fiind un fel de mâncare foarte colorat și spornic, care îi atrage chiar și pe cei mici. Treptat, această tigaie va deveni indispensabilă în orice bucătărie.
surse foto: unsplash.com, shutterstock.com