Amenajare restaurant – cum să obții cel mai spectaculos local

Amenajare restaurant

Atunci când vrei să găsești idei de amenajări interioare pentru restaurante, te poți inspira din poze. Principala capcană în care antreprenorii cad este aceea că urmăresc estetica imaginilor, fără să se informeze despre regulile de baza ale designului. De aceea, ai nevoie și de câteva sfaturi care să te ajute, dar și de recomandări pentru pisele de mobilier și decorațiunile folosite.

Design restaurant interior – cum îl alegi?

Există o mulțime de restaurante poziționate atât în centrul orașelor, cât și printre blocuri sau la periferie, iar fiecare luptă să își atragă cât mai mulți clienți. Pentru a reuși în această industrie, localul tău trebuie să fie unul cu totul special, pentru că toate dispun de mâncare, muzică și băuturi. 

Primul pas este acela de a alege o tematică pentru restaurant. Poate fi vorba de un meniu cu specific sau o estetică aparte, inspirată din filme celebre, cărți, citate sau orice este iconic. Acest concept trebuie reinterpretat și îmbunătățit prin aducerea lui în modernitate. De exemplu, un restaurant la marginea mării trebuie să aibă un aer cât mai romantic, de vacanță, în timp ce un local în mijlocul munților poate deveni cu succes rustic. Totodată, cele amplasate în oraș, au nevoie de o identitate foarte bine definită, pentru a se diferenția de celelalte și pentru a nu deranja vizual estetica străzilor și a cartierului din care fac parte. 

De asemenea, trebuie să oferi o experiență cu adevărat interesantă și captivantă pentru clienții tăi, pe lângă delicatesele servite. Acest lucru înseamnă că designul salonului, al barului și al terasei să devină o sărbătoare pentru ochii celor care îți trec pragul. Astfel, numărul lor va crește, își vor dori să se întoarcă, iar recunoașterea și loialitatea mărcii devine una puternică. 

Paleta cromatică este extrem de importantă, iar designerii de interior sunt de părere că o culoare poate influența până la 90% din impresia inițială a unui client. Mai mult decât atât, ele pot impacta pofta de mâncare a oaspeților, dar și confortul lor. 

Design restaurant – cum îl amenajezi în funcție de dimensiune

Atunci când găsești idei de amenajări pentru restaurante, iar unele dintr ele îți sunt pe plac, încearcă să îți imaginezi cum le poți încorpora în spațiul tău, indiferent că aceasta are dimensiuni reduse sai mai generoase. Ține cont de cele șapte elemente ale designului interior:

  • culoare;
  • formă;
  • aliniere;
  • textură;
  • lumină;
  • modă;
  • spațiu;

Ca să nu dai greș, asigură-te că intrarea în restaurant este cât mai primitoare și mai plăcută din punct de vedere estetic. Poți să apelezi chiar și la plante, pentru că toți oamenii le iubesc. Pe lângă faptul că sunt plăcute, ele îmbunătățesc starea de spirit, și elimină toxinele din aer și stresul. 

Dimensiunea restaurantului este foarte importantă, pentru că de ea depinde nu numai așezarea scaunelor și a meselor, ci și libertatea de mișcare a oamenilor. Dacă nu dispui de mult spațiu, ai grijă ca localul să fie cât mai aerisit și să montezi mai puține decorațiuni, însă te poți juca cu nuanțele și estetica pereților. De asemenea, în cazul în care ai mult loc disponibil, asigură-te că mesele se află la depărtare una de cealaltă, pentru a oferi intimitate.

Amenajare restaurant mic

Atunci când ai un restaurant mic, trebuie să lucrezi cu spațiul disponibil și să îl faci să arate spectaculos. Este posibil să te lovești și de o bucătărie la fel de mică. Ce faci atunci? Pune-o în prim plan și lasă clienții tăi să vadă o parte din ea. Aceștia se vor bucura să observe cum chefii pregătesc mâncarea lor favorită și vor aștepta cu nerăbdare să o savureze. 

De asemenea, un spațiu de dimensiuni reduse va beneficia de pe urma oglinzilor pentru că oferă iluzia de loc mare și aerisit. Mai mult decât atât, pardoseala nu trebuie să fie plictisitoare. Alege un model de gresie sau parchet cât mai inedit care completează restul decorului. 


Pentru că ai un restaurant destul de mic, trebuie să compensezi cumva acest lucru. În cazul spațiilor înguste este posibil ca iluminatul natural să nu fie îndeajuns, iar pentru a beneficia de o atmosferă cât mai plăcută, trebuie să apelezi la aplice de perete și plafoniere, pe lângă sursele de iluminat principale. Le poți monta în dreptul fiecărei mese și rămâne la latitudinea clienților dacă vor să le aprindă sau nu. De asemenea, poți apela și la pendule și suspensii dacă tavanul nu este unul scund. Dacă îți dorești ca acestea să devină atracția principală a restaurantului tău, trebuie să te orientezi către modele cât mai unice și mai inedite. Pentru a obține acest lucru, brandul Ideal Lux îți va deveni cel mai bun prieten. Produsele mărcii se remarcă prin tehnologii inovatoare și materiale premium folosite în obținerea lor.

De asemenea, un restaurant mic ar trebui să fie extrem de cosy. Pentru a obține această atmosferă plăcută, alege să amplasezi canapele confortabile și măsuțe de cafea cu un design unic. Nu uita de pernele decorative, pentru că vor aduce sentimentul de „acasă” oricărui client. Unele dintre cele mai spectaculoase designuri sunt cele ale brandului Kartell, datorită calității lor. Majoritatea produselor sunt fabricate împreună cu designeri internaționali, ceea ce le oferă unicitate.

Amenajare restaurant mare

Atunci când ai un restaurant destul de mare este foarte probabil să te pierzi în decorarea lui pentru ca spațiul să arate cu totul uniform. De aceea, sfatul specialiștilor este să urmezi o estetică minimalistă, cu mult alb și infuzii rare de culoare. 

De asemenea, tot aici poate vrei să transformi barul într-unul din punctele focale principale. În timp ce bucătăria este inima unui restaurant, barul este locul unde magia are lor, cea a cocktailurilor și a băuturilor fine. Atrage atenția asupra acestui loc adăugând candelabre fabuloase și vibrante de la Ideal Lux.

Poți adăuga culoare prin alegerea unor vaze decorative. Dacă vrei ca acestea să devină vedetele restaurantului tău, atunci optează pentru unele cu un design unic, pe care nu îl poți vedea oriunde. Printre cele mai apreciate produse se numără vazele Villeroy & Boch, brand cu o bogată tradiție de modelare a porțelanului. Vazele reușesc să îmbine cu succes frumusețea naturii cât și designul urban, pentru o obține structuri unice.

Trebuie să înțelegi faptul că un restaurant mare, cu multe mese, poate deveni foarte ușor o dezordine vizuală, lucru ce trebuie evitat. De aceea, indiferent de tematica aleasă, rămâi fidel minimalismului și a decorațiunilor spectaculoase prin culoare și formă.

Amenajare terasă restaurant

Un design de restaurant bine pus la punct, trebuie să aibă și o terasă la fel de interesantă. Dacă localului tău i se poate adăuga această extensie este necesar să profiți de acest avantaj. Toți oamenii iubesc să își savureze cafeaua sau ceaiul în aer liber, să lucreze din exterior sau să ia cina cu prietenii – toate în timp ce se bucură de aer curat și liniște. 

Amenajarea terasei restaurantului trebuie să fie, în primul rând, concentrată pe iluminat și pe sistemul de încălzire care va fi pus în funcțiune iarna. Este indicat să se potrivească foarte bine cu fațada localului tău și cu estetica stradală. De asemenea, alege piese de mobilier rezistente le umiditate și la razele puternice ale soarelui. Ia în considerare montarea unor umbrele pe timp de vară și crearea unui confort cât mai mare pentru clienții tăi. 


Nu uita că poți miza de decorațiuni florale, lumânări parfumate și alte ornamente care aduc un plus de stil și de opulență terasei tale. Adaugă scrumiere și alte ornamente, pentru că majoritatea persoanelor care vor asta aici sunt fumătoare.

Amenajarea unui restaurant în funcție de concept

Indiferent de conceptul pe care l-ai ales, trebuie să ții cont de câteva aspecte esențiale, pentru ca amenajarea să se termine cu succes și să obții rezultatul mult dorit. Primul lucru constă în organizarea bucătăriei, a băilor și a salonului principal. Gândește-te la fluxul de oameni care trec în mod constant prin local și asigură-te că au spațiu suficient pentru a se desfășura. 

Următorul pas foarte important este iluminatul. El poate oferi o atmosferă perfectă sau o poate distruge cu totul, atât de esențial este să alegi sursele de iluminat potrivite. Este important ca lumina naturală cu cea artificială să se combine cât mai bine, pentru a crea un efect relaxant și liniștitor. Lămpile cu bec dimabil reprezintă o soluție excelentă, deoarece, îți permit să reglezi intensitatea luminii în funcție de dorințele tale. 

De asemenea, indiferent de tema restaurantului, trebuie să găsești o paletă cromatică satisfăcătoare pentru ochii privitorului. În funcție de concept poți opta pentru nuanțe puternice, care să spargă cu brio plictiseala, însă ai grijă să nu exagerezi. Ele nu se potrivesc tuturor dimensiunilor și tematicilor unul local. 

Nu în ultimul rând, gândește-te la muzică. O alegere greșită care nu se pliază pe aspectul restaurantului poate strica întreaga experiență a clienților. Astfel, pentru a nu face nici o greșeală, ia în considerare publicul și preferințele lui, în funcție de vârstă, venituri sau statut social. 

Amenajări interioare restaurante rustice

Majoritatea amenajărilor de restaurante rustice se bazează pe foarte multe piese de mobilier și decorațiuni din lemn. Nu este nimic greșit la acest lucru, însă îi poți oferi un plus de eleganță și unicitate adăugând un perete de accent. Acesta va reuși să atragă atenția clienților tăi și te va ajuta în consolidarea temei pe care ai ales-o. 

Stilul rustic este excelent completat de cel industrial, unde găsești pereți din cărămidă, scaune metalice, iar barul devine unul dintre piesele cheie ale proiectului. Poți adăuga table de scris pe care să fie menționat meniul zilei, ofertele pe care le ai, evenimentele ce urmează să le găzduiești sau, pur și simplu, câteva cuvinte din parte celor care ți-au trecut pragul. Un restaurant rustic trebuie să aibă un caracter puternic și o personalitate proprie. 

Amenajări restaurante moderne

Dacă te gândești ce au în comun toate amenajările interioare ale restaurantelor moderne, răspunsul este cât se poate de clar: surse de iluminat spectaculoase. Acestea reprezintă o modalitate excelentă de a crea o atmosferă și o ambianță plăcută și relaxantă. 

De asemenea, detaliile sunt cele mai importante. De la farfuriile în care servești preparatele, pahare și șervețele, până la aranjarea mesei, toate aceste aspecte contează pentru clienții care vor să se bucure de un spațiu luxos. 

Așadar, dacă cei care îți trec pragul iubesc deja mâncare ta, acum spațiul îi va uimi cu siguranță. Ia în considerare sfaturile de mai sus și lasă-te inspirat!

Surse foto: Shutterstock.com, Sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri frecvente despre amenajarea restaurantului

Ce estetică trebuie să aibă un restaurant din inima orașului?

Avantajul că localul tău este în mijlocul orașului este unul foarte important, pentru că îți permite să alegi restaurantului orice tematică. Ia în considerare estetica străzilor și a magazinelor din jur și încearcă să o reinterpretezi mult mai bine.

Cum iluminez un restaurant care se află la subsol?

Alege surse de iluminat cât mai puternice și poziționează-le strategic printre mese.

Ce culori se potrivesc pentru designul unui restaurant mare?

Poți fi oricât de creativ îți dorești, însă pentru a nu aglomera spațiul, orientează-te către nuanțe neutre și accente de culoare.

Care sunt caracteristicile unei amenajari retro pentru restaurant?

Alege mobilier cât mai colorat, scaune, fotolii sau canapele confortabile și adaugă decorațiuni vintage.

Ce influențează atmosfera unui restaurant?

Muzica bună și iluminatul ambiental sunt principalele caracteristici care oferă clienților un sentiment de relaxare.