Amenajarea unei băi în stil rustic. Sfaturi de care să ții cont pentru crearea unei atmosfere intime + modele de băi rustice ingenioase

Amenajarea unei băi în stil rustic

Lemn și piatră: două elemente distincte, dar care se împletesc atât de bine, încât joacă rolurile principale în stilul de amenajare rustic, mai ales al unei băi. Atracția către organic, natură și origini își găsește calea din ce în ce mai mult în viața omului din secolul XXI, care simte acut dorința reîntoarcerii la viu și la esență. Stilul rustic oferă acest sentiment pe de-a-ntregul, de aceea băile rustice sunt din ce în ce mai populare. Așadar, iată sfaturi și idei importante pentru amenajarea unei băi în stil rustic, așa cum îți dorești.

Amenajarea unei băi moderne în stil rustic – elemente de care să ții cont

Amenajarea unui interior este ca un joc de puzzle. Doar găsire elementelor potrivite vor reda frumusețea planșei pe care o construiești, cu atât mai mult decorul băii, spațiul destinat intimității și definit (în cazul de față) de stilul rustic, adus în modernitate.

 Lemnul are o încărcătură aparte, fiind un element extrem de căutat în lumea designului de interior. Atent ales și tratat corect pentru a-i crește rezistența în timp, lemnul este primul element care definește stilul rustic. Dacă îți dorești să te apropii cât mai mult de natură și să simți trăirea firească de calm și refugiu odihnitor în propria casă, atunci nu ai cum să dai greș alegând mobilier de baie cu textură din lemn. Acesta poate fi folosit în structuri variate  de la oglinzile masive, care pot acoperi de sus până jos unul dintre pereți, până la rafturile cu blaturi elegante sau dulapuri înalte pentru pardoseală. De exemplu, dacă ești genul de persoană care iubește rafinamentul, dar înclină spre intimitatea pe care stilul rustic o împrăștie într-o încăpere, descoperă frumusețea accesoriilor și obiectelor sanitare marca Globo.

De asemenea, mizează pe efectul inegalabil al pietrei, deoarece nimic nu se compară cu un lavoar cu aspect natural. Nu este nevoie să încarci toți pereții băii cu piatră, ci doar cel din dreptul cabinei de duș sau al căzii. Folosește obiecte sanitare de calitate superioară marca Ideal Standard, o companie cu tradiție de peste un secol cu sediul în Belgia care vor oferi rafinamentul bogat pe care ți-l dorești.

Mai mult, elementul metal și granit completează tabloul rustic pe care vrei să-l creezi în baie. Amintirea vremurilor de odinioară și patina vechiului sunt îmbinate ideal cu mici accente de metal sau bronz. De aceea, evidențiază-le prin intermediul bateriilor de baie de calitate superioară Hansgrohe, unul dintre cei mai mari producători de fitinguri sanitare din întreaga lume.

Amenajarea unei băi în stil rustic de dimensiuni mici

Indiferent de stilul pe care l-ai ales, amenajarea băii rustice, dar de mici dimensiuni este o provocare întotdeauna. Primul lucru de care trebuie să ții cont este funcționalitatea. Baia trebuie să aibă această calitate pentru a răspunde nevoilor clare pentru care a fost construită. Al doilea lucru de care trebuie să ții cont este eficientizarea spațiului. Fiecare ungher și colț din încăpere trebuie bine gândite pentru a servi unui anumit scop. De exemplu: integrează în baie o scară vintage pe care să pui prosoape sau halatele de baie.

De asemenea, amplasarea unei cabine de duș walk-in va economisi mult spațiu. Folosește chiuvetă cu prindere pe perete care nu consumă din spațiu, ci din contră îl folosește în beneficiul tău. De altfel, alege gresie mai închisă la culoare spre deosebire de faianță. Acest truc dă iluzia de lărgire de care o baie mică are mare nevoie. Ia în considerare culorile neutre, mai ales pentru că băile rustice moderne sunt deseori definite de iluminarea blândă și odihnitoare pe care acestea o oferă.

Amenajarea unei băi în stil rustic de dimensiuni mari

Amenajarea interioară a unei băi mari în stil rustic îți invită creativitatea într-o aventură pe cinste. Poți gândi conceptul încăperii folosind materiale vechi cum sunt piatra și cărămida puse în evidență de albul zugrăvelilor. Baia în stil rustic are un șarm aparte care poate fi evidențiat de montarea unor rafturi din lemn cochete pe care să aranjezi tablouri de artă, vesela bunicii de la începutul secolului XX sau accesorii de baie esențiale.

O altă idee interesantă pentru amenajarea unei băi rustice este plasarea unei uși funcționale în stilul arhitectural de fermă american care denotă originalitate în stare pură. De altfel, o ușă de hambar reprezintă modalitate excelentă de a separa baia de dormitorul matrimonial sau poate fi utilizată ca dulap de lenjerie ascuns. Să nu-ți fie teamă să încorporezi flerul rustic, jucăuș  cu elemente de design mai mari, cum sunt grinzile decorative, un perete din lemn conservat sau feroneria grea care au puterea de a transforma baia complet.

Un alt sfat pe care este bine să-l iei în considerare pentru a construi o atmosferă suavă în baie este să acorzi o atenție deosebită schemei de culori. Nuanțele arămii ale pereților fuzionează perfect cu verdele smarald sau junglă ale plantelor agățătoare pe care le poți atârna de tavan într-un mod ingenios și unic. Punctul central al băii poate fi o cadă Besco, freestanding albă cu finisaj din strat Gelcoat, extrem de rezistent și cu proprietăți antibacteriene.

Amenajarea la mansardă a unei băi rustice

O baie la mansardă este o idee extrem de atrăgătoare, deși pare mai greu de realizat. Te anunțăm că nu ai de ce să-ți faci griji atâta timp cât, respecți regulile de spațialitate. De exemplu, zona de duș situată sub geamul din plafonul înclinat al camerei are dublu rol. Astfel, în baie intră lumina soarelui în timpul zilei și în același timp se creează posibilitatea eliminării umidității după ce ai făcut duș.

De altfel, profită de forma mansardei și montează central o cadă de hidromasaj în fața ferestrei, sub punctul cel mai înalt al plafonului. În acest mod, grinzile din lemn care sunt expuse vor crea o ambianță distinsă, iar geometria locului va oferi echilibrul perfect pentru o stare de bine la superlativ. Pentru un plus de confort alege să-ți personalizezi baia cu ajutorul firmei Vilux care fabrică obiecte sanitare performante, practice și extrem de elegante. Dacă tavanul este scund optează pentru piese de mobilier minimaliste și nu  aglomera sub nicio formă locul.

Accesorii și piese de mobilier într-o baie în stil rustic

O importanță aparte trebuie să aibă plafoanele și tâmplăria care cu ajutorul unui specialist pot fi conservate, echilibrând interiorul cu suprafața pereților și a pardoselii de culoare neutră din ciment. În acest mod vei obține luminozitatea fără de care interiorul unei băi rustice nu va avea același farmec. De asemenea, țesăturile cu motive tradiționale sunt la mare căutare, așa că poți îmbrăca fereastra băii cu storuri atent realizate pe comandă. Mai mult, sprijină de cadă o măsuță de baie fină din lemn care să reprezinte ingredientul secret pentru un final de zi în tihnă. Poți crea chiar, mici accente de culoare prin introducerea unui covor mic împletit la intrarea în baie și te poți servi de arta macrameului pentru a agăța de unul dintre pereți un decor masiv foarte apreciat în ultimii ani.

Te-am inspirat în planificarea noului proiect de amenajare a băii? Ține cont că pornirea creatoare începe de la detalii, continuă cu regulile de bază în orice amenajare interioară și se încheie cu elementele de finisaj care definesc stilul arhitectural ales.

Sursă foto Shuterstock.com,Sensodays.ro