Aranjamentele de șervețele – Metode și tehnici creative pentru orice tip de eveniment

Aranjamentele de șervețele

Șervețelele decorative sunt accesorii care nu pot lipsi de pe mesele rafinate și sofisticate, în casele în care se pune accent foarte mare asupra lucrurilor practice, dar mai ales plăcute din punct de vedere estetic. Materialele fine și delicate, imprimeurile spectaculoase, împăturirea festivă sunt câteva dintre detaliile care pot face cu adevărat diferența, demonstrând dorința gazdei de a arăta cât de implicată este în crearea unei atmosfere calde și primitoare. Cu puțină îndemânare și câteva secunde la dispoziție, aranjamentul șervețelelor poate aduce un plus de rafinament și de eleganță de necontestat.

În articolul de mai jos vei descoperi diferite tehnici și metode creative de împăturire a șervețelelor pentru impresionarea musafirilor tăi, dar și unele răspunsuri la întrebări frecvente legate de acest aspect.

Aranjamentele de șervețele și rolul lor în decorarea mesei

Frumusețea unei mese încântă de la prima privire orice mesean, așa că nu e de mirare că multe gazde vor să exceleze în acest sens. Imediat după ce pregătirile diferitelor feluri de mâncare au luat sfârșit, se pune accent pe aranjarea adecvată a mesei, inclusiv pe alegerea unor șervețele care să completeze totul vizual, cromatic și practic.

Șervețelele potrivite pentru decorarea unei mese cu pretenție trebuie să fie neapărat confecționate dintr-un material deosebit, indiferent că este vorba despre hârtie, bumbac, poliester, damasc, bambus etc. Șervețelele de hârtie sunt utilizate, de obicei, atunci când se pune bază pe practic, nu pe decor neapărat. Șervețelele textile trebuie să fie bine călcate, în caz contrar aspectul aranjamentului va avea de suferit. Toate aceste produse, însă, au un rol bine stabilit:

  • aduc un plus estetic când se servește masa;
  • sunt practice pe tot parcursul cinei, prânzului sau micului dejun;
  • demonstrează cât de multă atenție oferă gazdele musafirilor.

Aranjarea șervețelelor în funcție de eveniment

Șervețelele decorative, cu sau fără monogramă, cu diferite modele potrivite pentru orice tip de eveniment și pentru orice cromatică aleasă vor sta la mare cinste atât pe masa festivă, cât și pe cea folosită zi de zi. Cine vrea să impresioneze cu adevărat trebuie să le împăturească cu multă imaginație, așa că ar fi bine să cunoască unele tehnici și metode de împachetare a șervețelelor sau de utilizare pe post de ornamente. 

Totuși, arta împăturirii șervețelelor nu este la îndemâna oricui. Ideile de mai jos pot fi de folos:

  • Aranjarea șervețelelor pentru masa de Crăciun se poate face în forma unui brăduț. Cele mai bune tipuri de șervețele folosite în acest scop sunt cele din hârtie pentru că sunt deja împăturite într-un pătrat cu mai multe straturi. Nu trebuie suprapuse în totalitate straturile, acestea devenind ulterior crengile brăduțului;
  • Un șervețel din material de calitate poate fi împăturit pe diagonală, apoi se îndoaie cele două colțuri și se rulează. La final se trece un inel pentru a le prinde la mijloc. Rezultatul este foarte elegant și oferă un aspect vizual spectaculos;
  • Pentru mesele de Halloween, șervețelele pot fi împăturite în formă de liliac. Se pliază materialul în formă de triunghi echilateral. Colțurile de la baza triunghiului se pliază iarăși în scurt pentru a realiza aripile liliacului;
  • Împachetarea tacâmurilor cu ajutorul șervețelelor într-un plic se poate face rapid și foarte simplu. Primul pas este împăturirea într-un pătrat, apoi sunt desfăcute și lăsate în jos trei straturi. În această formă se întoarce șervețelul invers, cu partea intactă în sus, și se îndoaie colțurile cu pliuri. În plic pot fi introduse tacâmurile și pot fi adăugate diferite lucruri: o panglică, o sfoară, o floare, o crenguță etc;
  • O altă idee mai ușor de pus în practică este înfășurarea tacâmurilor în șervețelul pus pe diagonală. Partea de jos se strânge foarte bine și se leagă cu ajutorul unei panglici colorate, iar partea de sus este lăsată mai largă, în forma unui cornet;
  • Pentru masa de Paște se pot înfășura ouă în șervețele rulate, legându-se partea de sus cu șiret. Rezultă niște urechi de iepuraș de toată frumusețea;
  • Un șervețel de pânză poate căpăta forma unui sacou elegant. Ingenios și foarte rafinat, acest tip de aranjament va impresiona orice musafir. 

Dacă aceste tehnici par foarte complicate și sunt evitate din start, persoanele mai comode nu trebuie să uite metoda clasică de împachetare a șervețelelor, în formă de pătrat sau triunghi.

În concluzie, cei care doresc să aranjeze o masă cu adevărat fabuloasă, elegantă, chic, cu scopul de a se simți bine și de a-și impresiona musafirii care le calcă pragul casei trebuie să învețe câteva tehnici și metode de împăturire a șervețelelor, în așa fel încât acestea să completeze cu succes decorul ales. 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre aranjamentele de șervețele

De ce se folosesc aranjamentele de șervețele la mesele festive?

Aranjamentele de șervețele se folosesc la mesele festive pentru că oferă un aspect estetic deosebit, impresionând vizual musafirii, dar și unul practic, fiind de real folos pe parcursul servirii mesei.  

Care este cea mai populară metodă de aranjare a șervețelelor de masă?

Printre cele mai populare se numără metoda tradițională a împăturirii șervețelelor, în formă de pătrat sau triunghi. 

Care sunt materialele cele mai folosite pentru a realiza ornamente din șervețelele pentru masă?

Materialele cele mai utilizate pentru aranjamentele confecționate din șervețele sunt hârtia, bumbacul, poliesterul, damascul.