Case în stil italian – transformă-ți casa într-o oază de lux și rafinament

Case în stil italian

Designul italian a devenit sinonim cu strălucirea și eleganța. În zona bazinului Mării Mediterane s-a dezvoltat, de-a lungul secolelor, gustul pentru frumos și opulență. Încă din Antichitate, populațiile din această regiune au fost preocupate de latura estetică a existenței și au transformat acest aspect într-o filosofie de viață. Arhitectura, mobilierul și decorațiunile au avut mereu parte de atenția celor care au trăit pe teritoriul Italiei de astăzi. 

În continuare, vei afla care sunt caracteristicile acestui stil și cum îl poți aplica la tine acasă.

Caracteristicile stilului italian

O astfel de amenajare se definește prin bogăția detaliilor și a texturilor, prin elemente arhitecturale grandioase și printr-o paletă cromatică inspirată din mediul mediteranean.
Italienii nu ezită să ridice case de mari dimensiuni, adesea cu etaj și un număr mare de camere. Acest lucru se datorează faptului că acestea găzduiesc mai multe generații ale aceleiași familii. La exterior, imobilul va avea arcade impozante și coloane. În mod cert, vei găsi cel puțin o terasă sau o grădina, iar dacă spațiul este generos, cei care locuiesc acolo se bucură și de piscină.

Un alt element care se păstrează în cadrul amenajărilor în stil italian este paleta cromatică. Cele mai des utilizate culori sunt cele calde: galben, portocaliu, roșu, teracotă, auriu, arămiu și altele. La acestea se adaugă uneori albastrul și verdele măsliniu. Aceste nuanțe sunt inspirate de materialele naturale și elementele din peisajul mediteranean, precum solul, vegetația sau plajele din această zonă.

Calitatea materialelor este unul dintre cei mai importanți factori de care designerii italieni țin cont. Aceștia folosesc marmură, lemn masiv, tapițerie din piele și textile fine pentru a crea o ambianță luxoasă.

Idei de decor – elemente care îți vor transforma locuința într-o casă în stil italian

Pentru a oferi un aspect italian încăperilor tale, poți să aplici o parte dintre modalitățile de amenajare prezentate mai sus. 

Pardoseala

Luxul se construiește încă de la început într-un spațiu, așadar, poți începe cu pardoseala. Marmura și gresia sunt cele mai bune opțiune pentru a crea un spațiu cu specific italian.

Piese de mobilier pentru living

Într-o locuință construită după model italian, livingul este camera cu cea mai mare însemnătate. Acesta este spațiul în care se familia se reunește, sunt primiți musafirii și au loc majoritatea activităților. Așadar, creează acel aspect rafinat cu ajutorul unor piese de mobilier elegante, în culori și texturi bogate, precum pielea naturală sau catifeaua. De asemenea, include mese și scaune din lemn masiv, care păstrează culoarea naturală a acestuia. În ceea ce privește măsuța de cafea, poți opta pentru un aspect clasic sau unul ieșit din comun.

Decorațiunile și accesorizarea mesei
Italienii sunt faimoși pentru relația lor cu mâncarea. Dat fiindcă aceștia au transformat gătitul într-o artă, momentul servirii mesei este esențial într-o asemenea locuință. De aceea, tacâmurile și celelalte obiecte destinate micului dejun, prânzului sau cinei pot reda ușor specificul italian, dacă faci alegerile potrivite. Optează pentru vase din sticlă, cu decorațiuni detaliate, fie ele clasice sau moderne, precum cele de la brandul Kartell.

Așadar, indiferent că alegi varianta clasică sau modernă, stilul italian va crea acea atmosferă de poveste pe care o doresc toate persoanele rafinate. Integrează elementele specifice acestui tip de design, iar timpul petrecut acasă va deveni o experiență specială.

Sursa foto: shutterstock.com, pinterest.com, sensodays.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre case în stil italian

Prin ce se caracterizează o casă în stil italian?

O astfel de locuință este opulentă și luxoasă, de mari dimensiuni, cu detalii și decorațiuni bogate și mobilier realizat din materiale de calitate.

Cum se amenajează o casă în stil italian?

Pentru a obține un decor italian, poți apela la pardoseli din marmură sau gresie, la decorațiuni de lux, de mari dimensiuni, precum candelabrele, la piese de mobilier din lemn masiv și tapițerie din piele.

Ce culori se găsesc într-o casă amenajată în stil italian?

Designul italian se bazează, în general, pe o paletă de culori calde, precum galben, roșu, portocaliu, teracotă, auriu. La acestea se adaugă verde măsliniu, iar dacă vrei să creezi un efect contrastant, poți apela și la albastru.