Masa festivă – IDEI interesante și REGULI de învățat de orice GAZDĂ

Masa festivă

Masa festivă este organizată în anumite momente din viața unei persoane sau a unei familii, precum petrecerile de Crăciun, Paște, zi de naștere, botez, cununia civilă, vizitele unor persoane importante etc. Aceasta trebuie să fie impresionantă și să rămână în memoria tuturor musafirilor. Gazdele sunt nevoite să-și folosească din plin imaginația, atât la prepararea unor feluri de mâncare deosebite, cât și la realizarea unui decor interesant. 

Atenția la cele mai mici detalii se pare că este cheia unei mese festive reușite, așa că nu este de mirare că organizatorul trebuie să cunoască anumite reguli și să apeleze la diferite idei inedite. 

În articolul de mai jos vei descoperi care este importanța aranjării și organizării mesei festive, cum se așază farfuriile și tacâmurile cu această ocazie și vei afla unele răspunsuri la întrebări frecvente legate de acest aspect.

Importanța aranjării mesei festive

De Crăciun, de Paște, la nuntă, la botez, la o zi de naștere sau onomastică, majoritatea oamenilor aranjează masa cu mare atenție la cele mai mici detalii, în așa fel încât să obțină acel aspect de sărbătoare atât de dorit. 

Organizarea mesei festive este esențială din diferite motive:

  • pentru a demonstra musafirilor că sunt primiți cu brațele deschise;
  • pentru nevoia de se înconjura de tot ce înseamnă frumos în aceste momente;
  • pentru a impresiona pe cei care sunt invitați să participe.

În afară de bucatele gustoase, gazdele trebuie să țină cont în organizarea mesei și de aranjarea farfuriilor, tacâmurilor, șervețelelor, sfeșnicelor, aranjamentelor florale, elemente care nu pot lipsi sub nicio formă. Fața de masă trebuie să ocupe un loc de cinste, așa că se va pune accent pe cromatică și pe imprimeurile alese. 
O gazdă adevărată va organiza masa ținând cont de tema evenimentului, de tipul petrecerii și de atmosfera pe care trebuie să o realizeze. Aglomerația de decorațiuni, tacâmuri și veselă nu este de dorit, însă ar putea să devină o realitate dacă meniul este unul foarte bogat, necesitând existența unor diferite seturi de tacâmuri și farfurii.

Cum se așază farfuriile și tacâmurile pentru o masă festivă

Înainte de a așeza aceste obiecte, trebuie să se aleagă o față de masă potrivită. În dreptul fiecărui loc se pune o farfurie mare, întinsă, care servește drept suport pentru celelalte (farfurii pentru aperitiv, supă, felul principal și desert). 

Un loc esențial îl va avea și farfuria destinată pâinii, care va fi plasată în stânga, deasupra celei suport. Șervetele de masă pot fi aranjate în diferite forme în stânga sau dreapta, dar există și posibilitatea de a realiza o decorațiune deosebită din ele și de a le așeza pe farfurie. 

Tacâmurile vor fi plasate într-un anume fel pe masa festivă:

  • în stânga se așază furculițele, cu dinții în sus – prima este pentru antreu, urmează cea pentru felul principal și cea pentru pește sau salată;
  • în dreapta sunt cuțitele – acestea trebuie să aibă partea tăioasă poziționată spre interior și să fie puse în ordinea în care vor fi folosite: cuțitul pentru primul fel de mâncare, cel pentru pește și cel pentru desert (cuțitul pentru unt se găsește pe farfuria destinată pâinii);
  • lingurile și lingurițele sunt puse tot în dreapta, în felul următor: lingura de supă în dreapta cuțitului pentru pește, lingurița de desert va fi întotdeauna deasupra farfuriei (cu partea adâncită spre stânga).

Tacâmurile vor fi aliniate farfuriei suport, în așa fel încât să se creeze o armonie potrivită pe masa festivă. 
Nu vor fi uitate nici paharele, care pot fi aranjate după ce s-a terminat de pus farfuriile și tacâmurile: paharul de apă, paharul pentru vin alb, paharul pentru vin roșu, paharul de șampanie. Locul lor va fi în partea dreaptă a farfuriei, deasupra cuțitelor.

În concluzie, cine își dorește să organizeze o masă festivă în adevăratul sens al cuvântului trebuie să țină cont de toate aceste detalii, să se joace cu creativitatea și imaginația proprie, să aducă o notă personală aranjamentului și să nu uite decorațiunile și sfeșnicele. 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre aranjarea mesei festive

Când organizezi o masă festivă?

O masă festivă se organizează în momentele importante din viața unei persoane (cununie, botez, zi de naștere) sau cu ocazia unor sărbători ce se desfășoară de-a lungul anului (zi onomastică, Crăciunul, Paștele).

Ce elemente trebuie să existe pe o masă festivă?

Elementele care nu pot lipsi de pe o masă festivă sunt: fața de masă, farfuriile, furculițele, cuțițele, lingurile, lingurițele, paharele, aranjamentele din șervețele, decorațiunile, ornamentele florale, sfeșnicele.

Câte pahare trebuie să fie puse la masa festivă?

De regulă, trebuie să fie trei pahare, pentru vin alb, vin negru și apă. Ele vor fi aliniate sau vor forma un triunghi. O masă organizată festiv, însă, nu poate exista fără paharul de șampanie.