Bucătăriile minimaliste – Ghidul pentru simplitate, eleganță și stil

Bucătăriile minimaliste

Bucătăria este una dintre încăperile importante dintr-o casă, dat fiind că petreci timp prețios gătind sau mâncând împreună cu cei dragi. Așadar, un astfel de spațiu trebuie tratat cu deosebită atenție și este necesar să fie amenajat simplu și confortabil, pentru a veni în întâmpinarea tuturor activităților pe care vrei să le desfășori. Un stil minimalist se caracterizează prin crearea unui design modern, organizat, care nu trebuie, sub nicio formă, aglomerat. Scopul principal este acela de a reduce numărul obiectelor existente, optând doar pentru cele necesare. Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a reuși să abordezi acest stil specific și foarte apreciat la nivel mondial.

Bucătărie minimalistă – Ce înseamnă acest concept?

Designurile minimaliste reprezintă o viziune modernă, care se concentrează pe eficientizarea spațiului, mai ales a celui de mici dimensiuni. Se definește prin simplitate, linii clare și precise, palete cromatice restrânse și lumină din belșug. În general, se optează pentru bucătării de tip open space, care oferă acces simultan la living, pentru a putea intra în contact, în permanență, cu ceilalți membri ai familiei. Mobilierul tipic acestui stil se bazează pe forme geometrice moderne, bine definite, și are ca scop funcționalitatea și alcătuirea unui cadru aerisit din punct de vedere vizual.

Regula de bază este: cu cât mai puține lucruri, cu atât mai bine! Acesta este conceptul care trebuie să te ghideze, în cazul în care vrei să amenajezi o bucătărie în stil minimalist. Culorile cel mai des folosite în designurile de acest gen sunt alb, gri sau negru, fiind ușor de accesorizat și de completat, ulterior, cu diverse detalii estetice. Însă, poți experimenta și cu alte nuanțe inedite, păstrând eleganța, rafinamentul și, mai ales, simplitatea. Ca materiale utilizate se optează, în principal, pentru lemn natural sau sticlă. Nu se mizează pe ideea de exces și nici pe viziuni complicate – totul trebuie făcut cât mai simplu și mai eficient.

Metode eficiente de a crea o bucătărie minimalistă cu stil

Dacă vrei să creezi o bucătărie minimalistă plină de stil, iată la ce lucruri trebuie să fii atent:

  • Designul general

Designul general presupune armonia întregii încăperi – el trebuie să fie atractiv, original și, mai ales, uniform și unitar. Acesta este format dintr-o multitudine de obiecte mari, medii sau mici, care au un impact considerabil asupra cadrului stilistic. Așadar, trebuie să acorzi o atenție deosebită atât obiectelor voluminoase, cât și celor mai mici (precum tacâmurile), care, deși par insignifiante, pot face diferența. 

  • Chiuveta

Sunt o mulțime de modele de chiuvete de bucătărie pentru care poți opta în procesul de amenajare. Fie că alegi una din inox, fie că preferi o variantă din compozit sau ceramică, important este să se integreze în atmosferă și să se potrivească în context.

  • Electrocasnicele

Atât electrocasnicele mari, cât și electrocasnicele mici sunt obiecte utile, obligatorii într-o bucătărie bine echipată. Însă, acestea trebuie să fie puține și multifuncționale, cu scopul de a nu aglomera spațiul.

  • Accesoriile

Accesoriile pot părea neimportante, însă ele fac parte din orice fel de design. De aceea, specialiștii recomandă să alegi vesela sau recipientele pentru gătit, aplicând aceleași principii sănătoase care țin de gama cromatică, materiale și, mai ales, de numărul total al obiectelor achiziționate. Keep it simple!

În concluzie, sunt multe tehnici și secrete care sunt o cale sigură către diferite tipuri de amenajări minimaliste. Nu este dificil să găsești rețeta ideală pentru tine, dacă știi încotro vrei să te îndrepți. Bazează-te pe instinctul și creativitatea ta și, cu siguranță, vei obține rezultatul mult dorit!

Sursă foto: shutterstock.com

FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre bucătării minimaliste

Ce presupune o bucătărie minimalistă?

O bucătărie minimalistă este amenajată simplist, doar cu lucrurile esențiale pentru gătit și servirea mesei.

Cum să obții o bucătărie minimalistă?

Selectează electrocasnicele strict necesare, limitează numărul de obiecte din bucătărie, nu supraaglomera spațiul și orientează-te către culori și obiecte moderne.

Bucătăria de tip open space este în stil minimalist?

Configurația de tip open space se încadrează în stilul minimalist, însă și bucătăriile delimitate printr-un perete pot fi amenajate în această manieră.