Aranjarea paharelor la masă – ultimul pas pentru servirea impecabilă a cinei

Aranjarea paharelor la masă

Aranjarea corectă a mesei este o parte esențială pentru succesul unei cine festive sau a unei cine la care sunt invitate persoane importante din viața ta. Indiferent care ar fi ocazia, fie că este vorba de o zi de naștere, fie că este vorba de cina de Crăciun, masa trebuie să fie aranjată conform anumitor reguli.

O parte fundamentală pentru a-ți demonstra cunoștințele în ceea ce privește subiectul este aranjarea și alegerea corectă a paharelor. Informațiile din acest articol pot fi aplicate și în cazul prânzurilor festive sau a altor tipuri de evenimente.

Aranjarea paharelor la masă: greșelile pe care este necesar să le eviți

Pentru a reuși să organizezi o cină spectaculoasă, trebuie să urmezi regulile de etichetă și să eviți greșelile care apar adesea în momentul aranjării paharelor.

Aranjarea paharelor la masă

În primul rând, nu plasa paharele pe masă înaintea farfuriilor și a tacâmurilor, întrucât ele vor fi plasate în funcție de locul celorlaltor elemente. Astfel, ordinea de aranjare este: farfurii, tacâmuri și apoi pahare. Principalele pahare de care ai nevoie sunt: 

Nu plasa un număr prea mare, dar nici prea mic de pahare. Numărul minim este de două pahare, unul pentru apă și unul pentru vin (alb sau roșu). Numărul maxim este de patru pahare: pentru apă, vin alb, vin roșu și șampanie. Apoi, în funcție de restul băuturilor pe care le vei servi, vor fi necesare alte pahare speciale, precum: cele pentru whisky, gin sau bere. Ele vor fi plasate pe o masă diferită, pentru a nu încărca masa principală, unde se vor servi preparatele. 

Poți să alegi pentru aceste tipuri de băuturi seturi de lux de la LSA International. Vei găsi seturi speciale pentru băuturile tale preferate, de la cele pentru șampanie, până la cele pentru gin și rom. Seturile se disting prin detaliile prezente, fiecare element al setului fiind de calitate superioară, realizat din sticlă suflată manual și oferind sentimentul de somptuozitate.

În al doilea rând, nu plasa paharele în partea stângă a farfuriei. Locul acestora este în partea dreaptă. De asemenea, nu le pune prea îndepărtat de tacâmuri, plasarea lor trebuie să fie chiar deasupra cuțitelor. Paharele pot fi așezate fie în linie, fine în diagonală sau sub forma unui triunghi, dacă sunt doar trei la număr.

Nu pune în fața invitaților tăi pahare de calitate inferioară, pentru că vei ruina întregul farmec al cinei. Dacă ai depus efort în planificarea unei seri speciale, alege și pahare pe măsură, care să întărească ideea de rafinament. Poți alege pahare de la branduri renumite, precum Villeroy&Boch, de calitate superioară, pentru a mulțumi chiar și cele mai sofisticate gusturi. În gama lor de pahare vei găsi atât modele care se încadrează în stilul tradițional, cât și pahare potrivite stilului modern.

Dacă îți dorești să îți surprinzi invitații cu pahare unice, le poți alege pe cele concept, exclusive Zwiesel 1872, realizate din sticlă cristal suflată manual, care îmbină grațios atât elementul practic, cât și pe cel estetic. Înăuntrul paharelor se află o sferă (realizată la rândul ei din sticlă cristal) care contribuie la decantarea vinului.

Așezarea paharelor pe masă și alte aspecte de care trebuie să ții cont

Pe lângă aranjarea corectă a paharelor, este necesar să ai în vedere și alte detalii, pentru a reuși să organizezi o cină impresionantă. Printre acestea se numără:

  • Asigură-te că fața de masă se potrivește cu restul zonei în care se va servi masa. Nu vei da niciodată greș cu un model monocrom, care va forma o bază excelentă pentru ca celelalte elemente să strălucească.
  • Nu folosi farfurii din seturi diferite, întrucât vei avea un rezultat estetic foarte neplăcut. În plus, tacâmurile trebuie să fie din același set, toate cele necesare pentru fiecare fel de mâncare.
  • Șervețelele alese trebuie să fie curate și să se potrivească ocaziei. Spre exemplu, nu vei folosi șervețele cu tematică de iarnă în timpul unei cine de vară.
  • Adaugă elemente decorative în zonele care rămân prea goale după așezarea farfuriilor, tacâmurilor și paharelor. Poți opta pentru aranjamente florale sau sfeșnice.

Te poți inspira din pozele de mai jos și vei observa contribuția adusă de fiecare mic detaliu în aranjarea mesei:

Nu neglija aranjarea paharelor pe masă atunci când îți dorești să obții o ambianță rafinată în timpul cinei. Reține faptul că spațiul trebuie să fie aerisit, dar nu gol. Alege cu înțelepciune elementele decorative și vei avea parte, cu siguranță, de o seară minunată alături de invitații tăi. 

Sursa foto: Sensodays.ro, Unsplash.com, Pexels.com.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre aranjarea paharelor la masă

Câte pahare trebuie să fie puse la o masă festivă?

Numărul minim de pahare care trebuie să fie puse la o masă festivă este de două: paharul pentru apă și paharul pentru vin (roșu sau alb). Numărul maxim de pahare este de patru: la cele două se adaugă paharul pentru celălalt tip de vin și paharul pentru șampanie.

În ce ordine se așază paharele la o masă festivă?

Paharele vor fi așezate pe masă după ce au fost plasate farfuriile și tacâmurile. Ordinea paharelor este următoarea: paharul pentru apă, paharul pentru vin alb, paharul pentru vin roșu și, în cazul în care se va servi șampanie, ultimul pahar va fi pentru aceasta. Paharele pentru alte băuturi, precum whisky sau bere, vor fi plasate pe o masă separată.

Ce tip de pahare trebuie să fie alese pentru o masă festivă?

Paharele alese pentru o masă festivă trebuie să fie de calitate, să facă parte din același set sau să fie realizate în același stil pentru a asigura un continuum vizual. De asemenea, asigură-te că paharele nu sunt ciobite și sunt curate.