
Beneficiile aromaterapiei sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Folosită ca terapie alternativă pentru combaterea stresului sau a anumitor boli și afecțiuni, practica aromaterapiei are o istorie de mii de ani. Abordarea holistică își propune să vindece astfel trupul, mintea și sufletul. Evident, aromaterapia nu poate fi luată în calcul decât ca o terapie complementară, ajutătoare și nu poate înlocui tratamentele medicale specifice. Însă studiile de specialitate au evidențiat efecte benefice ale acestei terapii, în special asupra stării de spirit. În viața modernă, provocările de zi cu zi generează un stres suplimentar, care se poate reflecta inclusiv în starea de sănătate fizică. De aceea, specialiștii recomandă adoptarea unor metode de relaxare la care să apelăm constant, iar aromaterapia este una dintre acestea.
Cuprins
Aromaterapie – beneficii generale

Principalele beneficii ale aromaterapiei sunt, așadar, eliberarea de stres, creșterea nivelului de energie și crearea unei atmosfere plăcute în spațiul tău personal. În funcție de tipurile de arome, substanțele aromatizante pot avea efecte diferite: fie de relaxare, fie de energizare.
Arome relaxante
Aromele relaxante sunt recomandate spre folosire mai alea seara și înainte de culcare, pentru a ajuta la eliminarea stresului acumulat peste zi, mai ales în perioadele mai solicitante. Acestea au efecte benefice inclusiv în combaterea anxietății.
De asemenea, aromaterapia poate fi privită și ca element complementar, alături de băile relaxante sau masajele cu uleiuri parfumate.
Iată câteva dintre aromele cu efecte relaxante: valeriană, lavandă, iasomie, busuioc, bergamotă, vanilie, ylang-ylang, mușețel, trandafir, vetiver, patchouli, geranium, măghiran, anason, aromele marine.
Arome energizante
În zilele în care simți că ai nevoie de un plus de energie, dacă te pregătești pentru activități intensive sau vrei să îți mărești productivitatea, poți apela, de asemenea, la efectele benefice ale aromaterapiei în acest sens. De data aceasta, va trebui să alegi arome diferite față de cele de mai sus, pentru a obține un boost de energie și o capacitate mai mare de concentrare.
Printre aromele care au efecte stimulente se numără următoarele: mentă, portocală, lămâie, grapefruit, rozmarin, eucalipt, brad, pin, scorțișoară.
Difuzor, lumânări, sau lampă pentru aromaterapie?
Desigur, pe piață există multe tipuri de uleiuri parfumate, de la cele naturale până la cele sintetice, iar multe astfel de produse combină mai multe arome, pentru obținerea unui anumit efect.
Modalitățile de utilizare ale acestora pot fi, de asemenea, diferite: uleiurile parfumate pot fi eliberate în aer cu ajutorul unei lămpi ceramice, în care se pun câteva picături de esență în apa care se va evapora sub influența unei lumânări aprinse dedesubt.
Față de această variantă clasică, în ultimii ani au câștigat o mare popularitate lămpile catalitice, care au un dublu efect: atât de aromatizare, cât și de purificare a aerului, prin distrugerea impurităților și a microbilor din camere.
Lumânările parfumate pot fi utilizate ca atare, substanțele aromatice făcând parte din compoziția de ceară, însă aroma eliberată de acestea este ceva mai slabă față de cea obținută prin folosirea unui difuzor de parfum sau a unei lămpi. Pe de altă parte, lumânările parfumate sunt un element important în crearea unei atmosfere aparte.
Mai există și opțiunea unui difuzor electric, care poate fi inclusiv programat pentru a începe să răspândească parfumul pentru difuzor pe care l-ai ales în prealabil, în funcție de efectul pe care dorești să îl obții.
Poți alege un difuzor electric pe care să îl poți folosi doar noaptea, dacă dorești astfel, sau să îl programezi așa încât să te trezească dimineața prin difuzia unei anumite arome, însoțită de lumini și muzică.
Difuzorul Night and Day de la Maison Berger, Paris, este unul dintre cele mai performante, care îți poate oferi toate aceste facilități.

Mai există și difuzoarele ultrasonice, cu difuzie rece, care răspândesc nu doar arome, ci și o lumină ambientală plăcută. În cazul acestor dispozitive, intensitatea eliberării parfumului poate fi reglată în funcție de preferințele tale.
Este foarte important să știi că pentru fiecare tip de dispozitiv, este bine să alegi tipul de parfum recomandat de producător. Spre exemplu, parfumul pentru difuzor este realizat pe baza unei formule special concepute pentru a avea efect maxim odată inserat în dispozitivul adecvat.
Este bine să te asiguri, de asemenea, atunci când decizi să folosești lumânări sau lămpi aromatizante clasice, pe bază de flacără, că în preajma acestora nu se află obiecte sau substanțe inflamabile. De fiecare dată când decizi să folosești astfel de metode, este deosebit de important să te asiguri că ți-ai luat toate măsurile necesare pentru prevenirea unui eventual incendiu.
Dispozitivele moderne sunt mai sigure și te pot scuti de grija supravegherii lor, oferindu-ți posibilitatea să beneficiezi de efectele plăcute ale parfumurilor ambientale fără să faci mari eforturi. De asemenea, faptul că poți programa momentele în care acestea să funcționeze îți oferă un grad mai mare de confort și plăcerea de a fi întâmpinat de aromele tale preferate odată ce pășești pragul casei, fără să fii nevoit să faci chiar tu o acțiune suplimentară în acest sens.
Sursa foto: Sensodays
Întrebări și răspunsuri frecvente despre aromaterapie
Studiile de specialitate nu au evidențiat faptul că aromaterapia poate fi utilizată ca metodă exclusivă pentru tratarea bolilor și afecțiunilor. Aceasta nu poate înlocui un tratament prescris de către medic. Însă s-au evidențiat efecte benefice asupra stării de spirit și a stării generale de sănătate a unora dintre uleiurile esențiale folosite în scop medicinal.
Ambele metode sunt eficiente, însă aparatele moderne, precum difuzoarele pentru parfum, oferă o serie de beneficii suplimentare și mai multă siguranță în utilizare.
Cele mai utilizate esențe sunt cele de lavandă, lămâie, pin, vanilie, mentă și eucalipt.