
Numărul iubitorilor de ceai a crescut în România, iar unul dintre etaloanele pentru servirea acestei băuturi cu beneficii pentru sănătate și pentru starea generală de bine a unei persoane este ritualul japonez.
Ceremonia ceaiului în Japonia provine dintr-o tradiție apărută pentru prima data în China, în secolul al IX-lea și care a fost perfecționată de japonezi, ajungând să devină un adevărat ritual.
Dacă ești pasionat de cultura orientală și dorești să aduci ceremonia ceaiului din Asia în casa ta, află de aici cum te poți pregăti pentru a te bucura de experiențe de relaxare de neuitat.
Cuprins
Ceremonia ceaiului în Japonia și ce presupune

Ritualul ceaiului a fost adus în Japonia de către un călugăr budist din China. Dacă în cea de-a doua țară aceasta tradiție era folosită în scopuri medicinale și se baza pe ceai verde, ceremonia a fost rafinată de către războinicii japonezi căpătând o formă și însemnătate proprii.
O altă diferență între ritualul ceaiului chinezesc și cel japonez este ca în primul caz se folosea ceaiul verde, iar în cel de-al doilea pudra de Matcha. Cum amândouă se pot găsi și în România destul de ușor, nu îți va fi greu să te bucuri de o experiență deosebită care să te poarte în lumea antică și fascinantă a Orientului Îndepărtat.
Organizarea ritualului ceaiului la japonezi este diferita în funcție de:
- zona în care locuiesc cei care o practică;
- perioada anului în care are loc.
În comparație cu ritualul ceaiului chinezesc, cel japonez presupune ca gazda și invitații săi să se plece unul în fata celuilalt, să se spele pe mâini și să își clătească gurile cu apă dintr-un recipient din piatră.
Un alt aspect important a ceremoniei ceaiului în Asia este ca participanții să se descalțe înainte de a intra în camera în care vor servi băutura. Așezarea la masă se va face în funcție de rangul social al participanților.
Înainte de ceremonie, oaspeții vor fi serviți cu sake și un desert după care aceștia vor ieși din încăpere, permițându-i gazdei să mature și să decoreze camera cu flori. Abia apoi, aceștia vor intra din nou și vor fi serviți cu ceai Matcha.
Dacă dorești să recreezi acest ritual la tine acasă sau ai printre cunoștințe pasionați de tradiții orientale, seturile sau accesoriile pentru servirea acestei băuturi pot fi idei excelente de cadouri pentru iubitorii de ceai care apreciază astfel de atenții.
Ritualul ceaiului la japonezi și cum îl poți recrea fidel

Să recreezi ceremonia ceaiului este posibil chiar la tine acasă, chiar dacă nu trebuie să respecți întocmai tradițiile japoneze. Astfel, îți poți invita prietenii cei mai apropiați și poți decora livingul sau chiar bucătăria cu ornamente în stil oriental, în așa fel încât să ai cel puțin atmosfera solemnă orientală.
De asemenea, dacă ești invitat acasă la un pasionat de această cultură, este bine să știi că în Japonia oamenii de afaceri obișnuiesc să își dăruiască mici cadouri simbolice.
Cum și în România există acest gest de a duce ceva atunci când mergi în vizită, un set pentru ceai sau unul de pahare deosebite sunt potrivite drept cadouri pentru persoane sofisticate, astfel că nu vei da greș alegându-le.
Un alt aspect important atunci când dorești să organizezi sau să participi la o ceremonie a ceaiului ca în Japonia ține de accesorii.
Ritualul ceaiului și de ce accesorii ai nevoie pentru el

Atât în ritualul ceaiului chinezesc, cât și japonez, se folosesc câteva accesorii, mai precis:
- vasul de piatră pentru apă, denumit și Mizusashi;
- bolul pentru ceaiul Matcha, cunoscut drept Chawa;
- lingurița pentru ceai, Chashaku;
- bețișorul cu care se amestecă pudra de ceai, Chasen;
- cutiuța în care se ține ceaiul, Natsume;
- ceainicul sau Kama.
Pentru a recrea aceasta tradiție la tine acasă nu ai nevoie de toate cele enumerate mai sus, însă poți alege accesorii pentru ceai și cafea de calitate pe care le poți folosi și pentru alte ocazii. Un ceainic sau un infuzor de calitate de la Villeroy & Boch sau Kartell te pot ajuta să te bucuri de gustul desăvârșit al acestei băuturi cu proprietăți nemaipomenite pentru trup și suflet.
Dacă în trecut ritualul ceaiului la japonezi avea o semnificație a statutului social, în ziua de azi, ea este esența modului de viață și a culturii acestei țări. Ceremonia este considerată o cale spirituală, de aceea este mult mai important cum o trăiești decât dacă respecți fidel tradiția. De aceea, nu ai nevoie de pregătiri speciale, însă te poți baza pe accesorii deosebite, precum cele oferite de Zwiesel 1872 si LSA International și cu ajutorul cărora să te bucuri de aroma acestei băuturi în cel mai bun mod posibil.
În concluzie, ceremonia ceaiului în Japonia este unul dintre cele mai străvechi ritualuri, putând fi recreat cu succes de oricine dorește. Dacă ești pasionat sau ai cunoscuți care iubesc aceasta băutură, este destul de simplu să va bucurați de starea de liniște și armonie care stă la baza acestei tradiții.
Surse foto: Pexels.com, Sensodays.ro