Curățarea frigiderului: sfaturi esențiale pentru o bucătărie igienizată

Curățarea frigiderului

În orice locuință, bucătăria este spațiul destinat pregătirii meselor, iar frigiderul reprezintă una dintre cele mai importante componente, deoarece păstrează mâncarea proaspătă pentru un timp mai îndelungat. Însă, pentru a asigura un loc curat și sigur, unde nu există niciun risc de contaminare a mâncării, este esențial să urmezi anumiți pași pentru a igieniza frigiderul ori de câte ori este nevoie. De aceea, din articolul următor, vei descoperi care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont pentru a menține curățenia frigiderului atât în exterior, cât și în interior.

Curățarea frigiderului: o etapă esențială privind igienizarea bucătăriei

Curățarea completă a frigiderului se poate realiza o dată la câteva luni și este o procedură de durată, fiindcă presupune scoaterea tuturor alimentelor și dezghețarea congelatorului. Așadar, este necesar să dedici o zi procesului de curățare eficientă a frigiderului. Iar pentru a asigura cele mai bune rezultate, este necesară pregătirea unui echipament complet de curățenie.

Tehnologia No Frost: de ce anume trebuie să ții cont înainte de curățarea frigiderului?

Pentru îngrijirea și curățarea frigiderului, se recomandă utilizarea unor produse speciale, care protejează și elimină eficient bacteriile și urmele de murdărie. În acest sens, un set de curățenie trebuie realizat din:

 • bureți, lavete moi, perie moale, prosoape din microfibre;
 • detergent pentru suprafețe universale;
 • mănuși de protecție;
 • sul de prosoape din hârtie;
 • găleată pentru apă;
 • periuță de dinți pentru curățarea zonelor greu accesibile;
 • sac de gunoi pentru îndepărtarea alimentelor trecute de termenul de valabilitate.

Pentru a nu deteriora componentele din plastic din interiorul frigiderului, se recomandă evitarea bureților abrazivi din sârmă, a aspiratoarelor cu aburi și a detergenților concentrați și, chiar și a substanțelor pe bază de acid sau cloruri.
Totodată, înainte de a începe procesul de curățare a frigiderului, este recomandat să găsești soluția potrivită privind depozitarea alimentelor care vor fi scoase din frigider. În acest sens, dacă este necesar să realizezi o curățenie profundă a frigiderului, atunci alimentele nu pot fi lăsate timp de mai multe ore pe masa din bucătărie. Atunci, le poți depozita într-o ladă frigorifică până când frigiderul va deveni curat încă o dată. De exemplu, brand-ul Liebherr oferă modele de lăzi frigorifice în care alimentele pot fi păstrate la temperaturi scăzute o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp.

Curățarea frigiderului
Detalii aici

În cazul frigiderelor echipate cu tehnologie No Frost, nu este necesară dezghețarea congelatorului. Așadar, chiar dacă este de preferat să realizezi o curățenie cât mai atentă, această tehnologie are un sistem automat prin care sunt evitate formarea mucegaiului și apariția mirosurilor neplăcute.


În acest sens, brand-ul Teka oferă o gamă variată de aparate frigorifice echipate cu tehnologie No Frost și tehnologie IonClean, care neutralizează bacteriile și mirosurile neplăcute. Aceste sisteme vin în completarea ritualului de curățenie și te ajută să păstrezi o bucătărie sigură și igienizată pentru un timp mai îndelungat.

Cu ce se curăță frigiderul în exterior?

La exterior, combina frigorifică sau frigiderul se pot curăța cu  detergent universal și apă caldă, folosind o lavetă. Iar în cazul electrocasnicelor cu uși din oțel inoxidabil, se recomandă utilizarea unui detergent cu PH neutru.

Pentru a curăța cât mai eficient partea exterioară, poți muta frigiderul către centrul bucătăriei pe toată durata procesului pentru a ajunge în locurile greu accesibile. Ușile, pereții laterali, mânerele și marginile frigiderului se vor curăța cu atenție pentru a asigura igienizarea corectă.

Cu ce se spală frigiderul în interior?

Curățarea frigiderului

În interiorul frigiderului, ori de câte ori pereții și rafturile se murdăresc, este recomandat să îndepărtezi de îndată aceste urme. Însă, o dată la trei luni, frigiderul are nevoie de o curățenie în profunzime pentru a elimina bacteriile și mucegaiul care se formează și se depun pe alimente, punându-ți, astfel, viața în pericol!

Detergentul de vase universal și o lavetă sunt elementele de bază pentru curățarea pereților interiori ai frigiderului, iar periuța de dinți poate fi utilizată pentru zonele greu accesibile, unde se formează mucegaiul și culturile bacteriene. La sfârșit, pereții frigiderului se pot curăța din nou folosind laveta îmbibată în apă. Nu uita să îndepărtezi surplusul de apă, iar ușa frigiderului trebuie să rămână deschisă până când interiorul frigiderului se va usca în totalitate.

Curățarea componentelor frigiderului

Curățarea frigiderului

O igienizare adecvată a frigiderului presupune și curățarea componentelor interioare, unde se pot ascunde bacterii în zonele greu accesibile. Astfel, chiar și în cazul celor mai bune frigidere cu funcționalități avansate, curățenia generală a tuturor elementelor nu trebuie trecută cu vederea.

 • Curățarea sertarelor, tăvilor și a rafturilor frigiderului

Dacă este posibil, atunci sertarele, tăvile și rafturile trebuie să fie scoase din frigider cu mare atenție și apoi așezate în chiuvetă într-o soluție formată din apă și detergent universal. Timp de o jumătate de oră soluția va îndepărta bacteriile și urmele de murdărie. Nu uita că apa trebuie să fie rece, altfel rafturile pot crăpa din cauza diferenței mari de temperatură!

După ce au stat în soluție, poți curăța componentele folosind o lavetă pentru a insista și asupra petelor greu de curățat, după care, clătești cu apă rece toate componentele și le lași la uscat înainte de a le introduce la loc, în frigider.

 • Curățarea garniturii frigiderului

În momentul curățării frigiderului, trebuie insistat și asupra garniturii, acea bandă elastică ce are rolul de a izola etanș ușa frigiderului. Pe garnitură se pot lipi firimituri și diferite resturi care pot împiedica închiderea perfectă a ușii. Astfel, este necesar să cureți cu mare atenție garnitura frigiderului și să fii atent dacă există crăpături care nu permit închiderea eficientă a ușii. La sfârșit poți adăuga un strat subțire de vaselină ori de loțiune de corp, care îi prelungește rezistența și durata de funcționare.

 • Curățarea condensatorului frigorific

O dată la jumătate de an, se recomandă curățarea condensatorului din frigider, acea componentă cu rol în îndepărtarea căldurii produse în timpul procesului de răcire.

Condensatorul nu este montat în același loc pentru toate aparatele frigorifice: la unele modele se află pe spatele frigiderului, în timp ce la altele se află sub frigider. Dacă nu știi precis, soluția este să descoperi acest detaliu în manualul de utilizare a frigiderului.

După ce ai scos frigiderul din priză, poți începe curățarea condensatorului folosind o perie moale, însă nu este indicat să utilizezi substanțe de curățare. Scopul este îndepărtarea depunerilor și a prafului care împiedică funcționarea eficientă a sistemului de răcire. După ce ai șters ultimele depuneri prin intermediul lavetei, poți reconecta frigiderul la energie electrică.

Cum păstrezi frigiderul curat pentru mai mult timp?

Curățarea frigiderului

Un frigider în care păstrezi curățenia pentru mai mult timp înseamnă că alimentele sunt păstrate în siguranță până când vor trece câteva luni și va sosi din nou momentul de a igieniza în profunzime exteriorul și interiorul frigiderului. Astfel, pentru a asigura curățenia:

 • depozitează resturile de mâncare în recipiente cu capac sau în folii;
 • etichetează mâncarea pentru a ști până când va fi valabilă;
 • ambalează corect alimentele în frigider (carnea și lactatele rămân în ambalajele originale, în timp ce fructele și legumele trebuie depozitate în zone separate);
 • depozitează corect alimentele în frigider (variațiile de temperatură diferă în funcție de zonă, așadar, în partea superioară amplasează mâncarea gătită, iar în partea inferioară, unde sunt cele mai mici temperaturi, amplasează lactatele, carnea și ouăle);
 • îndepărtează mirosurile neplăcute din frigider (chiar dacă ai aruncat alimentul stricat, mirosul poate să persiste în frigider, așadar încearcă să pui într-un compartiment un pumn de boabe de cafea).

Nu uita că rafturile frigiderului ar trebui șterse zilnic, ori de câte ori acestea se murdăresc, însă, aplicând aceste sfaturi, vei observa că frigiderul își va păstra aspectul curat pentru mai mult timp.

Curățarea frigiderului

În concluzie, curățenia frigiderului poate fi menținută și prin intermediul funcționalităților de ultimă oră, dar este necesar să organizezi o curățenie generală o dată la câteva luni. Un frigider curat este un spațiu care asigură prospețimea alimentelor și sănătatea ta și a celor apropiați!

Sursa foto: Sensodays.ro, Shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre curățarea frigiderului

Cu ce se curăță frigiderul în exterior?

În exterior, frigiderul se poate curăța folosind o lavetă moale și un detergent universal. Pentru un frigider cu ușă din oțel inoxidabil, optează pentru un detergent cu PH neutru, altfel un detergent agresiv va deteriora suprafața. La sfârșit, folosește o lavetă îmbibată în apă pentru a curăța resturile rămase.

Cât de des trebuie curățat frigiderul?

Rafturile frigiderului pot fi șterse zilnic, pentru a preveni apariția bacteriilor. Însă, pentru o curățenie generală la interior și exterior, frigiderul ar trebui curățat o dată la trei luni.

Cum se curăță urmele de etichetă de pe un frigider nou?

Pentru a curăța urmele de adeziv de la o etichetă, folosește orice tip de ulei, mineral sau vegetal. Apoi, curăță ultimele urme folosind o lavetă îmbibată cu apă și săpun.

La cât timp după curățenie se poate reconecta frigiderul la energie electrică?

Frigiderul poate fi reconectat imediat. Asigură-te că toate componentele, în special condensatorul, sunt complet uscate și poți să reconectezi frigiderul.

Unde se țin alimentele în timp ce curăț frigiderul?

În timp ce realizezi curățenia generală a frigiderului, alimentele au nevoie în continuare de un mediu răcoros pentru a nu se deteriora. Astfel, poți folosi o ladă frigorifică, iar după ce curățenia este gata, poți transfera alimentele imediat în frigider.