Biroul pe balcon – Amenajarea eficientă a spațiului

Biroul pe balcon - Amenajarea eficientă a spațiului

Necesitatea de a lucra de acasă a determinat pe mulți dintre români să-și creeze în locuință un loc special, de unde să poată să-și desfășoare activitatea în cele mai bune condiții. O soluție optimă a fost transformarea balconului în birou. Acest spațiu avea nevoie de o amenajare cât mai bună, în așa fel încât proprietarul să muncească și să se simtă bine, dar și pentru a-și menține ridicat ritmul de lucru și productivitatea. Dimensiunile balconului (de obicei, mici) au pus unele piedici când a venit vorba despre amenajarea biroului dorit, fiind nevoie de o calculare exactă a dimensiunilor pieselor de mobilier necesare și a numărului de obiecte de decor așezate aici.

În articolul de mai jos vei descoperi informații utile despre realizarea biroului pe balconul apartamentului sau casei, vei ști care sunt avantajele acestui tip de birou și de ce criterii să ții cont pentru a te bucura de o amenajare impecabilă. De asemenea, vei afla cum să amenajezi biroul într-un balcon de dimensiuni mari sau mici, precum și unele sfaturi și idei despre decorarea sa optimă.

Amenajarea biroului pe balcon

Munca de acasă a devenit o realitate în ultima vreme, așa că foarte mulți români au decis să-și amenajeze biroul în locuința personală, indiferent că trebuiau să lucreze pentru serviciu sau pentru afacerea personală. Au căutat, evident, un loc în care să se detașeze de viața casnică, pentru a avea o eficiență sporită în muncă, iar acest spațiu dedicat muncii de acasă a devenit balconul.

Avantajele amenajării biroului pe balcon

Avantajele amenajării biroului pe balconul locuinței sunt numeroase și merită menționate pentru cei care se gândesc încă dacă să facă o astfel de mutare sau nu. Unul dintre avantaje este faptul că spațiul este plin de lumină naturală și că nu va fi nevoie de corpuri luminoase artificiale pentru a lucra în timpul zilei. De asemenea, liniștea acestui spațiu îl face potrivit pentru a fi transformat în birou. Proprietarul nu va fi deranjat de ceilalți membri ai familiei, mai ales de copiii gălăgioși sau dornici de a se juca împreună cu părinții. 

Câteodată, din dorința de a avea biroul mult dorit acasă, persoana în cauză îl amenajează în dormitor sau în living, aglomerându-le inutil, însă în balcon nu va mai fi vorba despre așa ceva, deoarece acest spațiu este, de regulă, mai puțin utilizat. Nu în ultimul rând, balconul poate fi amenajat exact așa cum vrea proprietarul, fără să țină cont de niciun fel de limită, pentru a realiza un loc pe gustul personal.

Criterii de care se va ține cont în amenajarea biroului pe balcon

Pentru amenajarea adecvată a biroului pe balcon, este important să se aibă în vedere lumina, dimensiunile locului și încălzirea. Detaliile tehnice contează foarte mult. Proprietarul trebuie să țină cont că această încăpere nu are, de obicei, o sursă de încălzire, așa că în sezonul rece va fi probabil foarte frig aici. Un calorifer electric ar putea rezolva excelent situația, imediat după ce au fost trase firele de curent și a fost montată o priză (proiectul trebuie realizat cu ajutorul unui specialist pentru a preveni apariția unor posibile accidente). 

Apoi se va alege locul în care se va amplasa biroul, urmărindu-se bătaia soarelui, pentru a nu avea problemă cu razele ce vor intra în ochi sau care se vor reflecta în monitor. O idee excelentă ar fi să se monteze și o draperie sau jaluzele verticale, accesorii utile pentru a lupta împotriva soarelui. Nu poate fi uitat nici semnalul WiFi ce trebuie să fie foarte puternic, altfel vor apărea probleme reale în timpul muncii și productivitatea va avea de suferit. 

Dacă proprietarul dorește să împartă balconul cu alți membri, atunci ar putea să amenajeze mai multe zone prin delimitarea lor sau ar mai putea realiza un colț de citit sau să așeze un fotoliu confortabil pentru relaxare sau pentru a citi comod notițele sau diferite etape ce trebuie să le parcurgă de-a lungul proiectului său. 

Balconul este, de obicei, lung și îngust, așa că trebuie obligatoriu amenajat pe verticală. Deși este tentant să se cumpere diferite dulapuri, pentru că va fi nevoie și de diferite spații de depozitare, adevărul este că cea mai bună soluție rămâne montarea unor rafturi pe pereți. Chiar și biroul trebuie ales cu mare grijă, pentru că spațiul mic nu va permite prezența unei piese masive, cu multe sertare, ci mai degrabă ceva simplu, chiar o masă. Din acest motiv, înainte de a face alegerea se va măsura cu exactitate spațiul.  

Etajerele modulare din colecția Kartell Optic sunt ideale pentru a depozita diferite acte, dosare sau alte obiecte necesare unui birou.

Măsuțele mici pot servi drept birou pentru un balcon de dimensiuni reduse. De exemplu, colecția de mese Kartell Multiplo, cu design Antonio Citterio, poate fi o alegere potrivită.

Amenajarea biroului pe balcon în funcție de dimensiunile spațiului

Mărimea spațiului din balcon contează foarte mult, deoarece locul de muncă de acasă trebuie să ofere toate condițiile necesare. Astfel, se vor observa diferențe vizibile între amenajarea unui balcon mic și a unuia mare prin numărul pieselor de mobilier și de decor incluse.

Amenajare biroului pe balconul mic

Organizarea pe verticală este indicată pentru biroul mic. Vor fi alese diferite piese, cum ar fi masa necesară, scaunul de birou confortabil, câteva polițe ce vor fi prinse de perete, oferindu-se astfel senzația de aerisire. Scaunul directorial nu este indicat a fi folosit, pentru că este masiv, însă se poate opta lejer pentru diferite tipuri de astfel de piese ce se pot regla în înălțime fără probleme și pot fi mutate simplu cu ajutorul roților din dotare. Un ghiveci cu o plantă cu frunze înalte sau o măsuță de cafea și un fotoliu moale ar putea completa excelent atmosfera din biroul de acasă. 

Pentru un birou mic se poate opta pentru scaune de dimensiuni reduse, cu sau fără mânere, în culori diverse. Un exemplu în acest sens este scaunul pentru birou Kartell Maui, design Vico Magistretti, de culoarea antracitului. Este fabricat din metal și polipropilenă, fără brațe, cu posibilitatea reglajului pe înălțime, fiind considerat de utilizatori foarte confortabil și ușor.

scaun birou mic
Detalii aici

Un alt model de scaun pentru birou în balcon este cel dotat cu brațe, din colecția Kartell Maui, design Vico Magistretti, de culoarea antracitului. Are tapițerie din plastic, structură din polipropilenă, picioare din oțel cromat, dimensiuni 58 x 52 cm, înălțime reglabilă 49-57 cm.

scaun pentru birou in balcon mic
Detalii aici

Scaunul de birou cu brațe Kartell Spoon Chair, design Antonio Citterio & Toan Nguyen, de culoare alb-negru este format dintr-o singură bucată, fiind rezultatul unui proces de fabricație total avangardist.

scaun  avangardist
Detalii aici

Un alt model de scaune potrivite pentru biroul din balconul mic este cel din colecția Kartell Maui Soft, design Vico Magistretti, Trevira albastru, cu structură din nylon, acoperit total cu material textil.

scaun birou
Detalii aici

Amenajarea biroului pe balconul mare

Pentru un balcon cu dimensiuni mai mari, sfatul specialiștilor este ca proprietarul să nu cadă în cealaltă extremă și să nu aglomereze inutil. Aici își pot face prezența biroul masiv din lemn, de exemplu, scaunul directorial, impresionant, un covor moale, frumos colorat, un dulap cu multe sertare pentru a ordona diferite cutii, acte și dosare necesare și câteva plante verzi. 

Spațiul generos poate permite ușor să se așeze aici și unul sau două fotolii comode și o măsuță de cafea unde se pot primi musafiri dragi sau colegi de serviciu. Cine locuiește la casă cu terasă spațioasă are mult mai multe avantaje de care se poate bucura în organizarea colțului de lucru, doar că trebuie să aibă în vedere acoperirea și încălzirea terasei pe timp de iarnă, altfel nu va fi practicabilă decât vara. 

În balconul mare se pot pune scaune ergonomice, directoriale, dotate cu diferite funcții, cum ar fi Stressless Metro Office cu tetiera ajustabilă și tapițerie din piele. Acest produs are un design retro modern, bază rotativă stilată și permite ajustarea poziției scaunului doar cu ajutorul greutății persoanei care îl va folosi.

scaun birou mare
Detalii aici

Scaunul de birou Stressless Mayfair Office, cu cadru wenge și tapițerie din piele este elegant și relaxant, dotat cu diferite funcții de top.

scaun tapiterie piele
Detalii aici

Scaunul de birou Stressless London cu tetiera ajustabilă și tapițerie din piele Batik Grey are design clasic, permite ajustarea poziției scaunului doar cu greutatea persoanei care se așează și se curăță ușor.

scaun de birou
Detalii aici

Tot din colecția Stressless mai pot fi folosite pentru amenajarea unui birou într-un balcon mai mare următoarele produse

Idei și sfaturi pentru amenajarea și decorarea biroului pe balcon

Amenajarea biroului pe balcon se va face ținând cont de parcurgerea unor etape. În primul rând, se face curățenie generală și se scot toate obiectele inutile, depozitate aici. În al doilea rând, se închide balconul și pardoseala poate fi reparată sau renovată. Se pot monta lejer panouri de lemn, piatră naturală sau placă ceramică. Se continuă cu sistemul de încălzire necesar pentru timpul iernii și cu văruirea pereților. Varul alb ar fi cel mai indicat dacă se dorește să se mărească vizual spațiul. Evident că se pot alege și alte culori și nuanțe, dar trebuie să se aibă în vedere potrivirea lor armonioasă cu restul obiectelor din încăpere. 

După ce a fost scos tot din interior și renovat este timpul să se stabilească numărul de piese de mobilier necesar, care să nu aglomereze spațiul. Se va analiza bine acest aspect, apoi se vor alege piesele de calitate PREMIUM care să reziste în timp și care să arate fabulos, pentru că proprietarul trebuie să se simtă foarte bine aici și să fie înconjurat de energie pozitivă. 

În afară de elementele de primă importantă (birou, scaun, fotoliu, rafuri și polițe), trebuie să se aibă în vedere și diferite alte obiecte necesare sau chiar elemente de decor, cum ar fi lampa de birou, ghiveciul cu plante verzi sau cu cactuși, mici statuete zen, cana preferată de cafea, tablouri, lampadarul, covorul de mici dimensiuni etc. Toate aceste obiecte vor da personalitate biroului de pe balcon și îl vor transforma în locul preferat de lucru pentru cei care aleg să lucreze de acasă. 

Două modele de lămpi interesante pentru biroul de pe balcon sunt Artemide Demetra Micro cu design Naoto Fukasawa, LED, cu putere de 6W, de culoare gri și Artemide Tolomeo Micro Tavolo, cu design Michele De Lucchi, Giancarlo Fassina, LED, cu putere de 9.6W, de culoarea aluminiului. Primul model face parte din clasa energetică A+, are flux luminos 310 lm, culoare 3000K alb cald și clasă de protecție IP20.

lampa de birou
Detalii aici

Al doilea model de veioză este Artemide Tolomeo Micro Tavolo, cu abajur ajustabil din aluminiu mat anodizat, cu bec LED inclus, clasa energetică A+, flux luminos 350 lm, dimensiuni 69 x 73 x 17 cm.

Veioza
Detalii aici

Un covor frumos, care să scoată din anonimat balconul devenit birou este Missoni Riohacha Outdoor, cu dimensiunile 75x175cm, fabricat 100% din poliester.

covor pentru birou in balcon
Detalii aici

Taburetele pot fi alte piese utile pentru a completa atmosfera într-un balcon transformat în birou. Colecția Kartell Roy aduce un omagiu artistului Roy Lichtenstein prin stilul punctat pe care acesta îl folosea în tablourile sale.

Detalii aici

Tot din aceeași colecție se mai poate opta pentru alte produse premium, care aduc un strop de eleganță pe lângă confort și stil.

Alte obiecte de decor pentru birou se remarcă prin aerul vesel. Astfel, se poate opta pentru Vaza Villeroy & Boch Spring Awakening, cu dimensiunea de 10.5cm, culori îndrăznețe și decor jucăuș, fabricată din porțelan de primă calitate.

vaza decor birou
Detalii aici

Un alt model interesant și sofisticat este vaza LSA International Polka Platinum cu înălțime de 16 cm, pictată manual, cu luciu delicat perlat sau metalic.

vaza birou
Detalii aici

Din birou nu poate lipsi nici ceasul, acest obiect care organizează excelent timpul dedicat muncii. Modelul NeXtime Aaltje cu dimensiunea de 25cm are ecran cu aspect clasic și finisaj antic, ideal pentru a completa orice decor clasic de interior.

ceas de perete
Detalii aici

Ceasul de masă poate fi o altă alegere potrivită pentru birou. Aspectul profesional, stilul modern, silențiozitatea sunt elemente extrem de apreciate în acest sens.

Alte obiecte pentru decorarea biroului sunt lumânările parfumate, cu timp de ardere îndelungat și cu arome diferite.

În concluzie, amenajarea biroului în balconul de acasă poate fi un proiect simplu de pus în practică de orice proprietar cu ajutorul informațiilor necesare și a pieselor de calitate superioară care vor face diferența. Este esențial să se țină cont de sfaturile specialiștilor și să se aibă în vedere dimensiunile balconului, în așa fel încât rezultatele să fie unele cu adevărat spectaculoase.

Surse foto:

sensodays.ro