Baie în stil industrial – finisaje, mobilier și obiecte de decor pentru o baie în stil industrial

Baie în stil industrial - finisaje, mobilier și obiecte de decor pentru o baie în stil industrial

Începând cu anii ’60, clădirile vechi și părăsite au primit un aer nou, industrial. Oamenii au găsit o cale prin care să transforme foste fabrici și depozite în spații de locuit, păstrând în același timp caracteristicile clădirilor, unele dintre ele cu o estetică aparte, valoroasă pentru patrimoniul cultural al orașelor. Au dat naștere, astfel, unui stil de design unic, care găsește frumosul până și în cele mai inestetice spații.

 Baie în stil industrial – finisaje și mobilier într-o baie în stil industrial

baie in stil industrial finisaje si mobilier

Regulile amenajărilor clasice nu se aplică în aceste spații nefinisate. Elementele structurale, zidăria, stâlpii, țevile sunt expuse într-o manieră funcțională, într-un spațiu simplu, aparent „rece”, dar confortabil. 

Băile în stil industrial au un farmec aparte, venind cu elemente vechi, din alte vremuri, în vremurile actuale, moderne. Sunt pereți din cărămidă, suprafețe din beton sau lemn și țevi din metal integrate pur și simplu în decor. Gresia, faianța sunt în alb și/sau negru și apropiate de un aspect natural, care imită piatra, lemnul, cărămida, betonul prin formă sau finisaje. Unde faianța lipsește, pereții sunt vopsiți în gri sau în alb, folosind vopsea decorativă. Pe pereții aceleiași băi industriale pot fi regăsite și vopsea decorativă și faianță. Parchetul este o idee bună de finisaj pentru podea dacă este unul special, ce poate fi pus și în baie. 

Cărămida, lemnul, metalul descriu cel mai bine acest stil. Băile sunt mari, contrastând între fier și lemn în mobilier. Culorile sunt neutre – maro, taupe (o combinație între gri și maro sau grej), negru, nuanțe de gri, cupru, dat pot fi, pe ici pe colo, și accente de culoare în roșu intens, portocaliu, verde sau albastru deschis. Obiectele sanitare, cada de baie, cabina de duș, chiuveta, vasul de toaletă sunt în alb sau negru, în forme geometrice, cu linii drepte sau curbe.

Mobilierul de baie este realizat din combinații de lemn, fier, oțel, în forme nefinisate. Lipsesc ornamentele, dar sunt prezente detalii în stil vechi, cu o estetică diferită – rafturi cu coturi din țeavă sudată, dulapuri pentru lavoar suspendate din lemn brut, paravane pentru cadă, panouri și uși de duș cu cadru negru, dulapuri pentru lavoar cu cadru metalic, scăunele din lemn și fier, dulapuri suspendate, deschise sau cu uși din sticlă, console metalice suspendate sau pe pardoseală. 
Astfel de obiecte de mobilier pentru baie găsești în colecțiile Sanotechnik, Kolo, Geberit, Duravit, Ravak și Ideal Standard, realizate din metal și lemn natural, în forme geometrice, culori și finisaje ce se potrivesc stilului industrial. Dimensiunile variază și sunt destul de generoase pentru a se potrivi oricărui spațiu. Aceiași producători îți aduc și seturi de mobilier – dulap (mască) și lavoare de baie, blaturi și lavoare din ceramică, în forme inedite.

Baie industrială – obiecte de decor într-o baie în stil industrial

baie industriala obiecte de decor

Stilul industrial se vede și în obiecte de decor și în accesorii de baie. Suporturile pentru prosoape din metal sau alamă, tip bară sau inel, cu finisaj negru mat, arată foarte într-o baie în stil industrial. În aceeași notă, ar trebui să fie și dispensarul pentru săpun lichid, suportul pentru pahar (pentru periuțe de dinți), cuierele, suportul pentru savonieră și savoniera, suportul pentru peria de toaletă, și suportul pentru hârtie igienică. Și în bronz sau cupru se potrivesc la fel de bine unei băi în stil industrial. Le găsești în magazinul nostru, de la branduri precum Bemeta, Hansgrohe, Sanotechnik, Ideal Standard și Kartell, separat sau în set. Completează perfect orice baie decorată în stil industrial, aducând un aer nostalgic într-o amenajare cât se poate de modernă. 

Corpurile de iluminat, bateriile pentru duș și chiuvetă, coloanele de duș, au același finisaj. Și ele sunt simple, în linii drepte sau curbe, negre sau în culoarea bronzului. Pentru un plus de accent, corpurile de iluminat pot fi montate deasupra sau de-o parte și de a alta a oglinzii. Mai sunt oglinzi cosmetice, plante naturale, etajere de colț în cabina de duș și oglinda mare de deasupra chiuvetei, lumânări și suporturi pentru lumânări, prosoape, produse de îngrijire. Într-o baie industrială, podeaua este liberă, fără covoare. În cazul în care există, este unul mic, dreptunghiular sau pătrat, lângă cadă sau lângă cabina de duș, în alb și negru. Nu există nici perdele. Ferestrele sunt parte importantă din decor. 

Dacă respecți elementele specifice, stilul industrial în baie este foarte ușor de obținut. Ține cont de ele, alege obiecte sanitare, obiecte de mobilier și decor în aceeași notă și realizate din cele mai bune materiale, și nu vei greși. Baia ta în stil industrial va fi exact așa cum visezi să fie, estetică și primitoare.

Idei de amenajare a unei băi în stil industrial

Sursa foto: pexels.com, unsplash.com, sensodays.ro