Prima impresie contează foarte mult atunci când o persoană intră într-o casă, așa că încă de la intrare holul ar trebui să fie amenajat cu mare atenție la cele mai mici detalii. Piesele de mobilier trebuie să arate într-un mare fel, nu doar să fie utile, pereții să fie bine văruiți, sistemul de iluminat să ofere lumină din belșug și să atragă privirile prin estetică sau cromatică, elementele de decor să completeze minunat întregul. Printre elementele ce nu trebuie să lipsească pe holul de la intrarea în casă sau pe orice hol din interiorul locuinței se numără și covorul. Cu puțină inspirație și alegând produse de calitate PREMIUM, proprietarul locuinței poate să transforme într-o secundă interiorul casei sale într-unul chic, elegant, sofisticat chiar, doar cu ajutorul covorului.
În articolul de mai jos vei descoperi informații foarte utile despre importanța covorului de pe hol, despre alegerea corectă a acestui produs și despre cum să-l întreții în așa fel încât să te bucuri de prezența sa cât mai mult timp. De asemenea, vei ști câte tipuri de covoare pentru hol există pe piață pentru a reuși să găsești exact produsul de care ai nevoie.
Cuprins
Covorul pentru hol și importanța sa practică și estetică
Covorul nu a fost întotdeauna ales pentru contribuția estetică adusă interiorului locuinței, ci mai ales pentru partea practică. Realizarea covoarelor datează de peste 4000 de ani, oamenii din Asia confecționându-le pentru a reuși să izoleze termic interiorul. La început erau fabricate din piei de animale și vegetale, apoi s-a trecut la lână și la alte materiale pe măsură ce timpul a trecut.
Astăzi covoarele au început să decoreze interioarele, nelipsind aproape din nicio încăpere a casei. Pe hol este folosit pentru că oferă o imagine deosebită musafirilor încă de la intrare, completând minunat restul locuinței, dar și pentru că reduce zgomotul, izolează mult mai bine, creează o bază solidă pentru piesele de mobilier, poate avea un efect pozitiv asupra alergenilor din casă pe care îi preia din aer și, astfel, reduce foarte mult problemele respiratorii.
Alegerea și întreținerea covorului pentru hol
Amenajarea holului este un proiect care nu are un final obligatoriu, în orice moment putând fi adăugat sau scos ceva de aici pentru a îmbunătăți imaginea și confortul. Alegerea covorului devine parte a acestui proces, schimbând, de regulă, atmosfera complet, doar prin simpla sa prezență. Specialiștii recomandă să fie găsit acel model de covor care face cu adevărat diferența, prin aspect, fucționalitate și prin materialele de calitate superioară, care se văd de la o primă privire.
Criterii în alegerea covorului pentru hol
Alegerea covorului pentru hol trebuie să se facă în funcție de anumite criterii importante. Dimensiunile contează foarte mult. Cu siguranță, dacă acest articol ar fi mai mare decât mărimea încăperii, atunci nu ar avea aspectul estetic scontat. La fel s-ar întâmpla și dacă ar fi mult prea mic. Din acest motiv, proprietarul trebuie să folosească ruleta, să noteze lungimea și lățimea holului, apoi să scadă aproximativ 10-15 cm din fiecare latură și va obține în acest mod dimensiunile perfecte ale covorului necesar.
Un alt criteriu în alegerea covorului se referă la materialul din care este fabricat. Pe piață există numeroase modele de covoare pentru hol fabricate din lână, sisal, iarbă de mare, iută, polipropilenă, bumbac etc., fiecare având avantajele și dezavantajele sale. Modelul covorului este și el esențial. Astfel, se vor avea în vedere culorile pereților și designul holului. Nu este deloc bine ca articolul ales să aibă un model prea agresiv, culori prea țipătoare. Indicat ar fi să se apeleze la roata culorilor și să se găsească acele nuanțe diametral opuse, pentru că rezultatele vor fi satisfăcătoare.
Nu în ultimul rând, este esențială și grosimea covorului ales, care poate fi de diferite tipuri. În acest sens se va avea în vedere uzura la care va fi expus produsul, ținând cont de traficul mai intens existent aici. Sfatul specialiștilor este să se opteze pentru o grosime maximă de 1-2 cm. Dacă nu este vorba despre holul de la intrare, ci despre un hol ce desparte două camere, atunci se poate alege și un covor mai gros, mai moale pentru picioarele care vor merge desculțe și se vor simți răsfățate de moliciunea lui
Întreținerea covorului de pe hol
Pentru a se bucura o perioadă cât mai lungă de timp de proprietățile covorului, proprietarul trebuie să îl întrețină corespunzător, informându-se despre cum trebuie să se poarte cu materialul acestuia. În ultima vreme s-a impus o modalitate optimă de a curăța covorul de pe hol, precum și celelalte covoare din casă, și anume spălarea cu abur, mult mai eficientă, eliminând 99% din alergeni, așa că se poate avea în vedere acest aspect pentru menținerea în formă optimă a produsului.
Deși este mai ușor să se aspire, să se spele și să se curețe covorul doar pe o singură parte, pe cea de la suprafață, specialiștii recomandă ca aceste operațiuni să se facă pe ambele părți pentru o mai bună întreținere. Cel puțin o dată pe săptămână trebuie să se aspire covorul și să se schimbe poziția sa, în așa fel încăt nu doar o parte să fie supusă uzurii. Soluțiile de curățare nu trebuie folosite excesiv pentru că ar putea să deterioreze fibrelor covorului, de altfel, nici folosite nediluate, rezultatul fiind același. Cel mai bine se aplică de un pulverizator.
Tipuri de covoare pentru hol
Pentru hol există diferite tipuri de covoare pe piață. Unele lungi, altele scurte, covoare cu formă rotundă, pătrată, dreptunghiulară, ovală sau asimetrică, fabricate din materiale ieftine, care rezistă puțin în fața timpului, altele din materiale de calitate superioară, cu un aspect spectaculos și cu rolul clar de a schimba imediat înfățișarea oricărei încăperi. Covoarele pot fi folosite special pentru a completa designul modern al interiorului sau pe cel tradițional, scandinav, shabby chic etc.
Covoare pentru hol în funcție de material
Materialul din care au fost fabricate covoarele este foarte important pentru partea practică, dar și pentru cea estetică. Un astfel de material este lână. Materialul este rezistent și ușor de curățat doar cu ajutorul apei, săpunului și cârpei curate. Culoarea se păstrează excelent, fiind foarte rezistentă la decolarare și uzură.
Un produs fabricat din lână, potrivit pentru holul de la intrare sau pentru cel din interiorul locuinței este covorul Missoni Luanda, cu diametrul de 120 cm și culoare auriu-multicolor, de formă rotundă și cu model floral.
Pentru un hol lung și îngust, se poate folosi produsul Orla Kiely Optical Flower, cu dimensiunile de 67x230cm, care are grosime de 12 mm, densitatea totală de 4500 gr/m2 și partea din spate confecționată din bumbac și latex.
Un alt model ce poate fi preferat este covorul din vâscoză, rezistent, cu aspect elegant, care se usucă foarte repede. În acest sens este util covorul Wedgwood Wild Strawberry cu dimensiuni 120x180cm, fabricat în India, care are în componență și lână.
Covorul din poliester este unul dintre cele mai rezistente. Se aseamănă foarte mult cu modelul fabricat din lână, are un aspect elegant, se curăță și se usucă rapid, fiind recomandat mai ales atunci când în familie sunt animale de companii sau copii mici. Un model de succes în acest sens este covorul Christian Fischbacher Estival, din colecția Moretus, cu dimensiuni de 140x200cm, realizat prin tehnica transferului printului pe o bază împletită jaqcuard. Finisajul este realizat manual.
Un model ideal pentru a fi pus pe hol este și covorul Missoni Riohacha Outdoor, cu dimensiunile de 75x175cm, fabricat tot din poliester, cu formă dreptunghiulară și model în dungi.
Covorul din bumbac rămâne printre cele mai populare. El este ecologic, se poate curăța uscat sau ud, își revine la forma inițială chiar dacă au fost puse peste el diferite piese de mobilier, fiind excelent de așezat pe hol la nevoie. Un model apreciat este covorul Christian Fischbacher Lisboa, din colecția Antiquarian, cu dimensiuni de 140x200cm și cu un model inspirat din frumusețea placarilor portugheze azulejo.
Covorul din poliamidă (nylon) face față traficului intens, este rezistent, aspectuos, se întreține foarte ușor, făcând față tasării cu succes. Se poate instala chiar și în spații comerciale, așa că este indicat pentru uzura la care va fi supus pe holul de la intrarea în locuință.
Un model deosebit este Bluebellgray Murella Azure, cu dimensiunile 140x200cm, cu o grosime de 8 mm, de formă dreptunghiulară și culoare albastru.
Covorul de hol din tencel este o apariție nouă pe piață. Tencelul este noul bumbac, dar absoarbe cu până la 50% din umiditate. Printre caracteristicile sale se numără faptul că este moale ca mătasea, rezistent ca poliesterul, cald ca lână și absorbant ca bumbacul. De asemenea, se remarcă prin faptul că reduce dezvoltarea bacteriilor și nu irită pielea.
Un model de covor potrivit pentru hol, fabricat din tencel, este Brink & Campman Twinset Frame, cu dimensiuni de 140x200cm, culoare gri deschis, grosime de 22 m, de formă dreptunghiulară.
Un alt model de covor din tencel este Brink & Campman Twinset Frame, cu dimensiuni de 170x240cm, culoare gri închis, cu o grosime de 22 mm.
Covoare pentru hol în funcție de model
Alegerea modelului potrivit de covor pentru hol nu trebuie uitată. În acest sens se ține cont de cromatica pereților și tavanului, precum și de restul designului ales pentru hol și a pieselor de mobilier existente aici. Mulți dintre cei ce preferă simplitatea și eleganța aleg covoarele moderne, cu modele abstracte sau geometrice, alții care iubesc tradiția se gândesc mai degrabă la modelele populare, românești sau orientale. Printre alte tipuri de modele ce se pot întâlni în locuințele de astăzi se numără cele marocane, tropicale, vintage, boho, loft, geometrice, mozaicurile etc.
Un covor cu model abstract potrivit pentru holul locuinței este Orla Kiely Giant Multi Stem cu dimensiunile 120x180cm, realizat manual din lână, cu o grosime de 22 mm. Nivelul de aspirare trebuie să fie unul redus pentru a nu smulge fibrele covorului.
Un model deosebit este și cel al covorului Ted Baker Masquerade cu dimensiunile de 140x200cm, realizat din lână și vâscoză, cu o grosime de 22 mm.
Covorul Brink & Campman Pop Art, din lână, cu dimensiunea de 140x200cm și cu model abstract este foarte potrivit pentru holul de la intrare sau din interiorul locuinței. Este realizat mecanic, are grosimea de 40 mm, iar partea din spate este din iută și bumbac.
Un alt covor cu model abstract este Orla Kiely Sunflower, cu diametru 150cm, fabricat manual din lână, cu grosime de 12 mm.
Modelele cu dungi sunt preferate de cei care iubesc simplitatea sau pentru cei care vor să se joace cu liniile geometrice și să surprindă plăcut de la intrare. Un astfel de covor este Missoni Vallenar Outdoor cu dimensiunile 75x175cm, confecționat din poliester.
Modelele florale sunt tot mai apreciate pentru că imprimă o atmosferă veselă, elegantă, chic. Este bine ca nuanțele de culori să nu fie prea țipătoare și se poate opta pentru pasteluri în așa fel încât covorul să se armonizeze excelent cu restul pieselor din hol. Un articol cu model floral este Sanderson Dahlia & Rosehip, de dimensiuni 140x200cm, fabricat manual din lână, cu o grosime de 12 mm.
Un covor deosebit este și Wedgwood Wild Strawberry, cu dimensiunile 120x180cm, ce oferă culori plăcute, de crem și albastru, precum și un model floral deosebit.
Modelul Sanderson Poppies, cu dimensiunile 140x200cm, aduce în prim plan macii în nuanțe diferite de roșu și orange, precum și moliciunea accentuată a lânii din care este fabricat.
Foarte apreciate sunt și covoarele cu model floral din colecția Missoni Botanica. Se remarcă prin tonurile de culoare sofisticate, prin combinația de lână și vâscoză, precum și prin forma rotundă.
În concluzie, pentru a reuși o amenajare deosebită a holurilor din locuință, indiferent că este vorba despre cele de la intrare sau despre cele din interior, este esențial să se aibă în vedere și alegerea covorului potrivit, care va reuși, cu adevărat, să facă impresie plăcută încă de la prima privire tuturor celor care vor trece pragul casei, contribuind decisiv la obținerea unei atmosfere elegante, rafinate și intime.
Surse foto: sensodays.ro