Curățarea aspiratorului. Aspecte utile de care să ții cont.

Curățarea aspiratorului

Aspiratorul este unul dintre electrocasnicele casnice cele mai utilizate deoarece face viața mai ușoară, iar secolului XIX este definit prin eficiență și rapiditate. Cu toate acestea, este importantă întreținerea lor pentru că pot fi lucruri care îți scapă de sub control și realizezi când ți-e lumea mai dragă că aspiratorul nu mai trage ca înainte sau că nu curăță foarte bine. De aceea, micile detalii fac diferența astfel încât, te invităm să cunoști în amănunțime cum trebuie să cureți aspiratorul în mod corect:

Tipuri de aspiratoare care se pliază nevoilor tale

Înainte de a decide achiziția unui aparat electrocasnic trebuie să știi clar care sunt nevoile tale. Aspiratoarele au diverse funcții și accesorii de aceea este bine să cunoști tipurile de aspiratoare care se găsesc pe piață:

  • aspiratoarele fără sac sunt ușor de curățat și oferă o putere de aspirare excelentă. Acestea sunt extrem de nimerite pentru familiile cu copii sau care au diverse alergii deoarece conțin filtre HEPA care reduc considerabil răspândirea alergenilor și acarienilor. De aceea, Bosch, brand-ul german cunoscut în întreaga lume este o opțiune care se remarcă prin inovație și performanță.
  • aspiratoarele cu sac sunt clasice și probabil cele mai folosite într-o locuință care au o putere de aspirare foarte mare. Funcționează printr-un filtru colector, dar atâta timp cât știi să cureți filtrul aspiratorului un astfel de dispozitiv îți va face viața mai ușoară.
  • aspiratoarele de mână pun accentul pe confort și sunt extrem de versatile. Curăță fiecare colțișor al casei unde cu greu ai acces fiind utile atât în locuință, cât și pentru curățenia mașinii personale. Inclusiv, aspiratoarele verticale care funcționează tot pe principiul confortului oferă performanță de aspirare și folosesc sistem de filtru prin cartuș prin care aerul evacuat este mai pur decât cel din încăpere. Bosch este un aliat de neînlocuit împotriva murdăriei datorită aspiratoarelor performante pe care le produce, inclusiv prin curățarea ușoară grație accesoriilor multiple de care dispune.
  • aspiratoarele robot sunt simplu de utilizat, benefice dacă deții animale de companie care lasă păr pe parchet și mobilă, sunt silențioase și nu în ultimul rând reprezintă rezolvarea practică la problema lipsei de timp a omului modern.

Metode simple și eficiente pentru curățarea aspiratorului

Fiind tot timpul în căutare de calitate ai nevoie de dispozitive eficiente. De foarte multe ori se întâmplă să nu îți mai meargă aspiratorul și să nu-ți dai seama care este problema. Dacă folosești un aspirator cu filtru este bine să cunoști câteva metode sigure de mentenanță.

Motivul principal pentru care trebuie să cureți aspiratorul este că în interiorul sacului. pe lângă murdărie se găsesc microorganisme și bacterii dăunătoare.

De aceea, este bine să dai cu aspiratorul în casă cu geamurile larg deschise, iar dacă suferi de astm sau diverse alergii să lași pe un alt membru al familiei să îndeplinească această sarcină. Nu lăsa niciodată peria plină de praf și murdărie, imediat ce utilizezi aspiratorul și  asigură-te că ai spălat-o bine și ai luat toate scamele care se găseau pe acei peri rigizi.

Pentru a curăța aspiratorul fără sac verifică de fiecare dată după utilizare cât de plin este recipientul. Specialiștii sunt de părere că spălarea recipientului cu apă este o altă soluție care funcționează de fiecare dată.

Totodată, curățarea unui aspirator cu filtru este un obicei corect pe care din păcate, multe persoane îl pierd din vedere. Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă auzi zgomote puternice și observi că aspiratorul nu mai trage ca înainte este să-l inspectezi piesă cu piesă. Poate există un obiect blocat pe furtun sau filtrul nu a fost niciodată spălat. În al doilea rând, citește cu băgare de seamă manualul de utilizare. În acest mod vei observa că majoritatea aspiratoarelor dispune de două filtre: filtrul de motor care de obicei trebuie înlocuit anual și filtrul de evacuare.

Curățarea aspiratorului

De altfel, curățarea filtrului aspiratorului este mai simplă decât îți imaginezi! Dacă dispui de un filtru reutilizabil acesta poate fi spălat. Scufundă filtrul lavabil în apă călduță și curăță-l cu o periuță. Clătește filtrul în apă rece și usucă-l la aer timp de 24 de ore. Filtrele non lavabile pot fi lovite de câteva ori pe o suprafață tare până când este îndepărtat praful, iar apoi cu o cârpă curată și uscată îndepărtează restul de murdărie. În cazul filtrelor HEPA, acestea pot să fie schimbate o dată la trei ani. Cu toate astea, dacă filtrul emite un miros persistent de mucegai este timpul să-l înlocuiești.

De asemenea, te încurajăm să consulți manualul de utilizare al aspiratorului pentru a întreprinde procedurile corecte. Mai mult, murdăria strânsă din interiorul aparatului trebuie îndepărtată frecvent. Utilizează o periuță și cu ajutorul mișcărilor de jos în sus înlătură praful.

În concluzie, curățarea filtrelor și mentenanță periodică prelungesc durata de viață a aspiratorului. Metodele sunt simple și practice, la îndemâna oricui.

Sursă foto Shutterstock.com, sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri privind curățarea aspiratorului

De ce este important să cureți regulat filtrul de la aspirator?

Este important să cureți regulat filtrul aspiratorului deoarece se poate bloca ușor, fiind necesar să dai atenție fiecărei componente în parte. Altfel, puterea de absorbție a scamelor și prafului din camere este vizibil diminuată și vei crede că s-a strica,t când de fapt, aparatul are doar nevoie de puțină atenție.

Căror piese trebuie să le acorzi deosebită atenție și să le cureți regulat?

Dacă ești o persoană cât de cât tehnică verifică cu atenție următoarele accesorii ale aspiratorului:
– furtunul pentru a nu fi crăpat sau un obiect greu să fie blocat la unul dintre capete
– periile
– filtrul sau sacul de colectare a prafului

Cum să alegi corect un aspirator pentru uzul casnic?

Înainte de a face o astfel de achiziție trebuie să ții cont de câteva aspecte, și anume:
– nivelul de zgomot pe care îl face aspiratorul
– nivelul de performanță în ceea ce privește colectarea prafului și absorbția murdăriei
– consumul și clasa energetică