Idei de rețete la wok – Gusturile Asiei la tine în bucătărie!

Idei de rețete la wok

Despre vasele de gătit de tip wok se știe că au fost inventate pe teritoriul Chinei, cu aproximativ 2000 de ani în urmă. La început, pe vremea Dinastiei Han, erau folosite pentru uscarea grânelor și semințelor. Sute de ani mai târziu, în timpul Dinastiei Ming (1368 – 1644) de această dată, wok-ul a început să fie utilizat și pentru pregătirea mai complexă a hranei. Astăzi, mâncărurile la wok includ și supe, și tocănițe, și prăjeli și multe altele. Pot fi folosite inclusiv pentru fript, afumat sau gătit înăbușit.

Mâncăruri la wok – stiluri de gătit

Idei de rețete la wok

Variantele inițiale ale acestor vase aveau o formă rotundă; chiar dacă și acum se mai folosesc astfel de vase, sunt mult mai întâlnite cele care au partea de jos ușor aplatizată.

Mâncărurile la wok au câștigat o mare popularitate în întreaga lume în ultima perioadă, motiv pentru care și stilurile de gătit s-au diversificat. Astfel, poți folosi un wok clasic, cu sau fără capac sau alte accesorii adaptate modalității de preparare.

Gătitul la wok – importanța calității vaselor și ustensilelor folosite

Idei de rețete la wok

Dacă vrei să duci pregătirea rețetelor la wok la un nivel superior, atunci vei fi de acord cu noi că o importanță deosebită o au nu doar ingredientele, ci și vasele și ustensilele de bucătărie pe care le vei folosi.

Așadar, în funcție de tipul de aragaz sau plită de care te vei folosi pentru gătit, dar și de rețetele pe care intenționezi să le pui în practică, s-ar putea să ai nevoie și de alte câteva elemente precum spatulă pentru wok, suport wok pentru grătare de fontă, accesoriu de gătit cu aburi pentru wok, tigaie Wok cu capac, tigaie Wok cu suprafață anti-aderentă cu particule de siliciu, foarte rezistentă, sau cu acoperire ceramică.

Rețete la wok – idei simple și rapide

Idei de rețete la wok

Aripioare de pui cu urechi de lemn

Deși nu au un gust pronunțat, urechile de lemn sunt deseori folosite în bucătăria asiatică pentru că dau o consistență ușor crocantă mâncărurilor.

Alături de puiul gătit cu ciuperci se potrivește foarte bine orezul, dar și o garnitură de salată verde.

În câteva linguri de ulei încins se prăjesc câteva felii de ghimbir proaspăt timp de 1 minut. Se adaugă apoi aripioarele de pui și se prăjesc până când se rumenesc. Se adaugă apoi și urechile de lemn (care se pot înlocui și cu alte soiuri de ciuperci, după gust) și se mai lasă totul pe foc maximum 5 minute.

Se adaugă o cană cu apă, se acoperă cu un capac, apoi se lasă să fiarbă circa 45 de minute la foc mic, până când sosul scade și se îngroașă.

Tofu cu legume – rețetă la wok potrivită și pentru vegetarieni

Vegetariană, dar nutritivă, această rețetă gustoasă se poate găti în aproximativ 20 de minute. Se potrivește cu orez brun alături sau cu tăiței din orez.

Se rumenesc cuburile de tofu la wok, la foc mediu, în puțin ulei, până se rumenesc, apoi se scot și se lasă deoparte. În ulei se adaugă apoi legumele (broccoli, conopidă, morcov) și se sotează timp de 2-3 minute la foc mare.

Se adaugă peste ele cuburile de tofu, peste care se adaugă sos de soia și se amestecă la foc mediu timp de 1 minut sau 2.

Înainte de servire, se presară cu semințe de susan.

Creveți cu legume chinezești

Pentru această rețetă rapidă la wok vei avea nevoie de o jumătate de kilogram de creveți fierți și curățați sau gata marinați, aceeași cantitate de legume chinezești (bok choy) și un sfert de kilogram de ciuperci shiitake sau urechi de lemn.

Vei mai avea nevoie de câteva felii de ghimbir proaspăt, sos de soia, o lingură de amidon de porumb, două-trei linguri de vin din orez și o linguriță de zahăr.

Creveții se stropesc cu vinul de orez, se presară cu sare, piper și amidon și se amestecă. Se vor lăsa deoparte cât timp se pregătesc celelalte ingrediente.

Se taie legumele bok choy pe diagonală, în bucăți de 2-3 centimetri lățime. Apoi, se taie ciupercile în sferturi. În cazul în care ți-ai procurat ciuperci uscate, trebuie să le lași la înmuiat în apă timp de 20 de minute, pentru rehidratare, înainte de a le tăia.

Se încing în wok 2 linguri de ulei, în care se pune mai întâi ghimbirul, pentru 30 de secunde. Se adaugă creveții și se prăjesc până când capătă culoarea roz. Apoi, se scot din wok, iar în locul lor se adaugă legumele tăiate și ciupercile. Dacă simți nevoia, mai poți adăuga înainte 1-2 linguri de ulei.

Peste legume și ciuperci, adaugă o cană cu apă (opțional, se poate înlocui cu supă de pui), se amestecă pe foc 1-2 minute, apoi se acoperă cu un capac și se lasă încă 3-4 minute, la foc mediu.

Adaugă apoi peste această compoziție și creveții, sosul de soia și zahărul, amestecă bine și acoperă din nou.

La final, vei adăuga și o lingură de amidon din porumb dizolvat în două linguri de apă și vei amesteca totul în wok timp de un minut.

Preparatul poate fi servit cu orez fierbinte alături.

Acum, deții toate secretele pentru a-ți îmbia familia sau oaspeții cu rețete savuroase, care îi vor face să simtă cu adevărat gustul Asiei la tine acasă! Transformă gătitul într-un moment cu adevărat special, de care îți vei aminti cu plăcere!

Sursa foto: Shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri despre rețetele la wok

Care este diferența dintre rețetele gătite la tigaia wok simplă față de cele gătite la tigaia wok cu capac?

Rețetele gătite la oala wok cu capac se fac ceva mai repede și se gătesc înăbușite, păstrând mai multă apă/sos. Cele gătite la oala fără capac ies mai rumenite și ceva mai crocante (îndeosebi legumele).

Ce deosebiri sunt între pregătirea preparatelor cu carne la wok și cele care au doar ingrediente vegetale?

Carnea trebuie să fie gătită mai mult decât legumele – aproximativ 10-15 minute în plus, în funcție de tipul cărnii. Pentru un plus de savoare și suculență, rumenește mai întâi bucățile de carne în ulei fierbinte, și abia apoi adaugă apă, supă, sos și legume.

Prin ce diferă rezultatul pregătirii preparatelor într-o tigaie wok față de una normală?

Gătite într-o tigaie wok, ingredientele vor lăsa din sucul propriu o cantitate mai mare, iar gusturile se vor întrepătrunde. Forma adâncită a tigăii wok face ca lichidul să se evapore ceva mai încet, dându-i mai mult timp să pătrundă în carne sau legume.