Ce temperatură trebuie să aibă apa la baia bebelușului?

Ce temperatură trebuie să aibă apa la baia bebelușului?

Mulți părinți sunt îngrijorați sau temători atunci când vine vorba despre îngrijirea unui copil nou-născut, însă cei mici nu sunt chiar atât de fragili cum par. Cea mai sigură metodă de a combate grijile inerente rolului de proaspăt părinte este să te informezi din surse sigure în legătură cu tot ceea ce înseamnă îngrijirea copilașului. Tinerele mămici pot studia cărți de specialitate despre îngrijirea copilului, dar vor primi, cu siguranță, și indicațiile necesare de la medicul pediatru. Apoi, după ce te-ai informat corect și complet, nu îți rămâne decât să te gândești la momentul băiței ca la o foarte bună ocazie de distracție și relaxare!

Ce temperatură trebuie să aibă apa la baia bebelușului?

Ce temperatură trebuie să aibă apa la baia bebelușului?

Bebelușii sunt obișnuiți cu mediul lichid încă din burtica mamei, unde lichidul amniotic are o temperatură de aproximativ 37 de grade – temperatura corpului. Unii specialiști susțin că aceasta ar trebui să fie și temperatura apei pregătite pentru băița bebelușului, în timp ce alții spun că este suficient ca apa să aibă 33-34 de grade Celsius.

Cert este că o temperatură a apei cuprinsă între aceste intervale este considerată potrivită pentru baia bebelușului.

Încă un amănunt căruia trebuie să îi acorzi atenție este temperatura din baie sau din camera în care urmează să fie îmbăiat copilul. Ideal, în încăpere ar trebui să fie 23-25 de grade.

Astfel, încă de dinainte de nașterea copilului, viitorii părinți ar trebui să se preocupe și de calitatea și eficiența instalațiilor de încălzire din casă. Poate fi utilă chiar opțiunea încălzirii prin pardoseală, mai ales că la un moment dat copilul va crește și – cel mai probabil – va prefera să meargă și să alerge prin casă fără șosete sau botoșei…

Îți va fi foarte util, de asemenea, să îți procuri din timp atât termometre de cameră, cât și pentru apa destinată băii bebelușului.

Cum poți faci baia mai atrăgătoare pentru copii?

Ce temperatură trebuie să aibă apa la baia bebelușului?

Copiii se simt cel mai bine în brațele mamei și ale tatălui lor. Există copii cărora le place în mod deosebit momentul băiței, iar alții care plâng și par să nu se simtă confortabil.

Dacă în primele săptămâni după naștere se recomandă ca bebelușul să fie spălat într-o cădiță specială pentru el, ulterior îl poți obișnui să facă baie într-o cadă obișnuită, simplă sau freestanding. Cada de tip freestanding îți oferă mai multe opțiuni, având spațiu de jur împrejur. Astfel, îi vei putea face baie copilului fără să faci un efort deosebit.

Ceea ce trebuie să faci, însă, și chiar cu mare atenție, este să te asiguri că acea cadă care este folosită și de alte persoane este foarte bine igienizată și clătită înainte de baia copilului.

În cazul în care copilului tău îi este, totuși, teamă de apă, poți lua în calcul varianta în care să intri în cadă împreună cu el, ținându-l în brațe, pentru a se simți în siguranță. Atâta timp cât părintele care face acest lucru nu are nicio problemă de sănătate și și-a făcut înainte baie sau duș, totul este în regulă.

În general, copii de la 2-3 luni în sus reacționează foarte bine la jucării plutitoare sau zornăitoare, cu ajutorul cărora le poți distrage atenția atunci când observi că dau semne că nu prea ar avea chef de baie.

Este bine să obișnuiești bebelușul încă de la început cu o oră fixă pentru baie și, de asemenea, să transformi băița într-un moment special pentru familia voastră. Este chiar recomandabil ca la acesta să participe ambii părinți nu doar din perspectivă afectivă, ci și operativă: în timp ce un părinte ține copilul, celălalt îl săpunește sau îl distrează cu ajutorul jucăriilor.

Dacă totuși preferi să îmbăiezi copilul în propria lui cădiță, este bine să știi și că poți folosi anumite suporturi speciale cu ajutorul cărora poți monta cădița specială a bebelușului deasupra unei căzi simple sau freestanding. Astfel, îl vei putea spăla eficient și vei evita udarea lucrurilor din alte camere – pentru că bebelușilor foarte activi le place foarte mult să stropească cu apă tot ce este în jurul lor.

Poate fi, de asemenea, util, ca un părinte să susțină copilul pe un prosopel din bumbac, în timp ce celălalt îl spală. Și asta, pentru a avea o siguranță în plus față de riscul ca bebelușul să facă mișcări bruște și să alunece.

Prosopul de șters, uleiul de masaj și hăinuțele trebuie să fie la îndemână, astfel încât copilul să nu aștepte prea mult aceste etape, după baie. În acest scop, este util să ai la dispoziție un suport și o măsuță pentru înfășat/masaj/îmbrăcat. Pe măsură ce crește, poți organiza lucrurile astfel încât să îi amenajezi celui mic chiar și un mini-spa în baie.

Iată, deci, că dacă acorzi atenție elementelor importante, nu este nevoie să îți faci griji pentru felul în care va decurge baia bebelușului. Amenajează-ți din timp baia astfel încât să fie funcțională și primitoare inclusiv pentru cel mai mic membru al familiei!

Sursa foto: Shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri despre baia bebelușului

Ce se întâmplă dacă apa pentru baia bebelușului este prea caldă?

Pielea unui bebeluș este mult mai sensibilă decât cea a unui adult și încă nu are dezvoltată bariera naturală de protecție. De aceea, dacă apa din cada de baie este prea caldă, îi poate provoca iritații, arsuri sau uscarea pielii.

Ce se întâmplă dacă apa pentru baia bebelușului este prea rece?

Apa prea rece îi va provoca bebelușului o senzație de disconfort, fapt care ar putea să îi genereze ulterior chiar și o fobie față de apă. În plus, dacă apa este prea rece, poate fi expus și la răceală.

Este suficient dacă încerc temperatura apei pentru baia bebelușului cu cotul?

Deși această practică era deseori utilizată în trecut, ea nu este recomandabilă, deoarece senzația pe care o are un adult atunci când „încearcă” apa cu cotul nu este aceeași cu cea pe care o are un nou-născut. Poți avea impresia că apa are o anumită temperatură, iar această impresie să fie greșită. Cel mai bine este să folosești un termometru.