Feng Shui în living room: cum să aduci armonie și energie pozitivă în livingul tău

Feng Shui în living room

Pornind de la principiul energiei vitale Chi, Feng Shui-ul reprezintă una dintre cele mai vechi arte spirituale existente. Adepții acestuia cred în energiile pozitive pe care omul le poate extrage din tot ceea ce îl înconjoară și în armonizarea acestuia cu mediul în care trăiește. În ultimii ani, practica Feng Shui și-a croit drum și în industria designului interior. Alături de principiul indian Vastu, aceasta reprezintă unul dintre cele mai populare trenduri de design, scopul său final fiind armonizarea omului cu spațiul în care își petrece o foarte mare parte a timpului: locuința.

Living room-ul se numără printre cele mai importante încăperi ale locuinței, fiind atât spațiul în care te recreezi și te reculegi, cât și locul în care petreci timp cu familia și cu cei apropiați. Este important, deci, să îți canalizezi atenția înspre amenajarea acestei încăperi în stil Feng Shui, pentru ca atât tu, cât și invitații tăi, să va puteți bucura de timpul petrecut împreună în cea mai frumoasă armonie.

Citește acest articol pentru a afla cum îți poți amenaja (sau reamenaja) living room-ul în stil Feng Shui și de ce elemente ai nevoie pentru a realiza acest lucru.

Feng Shui în living: sfaturi pentru a crea un Chi benefic în sufragerie

1. Armonizează cele cinci elemente

Sistemul taoist Feng Shui divizează lumea în cinci elemente: lemn, foc, pământ, metal și apă. Fiecare element decorativ sau piesă de mobilier pe care o folosești în amenajarea locuinței tale corespunde unuia dintre aceste elemente primordiale. Pentru a-ți armoniza living-ul și a-i regla Chi-ul, amenajează încăperea urmând acest mic ghid, astfel încât toate cele cinci segmente ale sistemului taoist să fie atinse:

  • Lemnul se regăsește în formele rectangulare și în coloane;
  • Focul se reprezintă prin formele triunghiulare;
  • Pământul este reprezentat de formele pătrate și de suprafețele plate;
  • Metalul este simbolizat de formele rotunde sau sferice;
  • Apa se regăsește în formele curbate și în onduleuri.

Poți armoniza toate aceste elemente atât prin mobilier, cât și prin obiectele decorative. Dacă ai o canapea de colț dreptunghiulară, spre exemplu, balansează schema formelor cu o măsuță de cafea rotundă și cu un fotoliu curbat. Brandul Kartell îți oferă piese de mobilier ideale amenajării living-ului după principiile Feng Shui, furnizându-ți adevărate piese de artă modulare sau cu forme iregulare, care armonizează toate cele cinci elemente taoiste.

2. Transformă măsuța de cafea în punctul central al încăperii

Dacă livingul este una dintre cele mai importante camere ale unei locuințe, măsuța de cafea este unul dintre punctele centrale ale încăperii. Atrage Chi-ul către inima livingului tău transformând măsuța în focusul schemei de design al acestuia. Optează pentru forme bine definite și elemente naturale și solide, precum lemnul, sticla sau marmura. Brandul Gamma îți oferă o varietate largă de astfel de materiale de calitate superioară dintre care poți alege, în forme și design-uri neobișnuite.

3. Asigură echilibrul dintre ying și yang prin lumină

Reprezentând energia yang responsabilă de vitalitate și sănătate, lumina este un aspect care nu trebuie neglijat în amenajarea livingului. Folosește-te atât de lumina naturală, cât și de o schemă stratificată de iluminare artificială a încăperii densă și puternică. Pentru a face acest lucru posibil, este important să acorzi o atenție deosebită corpurilor de iluminat pe care le plasezi în living.

Îndreaptă-te astfel către o sursă de iluminat principală masivă și poziționeaz-o în centrul plafonului. Completeaz-o cu surse de iluminat de accent, precum aplice de perete sau veioze. Pentru o armonie Feng Shui ideală, încearcă să reproduci cât mai fidel lumina naturală.

Culorile Feng Shui-ului: ce game cromatice poți folosi pentru a urma principiul Feng Shui

Culorile pe care le folosești atunci când îți amenajezi locuința joacă un rol extrem de important în echilibrul Feng Shui pe care îți dorești să îl atingi. Specialiștii în artele taoiste afirmă chiar faptul că alegerea culorilor ambientale poate avea un impact significant asupra stării tale de bine, emițând vibrații care ajută chi-ul să circule liber în interiorul locuinței. Există două modalități principale prin care poți afla ce gamă cromatică trebuie să folosești în living.

1. Consultă harta energetică Bagua

Feng Shui în living room

Harta Bagua este unul dintre elementele principale după care se ghidează designerii de interior atunci când urmează principiile Feng Shui în amenajarea unei locuințe. Aceasta delimitează spațiul în nouă arii diferite, fiecare dintre acestea referindu-se la un anumit aspect al echilibrului interior: prosperitate, faimă, dragoste, relațiile familiale și sănătatea mentală, sănătatea fizică, creativitate, spiritualitate, succes și călătorie. Fiecărui segment de pe harta Bagua îi corespunde o anumită culoare. Centrul acesteia este considerată inima locuinței, spațiul de unde pornește energia pentru a străbate întreaga suprafață.

Pentru a afla cărei culori îi corespunde livingul conform hărții Bagua, suprapune-o pe aceasta peste planul arhitectural al locuinței tale. Acesta poate fi plasat fie într-o singură arie cromatică, fie la intersecția a două sau mai multe suprafețe. Amenajează-ți, astfel, livingul conform poziționării acestuia la nivelul hărții energetice.

2. Amenajează livingul în funcție de energia pe care îți dorești să o atragi

Dacă rezultatele cromatice ale hărții Bagua nu sunt potrivite pentru gusturile tale, poți amenaja livingul și în funcție de energiile pe care vrei să le armonizezi în interiorul său. Cele mai populare alegeri în materie de design Feng Shui pentru living sunt nuanțele de albastru și verde (lemnul: noi începuturi, vindecare, energie), nuanțele pământii, neutre și galbenul (pământul: susținere, dezvoltare) și albul (metalul: claritate, precizie, bucurie).

Întrebări și răspunsuri frecvente despre Feng Shui în living

Care este diferența dintre Feng Shui și Vastu?

Feng Shui și Vastu sunt două principii foarte similare, ambele având ca funcții de bază elementele primordiale și energiile. Dacă Feng Shui este bazat pe cele cinci elemente sacre, apă, aer, foc, metal și lemn, principiul Vastu înlocuiește metalul și lemnul cu pământul și spațiul. Din cauza acestui lucru, specialiștii consideră că Vastu poate fi aplicat în special în cazul construcțiilor noi, amenajate de la zero, în timp ce principiile Feng Shui pot fi aplicate inclusiv în cazul renovărilor sau reamenajărilor.

Unde ar trebui poziționată canapeaua conform principiilor Feng Shui?

Într-un plan de design interior construit pe principiile Feng Shui, canapeaua ar trebui plasată în dreptul peretelui, pentru a emana sentimentul de siguranță, căci reprezintă unul dintre elementele centrale ale încăperii. Evită să plasezi canapeaua în centrul camerei sau în dreptul ferestrei, căci acest lucru blochează libera circulație a Chi-ului.

Ce lucruri trebuie evitate în planificarea unui design Feng Shui?

Pentru ca principiile Feng Shui să funcționeze la maximul lor potențial, este recomandat să nu aglomerezi prea multe piese de mobilier sau elemente decorative în dreptul ușii. Reprezentând unul dintre cele mai importante aspecte ale strategiilor Feng Shui, ușile sunt considerate a fi căile de circulație a Chi-ului pe întreaga suprafață a locuinței. Pentru ca energiile pozitive să se reflecte și să se refracte în și din living, intrarea în încăpere trebuie să fie întotdeauna liberă.

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com, Sensodays.ro.