Modernizarea casei vechi – cum poți transforma o casă veche într-o oază de eleganță și confort

Modernizarea casei vechi

Casele care au resimțit trecerea timpului reprezintă un subiect tot mai atractiv pentru pasionații de arhitectură și design din întreaga lume. În prezent, sunt considerate atât de valoroase, încât un întreg segment al pieței imobiliare a luat naștere pe baza lor. Specialiști de oriunde în lume caută să achiziționeze astfel de imobile, restaurându-le și vânzându-le ulterior mai departe viitorilor proprietari, pentru a le continua povestea.

Într-adevăr, puține lucruri pot fi comparate cu emoția pe care o trăiești atunci când pășești în holurile unei case vechi, gândindu-te la istoria care a trecut peste ea și la numeroasele povești care s-au desfășurat în interiorul său. Există un aer aparte care ține de o astfel de clădire, un anumit je ne sais quoi pe care și tu l-ai resimțit, cu siguranță, de fiecare dată când ai intrat într-una din încăperile sale. 

Dacă ai achiziționat sau ai moștenit o casă veche și îți dorești să o modernizezi fără a-i atenua din spiritul specific, citește acest articol pentru a afla cum poți face posibil acest lucru.

Care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când modernizezi o casă veche

Atunci când începi să planifici modernizarea și restaurarea unei case vechi, trebuie să păstrezi anumite elemente în vedere pentru a te asigura că suflul original al acesteia nu va dispărea. Dacă ești pasionat de designul interior, poate fi extrem de simplu să te pierzi în febra procesului de restaurare, omițând astfel lucruri la care este posibil să te gândești ulterior, mai ales atunci când este vorba de o clădire cu istorie în spate.

 1. Armonizează designul interior cu fațada exterioară a casei

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere înainte de a planifica modernizarea casei este stilul în care aceasta este construită. Fațadele caselor istorice pot exista într-o varietate de stiluri, de la cel victorian, până la baroc sau romantic. Analizează arhitectura clădirii pe care îți dorești să o modernizezi, punctează elementele cheie și planifică designul interior astfel încât cele două să se armonizeze reciproc.

În cazul caselor vechi, este recomandat să eviți un design care să ducă prea mult înspre trendurile contemporane, moderne. Optează în schimb pentru piese masive și elegante, căci acestea sunt atemporale. 

2. Păstrează elementele de focus și pornește de la ele în planul de modernizare

Orice casă veche are cel puțin un element care îi redă personalitatea. Fie că este un șemineu masiv, o coloană interioară sau o scară spiralată, nu renunța la lucrurile care contribuie la construirea suflului specific al imobilului. Dacă acestea nu sunt într-o condiție ideală, nu le înlocui cu piese moderne, ci apelează la specialiști pentru restaurarea lor. Pentru a le pune în evidență, pornește de la ele atunci când elaborezi planul de design. 

Păstrând și restaurând elementele centrale ale construcției originale, vei rămâne fidel istoriei casei tale. Acestea nu numai că vor participa la armonia ambientală a structurii arhitecturale, ci vor oferi și un plus signifiant de originalitate și eleganță designului interior.

Idei de modernizare a unei case batranesti

  • Sistemul de iluminat

         Felul în care alegi să iluminezi o încăpere poate schimba în totalitate aspectul acesteia. Prin alegerea corpurilor de iluminat potrivite nu numai că vei reda un suflu nou imobilului, ci vei putea chiar evidenția anumite elemente centrale care să capteze atenția invitaților.

         Astfel, când începi căutarea sistemului de iluminat ideal pentru specificul locuinței tale, este important să te îndrepți către corpuri masive, atemporale și elegante, precum candelabrele cu aspect vintage. Pentru a scoate în evidență anumite piese de mobilier sau obiecte de artă, completează designul acestora cu aplice de perete sau lampadare în aceeași direcție stilistică.

         Unul dintre cele mai renumite branduri pentru astfel de corpuri de iluminat este Eglo, care creează în colecția Avantgarde atât candelabre și pendule, cât și lămpi sau aplice confecționate din cristale de sticlă de calitate superioară. Pentru cei ce își doresc să modernizeze o casă veche și să aducă un strop de roialitate acesteia, rămânând în același timp aproape de spiritul modern contemporan, Eglo este alegerea ideală. 

2. Mobilierul

În ceea ce privește mobilarea unei case vechi, îndreaptă-te spre piese de mobilier moderne și minimaliste și combină-le cu  elemente de epocă pentru a păstra armonia stilistică a designului interior. Pentru astfel de construcții, piesele Kartell cu finisaj din marmură pot reprezenta alegerea ideală, căci îmbină perfect designul contemporan rafinat cu spiritul grandios al stilurilor clasice, precum cel baroc.

         Pentru a evita conflictul dintre interiorul modern și fațada clasică, este recomandat să optezi pentru piese de mobilier bogate în textură și cu finisaje curate. Ca gamă cromatică, poți crea un mix între epocă și contemporan prin combinarea culorilor pastelate cu nuanțe neutre sau non-culori. 

3. Incorporează în designul interior piese de accent

Pentru a scoate în evidență structura arhitecturală atipică a unei case vechi, folosește-te de anumite „piese de accent” plasate strategic. Dacă locuința ta are intrări sub formă de arcadă, spre exemplu, folosește-te de covoare dreptunghiulare pentru a marca trecerea dintr-o încăpere în alta. Având în vedere că spațiile interioare ale caselor vechi sunt în general de dimensiuni mari, poți folosi covorul și ca punct central în interiorul living-ului, dacă acesta este masiv și poate adăuga un plus de formă și culoare aspectului general al camerei.

De asemenea, un punct de focus decorativ poate fi reprezentat și de ceasul de perete, atât timp cât acestea păstrează aspectul de eleganță atemporală pe care îl urmărești. Unul dintre cei mai buni producători de astfel de ceasuri este NeXtime, oferindu-ți produse silențioase și cu un design aparte, la granița dintre vechi și nou.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre modernizarea casei vechi

De unde pot începe procesul de modernizare a casei vechi?

În general, procesul de modernizare se începe de la structura arhitecturală a clădirii, incluzând pereții și podeaua. După ce ai modificat aceste elemente astfel încât să se potrivească dorințelor tale, poți trece la restul aspectelor de design interior, precum mobilierul, sistemul de iluminat sau decorațiunile.

Cum modernizez o casă istorică?

Pentru a moderniza o casă istorică, este important să cunoști întreaga poveste din spatele ei pentru a-ți da seama dacă vei fi nevoit să restaurezi și exteriorul. Înainte de a achiziționa proprietatea, află de la comerciant care este anul în care aceasta a fost construită și prin câte procese de restaurare a trecut până în prezent. După ce ai stabilit aceste detalii, poți începe procesul de modernizare fie cu fațada exterioară, în cazul în care este nevoie, fie cu interiorul. Evaluează împreună cu un specialist care sunt elementele pe care trebuie să le înlocuiești și pe care le poți păstra și restaura. În final, integrează elemente de design moderne astfel încât să se păstreze totuși armonia istorică a imobilului.

Cum modernizez exteriorul unei case vechi?

Dacă fațada exterioară a casei nu se află într-o condiție ideală, restaurează detaliile care au resimțit cel mai tare trecerea timpului, rămânând fidel aspectului și proporțiilor originale ale acesteia. Pentru a renova exteriorul unui astfel de imobil, începe cu elementele de bază, precum acoperișul sau ferestrele, trecând ulterior la chestiunile de detaliu precum finisajele.

Surse foto: Shutterstock.com, Sensodays.ro, Unsplash.com, Pixabay.com.