Gătitul la aburi în oala sub presiune

Gătitul la aburi în oala sub presiune

Aburii reprezintă o metodă excelentă pe care o poți folosi pentru a găti o mâncare sănătoasă. Oalele sub presiune sunt din ce în ce mai folosite, datorită faptului că au o mulțime de beneficii. Însă, pentru a te bucura cu adevărat de toate aceste avantaje, este important să te orientezi către produse de calitate, care să te sprijine de fiecare dată când vrei să gătești ceva gustos.

Ce beneficii are gătitul la abur?

Gătitul la aburi are multe de beneficii. În primul rând, sunt reduse toxinele și substanțele dăunătoare din alimente, fără a elimina nutrienții. De asemenea, în cazul metodelor de preparare convenționale, anumite vitamine și minerale se pot pierde din cauza fierberii – însă, studiile au arătat că, atunci când vine vorba despre gătitul la aburi, acestea se păstrează în compoziția alimentelor.

În acest mod, poți prepara legume, carne, pește, fără a pierde proprietățile nutritive pe care acestea le au.

De altfel, proteinele din mâncare sunt mai ușor digerate dacă aceasta este gătită la aburi. Prin urmare, aceasta este o alternativă foarte bună atunci când alegi un stil de viață sănătos, cu meniuri hrănitoare și ușor de realizat.

Oala sub presiune – Un produs ideal pentru gătit la abur

Oala sub presiune te poate ajuta să reduci timpul total de gătire, prin faptul că punctul de fierbere crește odată cu presiunea. Dacă, într-o oală normală, procesul de fierbere are loc la 100 de grade Celsius, într-una aflată sub presiune apa poate ajunge la o temperatură de 121 de grade Celsius. Din acest motiv, alimentele se prepară mult mai repede. În componența ei există o valvă de siguranță, care ajută la controlarea temperaturii și a presiunii – aceasta se poate ridica în cazul unui exces, cu scopul de a echilibra presiunea din interiorul vasului.

Unul dintre cei mai renumiți producători de articole pentru bucătărie este Fissler, un brand cu o istorie bogată, fiind pe piață încă din anul 1845 și contribuind major la revoluționarea vaselor de gătit. Acestea sunt fabricate în Germania, din materiale de cea mai bună calitate. Această companie creează obiecte și accesorii deosebite, care ies în evidență prin caracteristici speciale și prin funcții eficiente. 

Oala sub presiune cu accesoriu de gătire la abur de la Fissler are, pe lângă un design modern, o mulțime de alte avantaje. Indicatorul mare pentru setarea treptelor de viteză permite gătirea la abur fără presiune, pentru alimentele pe care dorești să le gătești lent și este intuitiv și ușor de folosit. Poate fi folosită pe orice tip de aragaz, inclusiv pe plitele cu inducție, datorită bazei încapsulate ”superthermic”. Mânerul este confecționat dintr-un plastic special, foarte rezistent la temperaturi ridicate și este detașabil, pentru o curățare mai ușoară. Un criteriu important în alegerea oalei potrivite este dimensiunea. De aceea, ai la dispoziție mai multe variante, de la 2 litri, până la o capacitate de 10 litri. 

Cu acest tip de oală poți câștiga foarte mult timp, preparatele fiind gata mult mai repede. Un piept de pui sau de curcan, de exemplu, este gata în maximum 20 de minute, risotto în 5-6 minute, iar cartofii natur sunt gata în 6-8 minute. Carnea de vită fierbe în aproximativ 30 de minute, iar cea de vițel în doar 5 minute.  

Pentru un control mai bun al timpilor de pregatire al preparatelor, dar și pentru momentele când nu poți sta cu ochii pe oală, timerul electric de la Fissler, compatibil cu oalele sub presiune Fissler VivaVit, te poate atenționa prin semnale optice și acustice, anunțând temperatura și timpul de fierbere. Acesta are și funcție de cronometru, iar montarea lui se face cu un simplu clic, pe valva oalei sub presiune.

În concluzie, gătitul la abur în oala sub presiune este o soluție perfectă, mai ales dacă vrei să prepari mâncarea într-un mod cât mai sănătos și eficace. A găti acasă reprezintă o cale perfectă către o dietă echilibrată – așadar, orientează-te către cele mai bune produse care te pot sprijini în această inițiativă pe care ți-ai propus-o. În mod cert, vei reuși să gătești mâncăruri deosebit de gustoase, care să-și păstreze toate proprietățile și calitățile. 


Sursă foto: sensodays.ro

FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre gătitul la abur

Ce înseamnă gătit la aburi?

Gătitul la aburi presupune prepararea alimentelor în prezența aburilor, într-un vas închis.

Ce poți găti la aburi?

Poți găti aproape orice fel de alimente: legume, carne, fructe, pește și multe altele.

Ce oală pot folosi pentru gătit cu aburi?

Pentru a găti cu aburi, poți folosi o oală sub presiune – aceasta te va ajuta în multe privințe și va deveni un partener de nădejde în bucătărie.