Ghid de cumpărare a lavoarului – Ce modele de chiuvete să alegi pentru baie?

Ghid de cumpărare a lavoarului

Lavoarul este produsul ceramic din baie cel mai expus privirii și cel mai des utilizat, fiind, de multe ori, un punct de pornire în crearea unui design sofisticat pentru băile moderne. Acest obiect a depășit granițele simpliste ale funcționalității și a devenit un element important, care poate aduce un plus de originalitate băii tale. 

De aceea, este esențial să ai în vedere câteva criterii pe care te poți baza, pentru a alege cel mai potrivit model pentru decorul pe care vrei să-l alcătuiești. Însă, acest proces poate fi dificil dacă nu ai reperele necesare – așadar, cercetează cu atenție care sunt opțiunile disponibile și, mai ales, care sunt caracteristicile la care trebuie să fii atent pe parcurs, înainte de a selecta articolul cel mai bun pentru tine. 

Cum să alegi o chiuvetă de baie – Material, dimensiuni, tip de montare

În orice design, toate detaliile contează – însă, un obiect sanitar poate schimba cu totul estetica spațiului respectiv. Prin urmare, el trebuie să îndeplinească o serie de cerințe necesare, atât din punct de vedere stilistic, cât și din punct de vedere funcțional. Materialul, dimensiunile și designul reprezintă cele trei noțiuni pe care trebuie să le iei în calcul atunci când pornești în căutarea produsului ideal. 

  • Materialul

Dacă vrei să creezi o baie luxoasă și originală, care să impresioneze prin stil și rafinament, trebuie să iei în calcul un factor foarte important – materialul. Ceramica și compozitul sunt variante excelente pentru un lavoar și te pot ajuta să creezi un decor senzațional și, mai ales, elegant. Cel mai apreciat material pentru construcția lavoarelor  este ceramica sanitară, deoarece este igienică și robustă. Aceasta este folosită pentru alcătuirea unor modele deosebite, care se remarcă prin designul lor special. 

Ceramica reprezintă o opțiune clasică, iar compozitul este un produs obținut prin combinarea a două materiale care pot include cuarț, granit sau acril. Ambele variante au caracteristici specifice, pe care este bine să le iei în considerare înainte de a hotărî ce tipuri de lavoare preferi. Dacă ești în căutarea unui material de lux, calitativ și rezistent, le poți cerceta pe cele create de către producători specializați – Fineceramics (Roca), Diamatec (Ideal Standard), DuraCeram (Duravit) sau TitanCeram (Villeroy&Boch).

  • Glazura

Glazura este un detaliu esențial, întrucât contribuie major la alcătuirea unui strat superior protector, care are un efect deosebit asupra nivelului de calitate și asupra gradului de rezistență,  ajutând la dobândirea unui aspect final deosebit, care să iasă în evidență. Sunt mai multe tipuri de glazuri pentru care poți opta:

Ceramic PlusAcesta este un finisaj extrem de util în păstrarea și întreținerea curățeniei, datorită caracterului său hidrofob, creat de către Villeroy&Boch. Glazura este construită folosind o tehnologie inedită care are capacitatea de a reduce porozitatea suprafeței, diminuând asperitățile – prin urmare, picăturile de apă și reziduurile sunt eliminate rapid, alunecând, cu ușurință, pe stratul ceramic glazurat. De asemenea, materialul este rezistent la produsele de curățenie, medicale sau cosmetice – așadar, nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la rezistența lui.

KeraTect – Este o glazură netedă, igienică, durabilă și, mai ales, rezistentă la zgârieturi. Ea asigură o protecție îndelungată pentru suprafețele ceramice, fiind un factor foarte folositor în conservarea tuturor calităților constituente. Brandul producător este Geberit.

Reflex – Reprezintă un strat de acoperire specific produselor Kolo, care se aplică atât pe incinte de sticlă (pentru cabinele de duș), cât și pe lavoare, datorită caracteristicilor speciale pe care le are. Avantajul principal este acela că are rolul de a limita depunerea murdăriei, acționând, în mod eficient, asupra depunerilor de calcar, grăsime sau alte impurități.

VitrAclean – Se bazează pe o dublă glazurare, realizată prin intermediul unui proces aparte. Astfel, ceramica este mult mai protejată împotriva mizeriei, păstrându-și luciul și finisajele în permanență. Glazura VitrAclean este oferită de brandul Vitra.

WonderGliss – Este o tehnologie creată de brandul Duravit, iar glazura WonderGliss te va sprijini în obținerea unei suprafețe ideale, ușor de îngrijit și de curățat. Aceasta glazură este ideală pentru îndepărtarea calcarului și a impurităților, deoarece poate fi întreținută doar prin intermediul unei lavete moi și al unei soluții de curățare.

  • Dimensiunile

Atunci când vrei să alegi lavoarul potrivit, este important să iei în calcul principala caracteristică a acestuia, din punctul de vedere al dimensiunilor sale – lățimea. Aceasta reprezintă un factor fundamental, însă ea este doar un punct de pornire atunci când analizezi designul. Poți verifica schițele fiecărui produs în parte, pentru a vedea care sunt detaliile și specificațiile tehnice. 

  • Tipul de montare

Există mai multe modalități de montare către care te poți orienta. Este recomandat să ții cont de spațiul pe care îl ai la dispoziție, dar și de designul pe care îl preferi. Iată care sunt cele mai bune variante:

Lavoarul suspendat

Lavoarele suspendate sunt elegante, pot fi prinse direct în perete (daca peretele permite acest lucru), folosind un cadru îngropat pentru lavoar sau prins cu un cadru metalic (tip consolă). Sunt concepute pentru orice tip de baie, însă sunt extrem de potrivite mai ales pentru cele mici, deoarece dau impresia de mai mult spațiu, fără să aglomereze perimetrul în mod inutil.

Lavoarul amplasat pe pardoseala

Când vine vorba despre lavoarele amplasate pe pardoseală, poți găsi modele diverse. Designul este aparte și, cu siguranță, te poate ajuta să creezi un cadru contemporan și deosebit. Există diferite culori – precum alb, negru sau auriu – care se pot integra perfect în decorul final al băii.

Lavoarul așezat pe blat, în blat sau sub blat 

Lavoarele așezate pe, în sau sub blat se pot integra în orice fel de material, iar blaturile se pot achiziționa separat sau se pot face la comandă, după dorința clientului. Vei găsi o gamă foarte largă de modele și dimensiuni pentru care poți opta, în funcție de proiectul tău. 

Acestea sunt unele dintre cele mai utilizate tipuri de chiuvete și lavoare, deoarece permit alcătuirea unui spațiu de depozitare, în jurul lor. Trebuie să ai în vedere o serie de detalii semnificative atunci când te gândești să cumperi un astfel de produs, pentru că, pe lângă lavoarul în sine, calitatea materialului și a finisajelor sunt elemente importante. 

Aceste lavoare se potrivesc în mai multe situații – ele pot fi de dimensiuni reduse, ideale pentru spațiile înguste ale bailor de serviciu, precum și de dimensiuni mai mari, perfecte pentru o baie generoasă. 

Lavoarul amplasat pe mobilier

Chiuvetele care se pot instala pe mobilier sunt ideale pentru cei care vor să opteze pentru un dulapior așezat sub chiuvetă – aceasta este o modalitate excelentă de depozitare, care se poate dovedi a fi utilă, mai ales în cazul în care aria totală a încăperii nu permite amplasarea unui alt tip de corp individual. De regulă, orice baie are nevoie de un spațiu destinat depozitării, deoarece sunt multe articole și obiecte care sunt necesare în acest perimetru – săpun, gel de duș, cosmetice. 

  • Forma

Forma este un detaliu pe care nu trebuie să-l ignori – un design artistic, modern și îndrăzneț pune mare preț pe acest lucru. În cazul în care ești pasionat de variantele clasice, este bine să ai în vedere și alte detalii – fie că îți plac structurile rotunde sau ovale, fie că le adori pe cele dreptunghiulare sau pătrate, important este să respecți simetriile decorului. 

Ține cont de armonia pe care o poți crea alăturând toate elementele necesare și găsește cea mai bună soluție pentru a alcătui un echilibru optim din punct de vedere vizual! Însă, dacă vrei să încerci o abordare diferită, poți alege structuri asimetrice și forme inedite, care să aducă o notă originală întregului concept stilistic!

Cele mai bune chiuvete de baie – Criterii esențiale de alegere

Dacă vrei să te selectezi cea mai bună chiuvetă de baie pentru tine, trebuie să te bazezi pe o serie de criterii. Acestea te vor ajuta să alcătuiești un ghid util care să te sprijine pe tot parcursul procesului. Astfel, luând în calcul aceste detalii, vei putea face o alegere perfectă și, cu siguranță, vei găsi un model care să-ți îndeplinească toate așteptările. Iată ce recomandări trebuie să urmezi atunci când analizezi o gamă de lavoare:

  • Prețul și calitatea

Prețul este important în orice achiziție – de aceea, în mod cert îl vei lua în considerare. Însă, nu uita să pui totul în balanță, cântărind toți factorii care pot face diferența. Încearcă să-ți setezi un buget ușor flexibil, pe care să-l poți modifica în funcție de caracteristicile fiecărui produs în parte. De multe ori, raportul calitate-preț este cel care te poate ghida către o decizie bună – așadar, toate elementele se află în strânsă legătură unele cu celelalte, iar tu trebuie să dobândești o privire de ansamblu.

  • Brandul

Îndreaptă-ți atenția către branduri cunoscute, care creează noi tehnologii și noi produse, în mod constant. Acestea îți oferă o paletă largă de opțiuni premium, care combină o mulțime de calități, atât din perspectivă funcțională, cât și din punct de vedere estetic. 

  • Designul și culoarea

Designul este, probabil, unul dintre factorii esențiali, pe care este obligatoriu să-i ai în vedere. Indiferent de amenajarea pe care vrei să o realizezi, lavoarul nu trebuie să facă notă discordantă – ai grijă la variantele cromatice pe care le ai, dar și la textura materialului sau forma chiuvetei, deoarece acestea sunt detalii care trebuie să se afle în perfectă armonie cu tot ceea ce este în jur.

Culoarea poate schimba cu totul look-ul băii. Dacă vrei să experimentezi și să nu te orientezi doar către variante clasice, poți testa nuanțe inedite, care vor aduce un strop de originalitate în orice tip de baie. Poți selecta o mulțime de palete cromatice îndrăznețe – verde, roz, mov, albastru, auriu, argintiu sau maro, sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le ai la dispoziție.

  • Funcționalitatea

Dincolo de aspectul fizic, funcționalitatea este un aspect pe care trebuie să-l iei în considerare. Orientează-te către produse care să-ți ofere o bună experiență de utilizare și care să aducă un plus băii tale. Documentează-te și vezi care sunt inovațiile în domeniu, dar și cum te pot ajuta acestea în a-ți echipa baia la cele mai înalte standarde posibile.

  • Tipul instalației

Lavoarele care au picior (cele clasice) și se montează pe perete se pot racorda la rețeaua de apă prin două furtunuri, iar bateria este montată în gaura care există deja în lavoar. Cele care se montează pe consolă sunt perfecte pentru pereții care nu sunt alcătuiți dintr-un material dur și foarte rezistent (precum zidăria), deoarece consola se fixează și în pardoseală, și în perete. Lavoarele așezate pe mobilier și cele montate pe blat nu se prind de perete, iar cele cu montaj undercounter (sub blat) se lipesc în decuparea blatului.

Cum selectezi lavoarul în funcție de dimensiunile băii?

Dimensiunea băii este un aspect esențial. Dacă ai destul spațiu la dispoziție, pune preț pe mărimea lavoarului, deoarece este un obiect sanitar pe care îl vei folosi extrem de des. În general, acestea pot avea lățimea cuprinsă între 60 cm și 120 cm.

Pentru o baie de mici dimensiuni se recomandă, în general, lavoare mici, cu corp de mobilier suspendat sau o chiuvetă suspendată în perete, pentru economisirea spațiului. 

În băile mari se potrivesc lavoarele generoase sau duble, așezate pe blat sau încastrate în mobilier, dar și cele amplasate pe pardoseală, cu picior complet, tip coloană. Însă, aceste recomandări nu sunt deloc restrictive, fiindcă totul depinde de planul pe care ți l-ai stabilit. Cercetează cu atenție caracteristicile fiecărui lavoar și studiază lățimea, înălțimea și adâncimea acestuia, cu scopul de a vedea dacă se potrivește în zona în care vrei să-l instalezi.  

În concluzie, lavoarul este obiectul care este cel mai expus privirii, fiind, deseori, piesa de la care se pornește în crearea designului întregii băi. Prin urmare, trebuie ales cu grijă, fiindcă poate schimba cu totul designul final al încăperii. De asemenea, lavoarul este obiectul cel mai folosit, alături de bateria de lavoar

Analizează mai multe posibilități și găsește-ți inspirația în diferite idei de amenajare – astfel, vei putea să vizualizezi proiectul în mintea ta, cu scopul de a-l putea materializa ulterior, utilizând metodele potrivite!

Surse foto: Shutterstock.com, Sensodays.ro

FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre chiuveta de baie

Ce este un lavoar?

Lavoarul (sau chiuveta) este un obiect sanitar care se instalează în baie, deasupra unui blat, încastrat în blat sau mobilier sau pe pardoseală (cum este în cazul modelelor cu picior).

Care este cel mai bun lavoar de baie?

Cel mai bun lavoar este cel care îți îndeplinește toate cerințele pe care ți le-ai propus – calitate, preț, dimensiuni, material. Dacă îți dorești un produs de calitate, apelează la branduri de renume, specializate în producția acestor tipuri de obiecte sanitare.

La ce înălțime se montează chiuveta de baie?

În general, lavoarul ar trebui montat la o înălțime de aproximativ 85 de cm, pentru a putea fi folosit lejer, fără efort, indiferent de înălțimea persoanei care îl utilizează. Totuși, trebuie să ții cont și de sistemul de montare, înainte de a măsura înălțimea potrivită.

Ce tipuri de lavoare există?

Există mai multe tipuri de lavoare, care diferă prin formă, material sau tip de montare. Așadar, poți opta pentru o chiuvetă rotundă, pătrată, dreptunghiulară sau asimetrică, alcătuită din compozit sau ceramică, ce poate fi suspendată, amplasată pe podea, așezată pe blat sau pe mobilier sau montată în blat ori sub blat.

Ce branduri produc lavoare premium?

Sunt mai multe branduri care se ocupă cu producerea unor lavoare de calitate – printre acestea se află firme de renume precum Duravit, Vitra, Kolo, Geberit, Villeroy&Boch, Ideal Standard sau Besco.

Ce tip de lavoare sunt moderne?

Lavoarele moderne sunt de diferite feluri – atât formele clasice, cât și cele deosebite pot fi integrate într-un decor modern, dacă se ține cont de câteva reguli de design. Însă, elementele contemporane se caracterizează prin originalitate și unicitate.