Gresie rectificată – Mic GHID pentru meșterii amatori

Gresie rectificată

Amenajarea interioară a devenit un proiect tot mai des pus în practică de românii atrași de locuințe frumoase, elegante și confortabile. Astfel, montarea gresiei a ajuns să fie privită ca pe o necesitate absolută, multe dintre casele chic, moderne, cu pretenții având podeaua acoperită integral cu acest material. În ultima vreme, s-a renunțat tot mai mult la parchetul clasic în favoarea acesteia, considerată superioară datorită avantajelor numeroase. 

În articolul de mai jos vei descoperi informații utile despre ce înseamnă gresia rectificată și de ce este o alegere potrivită pentru locuința ta, cum se montează, care sunt tipurile de montaj care există și despre uneltele și materialele necesare finalizării acestui proiect. De asemenea, vei putea culege numeroase sfaturi și păreri utile despre montarea ei și obținerea unor rezultate spectaculoase, dar și răspunsuri corecte la întrebări frecvente despre acest subiect.

Gresia rectificată – informații generale

Alegerea gresiei potrivite pentru amenajarea camerelor locuinței este foarte importantă, pentru că de acest lucru depinde atât crearea unei atmosfere plăcute, elegante, cât și durabilitatea în timp a proiectului. Rezistența ei depinde de traficul intens și de expunerea la unele temperaturi foarte scăzute sau foarte ridicate din anumite momente ale anului. 

Există mai multe tipuri de gresie care pot fi utilizate:

  • gresia porțelanată;
  • gresia glazurată sau smălțuită;
  • gresia antiderapantă;
  • gresie rectificată;
  • gresie nerectificată.
Gresie rectificată

Ce este gresia rectificată

Gresia rectificată este acea placă ceramică ale cărei margini au fost tăiate după presare și coacere, astfel încât dimensiunea ei totală să fie mai precisă. Acest lucru se realizează în timpul procesului de fabricație. De aici se pot extrage câteva informații:

  • placa este rectificată din motive tehnologice, în fabrică;
  • nu există plăci rectificate și nerectificate mai bune sau mai rele;
  • placa rectificată este mai costisitoare și nu se montează fără un rost minim de 2 mm.

Definiția de gresie rectificată este, uneori, explicată eronat de către unii specialiști, aceștia îndemnând să fie montate plăcile fără rosturi, ceea ce poate duce la apariția unor probleme foarte serioase la montare, chiar la distrugerea plăcilor, și, implicit, la rezultate negative, dezastruoase.

Gresie rectificată

Cum se produce gresia rectificată

Gresia rectificată se produce în fabrică, după arderea și coacerea plăcilor ceramice, știindu-se faptul că, pentru acestea și cele de porțelan, există posibilitatea ca procesul de ardere să însemne abateri finale de la formă de 1,5-3%.

Plăcile obișnuite nerectificate au grade inexacte ale mărimii, iar acest lucru înseamnă că ele diferă ca dimensiune, uneori, existând și o diferență de 1-2 mm. Pentru a minimiza această discrepanță, producătorii au găsit soluția perfectă, și anume, rectificarea. 

Pentru a trece prin acest proces, de obicei, plăcile sunt fabricate la o dimensiune puțin mai mare și, mai apoi, sunt tăiate la o mărime standard. Practic, prin rectificare dispar diferențele de mărime, iar colțurile sunt aduse într-un unghi perfect drept.

Gresie rectificată

Când este nevoie de gresie rectificată

Este nevoie sau nu de o astfel de gresie? Sau poate ar fi mai bună o una normală? Dacă se dorește un aspect aproape perfect, atunci muchia celei rectificate, foarte precisă și uniformă, este ideală unui astfel de proiect. Această nevoie a apărut mai ales când trebuia să fie acoperite suprafețe foarte mari, iar diferențele, fie ele și unele foarte mici, influențau aspectul general al lucrării. 

Pentru a obține o podea aproape de perfecțiune, totuși, este indicat să se folosească gresie rectificată porțelanată, lucioasă, așezată la o distanță de 1,5 mm. Deși unii meșteri lipesc plăcile ceramice, pur și simplu, unele de altele, această variantă de montaj nu este indicată și ar trebui evitată, altfel nu s-ar obține aspectul natural mult dorit.

Gresie rectificată

Cum se montează gresia rectificată

Există numeroase păreri referitoare la acest aspect, așa că este imperios necesar ca, înainte de porni la drum, un meșter isteț să cunoască toate aspectele legate de subiect:

  • plăcile se manipulează cu grijă, pentru a evita zgârierea, lovirea sau alte deteriorări;
  • suprafața pe care va fi montată trebuie să fie perfect plană;
  • plăcile vor fi fixate doar după ce va fi aplicat un strat fin de adeziv pe podea, dar și pe ele;
  • marginile plăcilor trebuie să fie curate când se montează placa următoare.
Gresie rectificată

Montajul drept al gresiei rectificate

Acest tip de montaj este clasic și poate fi folosit în orice încăpere în care proprietarul dorește gresie rectificată. Este o alegere perfectă, mai ales pentru cei care vor să realizeze un design pretențios. 

De asemenea, montajul drept este mai ușor de pus în practică, devenind opțiunea ideală pentru meșterii începători sau chiar pentru amatorii care vor să-și pună singuri în valoare ideile de renovare. 

Un alt avantaj al acestui tip de montaj îl reprezintă economia de material, deoarece nu e nevoie de prea multe tăieri, cantitatea de gresie fiind folosită foarte eficient. Pentru montarea în acest mod, se pornește dintr-un colț cu placa așezată corect, pe orizontală și verticală, și se continua de-a lungul peretelui, păstrându-se distanța dintre plăci egală, cu ajutorul distanțierelor. 

Se verifică planeitatea plăcilor ceramice și aplicarea corectă a materialului adeziv pentru a nu apărea goluri sub plăci. După uscarea adezivului, distanțierele se îndepărtează și se aplică chitul de rostuire în culoarea preferată de proprietar.

Gresie rectificată

Montajul în diagonală al gresiei rectificate

Montajul în diagonală este mai sofisticat, potrivit pentru un design îndrăzneț, dar este mai greu de pus în practică, necesitând un nivel de experiență mai ridicat și, de asemenea, sunt necesare scule suplimentare, cum ar fi mașini performante de tăiat gresia. Un alt dezavantaj este reprezentat de pierderile de material din cauza tăierilor dese, acestea putând ajunge până la 30%. 

Acest tip de montaj se realizează cu ajutorul trasării diagonalelor peretelui de placat, în rest, tehnologia fiind aceeași ca la montarea dreaptă.

Gresie rectificată

Montajul cu rosturi al gresiei rectificate

Deși rosturile pot fi foarte subțiri în cazul gresiei rectificate , fiind, practic, invizibile, unele persoane aleg să o monteze, dorind să aplice un design clasic, prin intercalarea unor linii mai groase de chit de culori diferite, care să formeze o imagine deosebită. Un alt avantaj al acestei tehnici este că rosturile permit dilatarea plăcilor, potrivindu-se în zonele cu diferențe de temperatură mari, cum ar fi terasele exterioare. 

De asemenea, cu ajutorul chiturilor de rostuire pot fi îndreptate anumite denivelări ale stratului suport, ce nu pot fi îndreptate în alt mod.

Gresie rectificată

Montajul fără rosturi al gresiei rectificate

Termenul de montaj fără rosturi este, practic, incorect, pentru că niciun producător de plăci ceramice, indiferent de calitatea acestora, nu recomandă o asemenea abordare. Datorită planeității perfecte a muchiilor plăcilor ceramice, însă, este posibilă folosirea unor distanțe minime dintre plăci (0,5-1 mm), ceea ce creează o imagine neîntreruptă a unui model, de la o anumită distanță rosturile devenind imposibil de observat. 

Acest tip de montaj are cerințe maxime cu privire la priceperea și talentul meșterilor, placările fiind considerate, de foarte multe ori, adevărate opere de artă. Orice greșeală, fie ea cât de mică, va dăuna designului într-un mod foarte vizibil. De aceea, cei care doresc să realizeze acest montaj vor trebui să se aștepte la cheltuieli mai ridicate și la șanse mai mari de nereușită. 

Montajul gresiei rectificate fără rosturi în interior se aplică la fel ca la alte tipuri de placare, dar se cere o atenție maximă la realizarea amestecului adeziv, la aplicarea lui și la curățarea exemplară a muchiilor. 

Un dezavantaj al montării de acest tip este faptul că nu e potrivit pentru sistemele de încălzire în podea, deoarece, din cauza dilatării gresiei, vor apărea, cu siguranță, crăpături ale acesteia.

Gresie rectificată

Unelte și materiale necesare montării gresiei rectificate

Gresie rectificată

Uneltele necesare realizării unei lucrări de calitate sunt, de regulă, ușor de procurat și accesibile. Proiectul se poate realiza doar prin folosirea uneltelor manuale, dar în acest caz, munca va fi mai grea și va dura mai mult.

Dintre acestea, nu trebuie să lipsească un vas în care se va face amestecul diferitelor materiale, cum ar fi cele de nivelare, de amorsare și de lipire. Mai sunt necesare unelte pentru măsurare (ruletă, riglă, distanțiere, boloboc, dreptar, sfoară de trasat, metru pliant), unelte pentru aplicarea materialelor (șpaclu, racletă, spatulă dințată, mistrie cu dinți, mistrie simplă), un ciocan de cauciuc pentru realizarea planeității plăcilor și o spatulă cauciucată pentru aplicarea chitului de rosturi.

Gresie rectificată

De asemenea, nu trebuie să lipsească un instrument pentru tăierea plăcilor ceramice (flex sau mașină de tăiat manuală sau electrică) și o bormașină necesară pentru realizarea materialelor și pentru găurirea plăcilor. Pentru finalizarea lucrării, trebuie să existe la îndemână cârpe, bureți și o găleată, cu ajutorul cărora se vor îndepărta urmele de material, de chit de rosturi sau de silicon. 

Lista de materiale utile cuprinde, în afară de cantitatea necesară de gresie rectificată (specialiștii recomandă procurarea unui supliment de cel puțin 20% din suprafața de placat), adezivul, o amorsă care se aplică înaintea acestuia, chitul pentru rosturi și o masă de etanșare din silicon pentru realizarea hidroizolației.

Gresie rectificată
Gresie rectificată

Sfaturi utile pentru montarea gresiei rectificate

Aplicarea gresiei rectificate necesită un grad de experiență ridicat, așa că specialiștii recomandă ca o astfel de lucrare să nu fie făcută de amatori, mai ales de cei care sunt la prima lucrare. Pentru cei care, totuși, își iau inima în dinți și se apucă de acest proiect, câteva sfaturi și trucuri care să le ușureze munca și să le garanteze succesul ar fi extrem de folositoare. 

Iată care sunt acestea:

  • Planeitatea suportului este esențială. Câteva ore de muncă în plus în această privință sunt de dorit pentru a nu apărea probleme mai târziu. Pentru suprafețele orizontale, șapele autonivelante fac minuni în această privință;
  • Materialul adeziv trebuie să fie de cea mai bună calitate, fiind recomandată folosirea unei site fine pentru a îndepărta orice materie de dimensiune mai mare. Amestecul va fi realizat mult mai bine cu ajutorul unei bormașini dotate cu un cap special de amestecare;
  • Tăierile de material sunt inevitabile în cele mai multe cazuri. Acestea trebuie să fie planificate pentru a fi montate în zonele care vor fi acoperite cu mobilier, pentru a nu fi vizibile la finalizarea montajului;
  • O nivelă de mari dimensiuni este necesară pentru a respecta planeitatea pe suprafețe întinse și nu trebuie să lipsească din arsenalul unui meșter;
  • Curățenia la locul de muncă trebuie să fie exemplară, mai ales în cazul aplicării gresiei rectificate. Cu ajutorul unui aspirator, se vor îndepărta orice resturi care ar putea deranja aplicarea plăcilor ceramice.

În concluzie, realizarea unui design deosebit cu ajutorul gresiei rectificate este posibilă, dar vor fi necesare investiții mai mari, timp de lucru mai lung și necesitatea unei experiențe îndelungate în domeniu. Cu toate acestea, rezultatul final va fi unul fabulos, iar lucrarea o să fie admirată de toți cei care vor trece pragul casei. 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre gresia rectificată

Ce este gresia rectificată?

Gresia rectificată este un tip de placare ce după ardere trece printr-un procedeu tehnologic suplimentar de îndreptare a muchiilor în unghi de 90 de grade. Aceasta are o formă mult mai bine definită față de cea nerectificată.

Poate fi montată gresia porțelanată rectificată fără rosturi?

Specialiștii recomandă folosirea unor rosturi foarte subțiri în acest caz, care, de la distanță, par invizibile.

Care este mai scumpă: gresia rectificată sau cea normală?

Datorită tehnologiei folosite, gresia rectificată este mai scumpă decât cea normală.

Este mai greu de montat gresia rectificată față de cea nerectificată?

Deși tehnologia de montare este aceeași, gresia rectificată este mai greu de montat, din cauza toleranțelor minime permise de rosturile foarte subțiri care se aplică în acest caz.

Unde poate fi montată gresia rectificată?

Gresia rectificată poate fi montată aproape peste tot, excepție făcând spațiile cu diferențe mari de temperatură, unde, din cauza dilatării acestora, pot apărea crăpături.