Iluminat tablouri – Cum să îți pui în valoare piesele de artă din casă, ca un profesionist!

Lumina și arta merg mână în mână. Nimeni nu poate admira cum trebuie detaliile dintr-un tablou sau o fotografie, dacă acestea nu sunt iluminate suficient de bine. Cea mai spectaculoasă operă de artă poate fi banală sau neimpresionantă dacă este așezată în umbră. La pol opus, o lucrare care nu este specială, poate fi foarte atractivă atunci când este așezată într-o lumină flatantă. Cu siguranță, tablourile au un loc special și în locuința ta. Află din acest articol, sfaturi direct de la profesioniști pentru iluminarea lor corectă.

Iluminat tablouri – Cum alegi unghiul potrivit pentru lumină?

Indiferent de tipul corpului de iluminat pe care l-ai alege pentru tablourile tale, trebuie să știi că modul în care lumina cade pe obiect poate influența mult modul în care acesta este perceput estetic. 

O regulă universal acceptată în acest domeniu este aceea că lumina ar trebui să cadă în unghi de 30 de grade pe imagine. Astfel, se evită efectul reflectorizant sau cel de strălucire supărătoare. Totuși, există câteva situații în care este recomandat să se facă excepție de la regulă. Când? 

De exemplu, dacă este vorba de o ramă mare și robustă, unghiului standard i se mai pot adăuga 5 grade, pentru a evita astfel formarea umbrelor. În cazul în care, din contră, se dorește accentuarea texturii acelei picturi, lumina se va orienta astfel încât să bată pe suprafață la un unghi de 25 de grade. 

Alege, așadar, variante care îți permit ajustarea unghiului. Mai jos găsești câteva modele:

Iluminat pentru tablouri – care sunt sistemele potrivite?

Este lesne de înțeles că, pentru obiectele de artă care se agață pe perete, ai nevoie de iluminat special gândit pentru acestea. Nu vor ieși în evidență dacă vor primi doar lumină ambientală. Există mai multe sisteme care sunt potrivite pentru o astfel de sarcină.

Spoturi Led pentru tavan potrivite pentru iluminarea tablourilor

Instalate în apropierea peretelui, ele pot oferi o lumină ideală pentru detaliile tablourilor. Trebuie, însă, să fii atent la gradul de răspândire al luminii. Bătaia becului ar trebui să fie cât mai îngustă, pentru a pune accentul pe fiecare obiect de artă în parte.

Aplice LED pentru iluminat tablouri

Acestea se montează pe perete sau se fixează direct pe ramă. Concentrează lumina foarte aproape de opera de artă, ceea ce creează o atmosferă plină de intimitate, dar dinamică în același timp. Efectul aplicelor este maximizat când doar ele sunt aprinse. 

Este important să se folosească becuri de tip LED pentru această variantă pentru că ele nu emană căldură, deci nu vor deteriora pictura.

 Ce tipuri de lumini sunt potrivite pentru iluminatul tabloului?

În general, tablourile trebuie să fie scăldate într-o lumină de trei ori mai puternică decât cea ambientală, pentru a ieși în evidență. Acest lucru poate fi obținut dacă se folosesc becuri cu o intensitate potrivită.

Pentru a fi sigur că acuratețea culorilor nu va fi alterată, verifică indicele de redare al culorilor CRI (Color Rendering Index). Valoarea sa trebuie să fie cât mai mare, de preferat peste 90.

Iată care sunt opțiunile tale:

  • LED: becurile cu o astfel de tehnologie au o durată de funcționare foarte mare. În plus, nu emit căldură sau radiații UV. Sunt o opțiune bună atunci când distanța dintre corpul de iluminat și imagine este foarte mică. În plus, sunt disponibile atât în tonuri reci, cât și calde.
  • Halogen: Aceste lumini au un ton mai rece, dar generează un nivel mai mare de căldură. Ele trebuie amplasate la o depărtare sigură față de imagine. De asemenea, s-ar putea să fie nevoie să adaugi și filtre UV.
  • Incandescentă – Luminile incandescente emană o strălucire caldă și calmă. Pentru artă însă, ele trebuie evitate, deoarece tonul este prea galben și alterează culorile. De asemenea, sunt ineficiente energetic, în comparație cu LED-urile.

Iată mai jos câteva modele de corpuri de iluminat care pot fi folosite cu succes pentru a adăuga accent pe lucrările de artă, în timp ce ele au un design decorativ aparte:

Alte reguli pentru iluminarea tablourilor


Pe lângă alegerea tipului potrivit de lămpi pentru iluminat, este necesar să acorzi atenție și luminii naturale atunci când vine vorba de artă. Expunerea la raze UV sau raze infraroșii va cauza decolorarea picturii. Așadar, piesele nu ar trebui să stea niciodată în bătaia directă a razelor de soare.

Lucrările artistice sunt un element important pentru orice persoană care înțelege adevărata semnificație a luxului. De aceea, este necesar să le tratezi cu mare grijă, chiar și atunci când vrei să le pui în valoare, folosind lumina.

Sursa foto: shutterstock.com, pinterest.com