Lumina ambientală – Idei FABULOASE pentru crearea unui decor luxos și practic

Lumina ambientala

O amenajare interioară sau exterioară desăvârșită a devenit una dintre dorințele oamenilor moderni, care vor să se înconjoare de obiecte decorative elegante, luxoase și scumpe. Mulți se simt minunat când musafirii care le trec pragul se declară impresionați de bunul gust și de piesele deosebite, calitative. Deși unii consideră că în amenajare contează enorm mobilierul, totuși, specialiștii recomandă o mare atenție la toate detaliile pentru a obține un rezultat fabulos. Un amănunt de care trebuie să se țină cont este iluminatul ambiental al casei sau al spațiului exterior, ce trebuie neapărat să creeze o anumită atmosferă, pe gustul proprietarului. 

În articolul de mai jos vei descoperi informații generale despre lumina ambientală într-o casă sau într-un apartament de lux, fie în interiorul sau exteriorul locuinței, vei afla câteva reguli pentru asigurarea unei lumini adecvate și vei citi unele sfaturi utile pentru a realiza iluminarea în funcție de destinația camerei. De asemenea, vei afla ce tipuri de corpuri de iluminat poți utiliza într-o casă de dimensiuni mari, dar și răspunsurile la unele întrebări frecvente despre acest subiect.

Lumina ambientală – informații utile pentru o amenajare de lux

Lumina ambientala

În designul interior se pune mare accent pe existența unei lumini în armonie cu decorul. Crearea unei atmosfere deosebite în locuință trebuie să aibă în vedere toate sursele de iluminat, doar așa obținându-se un spațiu fabulos. Cu ajutorul acestora se vor pune în valoare mobilierul, accesoriile, precum și alte obiecte din fiecare încăpere, realizând un mediu propice oricăror activități desfășurate de proprietar sau de membrii familiei sale. 

Cine dorește să aibă parte de un rezultat senzațional în amenajarea interioară sau exterioară trebuie să apeleze la specialiști în domeniu și să achiziționeze corpuri de iluminat premium, de calitate superioară, mai ales dacă are în minte să realizeze totul artistic, cu rezistență în timp. Înainte de a alege corpurile de iluminat, este bine să se știe cu exactitate funcția fiecărei camere în parte, să se amplaseze corect prizele și întrerupătoarele și să se opteze pentru stilul dorit, care se mulează pe personalitatea și gusturile proprietarului. 

Lumina ambientală trebuie să creeze o atmosferă intimă și caldă, să aibă o intensitate medie pentru a obține un mediu plăcut, invitând la relaxare și la timp de calitate petrecut în familie. Designul corpurilor de iluminat se va îmbina plăcut cu conceptul arhitectural al locuinței, în așa fel încât să se creeze o continuitate între elementele din interior.

Lumina ambientală într-o casă inteligentă

Lumina ambientala

Lumina influențează în mare parte felul de a fi al oamenilor și vine să completeze perfect atmosfera elegantă, de lux dintr-o vilă somptuoasă. Pentru a realiza un iluminat electric corect într-un astfel de spațiu, este important ca încă din faza de construcție a locuinței să se aibă în vedere proiectarea lui.

Mulți oameni cu stare își doresc să aibă parte de un iluminat inteligent, ușor de adaptat nevoilor, așa că apelează la automatizarea locuinței prin:

  • folosirea comenzilor vocale;
  • stingerea luminii de la distanță, doar cu ajutorul unui smartphone;
  • controlul intuitiv asupra luminilor din casă;
  • modificarea intensității lor;
  • transformarea becurilor LED în cea mai avantajoasă opțiune de iluminat casnic. 

Iluminatul ambiental inteligent presupune folosirea adaptoarelor smart pentru becuri, întrerupatoarele și becurile inteligente și existența prizelor inteligente. Este o abordare modernă și eficientă, care schimbă fără efort aspectul și atmosfera dintr-o locuință. 

Lumina ambientala

Lumina ambientală într-un apartament mare, de lux

Un apartament de dimensiuni mari poate fi transformat într-o locuință boemă, chic, cu ajutorul dotărilor moderne și prin realizarea unui design interior armonios. Lumina joacă un rol esențial, deoarece imprimă o atmosferă plăcută, elegantă și aristocratică chiar. 

Pentru a realiza un proiect deosebit, în care lumina ambientală să joace un rol esențial, un proprietar trebuie să țină cont de următoarele idei:

  • Corpurile de iluminat montate pe tavan trebuie să aibă neapărat un design fabulos, ieșit din comun, care să atragă atenția prin simpla lor prezență;
  • Lumina emisă de becuri va fi obligatoriu caldă, dar nu foarte puternică pentru a nu obosi privirile celor din interior;
  • Lumina ambientală va crea o atmosferă de relaxare;
  • Este important să existe mai multe surse pentru a obține un efect senzațional (de exemplu, luminile de pe tavan ale lustrei sau ale candelabrului, lămpile de masă sau de podea, lampadarele, veiozele).

Iluminatul ambiental interior și exterior

Pentru a beneficia de o lumină corectă și abundentă în interiorul locuinței sau pentru a realiza iluminatul exterior, în serile frumoase de vară, când luna nu se află pe cer, este bine ca fiecare proprietar care dorește să profite din plin de viață să aibă în vedere realizarea unui sistem corect de iluminare ambientală.

Reguli pentru o iluminare ambientală corectă

Obținerea unor rezultate perfecte este condiționată de respectarea unor reguli de iluminare:

  • Se vor folosi surse multiple de lumină;
  • Întrerupătoarele cu bec de veghe sunt mai bune decât cele clasice;
  • Lumina se poate filtra prin prezența unor paravane;
  • Lumina ambientală este asigurată de corpurile de iluminat special sau de cele amplasate pe plafon, care au becuri cu putere mai mare și abajururi pentru a crea atmosfera intimă, atât de necesară vieții de familie.

Sfaturi pentru realizarea unui iluminat ambiental în aer liber

O casă frumoasă, impresionantă și luxoasă trebuie să aibă o curte exterioară pe măsură. Mulți proprietari își dau silința să amenajeze spații elegante, care să-i atragă să petreacă mult timp în aer liber sau să organizeze petreceri cu stil, alături de prieteni sau familie. Iluminarea corectă poate face cu adevărat diferența, iar corpurile alese trebuie să fie poziționate cu atenție, în așa fel încât să se poată observa rapid anumite puncte de maxim interes. 

  • Un sfat foarte bun este evitarea luminilor puternice. Mai degrabă se va opta pentru existența mai multor becuri cu putere mai mică, care pot face vizibile detaliile;
  • Un iluminat exterior corect al curții poate asigura o stare de spirit deosebită și ar putea crea o atmosferă senzațională, atât pentru proprietari și membrii familiei lor, cât și pentru musafiri;
  • Proiectoarele se pot monta ușor pentru a crea o zonă largă de lumină în curte;
  • Lumina de exterior ar putea fi controlată cu ajutorul cronometrelor, în așa fel încât locuința să fie bine iluminată, chiar după căderea întunericului, fără să fie necesară prezența fizică a proprietarul.

Sfaturi pentru iluminarea ambientală interioară în funcție de camere

Lumina ambientală interioară trebuie să țină cont și de tipul de cameră în care este instalată (living, dormitor, hol, bucătărie, scări interioare, dressing, dinning, camera copilului, baie etc.), în așa fel încât rezultatul să fie optim. 

  • În living sunt necesare toate tipurile de iluminat, fiind recomandate atât pendulele, cât și aplicele sau spoturile, în funcție de dimensiunile și de designul încăperii;
  • În bucătărie, acel spațiu dinamic din fiecare casă, se pot utiliza mai multe tipuri de iluminat, pentru că aici se desfășoară diferite activități și este nevoie atât de lumină ambientală, cât și de accent. Un corp pentru plafon poate fi completat cu ajutorul spoturilor sau al pendulelor;
  • În zona de dinning se va monta o lustră cu abajur opac, ce va direcționa lumina strict către suprafața mesei, acest lucru subliniind intimitatea cinei în familie;
  • Pentru iluminarea ambientală a dormitorului, trebuie să se opteze pentru veioze, aplice, lampadare, corpuri care nu oferă o lumină puternică și deranjantă;
  • Baia trebuie să primească lumină din plin, deoarece este nevoie de vizibilitate mare. Corpurile de iluminat pentru baie sunt obligatorii.

De asemenea, se va ține cont de stilul fiecărei camere în parte atunci când sunt alese corpurile de iluminat. Lămpile vintage sunt potrivite unui design interior clasic, cele cu aspect futurist unui spațiu modern, în care există tehnologii de ultimă oră, iar cele cu accente metalice ar putea să se regăsească într-un interior elegant, chic. 

Lumina ambientala

Corpurile ideale pentru iluminarea ambientală într-o casă de dimensiuni mari

Lumina aduce viață în orice tip de amenajare interioară sau exterioară. Specialiștii în design interior recomandă corpuri de iluminat deosebite, elegante, luxoase, care să servească cu brio atât funcției decorative, cât și celei practice. Un proiect amplu de amenajare a unei locuințe trebuie să aibă în vedere și iluminarea corespunzătoare, cu ajutorul unor piese de brand deosebite, calitative.

  • În holul de acces se pot monta mai multe spoturi sau aplice cu becuri, chiar și o lampă de masă pentru a pune în evidență întregul decor;
  • În camera de zi, iluminatul trebuie să fie adaptat zonei de relaxare, celei de citit sau de servit masa, precum și altor spații create special pentru a servi diferitelor nevoi ale membrilor familiei. Pentru zona de relaxare se va utiliza o lumină ambientală de cameră, astfel încât pot fi luate în considerare corpurile care atârnă și au un design special sau lămpile de podea și de perete;
Lumina ambientala
  • Locul de luat masa este unul în care atmosfera trebuie să fie neapărat intimă, așa că pot fi montate deasupra niște pendule chic, elegante, cu un design modern sau unul prețios;
  • În bucătărie, corpurile suspendate trebuie să fie la loc de cinste și să aducă lumina de care au nevoie mesenii. În general, acest spațiu este o prelungire a livingului sau a spațiului de servit masa și e nevoie de un proiect gândit în amănunt;
  • Corpurile de iluminat pentru dormitor sunt de diferite tipuri: plafoniere, aplice, lampadare, veioze, lămpi de masă, de perete, corpuri suspendate;
  • În baie, sursele reglabile de iluminare sunt ideale. În plus, pot fi montate spoturi și aplice rezistente la umezeală. 

Lumina ambientală este cea care creează o atmosferă deosebită, intimă, elegantă. Contează foarte mult planificarea și creativitatea, cunoașterea în amănunt a spațiului de lucru, dar și a nevoilor personale, alegerea unor corpuri de iluminat deosebite, inedite, chiar îndrăznețe, în așa fel încât rezultatul final să fie unul fabulos. 

Lămpile de birou sau cele de masă colorate pot fi o idee perfectă pentru orice interior luxos, cu stil. Lustrele și candelabrele au, de regulă, dimensiuni mari, dar oferă o eleganță aparte locuinței și trebuie neapărat utilizate într-o cameră spațioasă. 

Veiozele, lămpile de birou sau lampadarele au avantajul că pot fi mutate oriunde va fi nevoie, mai ales când proprietarul vrea să redecoreze. Cele înalte oferă o lumină mai puternică în toată sufrageria, ceea ce le face alegerea potrivită pentru orice tip de locuință.

În concluzie, crearea unui decor luxos și practic nu poate fi un proiect dificil dacă proprietarul locuinței are imaginație și resurse financiare. Dintre toți pașii de realizat, iluminatul ambiental joacă un rol esențial în amenajarea spațiului locuit reușind să stimuleze creierul, să impulsioneze concentrarea, să crească eficiența, fie că este vorba despre spațiul interior, fie despre cel exterior.

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre iluminatul ambiental

Ce corpuri de iluminat ambiental se poartă?

Cele mai eficiente corpuri de iluminat ambiental sunt lămpile de birou și de podea sau luminile calde poziționate sub dulapurile din bucătărie, pe oglinda din baie sau în dressing. De asemenea, poți folosi spoturi, aplice sau veioze, în funcție de încăpere.

Ce înseamnă iluminat ambiental?

Iluminatul ambiental este acea lumină care creează o atmosferă plăcută, intimă și relaxantă.

Este suficientă lumina ambientală dintr-o singură sursă centrală?

Nu, lumina ambientală dintr-o singură sursă centrală nu este suficientă, pentru că nu se va răspândi echilibrat în toată încăperea.

Cum se realizează iluminarea ambientală în spațiul exterior al locuinței?

Iluminarea ambientală se poate face cu ajutorul unor proiectoare de putere mică, cu lumină caldă, care rezistă la zăpadă sau ploaie.

Care sunt beneficiile iluminatului ambiental pentru om?

Se pare că acest tip de lumină stimulează creierului omului, oferă dinamism, concentrare mai mare și eficacitate crescută.