Finisajele interioare – Cum să le îmbini într-un mod elegant și stilat?

Finisaje interioare

Finisajele interioare sunt extrem de importante când vine vorba despre amenajarea oricărei încăperi. Atunci când îți dorești să creezi un design inedit, există câteva lucruri de care este bine să ții cont pentru a reuși ce ți-ai propus. 

În funcție de camera pe care vrei să o decorezi, te poți orienta către o serie de detalii care, puse laolaltă, vor alcătui ansamblul pe care ți-l imaginezi. Poți deprinde cu ușurință câteva tehnici care să te ajute în acest sens, oferindu-ți coerență și control asupra procesului de finisare.
În acest articol, vei descoperi câteva modalități utile de a îmbina finisajele interioare într-un mod elegant și stilat!

Elemente de finisaj pentru living și dormitor

Deseori, poți avea puțin timp la dispoziție pentru a te decide în privința finisajelor – din acest motiv, este bine să ai o strategie care să îți ușureze sarcina. Graba nu trebuie să-ți influențeze alegerile finale, cel mai indicat fiind ca acestea să fie făcute în cunoștință de cauză, pentru a da dovadă de eficiență. Pentru a evita să iei decizii de moment și să optezi pentru produse, care, mai târziu, nu se vor potrivi unele cu altele, încearcă să ai o perspectivă de ansamblu chiar și în acest stadiu incipient. 

Acest exercițiu poate părea dificil, însă trebuie făcut, luând în calcul toate obiectele de mobilier și detaliile care vor apărea ulterior. Așadar, atunci când demarezi un astfel de proiect, trebuie să ai grijă atât la concordanța de culoare și textură a tuturor finisajelor, cât și la cea a viitoarelor elemente constituente. 

Documentează-te în prealabil, cercetând opțiunile existente și găsind imagini cu încăperi deja decorate. Acest lucru te va ajuta să așezi totul în pagină, având în vedere atât dorințele și gusturile tale, cât și sfaturile sau ideile altor persoane aflate în aceeași situație sau ale designer-ilor al căror rezultat s-a dovedit a fi unul atractiv din punct de vedere vizual. 

Livingul și dormitorul sunt încăperi în care petreci timp prețios, de aceea este esențial să le decorezi într-o manieră potrivită, care să contribuie pozitiv la confortul și la relaxarea ta. Acestea sunt, de regulă, camere de dimensiuni mari, care dau tonul întregii case prin aspectul lor – încearcă să le acorzi o atenție deosebită. 

Ai de finisat livingul sau dormitorul și nu știi de unde să începi? În funcție de preferințele estetice pe care le ai, dar și de spațiul disponibil, poți jongla cu diverse detalii care pot schimba cu totul înfățișarea generală a acestora.

Living

Livingul este un spațiu important din casă, fiindcă reprezintă o zonă în care îți petreci marea majoritate a timpului, fiind ideal pentru o multitudine de activități – recreere, lucru sau întâlniri cu prietenii. Așadar, este o încăpere multifuncțională, pe care trebuie să o amenajezi corespunzător. 

Pentru a alcătui un cadru propice pentru toate aceste contexte posibile, trebuie să iei în calcul sfaturile și ideile specialiștilor, care să te ajute în acest demers. Când îți propui să finisezi camera de zi, este bine să te orientezi atât în funcție de acest factor al utilizării sale, cât și în funcție de viziunea pe care o ai. Există o serie de detalii către care îți poți orienta atenția atunci când vrei să creezi un design inedit:

  • Parchetul

Pentru a avea o pardoseală elegantă în casa sau în apartamentul tău, care să creeze o atmosferă primitoare, este necesar să alegi parchetul potrivit. Sunt câteva noțiuni de care este recomandat să ții cont – material, rezistență, grosime, nuanță și sistem de montaj. Acestea au un efect concret asupra rezultatului ulterior, fiind importante în astfel de inițiative. 

Dacă îți dorești caracteristici speciale, precum rezistența la umiditate sau Self Repair, ia în calcul aceste criterii atunci când pornești în căutarea parchetului ideal. Bineînțeles, culoarea este foarte importantă în acest proces, fiindcă poate schimba complet aspectul încăperii. Încearcă să-ți imaginezi cum va arăta ulterior și, bazându-te pe această proiecție mentală, alege nuanța potrivită, în funcție de suprafața pe care o ai la dispoziție, de preferințele estetice și de paleta cromatică pentru care vei opta pentru întreaga cameră. 

Oricare ar fi alegerea ta, optează pentru produse și finisaje care să reziste în timp și care să ofere totodată un aspect modern, unitar și stilat încăperilor. Deși pare un pas ușor de făcut, nu uita că parchetul poate schimba cu totul aspectul spațiilor interioare, de aceea trebuie selectat cu atenție, conform obiectivelor pe care ți le-ai propus. Pentru a concretiza o viziune coerentă, orientează-te către branduri care să-ți asigure un nivel înalt de calitate și confort și un design inedit.

  • Corpurile de iluminat

Corpurile de iluminat sunt indispensabile când vine vorba despre finisajele interioare decorative. Acestea trebuie integrate perfect în ansamblul estetic al casei, pentru a obține un design atractiv. Lumina este importantă pentru ambientul general, fiindcă are rolul de a da o notă aparte întregului spațiu. Și, în cazul acesta, este obligatoriu să ții cont de câțiva factori esențiali – culoarea pereților și a parchetului, înălțimea camerei și stilul abordat. Cu siguranță vei găsi variante moderne, de lux, minimaliste sau speciale, care să aducă un touch de originalitate în livingul tău. 

Acest gen de finisaje nu doar că influențează în mod direct aspectul final, ci îți oferă și ocazia să dai dovadă de creativitate și imaginație în materie de amenajări interioare. La multe branduri din domeniu vei găsi produse premium, care te vor ajuta să alcătuiești un ansamblu de lux, plin de rafinament.

Dormitor

În ceea ce privește dormitorul, sunt valabile aceleași reguli – poți jongla în voie cu pardoseala și cu iluminatul electric. O diferență fundamentală, de care este bine să ții cont, constă în atmosfera specifică acestui spațiu. 

Spre deosebire de living, dormitorul este caracterizat de o notă suplimentară de intimitate și confort, iar acest lucru trebuie să se regăsească și la nivelul finisajelor interioare. În ceea ce privește parchetul, este bine să optezi pentru culori cât mai cosy, ideale pentru o astfel de încăpere, iar în materie de corpuri de iluminat este important să creezi un ambient perfect pentru odihnă, cu o lumină caldă, care să îmbie la somn și relaxare. 

Cu siguranță, în categoria lustrelor, candelabrelor, veiozelor, lampadarelor sau a aplicelor, vei descoperi o multitudine de modele pe care le vei putea folosi cu succes în acest demers. Bineînțeles, dacă îți dorești să finisezi dormitorul celui mic, te poți orienta către produsele special concepute pentru iluminatul camerei copilului , care vor veni în sprijinul tău pentru a realiza un design original și personalizat.

Exemple de finisaje pentru baie și bucătărie

Baia și bucătăria sunt zone care se caracterizează prin detalii specifice, la care trebuie să fii atent atunci când alegi finisajele interioare potrivite. Activitățile desfășurate în astfel de spații implică anumiți factori, precum umezeala sau vaporii de căldură, care pot reduce durata de viață a proiectului inițial. De aceea, există câteva produse de care este bine să ții cont și cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită, pentru a alege articole de calitate:

  • Gresie

Deși, în anumite variante de design, poți folosi parchetul pentru finisarea băii și a bucătăriei, în cele mai multe cazuri, gresia este opțiunea cea mai folosită, datorită avantajelor pe care le oferă. Aceasta este rezistentă la un grad ridicat de umezeală și este ușor de curățat și de întreținut. 

Din fericire, există nenumărate modele atractive și moderne, care nu doar că îți aduc astfel de beneficii practice, ci vin în întâmpinarea ta și cu o serie de concepte inedite, ideale pentru orice fel de ansamblu estetic. 

Pentru a amenaja o încăpere armonioasă din punct de vedere decorativ, trebuie să ai în vedere, în primul rând, materialul, aspectul și nuanța. Ai la dispoziție o multitudine de variante care ar putea fi pe gustul tău. Astfel, ai libertatea de a te orienta către o gresie porțelanată, una glazurată sau către cea rectificată, care să îndeplinească toate aceste cerințe, oferindu-ți și oportunitatea de a adopta un design îndrăzneț, bazat pe diferite tipuri de concepte: lemn, metal, ciment, marmură sau piatră. 

Tehnologia actuală și inovațiile în domeniu au permis apariția acestor variante care se potrivesc cu orice viziune ai avea. Așadar, nu rămâne decât să fii atent la modul în care asortezi toate elementele, pentru a obține un decor unitar și uniform.

  • Faianță

Atât în cazul gresiei, cât și în cel al faianței, textura este un factor esențial. Fie că preferi una aparte, care imită diferite tipuri de materiale, fie că ești adeptul structurilor clasice, important este ca aceasta să asigure o armonie stilistică. De asemenea, poți opta pentru un aspect mat sau lucios – vei vedea că acest detaliu are un efect definitoriu asupra rezultatului final. 

Totuși, în ceea ce privește faianța pe care o poți alege, ai libertatea de a jongla cu diferite dimensiuni ale plăcilor, care să completeze designul abordat. Dacă variantele înguste pot da un aer original încăperii, cele de dimensiuni mai mari pot contribui pozitiv la aspectul unitar al întregii încăperi. Bineînțeles, opțiunile sunt nenumărate, însă nu uita să ții cont de un lucru important atunci când faci o alegere în acest sens – este necesar ca faianța să se îmbine cu gresia într-un mod plăcut. 

  • Plăci decorative 

Dacă vrei să adaugi o notă artistică gresiei sau faianței alese, există o modalitate prin care poți face acest lucru fără prea mult efort, aducând un touch de culoare întregului ansamblu. Plăcile decorative sunt ideale în acest proces, fiindcă au rolul de a înfrumuseța și de a  îmbogăți aspectul general al camerei. Poți opta atât pentru variante de mozaic, cât și pentru modele inedite de decor, care vor da un aer luxos și rafinat încăperii. 
Din ce în ce mai mulți designeri de interior optează pentru astfel de mici detalii, care schimbă cu totul percepția asupra spațiului. Deși, în aparență, sunt doar nuanțe decorative nesemnificative, ele au un impact puternic per total – așadar, alege cu încredere plăci decorative de calitate, care să-ți ornamenteze baia sau bucătăria într-un mod unic și contemporan.

  • Obiecte sanitare

Obiectele sanitare sunt obligatorii în orice baie sau bucătărie, de aceea ele trebuie alese cu grijă, atât din punct de vedere al calității, cât și din cel al designului lor. De exemplu, chiuvetele de bucătărie pot schimba cu totul look-ul încăperii prin forma și culoarea lor. Chiar dacă nu petreci mult timp în acest spațiu, trebuie să ai în vedere faptul că există un risc mare de uzură, cauzat de tipul activităților desfășurate aici. Așadar, dincolo de factorul estetic, trebuie să te concentrezi cu precădere pe calitatea cât mai bună a produselor alese. 

Același lucru este valabil și în ceea ce privește obiectele sanitare pentru baie – însă, în acest caz, ai la dispoziție mult mai multe modele și design-uri. Prin urmare, atât lavoarele, vasele de WC, bideurile, cât și celelalte categorii de articole îți dau ocazia de a-ți pune amprenta personală asupra băii tale. 

Important este să te orientezi către producători avizați în domeniu, care nu doar că îți oferă un înalt standard calitativ, ci îți pun la dispoziție și o gama bogată de produse de diferite stiluri, care să se potrivească oricărei direcții estetice.

În concluzie, finisajele interioare reprezintă un subiect esențial, demn de luat în calcul atunci când vine vorba despre amenajarea oricărei încăperi. Fie că ți-ai propus să decorezi livingul sau dormitorul, fie că vrei să dai un aspect unic băii sau bucătăriei tale, există câteva trucuri de care este bine să ții cont. Informează-te și studiază tot ce ține de detaliile estetice – formă, material, textură, caracteristici – fiindcă, în ansamblu, aceste lucruri vor fi vizibile și vor evidenția design-ul final. 

Nu te teme să abordezi aceste provocări într-un mod îndrăzneț – chiar dacă preferi să rămâi în zona ta de confort, încearcă să te aliniezi tendințelor momentului și să aduci un plus de rafinament și de contemporaneitate. Deși, în general, în ceea ce privește decorul, se pune accent pe mobilier, accesorii și obiecte decorative, nu trebuie să ignori faptul că finisajele interioare reprezintă o bază estetică importantă, constituind temelia stilistică a tuturor detaliilor ulterioare. Pornește cu mult curaj pe acest drum, având încredere în alegerile tale și finisează-ți casa așa cum îți dorești!

Sursa foto: pixabay.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre finisajele interioare

Ce înseamnă finisaje interioare?

Finisajele interioare sunt acele elemente necesare finalizării unui spațiu, a unei case sau a unui apartament, înainte de a începe procesul de mobilare.

Ce elemente fac parte din finisajele interioare?

În funcție de încăpere, finisajele interioare cuprind: parchetul, gresia, faianța, corpurile de iluminat și obiectele sanitare.

Cum se aleg cele mai bune finisaje interioare?

Criteriile de bază de care poți ține cont în alegerea finisajelor interioare sunt: calitatea, producătorul, specificațiile tehnice și factorul estetic.

Ce finisaje interioare se pot folosi în baie?

În baie, poți îmbina elemente diverse de gresie și faianță, care să se potrivească atât între ele, cât și cu obiectele sanitare alese.

Ce finisaje interioare sunt recomandate în living?

În living, poți opta pentru diferite modele de parchet sau pentru diverse corpuri de iluminat, care să completeze tabloul de ansamblu.