Iluminatul exterior – Găsește-ți inspirația și află cât de importantă este lumina în amenajarea unei case de vis!

Iluminatul exterior

Amenajarea de lux a unei case nu se limitează doar la aspectul încăperilor și la mobilarea acestora, designul interior fiind un concept care trebuie continuat și la exterior, cu produse premium, de înaltă calitate, într-un stil omogen, care să exprime personalitatea proprietarilor și atenția la detalii.

Există numeroase locuri în curte unde, cu siguranță, ai nevoie de lumini destinate atât pentru crearea unei atmosfere idilice, de relaxare, cât și pentru siguranță, fiind foarte practice în anumite împrejurări.

Află în continuare de ce este necesar să amplasezi surse de lumină la exteriorul casei, unde este recomandat să instalezi corpurile de iluminat și cum le alegi pe cele mai potrivite pentru locuința ta.

De ce ai nevoie de corpuri pentru iluminatul exterior?

Deși pentru amenajările interioare, corpurile de iluminat sunt indispensabile, unii proprietari neglijează importanța asigurării surselor de lumină la exteriorul casei.

Dacă dispui de o curte generoasă, atunci știi că, odată cu lăsarea întunericului, este dificil să te deplasezi prin grădină, existând chiar pericolul accidentărilor. Așadar, siguranța familiei tale și a invitaților care vă vizitează trebuie să fie pe primul loc atunci când proiectezi locuința perfectă. În plus, cu ajutorul sistemelor de iluminat dotate cu senzori de mișcare, proprietatea ta va fi supravegheată și protejată împotriva răufăcătorilor.

Pe lângă avantajele privind securitatea locuinței și facilitarea deplasării și a petrecerii timpului în grădină, pe timpul nopții, instalarea unui sistem de iluminare exterioară a casei joacă un important rol estetic, deoarece are capacitatea de a pune în lumină arhitectura elegantă a clădirii, contribuind totodată la realizarea unui cadru plin de rafinament, în care să te relaxezi la ceas de seară, după o zi plină.

Prin urmare, luminile exterioare sunt un must, indiferent dacă sunt amplasate numai în scop decorativ sau și pentru a ghida, în siguranță, drumul prin curte.

Unde se montează accesoriile pentru iluminatul exterior?

Disponibile în numeroase forme și dimensiuni, luminile decorative pentru exterior sunt utilizate pentru înfrumusețarea unor zone, cum ar fi pereții casei, grădina, aleile curții, garajul, dar și alte spații de relaxare, precum piscina sau terasa. Pe lângă avantajul obținerii unui design deosebit, desprins din reviste de specialitate, corpurile de iluminat exterior aduc și multe beneficii practice.

Iluminatul exterior al casei

În această categorie, cele mai populare sunt aplicele sau lămpile de perete care luminează feeric și pun în evidență detaliile arhitecturale ale casei tale. Acestea se pretează la orice zonă a pereților, de cele mai multe ori fiind amplasate deasupra sau pe lateralele ușilor de acces în locuință. O astfel de poziționare este extrem de funcțională deoarece te vei bucura de o intrare luminoasă, pentru mai multă siguranță pe timpul nopții. În plus, dacă vei lăsa aceste lumini aprinse atunci când pleci de acasă, vei ține la distanță și hoții, care vor fi induși în eroare, crezând că te afli la domiciliu.

De asemenea, iluminatul exterior al scărilor aduce un plus de eleganță vilei, fiind elementul care te conduce spre interiorul casei, și este absolut necesar pentru a crea un cadru luxos, care să impresioneze pe oricine.

Iluminatul exterior al grădinii

Stâlpii de iluminat sunt alegerea perfectă pentru o estetică desăvârșită a spațiului de relaxare, precum și pentru gardul care împrejmuiește curtea. Grădina este locul unde alegi să îți petreci timpul în aer liber, așa că trebuie să fie dotată cu surse de lumină corespunzătoare pentru a facilita activitățile în familie sau cu prietenii, cum ar fi o cină la masa din colțul verde, o petrecere aniversară sau momente de joacă ale copiilor, care pot fi mai bine supravegheați de părinți, cu ajutorul luminilor exterioare.

Iluminatul exterior

Așadar, perimetrul rezervat mesei și scaunelor pot fi luminate din lateral, cu ajutorul lampadarelor, iar dacă amenajarea este sub forma unui foișor cu acoperiș, poți instala pendule sau alte corpuri care se fixează de tavan.

În jurul canapelei destinate relaxării în natură, poți să montezi câteva lumini slabe, care să compună un ambient confortabil, propice pentru savurarea unui pahar de vin sau lecturarea unei cărți sub clar de lună.

Dacă îți dorești ca accesoriile să fie parte din peisaj, ai la dispoziție lămpile încastrate, care se îngroapă în pământ și pun în evidență numai zonele sau plantele și arborii pe care dorești să cadă lumina. Astfel, îți vei putea admira florile și peisagistica grădinii, chiar și pe timpul nopții.

Iluminatul exterior al terasei

Dacă locuiești într-un apartament cu terasă, transformă această zonă într-un refugiu în care să te retragi din agitația orașului. Spoturile exterioare și pendulele elegante vor completa decorul cu lumina lor ambientală ce încadrează intim piesele de mobilier și marchează subtil trecerea de la interior la exterior.

Ghirlandele luminoase și instalațiile de lumini ornamentale te vor ajuta să creezi o atmosferă magică, iar penthouse-ul tău cu terasă va fi invidiat chiar și de cei care locuiesc la casă și au grădini impresionante.

Iluminatul exterior al garajului

Pe lângă considerentele de siguranță și utilitate practică, deoarece nu va mai exista riscul să îți zgârii mașina pe timpul nopții, luminile de exterior dispuse în apropierea garajului sunt de natură să înfrumusețeze o zonă a proprietății tale la care poate nu te gândeai că ar trebui să beneficieze de un design care să fie parte integrantă din imaginea de ansamblu.

Iluminatul exterior al aleilor

Corpurile de iluminat cu leduri pentru exterior sunt potrivite pentru a ghida, în siguranță, drumul pe aleile din curte, asigurând astfel o atmosferă caldă și primitoare pentru musafirii familiei tale. În acest scop, poți alege dintr-o varietate de felinare sau aplice încastrate, special concepute pentru a lumina suficient drumul de trecere și potecile din grădina ta.

Iluminatul exterior al piscinei

Zona piscinei va căpăta un aer modern și luxos prin montarea, pe marginea acesteia, a unor lumini pentru exterior care să pună în valoare bazinul și să îți permită să te distrezi în apă, chiar și după apusul soarelui. În plus, delimitarea exactă a laturilor piscinei reprezintă un avantaj major pentru a evita accidentele, mai ales dacă ai copii mici.

Cum alegi cele mai potrivite corpuri pentru iluminatul exterior?

În primul rând, aceste accesorii trebuie să fie produse în mod specific pentru utilizarea în mediul exterior, deoarece numai astfel te poți asigura că sunt prevăzute cu sisteme de protecție împotriva pătrunderii apei și a prafului la firele de electricitate, pentru a nu exista riscul unor scurtcircuite.

Atunci când alegi luminile pentru exteriorul casei tale, trebuie să ții cont de mai multe aspecte, cum ar fi:

  • Zona geografică unde se află locuința

Dacă locuiești într-o zonă umedă, cu precipitații abundente, vei avea nevoie de instalații de iluminat rezistente la intemperii, precum ploaie, ninsoare sau vânt puternic. În schimb, pentru proprietățile din zonele secetoase, cu temperaturi caniculare, accesoriile pentru iluminarea curții trebuie să fie concepute pentru a face față căldurii extreme.

Iluminatul exterior
  • Stilul imobilului

În funcție de arhitectura de bază a locuinței tale, corpurile de iluminat exterior vor fi alese în stilul modern, clasic, tradițional sau rustic, dacă vrei să amenajezi casa de vacanță de la munte. Pentru o imagine uniformă, este recomandat să achiziționezi piesele din aceeași colecție a unui brand premium.

Iluminatul exterior
  • Dimensiunea accesoriilor pentru iluminat

Astfel, în cazul aplicelor care încadrează intrarea în casă, acestea trebuie să aibă mărimea de aproximativ un sfert din înălțimea ușii pentru un impact vizual impresionant. Dacă consideri că este suficientă doar o aplică, atunci aceasta va trebui să măsoare o treime din înălțimea ușii.

Iluminatul exterior
  • Culoarea accesoriilor pentru iluminat

În ceea ce privește culorile, auriul și cuprul sunt în topul preferințelor designerilor, deoarece aduc o notă rafinată întregii amenajări și sunt nuanțe versatile, care se potrivesc foarte bine în multe combinații. Pentru un aspect mai sobru, poți alege modele pe negru sau din sticlă mată ori transparentă.

Iluminatul exterior
  • Materialele din care sunt realizate corpurile de iluminat

Materialele de calitate, cum sunt aluminiul, plasticul, metalul sau sticla, vor asigura durabilitatea și rezistența la uzură a produselor, iar astfel te vei putea bucura de ele pentru o perioadă lungă de timp.

Iluminatul exterior
  • Becurile necesare pentru funcționare

Pentru a da viață curții tale, trebuie să alegi cu grijă cele mai bune becuri, având la dispoziție tehnologiile LED, incandescent sau halogen.

Variantele de iluminat exterior cu LED sunt cele mai recomandate, deoarece asigură cea mai mare eficiență energetică, transformând 80% din energie în lumină, sunt mult mai rezistente decât alte modele, durata de viață măsurând în jur de 50.000 de ore, indiferent de numărul de aprinderi. De asemenea, acestea sunt ecologice, deoarece nu conțin substanțe toxice, plumb și mercur, fiind posibilă chiar și reciclarea la finalul perioadei de utilizare.

Becurile incandescente, deși produc o lumină plăcută și au avantaje precum aprinderea rapidă și prețul mic de achiziție, totuși dezavantajele sunt mai numeroase și greu de ignorat. Astfel, doar 20% din energie se transformă în lumină, restul fiind căldură emanată, iar durata de viață este foarte scurtă, de aproximativ 1000-2000 de ore. În plus, filamentul acestor tipuri de becuri produce radiații infraroșii și ultraviolete care, în timp, pot deteriora obiectele de artă și țesăturile fine.

Tehnologia cu halogen este asemănătoare celei incandescente, cu deosebirea că lumina produsă este de o calitate mai înaltă, dar eficiența energetică nu se ridică la nivelul becurilor cu LED.

Iluminatul exterior
  • Cromatica luminilor

Pentru a crea un decor plăcut și relaxant, culorile luminilor exterioare sunt detalii de luat în calcul. Astfel, dacă vrei să păstrezi aspectul natural al grădinii și al casei, alege lumina albă. În schimb, dacă te atrage ideea evidențierii unor zone cu ajutorul culorilor, atunci alege accesoriile cu becuri care luminează în nuanțe de verde, pentru a accentua verdeața copacilor și a gazonului, sau galben, pentru a da o notă tomnatică și a alunga insectele.

După ce te-ai hotărât asupra variantelor de corpuri de iluminat pentru exterior, alege cu atenție locul unde le montezi deoarece, în caz contrar îți vor cauza neplăceri. În mod normal, lumina trebuie să cadă subtil pe elementele decorative pe care dorești să le pui în valoare, fie de jos în sus, fie invers. Important este să nu se reflecte în geamurile casei tale sau ale vecinilor, deoarece acea lumină, deși nu este foarte puternică, poate deranja și cauza perturbări ale somnului.

Așadar, având în vedere faptul că luminile pentru exterior sunt primele detalii care ies în evidență și formează prima impresie despre o proprietate, cu ajutorul corpurilor de iluminat potrivite vei obține o casă elegantă, luxoasă și primitoare pentru familie și prieteni.

Sursa foto: shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre iluminatul exterior

De ce este necesară iluminarea exterioară a casei?

Iluminatul exterior al casei te ajută să creezi o atmosferă feerică, datorită jocurilor de lumini care pun în valoarea frumusețea arhitecturală a proprietății tale de lux și îți oferă siguranță împotriva hoților sau a accidentărilor pe timpul nopții.

Ce elemente poți pune în valoare cu ajutorul iluminatului exterior?

Corpurile de iluminat sunt potrivite pentru a pune în valoare construcția imobilului, aleile, terasele, ușile de acces, scările, gazonul, florile și plantele decorative, arborii, foișorul, piscina sau chiar garajul.

Ce corpuri de iluminat pentru exterior se pot folosi?

Printre modelele variate de corpuri de iluminat pentru exterior se numără lămpile, felinarele, stâlpii, spoturile, aplicele și proiectoarele.

Care sunt cele mai bune becuri pentru iluminatul exterior?

Având în vedere durata lungă de viață, puterea și nivelul ridicat de eficiență energetică, cea mai bună opțiune pentru corpurile de iluminat pentru exterior sunt becurile cu LED.

Cum poți controla aprinderea luminilor exterioare?

Pentru controlul iluminatului exterior există sisteme inteligente care permit setarea orelor la care luminile să se aprindă și să se stingă sau poți apela la corpurile de iluminat dotate cu senzori de mișcare, fără să mai fii nevoit să apeși numeroase întrerupătoare.