Curățarea faianței și a gresiei – Sfaturi utile pentru o baie impecabilă!

Curățarea faianței și a gresiei

Baia este încăperea în care îți dorești să te retragi pentru un duș revigorant dimineața, care să-ți dea energie și pentru unul relaxant seara, care să te ajute să te odihnești după o zi plină. Pentru a te bucura cu adevărat de astfel de momente, acest spațiu trebuie să strălucească de curățenie, începând de la faianță și gresie și terminând cu obiectele sanitare, a căror calitate premium trebuie menținută printr-o întreținere periodică riguroasă.

O curățare eficientă a faianței și a gresiei nu se poate realiza decât cu substanțe speciale pentru igienizarea și întreținerea băii, în special a plăcilor decorative, deoarece acestea au puterea de a acționa în profunzime pentru a înlătura murdăria și petele, lăsând suprafața impecabilă.

Așadar, află, în continuare, ce trebuie să pui pe lista de cumpărături, dacă vrei să îți cureți baia în mod corespunzător, precum și care sunt trucurile care te vor ajuta să menții mult timp aspectul impecabil al faianței și al gresiei.

 De ce ai nevoie pentru curățarea faianței și a gresiei?

Deși curățarea faianței si a gresiei este o procedură aparent simplu de realizat, în realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Înainte de a trece la fapte, trebuie să te asiguri că folosești doar soluții speciale pentru această operațiune, care nu deteriorează plăcile. Așadar, nu trebuie să îți lipsească următoarele lucruri:

Curățarea faianței și a gresiei
  • Soluții speciale pentru curățare

Dacă te confrunți cu depuneri de calcar pe plăcile decorative sau pe pereții cabinei de duș, apelează la produsele chimice special concepute pentru a rezolva această problemă, ele fiind eficiente și în cazul urmelor de săpun sau a petelor datorate sebumului corporal.

Mucegaiul este un alt inamic, care apare mai ales în băile fără ferestre, deci fără posibilitate de aerisire, unde gradul de umiditate este foarte ridicat. Pe lângă aspectul inestetic, această ciupercă este periculoasă pentru sănătate, așa că trebuie să o ții la distanță cu ajutorul substanțelor potrivite, pe care este indicat să le utilizezi cât mai frecvent.

Aceste produse sunt extrem de eficiente și pentru curățarea unor zone dificile, cum sunt rosturile dintre plăcile de faianță sau de gresie.

  • Lavete și bureți

Pentru a nu deteriora sau zgâria (prin frecare cu o cârpă inadecvată) suprafața fină a plăcilor ceramice, este recomandat ca, pentru curățarea faianței și a gresiei, să folosești lavete și bureți moi, care șterg petele fără să afecteze produsele.

  • Perii pentru curățare

Depunerile de murdărie care persistă pot fi eliminate cu ușurință cu ajutorul periilor speciale, care sporesc efectul substanțelor pentru igienizare.

  • Mănuși și mască de protecție

Ingredientele chimice ale produselor de curățare pot fi periculoase pentru piele, cauzând răni, iar vaporii toxici pe care îi emană îți pot afecta căile respiratorii. De aceea, este indicat să folosești întotdeauna mănușile și masca de protecție, precum și să aerisești foarte bine baia în timpul și după terminarea tuturor operațiunilor.

Curățarea faianței și a gresiei

Sfaturi pentru întreținerea suprafețelor de faianță și gresie

Baia este o încăpere care necesită o întreținere corespunzătoare, de aceea trebuie să te asiguri că această procedură este făcută “ca la carte”. Pentru  ca plăcile de faianță și de gresie să nu fie afectate de utilizarea incorectă a produselor de igienizare, ține cont de următoarele sfaturi:

Curățarea faianței și a gresiei
  • Nu utiliza soluții foarte puternice sau abrazive atunci când cureți gresia porțelanată, deoarece riști să o deteriorezi – în schimb, acestea sunt permise în cazul gresiei mate;
  • Aspiră praful, înainte de a spăla faianța și gresia, pentru o curățare eficientă;
  • Mișcările pentru eliminarea petelor de pe faianță trebuie să fie realizate de sus în jos, în așa fel încât apa murdară să se scurgă pe podea;
  • Lasă substanțele să acționeze timp de câteva minute înainte de a începe curățenia propriu-zisă, pentru mai multă eficiență.
Curățarea faianței și a gresiei

Așadar, curățarea faianței și a gresiei din baie nu este o operațiune dificilă, atât timp cât respecți recomandările specialiștilor și folosești doar produsele concepute special pentru această procedură, pentru a evita deteriorarea plăcilor decorative.

Sursa foto: shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre curățarea faianței și a gresiei

Cu ce se curăță faianța și gresia?

Plăcile de faianță și de gresie pot fi curățate rapid cu ajutorul soluțiilor profesionale de igienizare și întreținere, precum și cu bureți și perii speciale.

Curățarea gresiei depinde de tipul acesteia?

Curățarea gresiei depinde de tipul acesteia. Unele modele, cum sunt cele glazurate și cele porțelanate, trebuie să fie curățate cu lavete moi și detergenți diluați, nu cu soluții abrazive sau perii dure.

Cât timp se lasă să acționeze soluțiile de curățare a faianței și a gresiei?

Pentru a te asigura că murdăria se înmoaie și poate fi înlăturată cu ușurință, înainte de a începe curățarea faianței și a gresiei, lasă soluțiile de curățare să acționeze timp de 5-10 minute.