Cadouri de Casă Nouă: Arta alegerii unui cadou care să inspire STIL și ELEGANȚĂ! + Idei inspirate de CODUL BUNELOR MANIERE

Cadouri de casa noua

O casă nouă reprezintă un motiv întemeiat de a sărbători. Și cum poți să-ți arăți mai mult bucuria și aprecierea față de o persoană dragă ție, dacă nu printr-un cadou de casă nouă? Indiferent că este vorba despre un prieten care tocmai s-a mutat sau de o rudă care și-a renovat apartamentul, oricine se bucură să știe că este încurajat, apreciat și iubit.

Când vine vorba despre această ocazie, totuși, gestul este principalul care contează. Mai mult, codul bunelor maniere indică faptul că un cadou nu este obligatoriu. El nu poate fi cerut, comandat, sugerat ori recomandat în vreun fel. În consecință, el rămâne în totalitate la latitudinea ta.

A ști să oferi mici daruri și să o faci cu discreție și tact este un semn de noblețe sufletească. Așadar, citește în continuare pentru a afla cum să alegi darul PERFECT de casă nouă, care să inspire stil și eleganță.

Ce sunt cadourile pentru casă nouă?

În ziua de astăzi, a oferi cadouri reprezintă un gest de apreciere și respect. Obiceiul este întâlnit în toate culturile din întreaga lume și cu orice ocazie. Ele pot fi oferite prietenilor, colegilor, familiei, cunoscuților și chiar și necunoscuților – atunci când intenționăm să dezvoltăm o relație și să ne apropiem acele persoane. Tocmai din acest motiv, există mari industrii dedicate creării și vânzării de cadouri care permit chiar și celor mai ocupate persoane să impresioneze fără a depune foarte mult efort!

Istoria petrecerilor și a cadourilor de casă nouă

Izvoarele istorice plasează debutul petrecerilor de casă nouă în epoca medievală. La origine ele se numeau „petreceri de încălzire a casei”. Această terminologie este în continuare păstrată în spațiul englez „Housewarming party”. Sintagma descinde, literalmente, din actul de încălzire a unei case noi (neexistând încălzire centrală). Fiecare oaspete aducea un lemn de foc drept cadou.

În afară de încălzirea casei se considera că acest cadou are rolul de a respinge spiritele rele, creând o atmosferă protectoare de căldură. Casele nelocuite sau care nu erau inaugurate printr-o astfel de petrecere erau considerate ținte pentru spiritele vagante.

De ce sunt oferite cadouri de casă nouă?

Cadouri pentru casa noua

Pe vremuri, acestea aveau rolul ritualic de a alunga spiritele rele. Acum, se consideră că aceste atenții au rolul de a aduce o parte din sufletul nostru și a aminti de grija și iubirea pe care o purtăm gazdelor.

Psihologia din spatele dăruirii unui cadou de casă nouă

Există o vorbă care spune că pentru a simți iubirea, trebuie prima dată să o oferi! Exact la fel este cu orice cadou. Atunci când oferi un dar, oferi o parte din tine, participând activ la bucuria proprietarului. Cu atât mai mult cu cât în codul bunelor maniere nu apare obligativitatea oferirii unui cadou cu nicio ocazie, psihologii susțin că principalul motiv pentru care oamenii oferă, totuși, cadouri, este acela de a se conecta. Cel ce oferă își exprimă sentimentele și emoțiile, trimițând darul cu speranța de a împărtăși aceste emoții cu destinatarul.

Realizarea de legături cu oamenii din jur oferă un scop, precum și un profund sentiment de satisfacție. Acesta luminează sufletul și scoate tot ce este mai bun din oameni.

De ce este important să oferi un cadou de casă nouă?

De-a lungul anilor, s-au derulat multe cercetări cu privire la emoțiile de bunăstare care apar atunci când o persoană oferă un cadou cuiva drag. Renovarea sau mutarea într-o locuință nouă presupune un efort financiar și moral deosebit. Tocmai din acest motiv, să oferi un cadou de casă nouă îți poate genera și ție un sentiment de fericire. Știi că poți contribui, poți ajuta și chiar mai mult, poți să aduci valoare vieții celor ce pornesc acum într-o nouă călătorie.

De asemenea, un cadou de casă nouă contribuie la consolidarea conexiunilor sociale. Când dăruiești, nu doar că îți exprimi sentimentele, ci și construiești o legătură mai puternică între tine și persoana cealaltă. Se instaurează o energie de reciprocitate și respect.

Cum se alege și se oferă un cadou de casă nouă?

Cadouri pentru casa noua

Conform Codului Bunelor Maniere, micile cadouri întrețin prieteniile și produc oricui o mare plăcere, atâta timp cât sunt oferite din suflet și fără nici un interes. Astfel, orice dar se alege având în minte relația cu destinatarul și ținând cont de ceea ce acesta reprezintă pentru tine. În Japonia există o cultură deosebită în acest sens. Copiii urmează de mici cursuri speciale pe această temă, menite să îi inițieze în arta politeții.

Idei de cadouri de casă nouă în funcție de relația cu gazdele

În general, între prieteni, în familie și între îndrăgostiți se pot face oricând cadouri, fără niciun fel de ocazie. Nu trebuie așteptată o zi specială pentru a-i oferi fiicei/prietenei/mamei un accesoriu deosebit sau un lucru pe care îl admira de ceva vreme în vitrinele magazinelor.

Totuși, la o ocazie specială, este bine să ții cont de relația pe care o ai cu primitorul cadoului, pentru a face o alegere potrivită și a transmite exact mesajul dorit.

Idei de cadouri de casă nouă pentru fini

Nașii sunt părinții spirituali, așa că întotdeauna va exista o relație mai apropiată cu finii și, în consecință, vor aduce darurile cele mai speciale. Nașilor le pasă de finii lor și vor vrea să îi ajute să își formeze un cămin călduros și plin de iubire. Tocmai din acest motiv, orice ar fi, este bine să ții cont de nevoile finilor tăi. Un cadou extravagant și fără utilitate practică oferit unui cuplu care a făcut un împrumut pentru a-și permite locuința va putea fi interpretat ca o dovadă de snobism.

Totodată, nașilor le este permis să aleagă cadouri de casă nouă cu o notă mai personală, fără a interveni judecata gestului.

Vezi în continuare o listă de cadouri de casă nouă pentru fini, cu care nu vei da greș niciodată:

Textile decorative de masă

Textilele decorative de masă nu vor fi niciodată demodate. Un napron reprezintă o alegere extrem de inspirată, care nu va ieși niciodată din tendințe.

Napron Sander Basics Loft Red

Vezi detalii aici.

Napron Sander Basics Loft Mauve

Vezi detalii aici.

Pentru o petrecere de casă nouă, un șorț de bucătărie reprezintă un cadou potrivit:

Sort bucatarie Sander

Vezi detalii aici.

Seturi de servire a mesei:

Cel mai adesea, la astfel de ocazii, se oferă seturi de servire a mesei:

Set 2 boluri supa Villeroy&Boch

Vezi detalii aici.

Dacă petrecerea are loc în apropierea sărbătorilor de iarnă, poți lua în considerare și acest set:

Set 4 cesti si farfuriute cafea LSA International Polka Pastel

Vezi detalii aici.

Servirea mesei de Craciun

Idei de cadouri de casă nouă pentru nași

Dacă trebuie să alegi un cadou pentru nași, ține cont că ei sunt părinții tăi spirituali. Dacă aveți o relație apropiată, vei putea să cumperi și cadouri mai personale (vezi cadourile pentru fini) dar, în general, se recomandă să iei cadouri practice. Acestea trebuie să inspire atât admirație și respect, cât și grijă.

Uite câteva sugestii de cadouri de casă nouă pentru nași:

Lenjerii de pat de calitate

O lenjerie de pat de calitate nu va fi niciodată în plus. Dacă bugetul nu este o problemă pentru tine, atunci aceasta este alegerea perfectă!

Lenjerie de pat Missoni OZ

Vezi detalii aici.

Halate de baie

Halatele de baie cu glugă Tommy Hilfiger sunt în general extrem de apreciate atât pentru calitatea și rezistența lor, cât și pentru senzația pe care o oferă pielii atunci când sunt îmbrăcate.

Halat de baie cu gluga Tommy Hilfiger University Albastru Navy

Vezi detalii aici.

De asemenea, un brand extrem de bine cotat este și Descamps Mousseuse – acestea sunt fabricate din bumbac egiptean, pieptănat pur (considerat a fi cel mai bun bumbac din lume).

Halat de baie Descamps Mousseuse 3 Albastru Prusia

Vezi detalii aici.

Platouri și tăvi de servire

Platourile și tăvile de servire sunt o alegere perfectă, mai ales atunci când gazda este pasionată de dulciuri sau de gătit. Pentru a vă bucura împreună de cât mai multe aniversări și momente calde, poți alege un platou cu picior pentru tort. Este un dar de casă nouă ideal pentru oricine.

Platou cu picior pentru tort Villeroy & Boch Mariefleur Tea

Vezi detalii aici.

De asemenea, poți alege farfuriile de friptură cu un model aparte:

Set 2 farfurii friptura Villeroy & Boch Barbeque Passion

Vezi detalii aici.

Set cappuccino Villeroy & Boch NewWave

Vezi detalii aici.

Idei de cadouri de casă nouă pentru copii – când „părăsesc cuibul”

Părinții știu, în general, cel mai bine care sunt lucrurile de care au copiii nevoie. Totuși, de foarte multe ori se întâmplă ca acestora să nu le lipsească nimic în mod deosebit. În această situație, există o serie de lucruri care venite din partea părinților vor fi întotdeauna de bun augur.

Un set de veselă de calitate superioară, format din 20 piese, este un cadou ideal:

Set Villeroy & Boch Royal Basic Set 20 piese

Detalii aici.

Set 2 cești cu farfuriuțe LSA International

Set 2 cesti si farfuriute cafea LSA International Sorbet Cinnamon

Detalii aici.

Prosop baie Cawo Ambiente Ornament confecționat din bumbac de înaltă calitate

Prosop baie Cawo Ambiente Ornament

Detalii aici.

Idei de cadouri de casă nouă pentru părinți

Atunci când părinții se mută într-o nouă locuință este un moment propice pentru a-ți arăta aprecierea și susținerea. În acest sens, cele mai bune cadouri de casă nouă pentru părinți ar fi:

Lenjerie de pat Descamps Domino

Lenjerie de pat Descamps Domino

Detalii aici.

Pled Decamps Hermine

Pled Descamps Hermine

Detalii aici.

Lampa catalitică Berger Haussmann Givree

Acest cadou este cu adevărat deosebit, lampa catalitică fiind un obiect ingenos, extrem de util, al cărui design poate aduce plus valoare oricărei încăperi. Prin intermediul acesteia, aerul din cameră este purificat, iar ambientul este îmbunătățit cu diverse arome prețioase, la alegere.

Lampa catalitica Berger Haussmann Givree

Detalii aici.

Idei de cadouri de casă nouă pentru rude

Atunci când mergi la o petrecere de casă nouă la rude îți poți arăta aprecierea și sprijinul prin:

Difuzor parfum Max Benjamin Voyage – Ancient Americas Mayan Temple

Difuzor parfum Max Benjamin Voyage - Ancient Americas Mayan Temple

Detalii aici.

Cuvertura Descamps Sublime

Cuvertura Descamps Sublime

Detalii aici.

Cadou de casă nouă pentru prieteni

În general, atunci când alegi un cadou este important să ții cont de tot ce știi despre persoana respectivă și despre nevoile acesteia. Dacă ai nevoie de un cadou de casă nouă pentru prieteni, ține cont dacă este vorba despre:

O prietenă

Dacă o prietenă tocmai s-a mutat și este singură, atunci cu siguranță se va bucura de orice dar, însă va aprecia, în mod deosebit, un cadou de bucătărie sau unul care să o încurajeze să se relaxeze:

Accesorii pentru condimente și oliviere: Râșnița de piper Cilio Verona roșu este un accesoriu de bucătărie de care se va îndrăgosti cu siguranță:

Rasnita piper Cilio Verona rosu

Detalii aici.

Difuzoare parfum de cameră Berger Paris

Set Berger Duo Lolita Lempicka Blue Bouquet Parfume

Detalii aici.

Vază LSA International Flower Color Bud

Vaza LSA International Flower Colour Bud White

Detalii aici.

Un prieten

O carafă isotermă Cilio este un cadou perfect pentru prietenul tău celibatar care tocmai s-a mutat

Carafa isoterma Cilio

Detalii aici.

Un difuzor de parfum Berger Bouquet Parfume Cube Animals

Difuzor parfum camera Berger Bouquet Parfume Cube Animals

Detalii aici.

Prosopul de baie Cawo este un mod ideal de a răsfăța un bărbat, indiferent din partea cui vine

Prosop baie Cawo Black & White Stripes

Detalii aici.

Un cuplu

Pentru prietenii tăi care tocmai s-au mutat, poți alege un set de pahare de șampanie Villeroy & Boch

Pahar sampanie Villeroy & Boch La Divina Flute

Detalii aici.

O lumânare parfumată Berger Graphique Elegante Parisienne

Lumanare parfumata Berger Graphique Elegante Parisienne

Detalii aici.

Lenjerie de pat Tommy Hilfiger Arthus – o alegere extrem de inspirată care va impresiona

Lenjerie de pat Tommy Hilfiger Arthur

Detalii aici.

Idei de cadou pentru casă nouă pentru vecinii care tocmai s-au mutat alături

Dacă vrei să faci un gest drăguț de apreciere și să deschizi o portiță de conversație cu noii tăi vecini sau ai fost invitat la petrecerea lor de venire în cartier, atunci poți păstra o notă cât mai impersonală, cu un card parfumat, sau cu obiecte universal utile.

Card parfumat Max Benjamin

Card parfumat Max Benjamin Classic Blue Flowers

Poți achiziționa acest card parfumat de aici.

Carafa LSA International Pearl

Carafa LSA International Pearl

Detalii aici.

Set pentru bar Cilio

Set bar Cilio 5 piese, inox

Detalii aici.

Cadouri de casă nouă pentru colegii de muncă

Dacă urmează să mergi la petrecerea de casă nouă a unor colegi de muncă, poți folosi ca surse de inspirație ideile de cadouri de mai sus. În funcție de cât de apropiați sunteți, optează pentru varianta clasică: flori și/sau vin.

Dacă știi despre acest coleg că este pasionat de gătit sau de pizza, un cadou de casă nouă perfect este spatula de lemn pentru pizza Villeroy & Boch Pizza Passion.

Spatula lemn pentru pizza Villeroy & Boch Pizza Passion

Detalii aici.

Alte lucruri de care s-ar putea bucura:

Vază Villeroy & Boch

Vaza Villeroy & Boch Coloured Delight Gentle Lilac

Detalii aici.

Lampă catalitica Berger Softy Noire

Lampa catalitica Berger Softy Noire

Detalii aici.

Cadouri haioase de casă nouă

Dacă nu știi ce cadou poți duce la casa nouă și vrei să destinzi atmosfera, atunci află că dintre cele mai apreciate daruri haioase sunt acelea personalizate. Dacă ai talent artistic sau îți place să faci diverse obiecte artizanale, atunci uite câteva idei de cadouri de casă nouă care te pot inspira:

  • un tablou sau o caricatură a gazdei
  • un șorț cu un desen amuzant
  • jocuri de societate
  • perne decorative cu mesaje
  • suport de chei pentru hol, în diferite forme
  • covor pentru ușa de la intrare cu un mesaj de bun venit amuzant

Atunci când alegi un cadou este important să ții cont și de bugetul pe care ți-l propui. Nu vei investi la fel de mult într-un cadou pentru o cunoștință, ca într-unul pentru familie. Totuși, oricum ar fi, florile, vinul și ciocolata reprezintă simbolurile universale pentru iubire și apreciere. De asemenea, nimeni nu poate refuza o sticlă de whiskey și ciocolată.

Cadourile spun adesea mai multe despre cei ce le oferă decât despre cei ce le primesc. Tocmai din acest motiv vei vrea să alegi un cadou de casă nouă de calitate, care să te pună în valoare și să fie, cu adevărat, ținut minte!

Sursa foto: sensodays.ro, pinterest.com

Referințe: Aurelia Marinescu, Codul bunelor maniere astăzi, Humanitas, București, 2019, Wikipedia.org.