Bucătărie de LUX: Creează o încăpere la fel de SOFISTICATĂ ca preparatele gătite în ea

Bucatarie de lux

Deși rareori este în prim-plan în lumea designului interior, acesta este spațiul de întâlnire a cel puțin trei domenii artistice: gastronomia, denumită și arta de a-i face pe oameni fericiți folosind gustul, este combinată cu meșteșugul potrivirii formelor și a culorilor, în așa fel încât să le aducă plăcere oamenilor la nivel vizual. Acestora două li se alătură măiestria de a integra elemente pur mecanice, care țin de domeniul industrial, fără a deranja echilibrul estetic al camerei. Doar într-o bucătărie de lux se poate întâlni o armonie perfectă între toate aceste trei elemente.

Bucătăria de lux: mai mult decât o cameră cu cuptor și chiuvetă

Bucatarie de lux

Nicio casă nu este completă fără o bucătărie. Aceasta, împreună cu baia, este una dintre camerele care ridică cel mai mult valoarea unei proprietăți. Când este amenajată în așa fel încât luxul să se facă simțit, e o plăcere să petreci timp aici, chiar dacă nu ești un bun bucătar.

Puține încăperi au privilegiul de a avea un loc atât de important în inimile oamenilor. De bucătărie îi leagă, poate, cele mai frumoase amintiri din copilărie și nu numai. Acesta este spațiul în care membrii familiei sau prietenii pot colabora pentru a obține un preparat ce le va trezi sentimente apreciative puternice. Acestea nu se vor uita ușor.

Luxul într-o bucătărie nu are legătură doar cu faptul de a avea electrocasnice de ultimă generație, materiale scumpe pentru mobilier sau o configurație inedită. Existența acestuia este atunci când poți să îi faci pe oameni să iasă din încăpere cu un zâmbet mai sincer și mai puternic decât l-au avut atunci când au intrat. Cum reușești asta?

Atunci când îți amenajezi bucătăria, străduiește-te să pui cât mai mult din tine în ea. Acesta este un spațiu foarte personal. Este un loc care îți permite să prepari aproape de la zero bucate delicioase pentru cei dragi, care poartă emoții ce nu pier ușor din mintea și inima cuiva. Oricine înțelege cu adevărat esența luxului, pricepe că această încăpere este o zonă menită pentru a dărui timp, idei, energie, iubire.

Inspirație din cea mai renumită bucătărie de lux

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Oricine vrea să amenajeze un spațiu demn de a fi menționat împreună cu atributul „de lux”, știe că acest demers trebuie să excludă copierea unui model care există deja. Această caracteristică, la urma urmei, este despre noutate și exclusivism. Totuși, principiile acestui concept se pot înțelege studiind modelele care există deja și care sunt demne de acest adjectiv.

Cea mai valoroasă bucătărie de lux din lume este numită Fiore di Cristallo. Denumirea este una foarte potrivită, deoarece multe dintre elementele sale sunt din cristal. Construcția acesteia a durat mai bine de un an, un indiciu clar că fiecare detaliu din proiect a fost respectat.
Principiile celui care a creat-o, Claudio Celeberti, sunt aceleași pe care oricine ar trebui să le urmeze atunci când intenționează să construiască o astfel de încăpere: designul este necesar să fie impecabil, materialele trebuie să fie naturale și de cea mai înaltă calitate, iar manopera să se ridice la nivelul de finețe, care transformă munca în artă.

Spre exemplu, această bucătărie include mai multe elemente din cristal. Totuși, nu unul oarecare, ci Cristalul de Murano, cunoscut pentru faptul că este un material foarte rezistent, de cea mai înaltă calitate, fără impurități, puncte opace sau bule de aer. Tehnica prin care se obține această performanță este una antică, un proces complex care rămâne un secret.

Această bucătărie nu este doar un loc cu materiale prețioase. Ele au fost alese cu grijă, pentru a asigura o igienă optimă cu minim de efort. În plus, selecția culorilor, combinația de texturi și corpurile de iluminat cu cristale Swarovski, fac din acest spațiu unul ușor de admirat.

Reguli pentru o bucătărie de lux modernă demnă să rămână în amintirea multora

În amenajarea unui loc pentru gătit, mulți tind să plaseze componenta practică peste cea estetică. Pentru a obține o bucătărie de un asemenea rang, însă, acestea două trebuie privite cu aceeași importanță. Atunci când este gândită ca un spațiu menit pentru a susține un stil de viață luxuriant, această încăpere devine mai mult decât un loc pentru prepararea mesei. Poate fi o zonă pentru distracție și relaxare, una în care să te poți bucura cu adevărat de casa ta.

Într-o bucătărie de lux, conversația este încurajată

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Suprafețele de preparare și de gătire a bucatelor trebuie aranjate în așa manieră încât să permită o fluență a conversațiilor. O astfel de configurație duce bucătăria spre o zonă mai sociabilă, iar activitatea principală, pregătirea mesei, devine mai plăcută, chiar mai ușoară. Dacă bucătarului îi este ușor să îi privească pe cei de la masă, musafirii nu se vor mai simți vinovați pentru că gazda trebuie să muncească pentru ei. Persoana care pregătește hrana poate fi implicată în discuție și se poate bucura de o glumă bună, la fel ca orice altă persoană din încăpere.

În bucătăriile de lux moderne, întâlnim regula triunghiului

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Regula triunghiului se referă la principiul conform căruia chiuveta, aparatele frigorifice, aragazul sau plita trebuie să reprezinte această formă. De ce este bine să ții cont de acest principiu?

Într-o bucătărie de lux, functionalitatea nu trebuie uitată. Dacă vei crea un triunghi echilateral între componentele menționate mai sus, nu va trebui să te miști prea mult. De fapt, distanța pe care o vei parcurge pentru a ajunge de la o parte la alta va fi una optimă, comparativ cu cazul în care chiuveta ar fi într-un capăt al bucătăriei, iar aragazul în celălalt.

Încearcă să gândești în acest mod practic și legat de alte componente. Spre exemplu, fierbătorul de apă trebuie plasat în zona locului în care ții ceștile. În mod asemănător, plasează dulapul pentru depozitarea farfuriilor și a recipientelor pentru gătit, în zona chiuvetei sau a mașinii de spălat vase, astfel, fiind mai ușor să păstrezi camera ordonată.

Ce blat alegi pentru o bucătărie de lux?

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Blaturile de bucătărie sunt o alegere foarte importantă. Vei vrea ca acestea să aibă un impact vizual puternic, dar și să fie ușor de întreținut. Poti folosi inclusiv placi ceramice de dimensiuni mari, care nu doar ca sunt practice, dar si adauga valoare din punct de vedere estetic.

La capitolul materiale, există multe opțiuni. Granitul și marmura sunt variante clasice foarte populare. Sunt ideale, mai ales pentru aluaturi, deoarece suprafața păstrează compoziția rece. Betonul este un material întâlnit în bucătăriile de lux moderne, fiind o alegere atipică, dar din ce în ce mai populară. Deși nu trezește imagini plăcute în mintea oamenilor, acesta este remarcabil de versatil în ceea ce privește finisajele și culorile, creând opțiuni nelimitate de personalizare.

Suprafețele din lemn masiv sunt deosebit de frumoase, dar au nevoie de întreținere constantă. Designerii recomandă un mix de materiale în ceea ce privește blatul de bucătărie.

Folosește mai multe tipuri de materiale în amenajarea unei bucătării de lux

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Acesta este un truc stilistic simplu, dar de mare efect. Integrarea materialelor cu culori, texturi și origini diferite, nu doar va separa zonele bucătăriei în funcție de scop, dar îi va oferi caracter. Îi va permite încăperii să facă o declarație evidentă, dar foarte subtilă, cu privire la gusturile unice ale proprietarului. Plăcile din cuarț și minerale sunt recomandarea experților, care le laudă pentru durabilitatea lor și pentru proprietățile antibacteriene, împreună cu aspectul elegant.

Dacă îți dorești o bucătărie de lux, nu fi zgârcit la electrocasnice

Bucatarie de lux

Bucatarie de lux

Bucatarie de lux

Electrocasnicele de calitate superioară sunt, deseori, mult mai aspectuoase decât variantele lor mai ieftine. Acestea adaugă instant o alură luxuriantă unui spațiu care, altfel, ar fi perceput ca fiind doar practic. Bineînțeles, ascunderea sau incorporarea electrocasnicelor poate contribui mult la estetica unei bucătării de lux. Totuși, dacă un astfel de aparat este în mod deosebit frumos, cum ar fi un espressor automat cu finisaje fine, este recomandat să le lași la vedere.

Motivul pentru care electrocasnicele incorporabile sunt recomandate este faptul că reușesc să conserve o continuitate a designului. Acestea nu mai sunt în conflict cu viziunea specialiștilor, ci o completează. Par a fi construite special pentru acea bucătărie. Spre exemplu, frigiderul sau mașina de spălat vase, aparate care nu sunt foarte aspectuoase, pot fi camuflate având o fațadă care este identică cu cea a mobilierului de bucătărie.

Corpurile de iluminat inedite – ingredientul secret dintr-o bucătărie de lux

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Lumina este cheia pentru a crea o atmosferă luxuriantă în orice bucătărie. De aceea, alegerea în materie de corpuri de iluminat trebuie făcută cu grijă. Este necesar ca becurile folosite să fie puternice, LED-urile fiind o variantă foarte recomandată. Acestea trebuie plasate direct deasupra blatului de lucru.

Pentru zona mesei este potrivită o lumină caldă, mai puțin intensă.

Cromatica mobilierului într-o bucătărie de lux

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Cât despre nuanțele mobilierului, este bine de știut că nuanțele puternice au tendința de a-și pierde din saturație în bucătărie. De aceea, este bine să alegi culori neutre, mai ales pentru zonele din încăpere în care traficul este intens sau în care există mai multă activitate. Dacă îți dorești culoare, o poți adăuga pe perete, în zona dintre piesele de mobilă suspendate și cel de pe podea.

O bucătărie de lux conține și elemente artistice

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Pentru a introduce senzația de lux într-o bucătărie, poți folosi fără teamă lucrări de artă. O fotografie foarte mare, diverse decorațiuni, oglinzi sau chiar detalii brodate pe perdea sau jaluzele, sunt detalii care adaugă un aer opulent într-o zonă ce este, în realitate, una practică.

Ce înseamnă o bucătărie de lux completă?

Luxul nu a fost și nu va fi niciodată asociat cu lipsurile. Pentru ca ceva să poată fi considerat a fi de o valoare remarcabilă, trebuie să fie complet, deplin. Bucătăria ta va fi una de demnă de acest titlu doar atunci când principiile aplicate pentru amenajarea spațiului se vor regăsi în alegerea conținutului dulapurilor și al sertarelor. Este vorba, bineînțeles, de tacâmurile, ceștile, farfuriile și celelalte elemente necesare pentru servirea unei mese delicioase în fiecare zi.

Pe lângă acestea, o bucătărie de un asemenea rang nu este completă fără chiuvete și baterii de lux. Nu doar eficiența, ci și grija cu care acestea au fost lucrate, designul fiind perfect pentru orice astfel de încăpere. Aceste tipuri de elemente esențiale ce se regăsesc în această încăpere ar trebui să fie unele de top, care să asigure și o rezistență foarte bună în timp, pe lângă o estetică de excepție.
Unele dintre cele mai apreciate astfel de obiecte sunt chiuvetele din ceramica, inox, sticla sau compozit.

Bucătăriile de lux moderne au un set complet de vase pentru servirea mesei

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Bucatarie de lux

Bucătăria este în strânsă legătură cu bunele maniere, cu eticheta servirii mesei și cu arta de a fi o gazdă bună, toate fiind atribute care se potrivesc perfect cu ideea de lux. Farfuriile, vasele pentru servirea supelor și a felurilor de bază, precum și bolurile, trebuie să fie din aceeași colecție. Este apreciată alegerea unui set care fie complimentează culorile bucătăriei și a textilelor, fie contrastează elegant cu acestea.

Dimensiunea acestora se selectează și în așa fel încât să corespundă cu mărimea mesei. Fiecare participant la cină, prânz sau micul dejun trebuie să poată sta confortabil și să servească preparatul oferit fără a deranja persoana de lângă. Materialul va fi unul prețios, iar manufactura trebuie să fi fost executată cu multă finețe. Niciun set de vase pentru servirea mesei de lux, nu va avea bule de aer, ciobituri, zgârieturi sau denivelări.

Tacâmurile pot fi vedetetele sertarelor dintr-o bucătărie luxoasă

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Arta servirii mesei implică și folosirea unor tacâmuri alese cu mare grijă. În funcție de stilul pe care îți dorești să îl abordezi în bucătărie, poți selecta unele cu un design minimalist, liniar sau un set cu multe detalii, în stil romantic. Bineînțeles, pentru ocazii speciale, cum sunt mesele festive, este recomandată utilizarea unor piese din metale prețioase, precum cele aurite. Pentru uz zilnic, la servirea meselor de către membrii familiei, se poate utiliza un set la fel de luxos, dar cu un design mai degrabă inovativ decât ornamental.

Servirea băuturilor într-o bucătărie de lux modernă

Bucatarie de lux
Bucatarie de lux

Bucatarie de lux

Ultimul element de care trebuie să ții cont este reprezentat de seturile de pahare. Este important să ai mereu paharul potrivit pentru băutura potrivită. Unele seturi vor fi păstrate în birou sau la bar, acolo unde le ai, probabil, pe cele spirtoase. În orice bucătărie, însă, trebuie să existe pahare pentru apă, pentru suc, pentru vin și, bineînțeles, cești pentru servirea ceaiului și a cafelei.

Atunci când le alegi, urmărește ca acestea să aibă o abordare diferită de cea cu care ai fost obișnuit. Spre exemplu, un pahar de vin nu trebuie să aibă neapărat forma clasică. Atâta vreme cât îți permite să miroși băutura în timp ce o guști, deci are o gură destul de largă, poate avea un design geometric intrigant. Astfel de elemente neașteptate vor dezvălui calitatea gusturilor tale, faptul că ai gândit fiecare detaliu până la perfecțiune, precum și capacitatea de a distinge valoarea lucrurilor care fac diferența.

O bucătărie de lux poate fi obținută doar prin crearea unui spațiu în care domnește armonia deplină. Acesta nu trebuie să fie pur practic, ci poate să reflecte afinitatea pe care proprietarul o are pentru artă, în formele sale variate. Astfel, bucătăria va deveni unul dintre cele mai speciale locuri din casa ta.

Sursa foto: shutterstock.com, pinterest.com