Iluminarea bucătăriilor moderne – Modele și Idei + 30 de poze

Iluminat bucatarii moderne

Iluminatul bucătăriei reprezintă un subiect de interes pentru persoanele care abia și-au cumpărat prima locuință sau care urmează să se mute într-un nou cămin, pe care au ocazia de a-l amenaja după bunul plac. Există numeroase variante de a lumina această încăpere, însă dacă îți dorești confort și un aspect inedit, nu strică să te inspiri din revistele de design interior.

Iluminare bucătărie- Lumină caldă sau rece în bucătărie?

De câte ori pe zi te gândești ce lumini să pui în bucătărie? Există două tipuri de lumini: cele cu lumină caldă și cele cu lumină rece. În funcție de dorințele, nevoile și preferințele tale, ai de ales între aceste două tipuri.

În cazul în care ți-ai propus să petreci foarte mult timp în bucătărie, deoarece îți place să gătești sau consideri că acesta este locul ideal de petrecere a unui timp calitativ împreună cu membrii familiei, te poți orienta spre lumina rece. De ce? Acest tip de lumină nu obosește ochii, oferind senzația de lumină naturală, care este recomandată de către medici. Prin urmare, iluminatul cu led al bucătăriei reprezintă una dintre opțiunile de luminare a acestei zone, care are grijă de sănătatea ochilor, dar și de finanțele familiei. Un led are nevoie de foarte puțină energie electrică pentru a lumina în mod corespunzător.

Cu toate acestea, dacă te numeri printre persoanele romantice, idealiste, visătoare, care își doresc o atmosferă intimă, liniștită și prietenoasă în această zonă a casei, este indicat să alegi lumina caldă. Acest tip de lumină în bucătărie este adesea aleasă de către familiile care au copii, deoarece este liniștitoare, relaxantă și oferă senzația de intimitate și chiar romantism.

Prin urmare, trebuie să alegi tipul de lumină pentru bucătărie în funcție de timpul petrecut în această încăpere și de atmosfera pe care îți dorești să o regăsești aici de fiecare dată când ai treabă acolo.

Iluminare bucătărie- Corpuri de iluminat ideale pentru acest spațiu

Pentru fiecare încăpere din casă există anumite corpuri de iluminat care pot fi utilizate cu succes. În ceea ce privește sistemele de iluminat ale bucătăriei sunt doar câteva modele spre care poți să te orientezi cu încredere pentru că ele îmbină armonios atât partea practică, utilă, cu cea estetică, fiind moderne și în conformitate cu cele mai râvnite tipuri de amenajări interioare din prezent.

Te poți axa pe multe alte tipuri de iluminat, care au capacitatea de a lumina întreaga suprafață a acestei zone a casei. Trebuie să reții că atunci când utilezi locuința trebuie să pui pe primul loc preferințele și nevoile tale, după care să iei în considerare tendințele și recomandările specialiștilor de design interior.

Tipuri de iluminat ideale pentru iluminarea bucătăriei moderne:

Candelabru

Dacă adori stilul vintage sau cel Art Deco, este esențial să luminezi bucătăria cu ajutorul unui candelabru poziționat chiar pe mijlocul tavanului. Optează pentru un model din sticlă sau pentru unul cu aspect retro, realizat din cupru, în funcție de design-ul ales pentru această încăpere. Acest corp de iluminat a început să fie din ce în ce mai dorit în ultima vreme pentru că are capacitatea de a reda bucătăriilor un aspect extravagant și sofisticat, care este iubit de către toate persoanele care își doresc case spectaculoase.

Iluminat bucatarii moderne

Pendul

Pendulele în bucătărie pot fi folosite doar dacă încăperea este realizată în stilul industrial sau dacă deții o insulă de bucătărie. Astfel, în cazul în care țevile industriale sunt lăsate la vedere pe lângă mobilă sau dacă zidurile scot la iveală bucăți de cărămidă, atunci poți lumina bucătăria cu pendule din cupru sau cu diferite forme inedite, cât mai abstracte și interesante. Te poți orienta și către suspensii colorate, care să aducă un plus de optimism și valoare acestei camere, extrem de importantă în fiecare cămin.

În cazul în care te poți lăuda cu o insulă amplasată pe mijlocul bucătăriei, poți poziționa câteva pendule chiar deasupra acesteia. Acest lucru va pune în evidență punctul forte al încăperii, lucru care te va ajuta să obții o bucătărie precum cele din revistele de design interior. Este esențial să pui accentul pe cele mai frumoase zone ale camerelor, deoarece acest lucru te va ajuta să amenajezi mult mai relaxat restul încăperilor și să obții o locuință apreciată de toți apropiații.

Plafonieră

O plafonieră poate fi folosită oricând, indiferent de stilul de amenajare ales, deoarece este versatilă, potrivindu-se de minune atât stilului mediteranean, cât și celui rustic. Dacă îți dorești o bucătărie cu lumină rece, alege iluminarea cu led a bucătăriei prin intermediul unei plafoniere moderne. Poți alege una într-o nuanță neutră, dar cu o formă inedită sau una viu colorată, care să aducă un plus de veselie și culoare camerei.

Aplică de perete

Chiar dacă foarte multă lume consideră că aplicele de perete trebuie folosite doar în dormitoare, află că ele pot fi utilizate oriunde ai nevoie de un adaos de lumină. Prin urmare, dacă un corp de iluminat ales pentru bucătărie nu reușește să lumineze în mod eficient și zona de luat masa, poți adăuga pe perete câteva aplice, pentru ca lumina din cameră să fie optimă și să nu forțeze vederea. Nu te opri doar la zona de luat masa, ci poziționează aplice pe perete oriunde simți nevoie de mai multă lumină.

Spoturi

Iluminatul bucătăriei cu led poate fi făcut și cu ajutorul unor spoturi amplasate strategic pe toată suprafața tavanului. Spoturile pot fi folosite cu precădere în cazul stilului minimalist, deoarece acest tip de design presupune aranjarea cât mai simplă a camerelor și maximizarea lor, iar cu ajutorul unor spoturi se poate obține cu ușurință senzația de spațiu, chiar și pentru cele mai mici încăperi. Este recomandat ca spoturile să fie amplasate în zonele în care știi cu exactitate că vei petrece mult timp.

Iluminat bucatarii moderne

Veioză

La fel ca în cazul aplicelor de perete, trebuie să știi că veiozele nu pot fi folosite doar în birou sau în dormitoare, ci oriunde simți nevoia unei lumini difuze, ambientale. Pe lângă faptul că este recomandat iluminatul bucătăriei cu led, trebuie să fii foarte atent ca atunci când alegi o veioză, modelul ales să nu fie unul specific dormitoarelor. Astfel, este indicat să te orientezi spre veiozele cu forme atipice sau sub forme de borcan, sticlă, cutie sau minge, pe care să le poți amplasa cu ușurință pe barul din bucătărie sau într-un colț al insulei.

Dacă ești o fire mai extrovertită și nonconformistă și-ți dorești ca locuința ta să exprime acest lucru, după ce ai terminat de ales corpul de iluminat perfect pentru bucătăria ta, te poți orienta spre câteva produse care să lumineze, dar care să ofere în același timp și un aspect inedit acestei încăperi esențiale în orice cămin.

Astfel, alte metode de iluminare a bucătăriei pot fi:

Lumânări ambientale

Amplasează atât pe masă, cât și pe barul din bucătărie câteva lumânări ambientale, care să ofere un cadru intim, familial și relaxant serilor petrecute împreună cu membrii familiei.

Bucură-te de atmosfera unică pe care o oferă aceste lumânări și lasă buna dispoziție să te cuprindă.

Sfeșnic

Un sfeșnic negru sau cu aspect vintage trebuie să se regăsească în toate bucătăriile moderne. Acest ornament poate fi amplasat pe mijlocul insulei de bucătărie sau în centrul mesei de dining. Este ideal pentru familiile boeme, care își doresc case cu aspect luxos și elegant, care să atragă doar priviri admirative și complimente.

Iluminat bucatarii moderne

Ghirlande cu becuri

Ghirlandele cu becuri sunt potrivite doar pentru bucătăriile cu stil industrial sau pentru cele minimaliste. Astfel, dacă bucătăria casei tale este realizată cu una dintre cele două tipuri de design interior, nu te sfii să agăți de pereții încăperii ghirlande cu becuri, care au capacitatea de a reda zâmbetul pe buze și de a crea un spațiu liniștitor.

Iluminare bucătărie- Locuri inedite de amplasare a luminilor în bucătărie

Bucătăriile din ziua de astăzi dețin tot felul de metode de iluminare care trebuie puse în practică de oricine își dorește locuințe spectaculoase, moderne. Chiar dacă atunci când te gândești la iluminarea bucătăriei, ai în vedere doar corpurile de iluminat de pe tavan, trebuie să știi că există multe alte locuri care merită luminate.

În mobilă

Iluminatul mobilei de bucătărie poate fi de două feluri: exterior și interior. Astfel, dacă îți dorești ca bucătăria ta să arate uimitor, poți amplasa câteva aplice de mobilier pe partea exterioară a mobilierului, iar în cazul în care îți dorești să vezi perfect tacâmurile sau farfuriile din sertare, este indicat să amplasezi aceste aplice în fiecare dulap în care simți nevoia de mai multă lumină.

În bar

Dacă deții un bar în bucătărie și-ți dorești mult să pui accentul pe acesta, nu te teme să adaugi în peretele său câteva spoturi cu lumini colorate, astfel încât să transformi această zonă din bucătărie în punctul forte al acestei încăperi. Îndrăznește să încerci lucruri noi și nu te teme să pui în aplicare cele mai curajoase idei, deoarece de cele mai multe ori ele s-au dovedit a fi cele mai uimitoare și încântătoare.

În insula de bucătărie

Din moment ce ai construit o insulă de bucătărie pe mijlocul încăperii, este clar că îți dorești ca locuința ta să arate cât mai impresionant. Dacă îți dorești un plus de originalitate și creativitate adaugă câteva spoturi cu lumină rece chiar în blatul insulei de bucătărie. Ai grijă, însă, că este recomandat ca acestea să fie amplasate aproape de centrul mesei, pentru a nu deranja vederea oamenilor aflați în dreptul insulei.

Iluminat bucatarii moderne

În podea

Cât de originală ți se pare ideea cu spoturi în podea? Dacă adori să fii original și creativ și nu ratezi nicio ocazie de a fi altfel față de restul lumii, nu te sfii să adaugi câteva spoturi în podeaua din bucătărie. Fie că stilul industrial este cel prezent în această încăpere, iar podeaua este din piatră, fie că este acoperită cu parchet, amplasează strategic câteva spoturi în locurile cele mai frecventate. În acest fel, vei obține atât mai multă lumină în bucătărie, cât și un aspect inedit, adorat de marii designeri de interior.

Pe etajere

Nu există om care să nu iubească lumina, fapt pentru care nu trebuie să te temi să accesorizezi camera cu tot felul de corpuri de iluminat. Dacă în bucătăria ta se regăsește măcar o etajeră pe care ți-ai propus să așezi diferite decorațiuni, nu strică să adaugi în mijlocul ornamentelor o lampă de dimensiuni mici, care să lumineze subtil statuetele din lemn sau cărțile tale preferate.

Iluminare bucătărie- Imagini inspiraționale pentru iluminatul din bucătărie

Dacă iluminatul bucătăriei îți dă mari bătăi de cap, dar ești o fire perseverentă și hotărâtă, care nu renunță până când amenajarea acestei camere nu iese ca la carte, este indicat să urmărești imaginile de mai jos, pentru a găsi inspirație cu privire la această zonă din casă.

Bucătăriile prezentate sunt realizate de către marii designeri de interior, cu numeroase studii în domeniu, fapt pentru care nu trebuie să te îndoiești de aspectul și amenajările acestor bucătării. Prin urmare, fii cu ochii-n patru, acordă atenție tuturor detaliilor și notează ceea ce te impresionează.

Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne

Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne

Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne

Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne

Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne

Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne

Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne

Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne

Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne

Iluminat bucatarii moderne
Iluminat bucatarii moderne

În cele din urmă, chiar dacă este de preferat lumina led pentru bucătărie, trebuie să optezi pentru ceea ce-ți dorești și pentru produsele care îți îndeplinesc dorințele și nevoile. La fel se întâmplă și în cazul mobilierului, care este mult mai util atunci când satisface nevoile membrilor familiei, decât în momentul în care se află în conformitate cu ultimele tendințe, dar nu oferă multiple spații de depozitare sau de gătit.

În cazul în care nu te descurci cu amenajarea acestui spațiu, este indicat să apelezi la ajutorul unui designer de interior, care are capacitatea de a îmbina armonios atât tendințele în materie de amenajări interioare, cât și gusturile și preferințele tale. Cu alte cuvinte, dacă ți-e teamă să încerci lucruri noi sau ți-e frică de eșec, nu sta pe gânduri, ci apelează cu încredere la ajutorul unui astfel de specialist, deoarece aspectul final al bucătăriei nu are cum să nu fie unul de senzație!

Sursa foto: Unsplash.com, Pinterest.com