Iluminarea grădinii – Tot ce trebuie să știi +30 de imagini inspiraționale

Iluminarea grădinii

O grădină este la fel de importantă precum o casă deoarece și aceasta reprezintă la rândul ei cartea de vizită a locatarilor. Din acest motiv, dacă depui eforturi considerabile pentru a crea un design spectaculos în interiorul căminului, la fel trebuie să te străduiești și în privința grădinii, mai ales că cea din urmă crează prima impresie vizitatorilor.

Pe lângă faptul că aceasta trebuie să aibă un design unic și o floră impresionantă, este recomandat să te informezi cu privire la cele mai bune sisteme de iluminat grădina, pentru ca ea să fie pusă în evidență, atât pe timpul zilei, cât și pe parcursul nopții. Este recomandat să acorzi importanță tuturor detaliilor, indiferent dacă sunt de natură estetică, practică sau tehnică, deoarece doar în acest fel ai șanse să obții o curte precum în povești.

Iluminare grădină- Ce corpuri de iluminat poți folosi

Toată lumea își dorește curți spectaculoase, care să impresioneze fiecare trecător grăbit, însă trebuie să știi că atunci când visezi la o astfel de grădină, este esențial să depui foarte multă muncă și să te aștepți la cheltuieli destul de mari. O grădină de vis se obține doar cu foarte multă răbdare, grijă, atenție, perseverență, creativitate, originalitate și disponibilitate financiară. Prin urmare, trebuie să pui accentul atât pe piesele de mobilier pe care le amplasezi în acest loc, pe decorațiunile și lucrurile uzuale, unde se încadrează cu succes și corpurile de iluminat pentru grădină, cât și pe flora pe care o alegi pentru acest spațiu destinat relaxării.

Dacă în living sau în dormitor ai avut de ales dintre o mulțime de variante de corpuri de iluminat, atunci când vine vorba de iluminatul exterior al grădinii, opțiunile se diminuează semnificativ. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să te mulțumești cu aplice sau pendule urâte sau de proastă calitate, care să nu se potrivească aspectului general al curții pentru că există și pentru exterior numeroase modele frumoase de iluminatoare, care au capacitatea de a pune în evidență punctele de atracție ale grădinii.

Modele de corpuri de iluminat pentru curte și grădină:

Pendul

Un pendul negru se potrivește de minune în grădinile viu colorate, deoarece în acest fel se creează un echilibru din punct de vedere vizual. Dacă iubești florile multicolore și pui mare preț pe flora din grădina ta, nu ezita să adaugi și câteva elemente închise la culoare pentru a balansa paleta de culori folosită în amenajarea curții. Poți opta pentru un pendul clasic, negru, cât și pentru unul din cupru sau cu aspect antichizat, în funcție de design-ul general al grădinii.

Suspensie

Dacă nu-ți dorești un pendul, poți alege o suspensie cu o formă clasică, care să se încadreze de minune în design-ul tuturor grădinilor. Acest corp de iluminat trebuie ales în momentul în care nu-ți dorești să încarci curtea cu tot felul de becuri și iluminatoare, ci îți dorești să luminezi complet zonele în care tu și membrii familiei plănuiți să vă petreceți timpul pe perioada verii.

Aplică de perete

Chiar dacă aplicele de perete sunt folosite cu precădere în dormitoare și bucătării, nu trebuie să te sfiești să adaugi câteva corpuri de iluminat de acest fel pe pereții exteriori ai casei. În acest fel, vei avea parte de o lumină difuză în zona florilor, dar vei lumina clar treptele casei și pereții. Te poți orienta spre orice culoare dorești, însă ai grijă ca aceasta să se potrivească perfect cu nuanța exterioară a căminului. Astfel, dacă locuința este văruită într-o nuanță nude sau pastelată, îndreaptă-ți privirea spre aplicele de perete albe sau crem, iar dacă pereții casei sunt albi, te poți bucura de aplice puțin mai îndrăznețe din punct de vedere cromatic.

Iluminarea gradinii

Aplică incastrabilă

Acest tip de aplică de exterior poate fi îngropată în pământ, astfel încât să fie lăsată la vedere doar partea luminoasă. Este ideală pentru curțile mari, spațioase, în care este indicat ca fiecare zonă a grădinii să fie intens luminată, pentru a oferi un sentiment profund de siguranță și foarte multă luminozitate. Poți pune în pământul din fața casei oricât de multe aplice încastrabile dorești, însă ai grijă să nu exagerezi, pentru a nu deteriora vederea membrilor familiei.

Lampă

O lampă de exterior poate schimba mult aspectul grădinii, așa că nu trebuie să stai pe gânduri, atunci când îți propui să amplasezi în curte un astfel de iluminat de grădină pe bază de led. Pe lângă faptul că lampele de exterior sunt foarte elegante și moderne, deoarece pot fi găsite în forme cât mai abstracte și interesante, aceste corpuri de iluminat cu led nu consumă mult curent electric și redau la perfecție lumina naturală a soarelui.

În plus, datorită faptului că o lampă de exterior se așază pe pământ, poate reprezenta o variantă nemaipomenită de iluminat pentru solarul din grădină. Tot ce trebuie să faci este să-i găsești un loc într-un colț, astfel încât să nu încurce, dar să lumineze în totalitate sera.

Plafonieră

Plafonierele sunt folosite în majoritatea încăperilor din locuințe, deoarece sunt foarte practice, nu ocupă loc prețios din casă și luminează în întregime camera. Aceste corpuri de iluminat pot fi folosite cu ușurință și pentru a lumina spațiul exterior al casei. Astfel, dacă la intrarea în casă se regăsește un tavan, poți amplasa pe acesta o plafonieră de exterior în același ton cu cea a tavanului.

Lampadar

Câteva lampadare cu picior pot lumina aleea până la intrarea în casă, lucru care denotă faptul că această instalație de iluminat pentru grădină nu trebuie să lipsească din nicio curte. Sunt rafinate, oferă un aer elegant grădinilor și luminează subtil zonele care te interesează. Aceste corpuri de iluminat pot fi găsite atât în variante de mici dimensiuni, cât și cu picior înalt, fapt pentru care pot fi amplasate în orice colț de curte dorești, fie pe pământ, fie pe pervaze sau balustrade.

Lampă portabilă

După cum este denumită, acest tip de lampă poate fi mutată dintr-o parte-n alta, fapt pentru care aceasta constituie una dintre cele mai practice și inteligente lumini de grădină. Pe lângă faptul că astăzi o poți amplasa lângă iaz, iar mâine lângă șezlong, ea este fabricată dintr-un material foarte rezistent și rigid, fapt ce oferă durabilitate în timp. În plus, lampa portabilă, precum sunt modelele de la Kartell din gama SensoDays, este un corp de iluminat pentru grădină, dar și pentru solar, de aceea nu trebuie să ratezi ocazia de a deține un astfel de produs, mai ales că unele modele se pot reîncărca cu energie solară.

Iluminarea gradinii

Stâlp de iluminat

Dacă îți dorești mai multă lumină în grădină și ești de părere că iluminatoarele prezentate mai sus nu ar putea face față nevoilor tale, îți poți îndrepta atenția spre un stâlp de iluminat sau chiar mai mulți. Pe lângă faptul că un astfel de stâlp este destul de impunător, elegant și rafinat, lucruri care atrag atenția, utilitatea acestuia este apreciată la scară largă. Acest tip de stâlp poate fi găsit atât în nuanțe de alb, cât și de negru, în funcție de preferințele și dorințele tale.

Ghirlande cu becuri

Ghirlandele cu becuri au început să fie din ce în ce mai apreciate în ultimul timp, deoarece oferă un aspect plăcut, intim și foarte relaxant, indiferent dacă sunt poziționate în casă sau în afara acesteia. Prin urmare, dacă liniștea, pacea, iubirea și armonia sunt cele care definesc familia ta, nu ezita să agăți o astfel de ghirlandă de gardul grădinii. Poți crea un colț de relaxare deplină în apropierea acestora.

Iluminare grădină- Unde poți amplasa iluminatoarele de grădină

Acum că ai aflat ce iluminatoare poți folosi pentru amenajarea grădinii, nu-ți rămâne decât să alegi câteva dintre cele prezentate anterior și să le găsești locul ideal în zona din fața casei. Te poți inspira din revistele de design sau poți apela la ajutorul unui designer, care va îmbina armonios atât partea estetică, cât și cea practică, pentru ca gradul confortului să fie la cote maxime în acest spațiu destinat relaxării și momentelor petrecute împreună cu cei dragi.

În cazul în care ai ales deja iluminatoarele preferate, gândește în mod strategic locurile în care le poți amplasa, astfel încât toată curtea să fie luminată în mod corespunzător.

Zonele de amplasare ale luminilor de grădină:

Foișor

Foarte multe persoane care locuiesc la casă dețin un foișor chiar în fața căminului, deoarece acesta reprezintă un spațiu de recreere și de distracție, mai ales în momentele în care vizitatorii își fac simțită prezența. În cazul în care te bucuri de o astfel de construcție, te poți considera un norocos, mai ales din prisma faptului că un foișor poate fi luminat cu ușurință, fără prea multe bătăi de cap.

Poți alege un pendul antichizat sau o suspensie într-o nuanță de maro, astfel încât să se potrivească culorii lemnului din care construcția este realizată. Acestea au capacitatea de a lumina în totalitate zona în care sunt amplasate, motiv pentru care nu vei mai avea nevoie de alte iluminatoare pentru această zonă a curții.

Iluminarea gradinii

Grătar

De foarte multe ori, un grătar în curte dispune și de pereți și acoperiș, tocmai pentru ca delicatesele să se poată prepara cu grijă și atenție chiar și pe cele mai agitate sau melancolice ploi. În cazul în care iubești să faci grătar seara cu prietenii, ai nevoie să amplasezi în apropierea acestuia câteva aplice de perete, astfel încât ustensilele și carnea să fie luminate în mod corect. De asemenea, adăuga și o plafonieră pentru a lumina în întregime zona din jurul grătarului.

Terasă

Pentru terasă poți opta pentru câteva lampe, astfel încât atmosfera din această zonă a casei să fie cât mai intimă, perfectă pentru serile în care tot ce-ți dorești este să găsești foarte multă liniște, pace și relaxare. Dacă locul de muncă te face să fii foarte stresat și agitat, trebuie neapărat să te îndrepți spre această variantă de iluminare a terasei. Vei vedea că în acest fel, serile de vară vor fi mult mai frumoase decât înainte.

Spațiu verde

Dacă iubești vegetația și pui mare preț pe spațiul verde din curtea ta, atunci nu rata ocazia de a pune în evidență această pasiune a ta. Amplasează la o distanță de aproximativ 1 metru câte o lampă încastrabilă, astfel încât grădina să fie luminată în mod cât mai delicat și plăcut. Nu ezita să poziționezi astfel de lampe și între florile din grădină, deoarece în acest fel vei atrage privirile tuturor trecătorilor, care vor rămâne impresionați de frumusețea grădinii tale.

Lângă iaz

Unii oameni au ca principal hobby pescuitul, fapt pentru care construiesc în propria curte un iaz, în care cresc cele mai frumoase specii de pești. Dacă te numeri printre aceste persoane, trebuie să știi că poți poziționa în apropierea iazului câteva lampadare albe, astfel încât să creezi un spațiu de poveste, pe care multe persoane și l-ar dori. Agăță ghirlanda de becuri chiar deasupra acestuia, pentru a completa armonios atmosfera redată de iazul limpede din curte.

Iluminare grădină- Imagini inspiraționale cu grădini luminate în mod corect

Dacă încă nu ți-ai putut da seama cum ai putea lumina grădina în mod cât mai plăcut și frumos, te poți inspira din imaginile de mai jos sau poți cere părerea unui specialist. Nu uita că este esențial să nu exagerezi pentru că foarte multe lumini deranjează și obosesc privirea și să te orientezi întotdeauna spre corpuri de iluminat care se potrivesc aspectului general al curții.

Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii
Iluminarea gradinii

În cele din urmă, nu este deloc dificil să iluminezi corespunzător grădina casei, deoarece tot ce trebuie să faci este să pui accent pe zonele active, dinamice ale curții și să dispui de lumină difuză în spațiile mai puțin frecventate. În plus, pune pe primul loc dorințele și nevoile tale și ale membrilor familiei, după care ia în considerare tendințele în materie de design, deoarece este mult mai satisfăcător să te simți bine în grădina ta decât să ai o curte în tendințe, dar deloc primitoare sau relaxantă.

Dacă ai citit în mod interesat și privit cu atenție imaginile de mai sus, cu siguranță nu ai cum să dai greș la acest capitol atât de stringent din amenajarea curții!

Sursa foto: Unsplash.com, Pinterest.com