INSULELE DIN BUCĂTĂRIE – Avantaje, modele & sfaturi de urmat pentru o bucătărie de vis

Insulele din bucatarie

Insulele de bucătărie reprezintă un must-have în ceea ce privește design-ul interior, deoarece pot fi cu ușurință piesele de rezistență ale acestui spațiu. Ele sunt concepute cu atât de multă eleganță și stil, încât restul bucătăriei nici nu mai contează, atunci când deții un astfel de element prețios.

Ceea ce este fascinant, constă în faptul că poți amenaja o insulă atât într-o bucătărie mică, cât și într-una spațioasă, fapt pentru care nu mai trebuie să stai pe gânduri, ci să te apuci chiar de acum de planificarea amenajării sale.

Insulă de bucătărie- Avantajele pe care le poți avea cu o insula de bucătărie

Bucătăria de tip insulă este la mare căutare în ultima vreme, deoarece oferă un aspect inedit, modern, luxos și organizează în mod inteligent spațiul destinat gătitului. Ea poate fi folosită atât ca loc de luat masa, cât și ca loc de pregătit preparatele gustoase pentru cină, dar nu numai.

Prin urmare, insula de bucătărie oferă atât avantaje estetice, cât și practice, lucru rar întâlnit la elementele component ale locuințelor. Avantajele pe care le poți avea cu un astfel de element situat în bucătărie sunt următoarele:

Ai mult spațiu de depozitare

Dacă te plângi constant familiei de faptul că nu-ți mai ajung dulapurile din bucătărie pentru depozitarea vaselor și a roboților care te ajută la gătit, trebuie să iei în considerare o insulă în mijlocul camerei. Aceasta te poate ajuta să te bucuri de mai mult loc de depozitare, lucru care este binevenit în orice locuință.

Oferă un aspect modern și elegant

Până acum câțiva ani nu exista ideea de insulă pe mijlocul bucătăriei, însă trend-ul a izbucnit deodată și a acaparat atenția tuturor proprietarilor de case și a designerilor. Acest lucru denotă faptul că este un element modern, care poate reînvia aspectul posomorât, învechit, al oricărei bucătării și oferă un plus de eleganță și de rafinament, datorită aspectului luxos pe care îl are.

Inslue din bucatarie

Poți petrece mai mult timp cu familia

De câte ori s-a întâmpla ca cei mai mici membri ai familiei să-și dorească să deseneze pe masa de la bucătărie, pentru a sta cât mai aproape de tine, iar tu i-ai trimis în camerele lor, din frica de a nu încurca ingredientele cu creioanele de colorat? Dacă ai trecut prin acest tip de experiență, trebuie să știi că prin intermediul unei insule poziționate departe de cuptor și oale, copiii vor putea desena și se vor juca în liniște, în timp ce tu gătești.

Separă două camera diferite

O insulă poate face trecerea dintre două camere, mai ales în cazul în care bucătăria este open space și mult prea mică pentru a găzdui pe mijloc un element atât de impunător și mare. Dacă nu-ți place separarea prin intermediul ușilor și te numeri printre fanii încăperilor deschise, atunci o insulă poziționată la trecerea dintre două camere este tot ce-ți trebuie, pentru a face distincția dintre încăperi.

Insulă în bucătărie- Modele de insule pe care le poți avea

Insulele de bucătărie au diferite modele, însă înainte de a-l alege pe cel preferat, trebuie să iei măsurători, deoarece unele tipuri pot fi mult prea mari pentru spațiul gol din bucătăria ta. Astfel, înainte de a planifica și construi bucătăria insulară, este recomandat să știi cu exactitate dimensiunile conform cărora insula poate fi realizată.

După ce ai aflat dimensiunile insulei bucătăriei pe care o poți avea, te vei putea informa cu privire la modelele care există pe piață, pentru a-l alege pe cel care se potrivește de minune stilului interior al casei tale.

Modele de insule pentru bucătărie dintre care poți alege:

Insulă de tip masă

Acest tip de insulă de bucătărie este cel mai utilizat, deoarece se realizează ușor și este perfect pentru toate mărimile de bucătării. Modelul maximizează în mod eficient spațiul din încăpere deoarece se situează în mijlocul camerei și este conceput de cele mai multe ori conform măsurătorilor date de către client. Astfel, poți alege chiar tu lățimea și înălțimea insulei bucătăriei, pentru a fi pe deplin mulțumit de rezultatul final.

Acest model simplu de insulă pentru bucătărie se poate încadra atât în stilul rustic, cât și în cel minimalist, atât de adorat de tineri. Prin urmare, dacă imobilul tău deține unul dintre cele două stiluri de design, insula de tip masă este cea mai potrivită pentru locuința ta.

Inslue din bucatarie

Insulă de tip mobilier

Insula care cuprinde în componența sa sertare și diferite locuri de depozitare, poate fi considerată cea mai bună, fiind practică și utilă, în mod special în comparație cu celelalte modele de insule pentru bucătărie. Este o insulă ce maximizează în mod categoric spațiul camerei, fapt pentru care este indicată pentru apartamentele cu bucătării mici.

O insulă de acest fel se potrivește de minune stilului retro. Dacă restul casei este amenajat cu piese de mobilier din lemn masiv și aceasta trebuie să fie concepută în aceeași manieră, pentru a se potrivi perfect design-ului locuinței, din punct de vedere stilistic și estetic.

Inslue din bucatarie

Insulă în formă de U

Acest tip de insulă este potrivit pentru bucătăriile mari, spațioase, cu precădere pentru casele cu etaj. Amenajarea necesită foarte mult spațiu și este indicat să fie folosită în camerele open-space, pentru a despărți cu ajutorul unui braț al insulei, două camere ce nu sunt separate printr-o ușă.

O insulă în formă de U este ideală pentru bucătăriile realizate în stil mediteranean, deoarece oferă un aer fresh, aerisit, ce te trimite cu gândul direct la zilele caniculare de vară.

Inslue din bucatarie

Insulă în formă de L

La fel ca în cazul insulei în formă de U, pentru a putea avea acest tip de amenajare, ai nevoie de foarte mult spațiu în bucătărie. Din acest motiv, modelul nu poate fi realizat în apartamente sau garsoniere, ci doar în interiorul caselor cu grădină.

Se potrivește de minune stilului Art Deco pentru că exprimă lux și rafinament, datorită faptului că blatul superior al mesei este creat de cele mai multe ori din marmură sau granit. În plus, dacă alegi o culoare precum negru, gri, bleumarin sau maro, poți spune că design-ul Art Deco este chiar la tine în bucătărie.

Inslue din bucatarie

Insulă în bucătărie- Sfaturi de urmat pentru o insulă de nota 10

După ce ai ales insula bucătăriei în funcție de dimensiuni și de model, a venit timpul să afli cum o poți amenaja astfel încât să obții o insulă de nota 10. Un astfel de element poate reprezenta cireașa de pe tort a bucătăriei, doar în cazul în care este amenajată și decorată în mod cât mai original și inedit.

Sfaturi pe care trebuie să le urmezi, dacă îți dorești în bucătărie o insulă de vis:

Folosește doar produse de calitate

Dacă angajezi pe cineva să-ți construiască de la 0 insula de bucătărie, ar fi bine să te informezi asupra celor mai bune materiale pe care le poți folosi și să nu te abați de la ele. Este foarte important să folosești atât în partea de construire a elementului, cât și în cea de decorare doar produse premium, care să ridice valoarea insulei.

Prin urmare, este indicat să învelești insula în tapet cu aspect de cărămidă sau chiar să zidești bucăți de cărămidă, pentru ca design-ul să fie unul deosebit, ieșit din comun. Nu te opri doar la văruirea pereților insulei, atât timp cât poți să-i oferi un aspect aparte prin intermediul unor trucuri extrem de simple.

În ceea ce privește blatul de deasupra sa, este recomandat să stai departe de lemn și să te orientezi spre marmură sau granit, care sunt extrem de rafinate și prețioase, având capacitatea de a aduce un plus imens de valoare.

Luminează cu pendule

Aplicele pentru tavan au ajuns să fie atât de demodate încât, dacă ai alege să le folosești pentru luminarea insulei ai strica tot farmecul acesteia. Cel mai potrivit este să optezi pentru mai multe pendule albe, care să atârne grațios în jurul hotei. În acest fel, vei avea parte de un design unic și foarte original. Pune-ți imaginația la muncă și vei vedea că bucătăria ta va prinde culoare și viață.

Adaugă o chiuvetă

Foarte multe insule au încorporată o chiuvetă adâncă, ceea ce îi oferă un aspect extrem de contemporan și la modă. Alege o chiuvetă din ceramică, pentru ca eleganța insulei să nu se piardă din cauza materialelor de slabă calitate. În funcție de culoarea insulei, te poți orienta atât spre o chiuvetă neagră, cât și spre una albă sau crem.

Inslue din bucatarie

Alege o baterie diferită

În ceea ce privește bateria, este de preferat să alegi una realizată în mod nonconformist, chiar dacă insula bucătăriei este rustică. Adaugă o baterie cu pipă rotativă, cu o formă aparte și realizată din bronz, pentru ca originalitatea și creativitatea să-și pună amprenta asupra acestei amenajări grandioase. Nu te sfii să fii diferit, deoarece, de cele mai multe ori, lucrurile realizate într-o manieră diferită sunt cele mai apreciate.

Încorporează cuptorul cu microunde

Se poartă foarte mult electrocasnicele încorporate în mobilă, însă dacă alegi să introduci cuptorul cu microunde în interiorul insulei din bucătărie, poți considera că gândești exact ca un designer de interior. Specialiștii de amenajări interioare caută și găsesc diferite soluții pentru maximizarea spațiului pe cât de mult posibil, iar cu această idee vei reuși și tu, în mod garantat, să mai eliberezi blatul de la bucătărie.

De asemenea, dacă lungimea și lățimea insulei îți permit, poți încorpora alături de microunde și cuptorul sau plita. Este o idee care se folosește tot mai des în ultima perioadă, fapt pentru care nu trebuie să eziți să o folosești.

Poziționează hota deasupra insulei

Dacă încorporezi plita în insulă, este clar că și hota trebuie să o aduci cât mai aproape de locul în care gătești. Există foarte multe variante prin care poți poziționa hota chiar deasupra plitei, astfel încât să nu lași mirosul de mâncare să circule prin toată locuința.

Alege scaune de bar

Pentru o insulă în bucătărie nu poți alege scaune pliante sau simple, normale din lemn masiv, ci trebuie neapărat să te orientezi spre cele de bar, care oferă un aer ușor misterios caselor care le adoptă.

Prin urmare, dacă îți dorești un plus de stil în bucătăria ta, este de preferat să renunți la vechile scaune și să adopți acest model foarte râvnit și apreciat de către designeri. Totodată, atunci când alegi să folosești insula pe post de loc de luat masa, nu ai alte variante, deoarece scaunele de bar sunt singurele care oferă posibilitatea de a mânca în acest loc.

Poziționează tacâmurile și vesela sub chiuvetă

Dacă poziționezi tacâmurile și vesela sub spațiul destinat chiuvetei, vei maximiza spațiul din bucătărie în mod inteligent și vei ajunge rapid la toate ustensilele de care ai nevoie, pentru a așeza masa. Nu uita că o insulă este multifuncțională și poate servi la îndeplinirea mai multor nevoi și dorințe. Prin urmare, cu puțină imaginație, poți transforma insula bucătăriei într-un adevărat dulap cu lucrurile bine depozitate.

Așază un ceainic și cești de cafea

Într-un colț al insulei, acolo unde nu se ajunge cu ușurință, pune un ceainic colorat, cu imprimeu, care să se potrivească de minune cu stilul ales pentru bucătărie. Lângă el, poți adăuga o tavă cu cești pentru cafea cu ajutorul cărora să-ți servești invitații, în doar câteva momente, cu un espresso dublu.

Inslue din bucatarie

Decorează cu o vază cu flori

Pe mijlocul insulei așază cea mai frumoasă vază de flori pe care o găsești, de dimensiuni mici, pe care să o umpli cu un buchet de lăcrămioare sau de lalele într-o nuanță deosebită. În acest fel, armonia și atmosfera primitoare vor fi la ele acasă în bucătăria ta.

Lumânări parfumate

Lângă vază, adaugă și câteva lumânări parfumate, pentru ca atunci când nu miroase a prăjituri și friptură, bucătăria să aibă o mireasmă plăcută, dulce și îmbietoare. Parfumul casei contează extrem de mult, deoarece atunci când pășești în locuința unei persoane, mireasma care te izbește este cea care conturează prima impresie atât despre locuință, cât și despre proprietarul său.

Insulă în bucătărie- Imagini cu cele mai spectaculoase bucătării

În concluzie, nu contează dacă dispui de o bucătărie mare sau mică pentru că există foarte multe soluții cu ajutorul cărora te poți bucura și tu de o insulă în mijlocul încăperii. În plus, este indicat să profiți de utilitatea acestui element, deoarece pune la dispoziție numeroase avantaje.

Indiferent de stilul de amenajare pe care îl alegi, de accesoriile pe care le vei avea în locuință, în bucătărie, este extrem de important să fii atent la detalii, astfel încât să ai o imagine de ansamblu armonioasă. Totodată, specialiștii recomandă ca fiecare obiect să aibă și un rol practic, pentru a fi ușurată munca și a fi crescut confortul, mai ales când este vorba de bucătărie.

Sursa foto: Unsplash.com, Pexels.com