La ce temperatură se bea vinul roșu – Lucruri știute și neștiute despre licoarea lui Bachus

La ce temperatură se bea vinul roșu

Foarte mulți băutori de vin roșu toarnă licoarea în pahar și beau fără să se gândească prea mult la cum să o savureze corect. O categorie aparte, totuși, parcurge câțiva pași anume în acest sens: aduce lichidul la o anumită temperatură, alege un anumit tip de pahar pentru a simți mai bine aromele, așteaptă să se așeze în pahar, apoi se delectează mirosind aroma seducătoare a băuturii.

În articolul de mai jos veți descoperi câteva informații și sfaturi utile despre temperatura optimă de consumare a vinului, dar și unele lucruri mai puțin știute despre această licoare, precum și răspunsuri la diferite întrebări.

La ce temperatură se consumă vinul roșu – Sfaturi oferite de specialiști

La ce temperatură se bea vinul roșu

Cine dorește să se bucure cu adevărat de aromele vinului roșu trebuie să știe că acesta are o anumită temperatură de servire. Din familie, toată lumea a aflat deja că cel alb se bea rece, de la frigider, iar cel roșu la temperatura camerei. Oare această practică este cea bună sau reprezintă doar o obișnuință care ar trebui să dispară din viețile românilor?

Specialiștii sunt de părere că băutorii de vin trebuie să țină cont de următoarele lucruri pentru a beneficia de o experiență deosebită la orice masă sau la o degustare:

  • vinul roșu fructat, cu un conținut scăzut de alcool trebuie servit la o temperatura între 10-15 grade Celsius;
  • vinul roșu, cu un conținut ridicat de alcool trebuie consumat la o temperatură între 15-18 grade Celsius, mai rece decât cea din interiorul camerei, dar mai ridicată decât cea din pivniță;
  • licoarea cu o temperatură de peste 20 de grade Celsius nu trebuie servită niciodată.

Lucruri neștiute despre cum se servește vinul roșu și alte mituri interesante

La ce temperatură se bea vinul roșu

Un vin bun trebuie mai întâi de toate savurat, așa că este esențial ca persoana care îl bea să știe ce trebuie să facă în acest sens.

  • pentru început, va ține cont de temperatura potrivită pentru a-l ser
  • dacă vinul prezintă diferite sedimente, atunci trebuie decantat printr-o pânză fină (poate fi și un filtru de cafea);
  • este necesar ca să fie turnat într-un pahar potrivit și lăsat să respire puțin pentru a permite aromelor să se îmbine într-un mod cât mai plăcut;
  • va mirosi vinul înainte să-l bea, o practică ideală pentru a prelungi experiența;
  • va lua o înghițitură pe care o va plimba în gură pentru câteva secunde, acest lucru garantând o adevărată experiență a diferitelor arome;
La ce temperatură se bea vinul roșu
  • vinul roșu trebuie să se potrivească cu alimentele de la masă și este bine de știut că acesta se va potrivi perfect cu carnea de porc, vită sau vânat, dar și cu platourile de brânzeturi sau cu deserturile dulci;
  • vinul roșu este adus la masă și așezat pe o farfurie sau direct pe fața de masă (doar vinul alb este așezat în frapieră);
  • paharul gazdei este umplut ultimul.

Există și câteva mituri interesante despre vinul roșu, unele dintre ele sunt considerate adevăruri general valabile de către fiecare generație:

  • Oamenii cred că un pahar pe zi de vin roșu crește potența și crește libidoul;
  • Consumat în cantități moderate, vinul roșu reușește foarte bine să protejeze sănătatea inimii;
  • Unii au credința fermă că vor scăpa de cancer cu ajutorul licorii lui Bachus;
  • Maladia Alzheimer poate fi tratată cu vin roșu;
  • Tot această băutură poate să prelungească viața omului foarte mult.
La ce temperatură se bea vinul roșu

Licoarea parfumată fabricată din struguri are tot mai mulți adepți care consideră că pot bea fără probleme dacă vinul este de țară, din produse 100% naturale. Este vital să se consume cu moderație, iar beneficiile nu vor întârzia să apară.

În concluzie, oricine vrea să savureze un pahar de vin roșu ar trebui să cunoască toate aceste informații pentru a reuși să se bucure cum se cuvine de o experiență plăcută. De reținut temperatura la care poate fi consumat, cum să fie savurat și cu ce alimente poate fi combinat, în așa fel încât gustul să fie deosebit!

Surse foto: shutterstock.com ro.pinterest.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre temperatura la care se bea vinul roșu

La ce temperatură se bea vinul roșu?

Vinul roșu cu conținut scăzut de alcool se bea la temperaturi între 10 și 15 grade Celsius, iar cel cu conținut ridicat de alcool la 15 -18 grade Celsius. De asemenea, cele tinere se consumă puțin mai reci decât cele vechi.

Alături de ce preparare se bea vinul roșu?

Vinul roșu, dacă are sedimente, trebuie strecurat cu ajutorul unui decantor și abia apoi savurat la temperatura potrivită, alături de preparate din carne roșie, fructe de mare sau chiar deserturi, in funcție de corpolența vinului.

La ce temperatură nu mai poate fi servit vinul roșu?

Vinul roșu nu se mai servește dacă are o temperatură peste 20 de grade Celsius, pentru că, dacă este prea cald, nu mai are aceeași aromă, căpătând un gust prea alcoolic.