Organizarea Bucătăriei – Sfaturi & Idei pentru mai multă ordine + imagini inspiraționale

Organizarea Bucătăriei

Din ce în ce mai multe persoane pun un mare accent pe aspectul locuinței lor, fapt pentru care atunci când vine vorba de amenajarea casei, ele depun foarte mult efort, având grijă la toate detaliile și nu lasă niciun obiect la voia întâmplării.

Dacă ești una dintre persoanele din această categorie, trebuie să afli că o bucătărie frumoasă este una organizată, extrem de curată și ordonată, în care toate lucrurile își au locul lor. Perfecțiunea trebuie să fie la ea acasă, la fel și bunul gust și eleganța.

Organizarea bucătăriei- Idei practice în bucătărie

Atunci când locuiești la casă dispui de foarte mult spațiu în zona destinată gătitului, însă acest lucru nu înseamnă că nu ai nevoie de câteva idei practice pentru bucătărie. Chiar dacă datorită spațiului larg de care dispui nu ai întâmpinat probleme la organizarea mobilei în bucătărie, acest lucru nu înseamnă că ideile de organizare ale bucătăriei trebuie uitate.

Prin urmare, dacă visezi ca bucătăria ta să fie apreciată de către toți amicii și apropiații, trebuie neapărat să continui să amenajezi zona cu foarte multă perseverență, dorință și dedicare, chiar și după mobilarea sa.

Mai mult decât atât, trebuie să știi că prin intermediul unor astfel de idei contribui substanțial la obținerea unei bucătării spectaculoase, ieșite din comun, care debordează de rafinament și stil.

Idei practice de bucătărie pe care trebuie să le adopți:

Electrocasnice incorporate

Dacă îți dorești ca bucătăria ta să aibă un aspect perfect, în care niciun detaliu să nu strice design-ul bine gândit, trebuie neapărat să încorporezi electrocasnicele în mobilă. Dacă te numeri printre persoanele care dețin în bucătărie atât frigiderul, plita, cuptorul, cât și mașina de spălat, trebuie neapărat să introduci aceste elemente în mobilă pentru a nu încărca inutil aspectul impecabil al bucătăriei.

Pentru a face acest lucru în mod cât mai eficient și rapid, te poți orienta spre plite și cuptoare incorporabile, chiar de la începutul amenajării. În ceea ce privește mașina de spălat și frigiderul, acestea pot fi ascunse sub formă de dulapuri cu ușă, ceea ce redă un aspect rafinat bucătăriilor.

Insulă de bucătărie

Insulele nu sunt recomandate doar pentru organizarea spațiilor mici, ci pot fi folosite și în spațiile generoase, deoarece oferă un aer sofisticat și extrem de mult stil bucătăriilor realizate cu un astfel de element impunător și versatil.

Prin urmare, dacă îți dorești o organizare a bucătărie ca la carte trebuie să te orientezi spre adoptarea unei insule în formă de L sau U. Ea poate fi folosită pe post de masă de dining, de pregătire a delicateselor sau poate fi transformată în bar.

Pe lângă aspectul spectaculos pe care-l oferă un astfel de element grandios, insulele de bucătărie pot reprezenta adevărate oaze de depozitare a celor mai importante ustensile din bucătărie, deoarece locul de sub blat poate fi transformat în câteva dulapuri și sertare spațioase. Aici poți depozita, în funcție de preferințe, de la oale și tigăi, până la ceainice și carafe.

Organizarea bucatariei

Suporturi pentru pahare

Au început să apară tot mai multe suporturi inedite pentru pahare, în special concepute pentru persoanele care adoră să depoziteze cupele și paharele de diverse tipuri în cele mai spectaculoase moduri. Acestea pot fi amplasate pe dulapuri ori chiar pe mijlocul insulei de bucătărie. Pe lângă faptul că sunt extrem de frumoase și aduc un plus de strălucire bucătăriilor, sunt și foarte practice, fapt pentru care nu trebuie să eziți să deții un astfel de suport.

Bară de suport pentru recipient de gătit

Foarte multă lume se confruntă cu puțin spațiu pentru depozitarea oalelor și tigăilor, fapt pentru care specialiștii recomandă utilizarea unei bare amplasate pe laterala unui dulap care să mențină cu ajutorul unor cârlige toate recipientele necesare pentru gătit.

Organizarea bucatariei
Organizarea bucatariei

Acest truc poate fi utilizat și în cazul în care te bucuri de o bucătărie spațioasă, dar îți dorești ca atunci când ai nevoie de oala pentru paste să nu o cauți minute în șir printre celelalte recipiente din dulap. Este o idee nemaipomenită care trebuie adoptată de toate persoanele care iubesc organizarea, disciplina și ordinea din locuință.

Benzi magnetice pentru cuțite

Organizarea bucătăriei în casă constituie o adevărată provocare, mai ales pentru persoanele care doresc rezultatele extraordinare fără prea multe dureri de cap. Chiar dacă acest lucru este aproape imposibil de atins, trebuie să știi că ce poți face pentru bucătăria ta pentru a fi cu un pas înainte în procesul de amenajare este să lipești de pereți câteva benzi magnetice care să susțină cuțitele.

Pe lângă faptul că este un truc care oferă un aspect luxos spațiilor de gătit, acesta este și foarte practic pentru că în acest fel, poți avea în permanent cuțitele la îndemână. Astfel, în timp ce gătești, poți lua de pe perete cuțitul ideal, fără a te deplasa prea mult și fără a deschide dulapurile.

Pereți utilizați

Nu lăsa spațiul de pe pereți să rămână nefolosit, deoarece aceștia pot reprezenta zone minunate de depozitare a cuțitelor, paharelor sau a prosoapelor. Atașează câteva rafturi de pereții bucătăriei și te vei putea bucura de mai mult spațiu atât pe blaturi, cât și în dulapuri și te vei putea mândri cu o zonă de gătit ordonată și mereu aranjată.

Mai mult decât atât, păstrează unul dintre pereții bucătăriei, de preferat cel din apropierea aragazului, pentru a depozita strategic condimentele preferate. În acest fel, atunci când vei avea nevoie să dai gust preparatelor, nu va mai trebui să cotrobăi în toate dulapurile și sertarele pentru găsirea prafului de usturoi sau a piperului.

Organizarea bucatariei

Un spațiu realizat cu ajutorul unor astfel de trucuri se transformă în unul dintre punctele de atracție ale casei, fapt pentru care nu trebuie să te îndoiești de utilitatea și frumusețea lor. În cazul în care nu știi de unde să începi cu organizarea încăperii, apelează la ajutorul unui designer de interior care cunoaște toate secretele bine ascunse ale unei bucătării organizate ca la carte.

Organizarea bucătăriei- Aranjarea strategică în dulapuri

Dacă până acum ai aflat cele mai practice idei de depozitare în bucătărie, a venit timpul să iei la cunoștință informații prețioase despre organizarea dulapurilor de bucătărie. Chiar dacă pare greu de crezut, aceasta reprezintă una dintre cele mai importante părți ale unei bucătării ordonate, frumoase, perfecte, impecabile. Cu alte cuvinte, degeaba mobilierul este spectaculos, iar curățenia este la ea acasă, dacă organizarea sertarelor și a dulapurilor lasă mult de dorit.

Prin urmare, organizarea dulapurilor de bucătărie trebuie să fie făcută în felul următor:

Rafturi mobile

Atunci când deții un dulap foarte adânc și spațios ai mare nevoie de un raft mobil, pe care să-l poți muta după bunul plac, pentru a obține dimensiunile perfecte ale spațiilor pentru depozitare. Acesta îți oferă șansa de a organiza lucrurile din dulap și de a utiliza în mod eficient spațiul disponibil. În acest fel nu vei mai pierde timp cu lungi căutări atunci când îți vei dori un anumit produs ce se află în capătul dulapului.

Produsele importante trebuie situate în față

De fiecare dată când te ocupi de organizarea dulapului de bucătărie situat pe pământ, trebuie să ții cont de faptul că lucrurile, produsele uzuale, de care ai nevoie în mod constant trebuie situate cât mai în față, iar cele care sunt utilizate rareori pot fi lăsate puțin mai în spate.

În cazul unui dulap suspendat este indicat ca cele mai folosite alimente să fie amplasate la același nivel cu ochii. Este foarte important să faci acest lucru, pentru a nu te chinui de fiecare dată să ajungi la punga cu cereale amplasată la cel mai înalt nivel al dulapului. Dacă nu ții cont de acest sfat, s-ar putea ca la un moment dat să te saturi de frustrarea că nu ajungi niciodată la produsele uzuale și să începi să reorganizezi total întregul dulap.

De asemenea, este recomandat să depozitezi paharele și vasele pe care le folosești adesea în dulapurile cele mai ușor accesibile, pentru a evita situațiile neplăcute în care nu ajungi la vesela potrivită pentru cină.

Organizarea bucatariei

Împarte produsele pe categorii

Un alt truc de organizare a dulapului din bucătărie constă în împărțirea produselor în funcție de categoria din care fac parte. Astfel, specialiștii recomandă să așezi condimentele într-un anumit dulap, dulciurile într-un alt dulap și electrocasnicele mici precum mixere și roboți de bucătărie într-un alt spațiu de depozitare.

În cazul în care nu dispui de suficient de multe dulapuri pentru a aranja produsele în felul acesta, poți delimita alimentele, condimentele și prăjiturile conform zonelor din dulap. Spre exemplu, poți așeza alimentele în partea din față, condimentele în partea stânga-spate, iar dulciurile în partea dreapta-spate. Mai mult decât atât, le poți așeza în diferite coșuri și cutii, pentru a nu exista riscul de a se amesteca între ele.

Același lucru se întâmplă și în cazul veselei și a recipientelor pentru gătit, care trebuie și ele depozitate în funcție de categorii.

Tacâmuri diferențiate

A venit timpul să organizezi și sertarele bucătăriei. Dacă te numeri printre persoanele care au atribuit un sertar întreg tacâmurilor, trebuie să faci în așa fel încât ele să nu se amestece, pentru ca organizarea să fie cât mai eficientă. Este indicat să pui două delimitatoare în interiorul acestui sertar, pentru a împărți pe categorii lingurile, furculițele și cuțitele.

Același lucru îl poți face în interiorul oricărui dulap în care deții diverse lucruri uzuale.

Dacă îți dorești o bucătărie organizată și ordonată, trebuie neapărat să ai în vedere aceste mici trucuri, deoarece curățenia și disciplina dulapurilor joacă un rol foarte important în obținerea unei bucătării bine organizate.

Organizarea bucătăriei- Imagini cu bucătării organizate în mod corect

Foarte multă lume consideră că angajarea unui designer de interior nu face nimic altceva decât să transforme o casă modestă într-una la modă, cu piese de mobilier în tendințe și decorațiuni mult râvnite. Adevărul este, însă, că un astfel de specialist ține cont de nevoile și preferințele locatarilor și încearcă să găsească o cale de mijloc între acestea și ceea ce este la modă.

Mai mult decât atât, de cele mai multe ori designerii pun mare preț pe maximizarea spațiilor și pe folosirea corectă a acestora, fapt pentru care organizarea eficientă a bucătăriei va fi pusă pe primul plan. Astfel, în cazul în care timpul nu-ți permite să te ocupi cu organizarea corectă a bucătăriei, trebuie să ceri ajutorul unui specialist, care deține numeroase informații prețioase despre acest aspect extrem de important pentru obținerea unei case frumoase.

În schimb, dacă dorești cu ardoare să amenajezi singur de la A la Z întreaga bucătărie, nu te sfii să te inspiri din revistele de design sau de pe internet, deoarece imaginile reprezintă de foarte multe ori o sursă perfectă de însușire a unor trucuri și idei nemaipomenite.

Dacă ai privit cu atenție imaginile prezentate mai sus, trebuie să știi că nu există șanse să dai greș cu organizarea bucătăriei perfecte. Privește în detaliu bucătăriile afișate și încearcă să adopți din fiecare câte un truc secret de obținere a eficienței maxime. Cu toate acestea, este recomandat ca de fiecare dată să pui în aplicare doar tehnicile și metodele care se mulează perfect pe nevoile și dorințele tale și a membrilor familiei.

În cele din urmă, atunci când amenajezi casa trebuie să fii foarte atent cu privire la două aspecte extrem de importante: latura estetică și latura practică. Dacă îți dorești o casă spectaculoasă, inedită, originală și atipică este esențial să încerci să găsești un echilibru între cele două caracteristici pentru că ele se completează reciproc și formează un tot unitar de neegalat.

Astfel, reține faptul că pentru obținerea unei bucătării de vis este necesar să te axezi pe produse practice, dar care aduc, în același timp, și un strop de eleganță și rafinament aspectului general al acestei încăperi.

Sursa foto: Unsplash.com, Pinterest.com