Rețete de cocktail: surprinde-ți invitații cu TOP 17 cele mai bune cocktailuri cu alcool și nonalcoolice + FOTO

Rețete de cocktail

Dacă te pregătești să dai o petrecere și vrei să îți încânți invitații cu o notă de rafinament și bun gust, atunci cu siguranță vei vrea să incluzi pe lista băuturilor și cocktailurile. Hypermarket-urile îți pun la dispoziție o gamă variată de produse gata preparate, însă ele nu se compară din niciun punct de vedere cu acelea pe care le poți pregăti tu, în casă.

Așadar, citește în continuare pentru a vedea cum poți prepara cele mai bune cocktailuri pentru invitații tăi.

Tot ce trebuie să știi înainte de prepararea cocktailurilor

Cocktailul a devenit atracția principală a petrecerilor cu stil din România, fiind o băutură extrem de rafinată care poate împăca absolut orice gust. Totuși, pentru a putea obține efectul pe care îl urmărești, este important să ții cont de o serie de recomandări cu privire la tipul de alcool pe care să îl utilizezi, la instrumentarul ce îți va fi de folos și, nu în ultimul rând, la modul de preparare și chiar modul de prezentare.

Ustensile necesare pentru prepararea cocktailurilor

Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont atunci când intenționezi să pregătești un cocktail este instrumentarul (ustensilele):

Paharul de amestecare

Dacă ești fan al băuturilor spirtoase, de tip Martini sau Manhattan, atunci cu siguranță vei avea nevoie de un pahar special pentru amestecare. Asigură-te că alegi unul care are o bază groasă și solidă, astfel încât să nu se dezechilibreze sau să îți cadă atunci când amesteci băutura cu putere.

Retete de cocktail

Un Shaker

Dacă ai urmărit vreodată spectacolul barmanilor, ai observat că ei au tendința de a amesteca două cocktailuri simultan. Totuși, dacă ești la început, un singur shaker îți poate fi suficient. Un astfel de instrument, format din două părți, este nu doar ușor de folosit, dar și ușor de spălat. Pur și simplu folosești jumătatea mai mare pentru a amesteca ingredientele, adaugi gheața și folosești jumătatea mai mică pentru spațiul suplimentar de amestecare.

Retete de cocktail

Pentru mixarea profesională se recomandă utilizarea unui shaker Boston:

Retete de cocktail

O lingură de bar

O astfel de lingură se poate dovedi extrem de utilă atunci când prepari un cocktail. Coada sa extrem de lungă și de îngustă ajută la răcorirea, diluarea și amestecarea cocktailului înainte de servire.

Retete de cocktail

O măsură dublă jigger

Secretul unui cocktail fantastic constă în stăpânirea artei măsurării perfecte. În acest sens, cel mai bun instrument pentru măsurare este clasicul jigger. Cel mai adesea este recomandat cel dublu, pentru că pe o parte are volumul de 25 ml și pe cealaltă 50 ml.

Retete de cocktail

O strecurătoare Hawthron

Strecurătoarea Hawthron este extrem de importantă în prepararea unui cocktail rafinat. După ce ai pregătit și ai amestecat Martiniul, de exemplu, ai nevoie de ea pentru a realiza un transfer cât mai curat. Bucățile de fructe și toate resturile din timpul preparării trebuie să rămână în shaker, și nu în paharul celui care urmează să se bucure de delicioasa băutură.

Retete de cocktail

Un pistil din lemn pentru amestecare

Dacă folosești fructe proaspete (și chiar este recomandat să faci asta), atunci vei avea nevoie și de un pistil din lemn pentru zdrobire. Mânerul este antiderapant, iar capătul contondent și designul stabil facilitează extragerea sucurilor și a uleiurilor din fructe. Această ustensilă este obligatorie dacă pregătești un Caipirinha, spre exemplu.

Retete de cocktail

Paharul de cocktail

La fel de important ca instrumentarul de preparare a cocktailurilor este și cel de servire. Pentru fiecare tip de cocktail se recomandă un alt gen de pahar. Vezi în continuare când se folosește fiecare tip:

Paharul Coupe

Dacă îți plac atât cocktailurile tip Manhattan sau Margarita, cât și șampania, nu e nevoie să cumperi pahare separate. Paharul coupe (cunoscut și sub denumirea de cupă de șampanie) este ideal pentru cocktailurile pregătite în casă.

Retete de cocktail

Paharul de cocktail OLD FASHIONED

Acesta este un pahar elegant, ultra-clasic, de preferință dublu. Cel mai bine este să îl alegi pe cel de minim 400 ml, astfel încât să ai suficient spațiu pentru 250 ml de băutură și gheață.

Retete de cocktail

Paharul înalt Collins

Acest pahar are înălțimea perfectă pentru un cocktail elegant pe bază de gin.

Retete de cocktail

Paharul curbat

Paharul curbat este ideal pentru o băutură de lux și o discuție siropoasă. De asemenea, poate fi utilizat pentru rachiu și coniac. Acest tip construiește o legătură specială între tine și băutura pe care o servești.

Retete de cocktail

Lista cocktailurilor

Și pentru că la orice petrecere care se respectă decorul este important, poți opta pentru mai multe moduri de realizare a listelor de cocktail, fie pe o tăbliță, fie pe hârtie ori pe un panou.
De ce este esențial să ai o astfel de listă? Pentru a-ți familiariza invitații cu băuturile pe care le pot servi și pentru a te scuti de situațiile stânjenitoare și de cozile infernale pentru explicații (ce s-ar putea forma în jurul barului).

Este recomandat ca pe listă să treci și ingredientele.

Uite câteva sugestii:

Retete de cocktail
Retete de cocktail
Retete de cocktail

Tipuri de cocktail – rețete

Înainte de toate, este important să știi că un cocktail este o băutură mixată, realizată dintr-unul sau mai multe tipuri de alcool și lichioruri, sucuri din fructe, sosuri, miere, smântână, lapte sau alte garnituri. Deși există multe tipologii de clasificare a cocktailurilor (în funcție de alcoolul ales: pe bază de bere, brandy, gin, rom, tequila, vodka, etc; în funcție de consumatorul principal: cocktailuri pentru femei, cocktailuri pentru bărbați), cea mai comună clasificare are în vedere criteriul existenței alcoolului. Astfel, în majoritatea localurilor în care această băutură este servită, poți găsi în meniu două categorii: cocktailuri cu alcool și cocktailuri fără alcool sau „virgine”.

Rețete de cocktailuri alcoolice

Cele mai populare și mai rafinate cocktailuri alcoolice sunt:

MOJITO

Retete de cocktail

Ingrediente:

50 ml rom alb, gheață pisată, 25 ml sirop de lime, 25 ml apă minerală carbogazoasă, câteva frunze de mentă proaspătă (în jur de 8-12), 12 ml sirop de zahăr;

Mod de preparare:

Pune romul alb, împreună cu frunzele de mentă întregi în paharul de amestecare. Adaugă siropul de zahăr și zdrobește ingredientele utilizând lingura specială de bar. Aroma lor este eliberată în timpul amestecării. Ulterior se adaugă gheața zdrobită și apa minerală. Amestecă și gustă. Dacă este nevoie mai adaugă sirop de zahăr, gheață sau mentă. Se servește într-un pahar Collins, cu pai!

Urmărește cum se pregătește acest cocktail aici:

Dry MARTINI

Retete de cocktail

Ingrediente:

50 ml Gin, 10 ml Vermut alb sec, coajă de lămâie, măsline verzi;

Mod de preparare:

Într-un pahar de mixare se adaugă ingredientele împreună cu gheața, urmând a se amesteca până ce întreaga compoziție este omogenă, răcită și diluată. Se strecoară apoi în paharul coupe, răcit în avans. Ulterior se vor adăuga elementele de decor. Poate fi ornat cu uleiuri esențiale din coajă de lămâie și măsline verzi (umplute cu brânză și ardei roșu).

Urmărește cum se pregătește acest cocktail aici:

DAIQUIRI

Retete de cocktail

Ingrediente:

50 ml Rom Alb, gheață mărunțită, 1 lingură jumătate de zahăr, 25 ml suc de lime, o felie de lime;

Mod de preparare:

Se răcește paharul coupe cu apă carbogazoasă rece. Apoi se adaugă zahărul, romul alb și sucul de lămâie. De asemenea, se va pune puțină gheață mărunțită pe fundul paharului, urmând a se umple paharul cu mai multe cuburi de gheață. Amestecă pentru 10-15 secunde, gustă și strecoară toată compoziția într-un pahar coupe. Se poate decora cu o felie de lime.

Vezi cum se face aici:

COSMOPOLITAN

Retete de cocktail

Ingrediente:

37,5 ml Vodka Citron, 12,5 ml Triplu Sec, 30 ml suc de merișoare, jumătate de lămâie stoarsă, 12,5 ml sirop de zahăr;

Mod de preparare:

Mai întâi se răcește paharul coupe în care urmează să fie servit. În paralel, în paharul de amestecare se adaugă toate ingredientele și se agită timp de 10-15 secunde. Se strecoară fin în paharul de servire. Pentru a-i oferi o aromă specială și mai multă eleganță se rade o coajă de portocală și se pune în băutură.

Vezi cum se face acest cocktail aici:

CAIPIRINHA

Retete de cocktail

Ingrediente:

50 ml Cachaca (o băutură specific braziliană), jumătate de lime, o linguriță de zahăr brun, cuburi de gheață;

Mod de preparare:

Într-un pahar de amestecare se pun feliile tăiate gros de lime. Peste ele se adaugă zahărul brun, urmând a se zdrobi întregul conținut până la dizolvarea zahărului. Ulterior, se adaugă gheața pisată până se umple paharul. În final se pune Cachaca. Se amestecă bine și se servește într-un pahar Old Fashioned. Poate fi decorat cu felii de lime.

Vezi cum se pregătește aici:

PINA COLADA

Retete de cocktail

Ingrediente:

50 ml Rom Alb, 100 ml suc de ananas, 25 ml smântână (cremă) de nucă de cocos, bucăți de ananas, un praf de sare;

Mod de preparare:

Adaugă toate ingredientele într-un shaker și umple cu gheață. Amestecă viguros timp de 10-15 secunde. Această băutură se va servi de preferință într-un pahar înalt Collins, cu gheață proaspătă. Poate fi ornat cu felii de ananas și un pai.

Urmărește pregătirea acestui cocktail aici:

MARGARITA

Retete de cocktail

Ingrediente:

37,5 ml Tequila, 12,5 ml Triplu Sec, 25 ml suc de lime, 12,5 ml sirop de zahăr, sare;

Mod de preparare:

După ce vei fi răcit paharul coupe în prealabil, freacă marginea cu suc de lime și apoi trece-o prin sare granulată (preferabil nici foarte fină, dar nici grunjoasă). În shaker pui restul ingredientelor, și amesteci bine. Apoi băutura va fi turnată în cupă, astfel încât stratul de sare să nu fie deteriorat. Se poate orna cu o felie de lime.

Vezi cum se realizează aici:

CUBA LIBRE

Retete de cocktail

Ingrediente:

50 ml rom alb, jumătate de lime, 200 ml Cola, gheață, suc de lime;

Mod de preparare:

Într-un pahar Old Fashioned se adaugă romul și se stoarce lime-ul pe deasupra. Se amestecă bine cu lingura de bar și apoi se pune gheață. Se adaugă în cele din urmă Cola și se decorează cu felii de lime.

Vezi cum se realizează acest cocktail aici:

BLOODY MARY

Retete de cocktail

Ingrediente:

37,5 ml Vodka, 15 ml Vermut dulce, 35 ml suc de roșii, câțiva stropi de vin roșu, o linguriță de sos Worchestershire, jumătate de linguriță de sos Tobasco, 25 ml suc de lămâie, jumătate de linguriță de sare, jumătate de linguriță de piper, 3 felii de castravete;

Mod de preparare:

Prima dată se va răci un pahar înalt, punând gheață. În paharul de mixare se vor adăuga toate ingredientele, în afară de vinul roșu. Amestecă timp de 15 secunde, apoi gustă. Adaugă niște gheață, după care strecoară tot amestecul în paharul deja răcit. Toarnă vinul și un praf de piper și decorează cu 3 felii de castravete. Pentru decor poți folosi și țelină sau măsline verzi.

Urmărește pregătirea acestui cocktail aici:

MANHATTAN

Retete de cocktail

Ingrediente:

60 ml whiskey, 15 ml vermut dulce, câteva picături de bitter, câteva cuburi de gheață, coajă de portocală și o cireașă;

Mod de preparare:

Paharul de tip cupă din care se va servi cocktailul va fi răcit în prealabil. În shaker se vor adăuga toate ingredientele (mai puțin coaja de portocală și cireașa, care vor fi utilizate pentru decor). Amestecă timp de 15 secunde. Pune gheața în pahar, urmând să strecori băutura peste. Se poate decora cu o coajă de portocală și o cireașă proaspătă sau confiată.

Vezi cum se prepară aici:

SEX ON THE BEACH

Retete de cocktail

Ingrediente:

25 ml Vodka, 25 ml Schnapps de piersică, 40 ml suc de portocale, 20 ml suc de merișoare, felii de portocale pentru decor;

Mod de preparare:

Toate ingredientele vor fi introduse în shaker. După ce amesteci timp de 15 secunde cu putere, deșartă conținutul într-un pahar înalt plin cu gheață. Se poate orna cu felii de portocală.

Vezi cum se realizează acest cocktail:

TEQUILA SUNRISE

Retete de cocktail

Ingrediente:

50 ml Tequila, 80 ml suc de portocale, câțiva stropi de sirop Grenadine, un sfert de lime, felii de portocală (pentru decor);

Mod de preparare:

Într-un pahar înalt toarnă tequila, urmând să completezi cu gheață. Peste, se toarnă sucul de portocală, se stoarce un sfert de lime și se adaugă siropul Grenadine. Poate fi decorat cu felii de portocală.

Urmărește realizarea acestui cocktail aici:

Rețete de cocktail fără alcool

De multe ori, la petreceri vin persoane care nu consumă alcool sau care sunt nevoite să conducă. Pentru a nu se simți discriminate poți pregăti o serie de cocktailuri non-alcoolice. În general, cele mai solicitate și mai apreciate sunt:

Virgin Pina Colada

Retete de cocktail

Ingrediente:

50 ml smântână (cremă) sau lapte de cocos concentrat, 50 ml frișcă lichidă, 100 ml suc de ananas, 4-5 cuburi de gheață;

Mod de preparare:

Paharul va fi răcit în prealabil, punându-se gheața în el. În paralel, într-un shaker se vor amesteca, timp de aproximativ 15 secunde: smântâna de cocos, frișca și sucul de ananas.
Apoi se toarnă în paharul pregătit și se ornează cu felii de ananas, frișcă, cirește, umbreluță și pai.

Shirley Temple

Retete de cocktail

Ingrediente:

40 ml suc de cirește, 200 ml suc de lămâie, ginger ale, portocală/cireșe (pentru decor);

Mod de preparare:

Se amestecă sucurile și gheața într-un shaker, apoi se adaugă ginger ale, urmând a se mai agita o dată. Ulterior se toarnă într-un pahar înalt Collins și se ornează cu portocală și o cireașă.

Cinderella

Retete de cocktail

Ingrediente:

40 ml suc de ananas, 40 ml suc de lime, 40 ml suc de portocală, 10 ml sirop de zmeură, apă minerală, ananas și portocale pentru decor;

Mod de preparare:

Se amestecă sucurile într-un pahar înalt, împreună cu gheața. Se adaugă apa minerală, apoi siropul de zmeură, fără a se amesteca. Poate fi decorat cu ananas și portocale.

Tropical Breeze

Retete de cocktail

Ingrediente:

75 ml suc de portocale, 75 ml suc de mango, 75 ml suc de ananas, fulgi de gheață, felii de portocală pentru decor;

Mod de preparare:

Sucurile de fructe se amestecă împreună cu fulgii de gheață într-un shaker, urmând a fi turnați într-un pahar curbat. Se poate decora cu felii de portocală și cireșe.

Honeymoon cocktail

Retete de cocktail

Ingrediente:

100 ml suc de mere, 100 ml suc de portocale, sucul de la jumătate de lămâie și două lingurițe de miere, gheață zdrobită;

Mod de preparare:

Într-un shaker pune până la jumătate gheață zdrobită, apoi toate ingredientele. Amestecă bine, timp de 15-20 secunde. Apoi toarnă într-un pahar tip cupă. Poți decora cu feliuțe de portocală și cireșe.

Retete de cocktail

Așadar, acestea sunt cele mai populare cocktailuri ce pot fi preparate cu ușurință și de un începător, dacă sunt respectate cu multă grijă instrucțiunile și, mai ales, cantitățile. În ceea ce privește decorațiunile se poate utiliza imaginația la maxim. Cu cât mai spectaculos paharul, cu atât va atrage mai mulți clienți, ceea ce va destinde atmosfera și va apropia mai tare invitații.

Surse foto: delish.com, pexels.com, pinterest.com, pixalbay.com, shutterstock.com.