Stil retro – Elemente caracteristice unui decor retro

Mobilier living in stil retro Kartell Double J

O amenajare în stil retro încorporează elemente de mobilier, obiecte sanitare și decorațiuni specifice primei jumătăți a secolului XX, chiar până spre sfârșitul anilor ‘70.

Stilul retro este deseori confundat cu stilul vintage și, într-o oarecare măsură, cele două chiar se întrepătrund, mai ales dacă vorbim despre designul interior specific perioadei 1960-1970. Într-un decor retro poți găsi atât obiecte cu forme neobișnuite, modern-abstracte, în culori explozive, cât și obiecte cu design elegant, uneori chiar opulent, amintind de rafinamentul unor interioare baroce.

Iată câteva lucruri utile pe care trebuie să le știi dacă vrei să creezi o amenajare în stil retro:

Ce poți găsi într-o încăpere cu design retro

 • Mobilierul atrage atenția atât prin culoare, cât și prin formele neobișnuite, abstracte sau organice. Piesele de mobilier realizate din materiale sintetice (polipropilena, policarbonat, etc.) au un aer experimental, dar sunt extrem de confortabile.
 • Ornamentele nu abundă, însă punctul de interes rezidă în conturul inedit și liniile frumos arcuite.
 • Gama cromatică retro include atât nuanțele specifice perioadei hippie, galben muștar, galben lămâie, verde avocado, portocaliu aprins, albastru verzui (teal), cât și străluciri metalice cromate sau în nuanța bronzului.
 • Texturile sunt îndrăznețe și se regăsesc în combinații contrastante, care îmbie la atingere: plastic și lemn, piele și catifea, sticlă și crom.
 • Predomină imprimeurile geometrice, multicolore, cu un aer ușor psihedelic, și contrastele alb-negru.

Elemente retro pentru baie, bucătărie și living

Iată cum poți reinterpreta stilul retro în locuința ta, fără să diminuezi funcționalitatea încăperilor sau caracterul lor contemporan:

Baie retro

Baie cu design retro cu cada freestanding si lustra Kartell

Ca să amenajezi o baie în stil retro poți alege ori o faianță cu modele geometrice negre pe fundal alb sau maro pe fundal bej, ori o faianță monocromă în nuanțe de ocru, acvamarin sau portocaliu aprins.

Colecțiile May și Maiolica de la Iris Ceramica sunt reprezentative pentru astfel de finisaje retro, iar calitatea faianței este garantată de procesul de realizare ce folosește argile, nisipuri cuarțifere și alte minerale. Ceramica rezultată este arsă la temperaturi înalte, o singură dată, iar produsele rezultate sunt rezistente, durabile și frumoase.

Într-o baie retro mai poți încorpora și alte elemente, precum:

 • Lavoar cu piedestal ori cu picioare de susținere sau lavoar tip bol cu montare pe blat.
 • Baterii de lavoar cu dublă comandă, cromate sau cu finisaje în nuanțe de bronz de la Besco, din colecția Retro. Tot în această colecție găsești și baterii de cadă cu montaj pe pardoseală în stil retro, ideale pentru căzile freestanding.
 • Cadă freestanding Besco, cu picioare grațios arcuite, în nuanțe de crom sau bronz.
 • Accesoriile retro Bemeta din alamă cu finisaje în nuanțe de bronz completează armonios decorul băii.

Accesorii baie bronz Bemeta Retro

Bucătărie retro

Bucatarie retro cu electrocasnice Franke

Poți amenaja o bucătărie în stil retro cu elemente precum:

 • Plăci de gresie în alb și negru, pentru a recrea imaginea unei table de șah. Pentru un plus de șarm, poți înlocui contrastul clasic cu unul roșu-gri sau galben-negru.
 • Aparate electrocasnice mari cu aspect vintage. Dacă optezi pentru electrocasnice încorporabile, mai practice și mai ușor de întreținut, orientează-te către modelele în nuanțe mai neobișnuite, precum bej sau cupru.

Detaliile cântăresc mult într-o amenajare retro. Când alegi lustrele sau lămpile pe care le vei monta deasupra mesei de dining, alege unele viu colorate în nuanțe de portocaliu sau albastru.

Modelele de pendule și suspensii cu design semnat Ferrucio Laviani de la Kartell adaugă atmosferei din bucătărie exact acea notă de nostalgie optimistă specifică exuberanței anilor ‘60. Sunt realizate dintr-un metacrilat transparent (PMMA) cu efect iridiscent și sunt disponibile într-o varietate de nuanțe vibrante. Le poți combina, în funcție de preferințe, pentru a completa decorul retro al bucătăriei.

Living retro

Într-un living decorat în stil retro poți integra armonios scaunele din polipropilenă, al căror design cu linii sinuoase este semnat de faimosul decorator francez Philippe Starck.

Le găsești în colecția Masters de la Kartell, în diferite nuanțe, de la alb și crom metalizat la verde salvie și portocaliu aprins, și le poți plasa în zona de dining. Nu ezita să combini culorile așa cum îți place: eclectismul este una dintre trăsăturile specifice stilului retro.

Suspensii transparente colorate Kartell Fly
Scaune colorate Kartell Masters de Philippe Starck

Dacă începi acum un proiect de amenajare a locuinței în stil retro și ai nevoie de mai multe idei și recomandări, sună la 021.407.34.34 sau fă o programare online pentru o ședință de consultanță gratuită cu specialiștii noștri.