Stil scandinav – Cum creezi un decor scandinav în orice cameră

Baie luminoasa in stil scandinav Duravit

Amenajările în stil scandinav variază de la un aspect rustic, de o simplitate fermecătoare, la decorurile sofisticate Gustaviene.

Pentru danezi este importantă armonia dintre funcția și designul mobilierului, suedezii folosesc culori strălucitoare, finlandezii preferă imprimeurile vegetale și florale, iar pentru norvegieni confortul înseamnă combinații reușite între texturi naturale.

Comune celor mai multe case în stil scandinav sunt, însă, următoarele elemente:

  • Lemnul, pe care îl găsim atât în mobilier, cât și la nivelul pardoselii.
  • Mobilierul confortabil, cu forme inedite, realizat cu minimum de material.
  • Lumina naturală și spațiile aerisite.

Îți vom arăta în acest articol cum poți obține un design scandinav în fiecare cameră din locuința ta, folosind reperele specifice culturii nordice.

Living în stil scandinav

Lampadar din lemn in stil scandinav Ideal Lux

Livingul este o încăpere cu o sarcină dificilă: acest spațiu trebuie să acomodeze nevoile diferite ale fiecărui membru al familiei, să fie primitor pentru oaspeți și să includă, poate, o zonă de dining, unde toată lumea se reunește pentru mesele festive sau în jurul unui board game la sfârșit de săptămână. Livingul trebuie, așadar, să fie amenajat într-o manieră cât mai flexibilă.

Iată cum poți adăuga aici câteva accente scandinave:

  • Vopsește pereții într-o nuanță caldă de alb cremos.
  • Montează pe podea ori parchet din lemn, ori, pentru un aer modern, gresie porțelanată al cărei aspect imită perfect fibra lemnului. Alege o nuanță deschisă, similară mesteacănului sau fagului. Covoarele sunt esențiale pentru că adaugă căldură încăperii: optează pentru covoare într-o culoare contrastantă cu cea a podelei (nuanțele de roșu scot frumos în evidență nuanța deschisă a lemnului sau gresiei).
  • Lasă să intre în living cât mai multă lumină naturală; perdelele trebuie să fie cât mai simple, din materiale naturale precum bumbacul.
  • Ca surse de lumină artificială poți adăuga veioze și lampadare din lemn în culori deschise, cu un design simplu și funcțional.

Dormitor în stil scandinav

Veioza din lemn natural pentru dormitor Ideal Lux

Reperele de culoare, finisaje și accesorii potrivite în living se păstrează și în dormitor, dar pentru că această încăpere este dedicată odihnei și somnului, trebuie să creezi o atmosferă potrivită.

  • Decorează ferestrele cu draperii opace, care se pot trage ușor atunci când vrei să fie întuneric în cameră.
  • Adaugă câteva accente de culoare în tonuri de albastru sau verde pal, pentru o senzație de calm.
  • Alege un pat confortabil, în al cărui design se regăsesc elemente naturale: picioare și/sau tăblie din lemn, tapițerie din piele. Decorează-l folosind pături și cuverturi din lână sau bumbac și perne cu modele în culori vibrante, cu imprimeuri florale, vegetale sau animale.
  • În locul veiozelor care ar ocupa loc pe noptieră, poți opta pentru aplice moderne, compuse dintr-un raft din lemn natural și un abajur din sticlă. Sunt ideale și pentru a economisi spațiu, oferindu-ți suficient loc pentru a așeza câteva obiecte.

Bucătărie în stil scandinav

Cuptor incorporabil rustic Teka

Tipică bucătăriilor amenajate în stil scandinav este configurația cât mai ergonomică a celor trei zone de lucru din bucătărie (blatul – zona de preparare, aragazul – zona de gătire, chiuveta – zona de curățare). Iată alte câteva sugestii pentru a crea un decor nordic în bucătărie:

  • Creează o atmosferă cât mai caldă și primitoare optând pentru mobilier din lemn alb, nevopsit.
  • Evită suprafețele lucioase și mizează pe funcționalitate.
  • Alege baterii de bucătărie cu forme simple, grațioase, și cu duș extractibil care-ți va ușura mult munca, precum cele din colecția L-ine S de la Kludi.
  • Aparatele electrocasnice mari din colecțiile rustice ale producătorilor se potrivesc foarte bine într-un decor scandinav. Nota modernă a cuptoarelor Teka este dată de caracterul încorporabil, care are și avantajul economiei de spațiu și a unei întrețineri mai facile, iar nuanțele bej și ivoire adaugă luminozitate bucătăriei.

Baie în stil scandinav

Băile scandinave sunt bine organizate, iar decorul sugerează calm și relaxare.

  • Optează pentru o paletă cromatică neutră sau în tonuri pastelate sau de pământ (brun, gri, verde).
  • Alege o gresie porțelanată antialunecare și adaugă, pentru mai mult confort, covoare de baie.
  • Obiectele sanitare cu forme rotunde, precum un lavoar în formă de bol montat pe un blat din lemn, dau un aer primitor băii.
  • Redu strălucirile cromate la minimum: acestea se pot regăsi în tot ce înseamnă baterii de baie, dar ca accesorii de baie (savoniere, dispensere de săpun, cuiere, inele de prosop, etc.) sunt mai potrivite materialele ce imită lemnul.

Lavoare tip bol pe blat din lemn suspendat
Baie in stil scandinav Duravit

Sună la 021.407.34.34 sau fă o programare online pentru o ședință de consultanță gratuită cu specialiștii SensoDays și vei primi recomandări personalizate pentru proiectele tale de amenajare în stil scandinav.