Montarea plitei cu gaz: un proces eficient pentru o bucătărie funcțională și modernă

Montarea plitei cu gaz: un proces eficient pentru o bucătărie funcțională și modernă

Dacă dorești să-ți renovezi bucătăria, plita incorporabilă este alegerea perfectă, deoarece se poate integra în mobilierul deja existent. Astfel, plita de gătit nu va fi o piesă separată, ci va face parte din mobilierul ales cu grijă, astfel încât bucătăria să aibă un design modern, cu electrocasnice incorporate. În acest sens, ai posibilitatea de a opta pentru o gamă variată de plite incorporabile, din care poți alege cele mai moderne electrocasnice care să sporească plăcerea și confortul în pregătirea diverselor preparate gastronomice.


Poți opta pentru diferite branduri de top care oferă produse realizate din materiale premium, de cea mai bună calitate. Astfel, plita trebuie să se armonizeze cu restul electrocasnicelor și cu linia de design modern al spațiului de gătit. Din articolul următor, poți afla care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi în vederea instalării unei plite incorporabile pentru a crea un spațiu ideal pentru tine și familia ta.

Montarea și instalarea plitei cu gaz: pașii de care trebuie să ții cont pentru această operațiune

Pentru ca bucătăria ta să devină un spațiu elegant și primitor, alege un mobilier modern, care să ofere funcționalitate și originalitate prin electrocasnicele de ultimă generație incorporate în blatul mobilierului.

Dacă ai optat pentru o plită cu gaz, este recomandat să ceri ajutorul unui specialist sau al unei persoanei autorizate de la compania de gaze, deoarece montarea plitei presupune cuplarea la o conductă activă de gaz. Utilizarea unor instrumente neadecvate de cuplare la conducta de gaz poate conduce la accidente grave.

Singura măsură pe care trebuie să o ai în vedere este aceea că spațiul în care instalezi plita trebuie să fie ventilat și aflat la o distanță prudentă vis-a-vis de materiale ușor inflamabile.

Plita cu gaz e formată din două sau mai multe arzătoare, pe care sunt așezate vasele de gătit, și din butoane rotative, ce reglează arderea. Arzătoarele multiple permit prepararea mai multor feluri de mâncare simultan, reducând timpul de gătit. Majoritatea plitelor au un aprinzător electric incorporat, pentru a renunța la chibrituri. Iar cu ajutorul butonului rotativ, se reglează intensitatea flăcării, deci a arderii.

Deoarece alimentarea se face la o conductă de gaz, plita trebuie montată în apropierea acesteia, ca sursele de curent, în vederea folosirii aprinzătorului electric. De asemenea, zona aflată deasupra plitei de gătit trebuie să fie lipsită de elemente inflamabile, cum ar fi prizele sau firele. Iar dacă dorești o hotă, asigură-te că aceasta este montată la cel puțin 75 cm deasupra plitei!

Partea care se decupează din blat pentru așezarea plitei trebuie să aibă dimensiunile acesteia, iar fixarea perfectă în blat se face cu ajutorul unor cleme speciale. Poziția față de un perete posterior ar trebui să fie la 60 cm distanță.

Instalarea propriu-zisă a plitei cu gaz presupune următorii pași:

  • verificarea echipamentului;
  • fixarea plitei în decupajul blatului de mobilier;
  • racordarea la instalația de gaze;
  • verificarea etanșeității;
  • conectarea cablurilor de alimentare la o priză, în cazul în care plita dispune de aprinzător;
  • punerea în funcțiune a plitei;
  • efectuarea probei de funcționare prin reglarea aerului la arzătoare;
  • eliberarea documentației de instalare, cu semnătura persoanei autorizate.

Dacă dorești să optezi pentru o plită pe gaz care să aibă un grad mai mare de siguranță, brandul Teka a introdus pe piață modele elegante, având grătare din fontă și caracteristici speciale, oferind siguranță pentru supravegherea flăcării. Diferitele zone de gătit dispun de arzătoare rapide ori semi-rapide pentru a-ți organiza eficient timpul alocat gătitului.

Montarea și instalarea plitei electrice sau cu inducție: elementele esențiale pentru a spori siguranța în utilizare

Dacă ai optat pentru o plită electrică, prima operațiune pe care trebuie să o faci este aceea de a pregăti spațiul unde urmează să fie instalată. Fiind incorporată în mobilier, se face o deschidere în blat, în funcție de dimensiunile plitei. Sistemul de montare a plitei e gândit pentru un mobilier cu grosimea de 2, 3 sau 4 cm. Corpul de mobilier trebuie să fie realizat din materiale calitative, rezistente, pentru fixarea plitei cu ajutorul celor 4 cleme speciale.

Dacă plita este așezată corect, pe suprafață plană, se prinde și se fixează prin strângerea șuruburilor aflate dedesubt. Plita trebuie așezată perfect orizontal, după care se aplică silicon pe tot perimetrul blatului. Oricum, înainte de a monta plita, nu uita să citești manualul de utilizare al produsului. Și, de asemenea, nu uita să acoperi sticla aflată deasupra plitei, deoarece se poate sparge destul de ușor!

Chiar înainte de instalarea plitei, nu neglija să verifici dacă panoul electric și siguranțele corespund consumului acesteia. În acest caz, tensiunea și frecvența trebuie să fie conforme cu valorile specificate pe plăcuța cu caracteristici a plitei, în specificațiile tehnice primite de la furnizor sau în certificatul de garanție a plitei. Conectarea se face printr-un întrerupător omnipolar sau o priză adecvată intensității necesare pentru funcționarea plitei. Oricum, nu uita să apelezi la un electrician autorizat, pentru a preveni apariția problemelor de natură electrică!


Pentru o bucătărie cu un aspect modern, plitele electrice oferite de brandul Franke au un aspect special, oferind un display cu control touch. Astfel, gătitul devine mai simplu, ca să câștigi mai mult timp pentru momentele petrecute alături de cei dragi.

Toate aceste modele de electrocasnice recomandate prezintă o funcționalitate îmbunătățită datorită tehnologiei moderne, pentru a-ți transforma bucătăria într-un spațiu elegant și confortabil în același timp. Sistemele inteligente de uz casnic, din care face parte și gama plitelor moderne incorporabile, reprezintă excelența tehnologică în materie de design, calitate și inovație!

Sursa foto: Sensodays.ro, Unsplash.com.