Contrablatul de bucătărie: cum poți transforma spațiul prin acest element deosebit?

Contrablatul de bucatarie, intre utilitate si element de decor

Bucătăria este acel spațiu fantastic din orice casă în care te întâlnești cu cei dragi în jurul mesei cu mâncare delicioasă și un pahar de vin. Tocmai de aceea, fiecare element din această încăpere trebuie să fie perfect armonizat. Vei afla din acest articol care este rolul unui contrablat în amenajarea bucatariei, ce materiale se pot utiliza pentru contrablat, precum și cum poți alege designul ideal în funcție de stilul ales pentru bucătăria ta.

Contrablatul de bucătărie, între utilitate și element de decor

Contrablatul de bucatarie, intre utilitate si element de decor

Când vine vorba de o bucătărie modernă, designerii recomandă ca fiecare element al unui spațiu să facă parte din stilul ales. Chiar dacă ești mai degrabă tentat să acorzi o atenție mai mare mobilei de bucătărie sau electrocasnicelor mari, contrablatul s-ar putea să fie exact acel detaliu care leagă totul într-un aspect deosebit. 

Folosit îndeosebi cu scopul practic de a proteja pereții din jurul aragazului, a chiuvetei și, în general, a blatului de lucru, contrablatul poate oferi rolul de un fundal estetic fabulos, sau punctul central al unei bucătării, în funcție de design. 

Cu atât de multe modele, stiluri, culori și dimensiuni disponibile la îndemână, poți transforma alegerea unui contrablat într-un proiect în sine. Dacă ai un mobilier predominant alb, poți încorpora un contrablat plin de culoare. Dacă îți plac mai degrabă tonurile neutre, poți alege un model simplu cu un un aspect sofisticat.

Materiale pentru contrablat: ce să alegi pentru bucătăria ta?

Materiale pentru contrablat ce sa alegi pentru bucataria ta

Înainte de a alege contrablatul pentru bucătăria ta, ține cont și de combinațiile pe care le poți face între gresie și faianță, precum și de stilul pe care l-ai ales pentru acest spațiu. Chiar dacă multe dintre stilurile contemporane permit cu ușurință combinațiile, încearcă să urmezi liniile recomandate de specialiști. În acest fel, vei putea folosi contrablatul pentru a transforma vibe-ul încăperii, nu pentru a încărca spațiul. 

Contrablatul poate fi realizat din numeroase materiale, iar printre cele mai populare și interesante sunt următoarele: 
Faianța – Fără îndoială, una dintre cele mai populare alegeri pentru contrablatul de bucătărie, faianța oferă simplitatea designului în orice bucătărie cu un stil de decor destul de încărcat. Cu posibilitatea de a fi instalată atât vertical, cât și în diagonală, amenajarea contrablatului cu faianță va crea un aspect minimalist deosebit. De la Diesel living poți alege o varietate de plăci ceramice glazurate, acestea având un strat suplimentar pentru protejarea imprimeurilor și culorilor aplicate pe suprafața plăcii.

Gresia este una dintre cele mai bune opțiuni pentru contrablat. Chiar dacă pot exista unele dezavantaje care țin de dificultatea întreținerii, gresia este un material frumos și durabil. Poți alege un model de gresie porțelanată de la FMG; aceasta are o rezistență sporită și nu absoarbe apa, nu se pătează și nu trebuie lustruită periodic.

Gresie portelanata rectificata FMG Pietre Trax 60x30cm, 10mm, White Naturale
Detalii aici.

Plăcile decorative sunt o opțiune fantastică, mai ales în cadrul unor bucătării minimaliste. Poți alege combinații neutre care să completeze perfect designul ales pentru bucătărie sau tonuri contrastante cu blatul și mobilierul ales. Brandul Iris Ceramica are opțiuni minunate de plăci decorative pentru a-ți transforma bucătăria într-un spațiu de lux.

Cum alegi contrablatul de bucătărie?

Cum alegi contrablatul de bucatarie

Blatul, mobilierul și contrablatul se întrepătrund și este esențial să se completeze reciproc. Tocmai de aceea, alege o culoare care să completeze blatul, fie prin crearea de contrast, fie în aceeași nuanță. 

De exemplu, dacă ai blaturi din granit cu nervuri puternice, optează pentru un contrablat de bucătărie simplu și minimal. Pe de altă parte, dacă ai un blat alb simplu, atunci este mai indicat să alegi un contrablat vibrant cu tonalități sau modele mai puternice.  

Apelează întotdeauna la specialiști când ai întrebări specifice și acordă atenție tipului de contrablat pe care l-ai ales. De exemplu, unele modele au nevoie de o sigilare specială după montare. 

Indiferent de modelul de contrablat pe care îl alegi pentru bucătăria ta, asigură-te că faci alegeri calitative, care să completeze perfect stilul pe care l-ai ales pentru acest spațiu deosebit. În acest fel, un element relativ simplu cum este contrablatul va capta atenția tuturor celor care vor intra în bucătăria ta! 

Surse foto: Sensodays.ro, Unsplash.com