Living în culori calde – Cum îți poate influența cromatica starea de spirit?

Living in culori calde. Cum iti poate influenta cromatica starea de spirit. living culori calde. living

Locuința este spațiul personal și intim în care ne petrecem o foarte mare parte din timp. Astfel, ea trebuie să îndeplinească o multitudine de aspecte importante legate atât de confort, cât și de aspect. 

Cu siguranță, o locuință cu adevărat adaptată nevoilor tale nu te va supune niciodată compromisurilor legate de confort și cerințe de bază. În fond, locuința are rolul de a ne proteja de mediul exterior și de a ne asigura supraviețuirea. Din nefericire, foarte multe persoane pun accentul pe aceste nevoi de bază, ignorând cu desăvârșire importanța factorului estetic. Cu toate acestea, este foarte simplu să ai parte de un confort sporit, în timp ce aspectul va fi unul complet potrivit personalității și preferințelor tale. 

În prezent, funcționalitatea locuinței este îmbinată perfect cu factorul estetic. Prin urmare, poți alege cu ușurință mobilier, accesorii și alte obiecte importante pentru casă și, de asemenea, să îți construiești propria oază de relaxare și bunăstare, respectând întocmai dorințele și preferințele tale personale.

Livingul și culorile calde – Cât de importantă este cromatica?

Atunci când vorbim de amenajarea interioară, o parte principală a factorului estetic este redată de cromatica locuinței. Fie că este vorba despre culoarea pereților interiori, a mobilierului sau a obiectelor de decor, nuanțele alese pot avea o influență mult mai mare decât am crede asupra noastră, în special din punct de vedere psihologic. 

În amenajarea interioară sunt utilizate, în mare parte, două tipuri extreme de cromatică. Culori reci sau culori calde. În general, cromatica este aleasă pentru fiecare cameră, însă o locuință poate avea drept temă generală o anumită cromatică și variații de nuanțe ale acesteia. 

Înainte de a alege cromatica locuinței este necesar să căutăm cât mai multe informații despre culori și efectul acestora asupra noastră. În fond, culorile ne pot influența starea de spirit, starea psihică generală, emoțiile și chiar și nivelul de energie. O persoană care se simte mereu obosită, însă nu are niciun motiv fizic evident pentru a avea această stare, poate suferi din cauza unei amenajări interioare complet nepotrivite pentru nevoile sale.

Pentru a evita posibilele efecte negative cauzate de cromatica nepotrivită este esențial să descoperi ce tip de culori ți se potrivesc, fie că este vorba despre culori reci, culori calde sau culori neutre. Odată ce ai stabilit acest aspect principal va fi mult mai ușor să alegi variațiile de culori și nuanțele care îi vor da viață locuinței tale. 

Rolul principal al culorii este acela de a fixa atmosfera camerei respective. Astfel, în alegerea cromaticii este necesar să îți acorzi timp și răbdare, întrucât culoarea aleasă îți va influența starea de spirit până la următoarea modificare interioară. Astfel, în alegerea culorii este important să stabilești cum vrei să te simți în ea și ce atmosferă va rezulta în urma culorilor selectate.

Culori calde și culorile pentru living potrivite

Culori calde si culorile pentru living potrivite. culori calde culori living. cabana

Atât culorile calde, cât și culorile reci au un impact puternic asupra stării tale psihice și emoționale. Iată cum te pot influența diferitele palete de culori și care sunt cele mai recomandate pentru amenajarea interioară, în special cea a livingului, unde petrecem foarte mult timp. 

Culorile calde

Culorile principale care fac parte din paleta culorilor calde sunt roșul, portocaliul și galbenul. Aceste culori radiante oferă senzația de confort, siguranță, grijă și căldură. Ele sunt recomandate în special pentru camerele în care petrecem majoritatea timpului, precum dormitorul sau livingul. Cu atât mai mult, ele ne încarcă cu o energie pozitivă, în timp ce ne calmează și ne fac să ne simțim în siguranță. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că roșul puternic, intens, poate agita anumite persoane, motiv pentru care este important să testezi diferite nuanțe ale culorilor calde atunci când începi selecția. Culorile nu vor avea același efect pentru toate persoanele. 

Culorile reci

Culorile din spectrul albastru al cromaticii sunt cunoscute drept culori reci și recunoaștem drept culori principale ale acestui spectru, albastrul, movul și verdele. Aceste culori pot crea o atmosferă rece, spațioasă, dar care poate influența în mod negativ. Aceste culori reci pot da senzația de apatie și singurătate și pot obosi. Cu toate acestea, nu toate nuanțele au acest efect. În amenajarea interioară, până la urmă, totul este despre nuanțe și detalii. Pentru alte persoane, anumite nuanțe de albastru oferă calmitate și relaxare. 

Culorile neutre

Culorile neutre sunt variante mai blânde ale culorilor reci și calde principale. Acestea sunt, de fapt, nuanțe și variații ale culorilor originale intense și, în ultima vreme, sunt din ce în ce mai preferate pentru amenajarea interioară deoarece sunt versatile, subtile și pot fi adaptate foarte ușor, în timp ce oferă camerelor o atmosferă plăcută și destinsă.

Culorile calde pentru living și obținerea atmosferei excelente

Cele mai recomandate culori pentru living sunt culorile calde, întrucât creează senzația de siguranță, confort, căldură și apropiere. Dintre acestea, roșul și portocaliul sunt cele mai utilizate. 

Totuși, trebuie menționat faptul că aceste culori trebuie să fie „amestecate” cu atenție, deoarece supraîncărcarea unei camere poate avea efectul opus. De la calmitatea și căldura roșului ne putem confrunta cu agitație, iritabilitate și anxietate. 

În general, culoarea mai intensă este așezată drept o pată de culoare, fie că este vorba despre un singur perete, un obiect de decor masiv, un covor sau un corp de mobilier. Această pată de culoare va fi în centrul atenției și va stabili atmosfera camerei. Spațiul rămas poate fi amenajat cu ajutorul unor nuanțe apropiate culorii principale utilizate. 

Din punct de vedere estetic și cromatic, îmbinarea culorilor este perfectă atunci când culorile fac parte din aceeași paletă. Diversitatea amenajării unei camere vine din variațiile și nuanțele folosite, nu din amestecarea paletelor și culorilor opuse, intense.

Culori calde pentru living și amenajarea spațiului

Culori calde pentru living si amenajarea spatiului. culori calde living. living cald

Odată ce cromatica principală a fost aleasă este timpul pentru amenajarea spațiului. Pentru a armoniza complet livingul și pentru a crea un spațiu cu adevărat sofisticat, de lux, este important să alegem cu atenție obiectele de decor și mobilier. 

Obiectele de mobilier, obiectele de decor și accesoriile trebuie să fie în acord cu cromatica aleasă. De aceea, este important să știi cum poți combina culorile și ce nu trebuie să adaugi niciodată. 

Sigur, culoarea pereților interiori este foarte importantă pentru a crea o anumită atmosferă. Cu toate acestea, imaginea completă va fi creată cu ajutorul obiectelor de mobilier și decor. Deoarece ai ales culorile calde pentru living, paleta trebuie să respecte această idee de bază. Pentru a evita o atmosferă încărcată trebuie să eviți obiectele de culoare complet opusă, adică cele din spectrul rece. Este indicat să urmezi stilul minimalist care, din punct de vedere cromatic, înseamnă să utilizezi variații și nuanțe ale culorilor principale alese sau, cu atât mai mult, culori din aceeași paletă cromatică.

Spre exemplu, dacă ai ales ca pata de culoare să fie un perete vopsit în roșu, camera nu poate conține foarte multe obiecte de decor sau mobilier cu aceeași nuanță de roșu. După alegerea culorii principale poți opta pentru mobilier și decor portocaliu, galben, sau nuanțe ale acestor culori cât mai puțin intense, care să atragă atenția asupra lor. Armonizarea cromaticii îi va da locuinței tale un aspect sofisticat, îngrijit și amenajat conform ultimelor tendințe. Pe de altă parte, din punct de vedere psihologic, armonizarea corectă a livingului te va ajuta să te relaxezi după o zi plină și îi va da mereu o stare de bine, lucru foarte important de obținut atunci când îi petreci mult timp într-un anumit spațiu.

Amenajarea livingului în culori calde

Alegerea cromaticii este primul pas. Cu toate acestea, nu este și decizia finală. Amenajarea spațiului cu mobilier, decor și alte accesorii este următoarea provocare. În prezent, mobilierul nu este folosit doar pentru funcționalitate, ci pentru a oferi locuinței un aspect deosebit și amenajat în detaliu, în timp ce are capacitatea de a depozita și asigura un nivel de confort și funcționalitate ridicat. Din fericire, poți alege mobilier care să fie în centrul atenției și să îți reprezinte personalitatea și preferințele în materie de amenajare interioară. 

Cum îmbini confortul cu esteticul?

Confortul locuinței este oferit de spațiile care în care ne petrecem timpul și, cu atât mai mult, de funcționalitatea obiectelor de mobilier alese. De aceea, este important să alegem întotdeauna articole care nu ne determină să facem un compromis, fie că este vorba de aspect sau confort. 


Canapelele și fotoliile sunt piese centrale în living, atât prin funcționalitate, cât și confort. Pentru amenajările moderne, de tip minimalist, care să respecte o monocromia aleasă în tonuri calde, ideale sunt piesele de mobilier Kartell, care oferă un confort sporit și respectă ultimele tendințe în materie de aspect și cromatică.

Amenajarea livingului in culori calde. amenajare living culori calde. canapea Kartell ok
Detalii aici

Acestea sunt susținute de cadre din metal rezistente, iar tapițeria este creată din cele mai fine materiale textile. Aceste obiecte de mobilier sunt, poate, cele mai versatile din întreaga ta locuință. Atunci când livingul tău devine un spațiu care trebuie să găzduiască rapid prieteni din toate colțurile lumii, canapelele și fotoliile care se pot extinde devin o necesitate, iar cu aceste produse sigur nu vei da greș.

Amenajarea livingului in culori calde. amenajare living culori calde. fotoliu kartell
Detalii aici

Covoarele sunt, cu atât mai mult, articole fără de care livingul tău nu poate fi complet. Acestea contribuie la obținerea unui confort sporit și optimizarea spațiului, pentru a te face să te simți mereu acasă. De asemenea, covoarele pot fi pata de culoare centrală, atunci când nu ai selectat o altă zonă care să atragă atenția din punct de vedere cromatic.

Amenajarea livingului in culori calde. amenajare living culori calde. covor ted baker
Detalii aici

Piesele create de Ted Baker sau Christian Fischbacher fac parte din colecții inedite, potrivite pentru orice tematică aleasă și pentru orice preferință de amenajare interioară, indiferent de cât de originală ar fi ea. Covorul poate fi mai mult decât un articol pentru confort, poate fi atracția principală a livingului tău, atunci când modelul și cromatica sunt alese în completă armonie cu tema de bază.

Amenajarea livingului in culori calde. amenajare living culori calde. covor christian fischbacher
Detalii aici

Când vine vorba despre mobilier, piesele selectate trebuie să îți satisfacă atât nevoia pentru funcționalitate, cât și nevoia pentru o un aspect estetic reușit și sofisticat. Fie că este vorba despre măsuțe sau scaune, piesele Kartell oferă un aspect inedit, modern și neobișnuit livingului tău.

Detalii aici

Acestea utilizează forme și culori care urmează tendințele originale, ceea ce îți va transforma locuința într-un loc cu adevărat deosebit, rafinat. În timp ce alegi mobilierul poți opta pentru alegerea unor nuanțe care să fie în acord cu principala culoare aleasă, cea tematică.

Amenajarea livingului in culori calde. amenajare living culori calde. masuta Gamma
Detalii aici

Acest lucru îi va oferi spațiului continuitate și îi va oferi livingului un aspect de lux, amenajat în detaliu. De asemenea, anumite piese de mobilier, precum acest suport de cărți îi vor oferi spațiului un aspect inovator, autentic.

Amenajarea livingului in culori calde. amenajare living culori calde. suport carti kartell
Detalii aici

Decorațiunile de interior sunt nelipsite din orice living. Acestea pot armoniza sau distruge compelt aspectul unei camere, din punct de vedere estetic. Dacă experții recomandă ca pentru living să folosim culori calde, în nuanțe cât mai asemănătoare, care au fluiditate, putem aplica și o excepție. Obiectele de decor sunt, adesea, folosite și pentru a scoate în evidență spațiul și culoarea tematică. Pentru a realiza acest lucru este necesar ca obiectele de decor să aibă o culoare complementară, adică opusă culorii tematice. Aceste culori se îmbină perfect și se scot în evidență în mod minunat. Totuși, dacă vrei să păstrezi cromatica de bază a culorilor calde, livingul tău nu va fi afectat de o pată de culoare complementară, ci dimpotrivă. 

Această mică pată de culoare îți va face livingul chiar mai vibrant, iar culorile calde să fie și mai primitoare și confortabile din punct de vedere estetic. Astfel, dacă vrei să pui în evidență roșul, fii sigur că alegi nuanțe de verde. Atunci când ai portocaliu drept culoare principală, pentru obiectele de decor vei avea nevoie de albastru. Dacă ai ales galben drept culoare tematică, aceasta va fi evidențiată de violet. O vază, precum cele create de Deko Senso, pot fi absolut excelente pentru a-ți transforma livingul în cea mai sofisticată cameră din întreaga locuință.

Amenajarea livingului in culori calde. amenajare living culori calde. vaza deko senso
Detalii aici

De obicei, obiectele de decor din sticlă oferă cea mai multă eleganță, însă și obiectele metalice au succes, deoarece sunt elegante și dure, precum acest suport de lumânare creat de Deko Senso. Cunoașterea combinațiilor de culori pentru casă este, cu siguranță, esențială pentru a reuși să îți creezi un spațiu cât mai autentic.

Amenajarea livingului in culori calde. amenajare living culori calde. suport lumanare deko senso
Detalii aici

Locuința ta merită respect și atenție și, în schimb, va avea grijă de tine și te va face să te simți în siguranță, într-un loc în care aparții. Pentru a fi sigur că locuința ta este o oază de relaxare și nu sursa unor sentimente de neliniște și oboseală, cunoașterea elementelor de cromatică și îmbinarea culorilor sunt detalii pe care nu trebuie să le ignori. Deși este un aspect care nu primește la fel de multă importanță, cromatica este cea care oferă întreaga atmosferă locuinței tale. Dacă vrei să fii mereu plin de energie, relaxat și cu o stare de bine continuă, alege culori care să te reprezinte cât mai bine, în timp ce păstrezi proporțiile corecte. 

Surse foto: unsplash.com, sensodays.ro