Poziția corectă la calculator – Sfaturi pentru a evita durerile de spate și pentru a crește productivitatea!

Poziția corectă la calculator

Computerele sunt nelipsite din viața oricui, mai ales în aceste vremuri în care tehnologia nu mai poate fi ignorată. Majoritatea oamenilor își desfășoară munca la birou, iar unii fac acest lucru și acasă, unde își pot continua și studiul la proiectele personale.

În acest context, o poziție necorespunzătoare a corpului la computer poate dăuna grav sănătății, mai ales cand vine vorba despre coloana vertebrală și despre membre, cauzând oboseală accentuată și dureri. Pentru a evita aceste lucruri, este important să adopți o poziție corectă la calculator, care depinde atât de tipul scaunului și de felul în care stai pe el, cât și de mărimea suprafeței de lucru a biroului, dar și de așezarea acestuia în cameră. 

În continuare, vei descoperi detalii interesante despre cum să îți amplasezi biroul și despre cea mai sănătoasă poziție a corpului atunci când lucrezi la computer.

Poziția corectă pe scaun

Poziția corectă la calculator

Se spune că un scaun ergonomic este tot ce ai nevoie pentru a evita durerile de spate atunci când lucrezi ore în șir la birou. Totuși, aceasta este doar o parte din adevăr. Multiplele setări ale unui scaun ergonomic au rolul de a te proteja și de a-ți oferi confortul necesar. Astfel, nu este suficient să aranjezi scaunul o singură dată și să îl folosești în aceeași poziție tot timpul, ci este necesar să alternezi mișcările spătarului, ale suporturilor pentru brațe, dar și înălțimea acestuia de câteva ori pe zi, pentru a permite fluxului sanguin să circule în corp și să oxigeneze corect întregul organism.

Dacă te întrebi ce înseamnă de fapt, o poziție incorectă, iată câteva exemple în care sigur te-ai regăsit măcar o dată:

  • stând într-o parte, cu coloana îndoită;
  • ținând genunchii, gleznele sau brațele încrucișate;
  • atârnând sau susținând necorespunzător picioarele;
  • stând mult timp într-o poziție;
  • menținând gâtului tensionat pe perioade lungi de timp, cât privești un monitor, ecranul telefonului sau documentul la care lucrezi;
  • stând așezat într-o poziție care nu susține pe deplin spatele, în special partea inferioară a coloanei;
  • stând mult timp fără a lua o pauză.

Poziția corectă a spatelui

Poziția corectă pe scaunul de birou depinde de înălțimea unei persoane și de activitatea pe care o desfășoară în timp ce stă la birou. Pentru a sta corect pe scaun, mai ales cand vine vorba despre spate, este important să urmezi câțiva pași:

  • poziționează șoldurile cât mai adânc în scaun;
  • reglează înălțimea scaunului, astfel încât picioarele să fie plate pe podea și genunchii puțin mai jos decât șoldurile;
  • reglează spătarul scaunului la un unghi înclinat de 100° – 110°;
  • asigură-te că partea superioară și cea inferioară a spatelui sunt bine susținute;
  • folosește perne gonflabile sau unele mici, dacă este necesar, pentru susținerea inferioară a coloanei;
  • dacă ai un mecanism activ de reglare a poziției pe scaun, utilizează-l pentru a face schimbări frecvente;
  • reglează cotierele (dacă există), astfel încât umerii să fie relaxați. Dacă cotierele te incomodează le poți demonta.

Poziția corectă a brațelor și a picioarelor

Nu doar spatele este afectat de orele petrecute pe scaun la birou, ci și picioarele și brațele. O poziție incorectă a acestora va afecta circulația sângelui și va cauza dureri, senzația de amorțeală și de greutate, inflamare și chiar varice.

Pentru o poziție corectă a brațelor și a picioarelor, când stai pe scaun, este bine să ții cont de câteva sfaturi:

  • ține picioarele cu toată talpa pe podea sau pe un suport special;
  • evită încrucișarea genunchilor sau a gleznelor;
  • lasă un mic spațiu între spatele genunchilor și scaun;
  • poziționează genunchii la aceeași înălțime sau puțin mai jos decât șoldurile;
  • plasează gleznele în fața genunchilor;
  • relaxează umerii;
  • păstrează antebrațele și genunchii paraleli cu podeaua;
  • ține coatele pe birou, creând o formă de L între braț și antebraț.

În final, cel mai important este să eviți să stai perioade lungi pe scaun. În mod ideal, trebuie să iei o pauză de 10 minute la fiecare oră.

Adoptând aceste recomandări, vei corecta postura corpului pe scaun, iar acest lucru te va ajuta să:

  • reduci tensiunea asupra organismului în timpul mișcărilor;
  • reduci presiunea pe articulații, mușchi și ligamente;
  • îmbunătățești sănătatea coloanei vertebrale.

Poziția corectă la birou

Poziția corectă la calculator

Atunci când amenajezi un spațiu de lucru, fie la serviciu, fie acasă, alegerea unui birou potrivit este foarte importantă. Pentru a te asigura că iei o decizie bună, ia în calcul mai multe aspecte:

  • dimensiunea blatului de lucru – în funcție de activitate, un birou prea mic nu va fi suficient pentru a susține și computerul, dar și restul materialelor pe care le folosești atunci când lucrezi;
  • spațiu pentru cabluri – dacă nu folosești doar un laptop pentru a munci, ci ai nevoie de multe aparate electronice, acestea trebuie alimentate electric, ceea ce implica multe cabluri. Există birouri ce dețin un spațiu special conceput în acest sens;
  • finisajele – lemnul este de preferat pentru birourile clasice, pentru că este un material rezistent și ușor de întreținut. Dacă totuși ești adeptul stilului modern, sticla este o soluție excelentă, numai că va avea nevoie de o îngrijire specială, fiind mult mai predispusă la zgârieturi;
  • înălțimea – în funcție de statura ta, este important să optezi pentru un birou ce va permite să te așezi confortabil pe scaun, iar picioarele tale să aibă suficient spațiu pentru a le putea întinde;  
  • sertarele – dacă vei avea multe lucruri de depozitat, pe care le folosești ocazional în munca ta, este important să iei și acest aspect în considerare. Câteva sertare încorporate în birou îți pot fi de mare ajutor.

Dacă toate aceste aspecte au fost rezolvate, nu mai rămâne decât să adopți o poziție corectă la birou, iar în continuare vei descoperi cum să faci acest lucru.

  1. Sprijină întotdeauna brațele pe blatul de lucru – nu doar în încheietura mâinii sau în cot, pentru că vei tensiona prea mult mușchii brațelor, iar mâinile vor amorți.
  2. Poziționează scaunul astfel încât să îți intre doar picioarele sub birou și asigură-te că ai suficient spațiu pentru a le întinde.
  3. Dacă biroul poate fi reglat pe înălțime, alege să-l poziționezi la nivelul sternului, pentru a permite atât picioarelor și brațelor, cât și spatelui să aibă mai multe puncte de sprijin și de degajare a tensiunii.

Poziția corectă a copilului la birou

Poziția corectă la calculator

Atunci când amenajezi biroul celui mic pentru studiu, este foarte important să îl implici în această activitate, pentru a se obișnui cu noul spațiu și pentru a învăța de la început care este poziția ideală de stat la birou.

Înainte de a achiziționa efectiv masa de lucru pentru copilul tău, alege cel mai luminos loc din cameră și măsoară bine dimensiunea spațiului în care va fi amplasat biroul. Nu este indicat ca cel mic să fie așezat cu fața la perete atunci când lucrează, pentru că va simți mereu presiune din spate și va avea tendința de a se mișca mai des pe scaun și de a se ridica de multe ori. 

Cel mai potrivit este să poziționezi biroul astfel încât lumina naturală să vină din partea stângă, iar copilul să fie orientat cu fața la geam sau spre ușa camerei.

După alegerea biroului și a scaunului potrivite pe măsura micuțului, acesta trebuie să învețe care este poziția corectă de lucru la birou:

  • picioarele vor fi întotdeauna pe podea, în unghi drept față de șezut;
  • scaunul va fi tras sub birou atât cât este necesar pentru ca  brațele să se odihnească confortabil pe blatul de lucru, iar spatele să rămână drept și bine susținut de spătarul scaunului;
  • dacă alegi un scaun rotativ, este important ca cel mic să învețe cum să îl utilizeze pentru a evita accidentele;
  • dacă scaunul este mai înalt, iar micuțul  nu ajunge cu picioarele pe podea, poți folosi o cutie sau un suport special pentru picioare;
  • dacă cel mic va lucra la calculator, este important ca monitorul să fie reglat la nivelul ochilor lui, când copilul este așezat pe scaun.   

În concluzie, poziția corectă a spatelui la birou este foarte importantă în cazul copiilor, pentru că ei sunt în creștere, dar și a adulților, deoarece o poziție incorectă va afecta iremediabil coloana vertebrală. Dacă înveți care este postura sănătoasă de stat pe scaun, vei deprinde acest obicei pentru toată viața. 

Sursa foto: shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre poziția corectă la calculator

Care este poziția corectă la calculator?

Pentru a avea o poziție corectă la calculator trebuie să ții picioarele pe podea, în unghi drept față de șezut, scaunul tras sub birou atât cât este necesar pentru ca brațele să se sprijine pe blatul de lucru și spatele drept.

Care este cel mai potrivit scaun pentru o poziție corectă la birou?

Cel mai potrivit scaun pentru birou pentru a-ți menține poziția corectă la birou este cel cu design ergonomic.

Care sunt aspectele de care trebuie să ții cont pentru a avea o poziție corectă la calculator?

Pentru a avea o poziție corectă la calculator trebuie să ții cont de postura corpului, de înălțimea biroului și de designul scaunului.