Smart home – află cum îți poți automatiza casa visurilor tale!

Smart home

Dacă și tu te numeri printre persoanele care visează cu ochii deschiși la casa viitorului, atunci trebuie să afli că ea se află deja aici. Tehnologiile avansate de care dispun electrocasnicele, mobilierul și sistemele de control îți pot transforma dorințele în realitate. Ești la doar câteva click-uri distanță de crearea acelui concept de smart home despre care se vorbea în revistele science fiction. Citește acest articol dacă vrei să afli mai multe informații despre cum îți poți amenaja casa inteligentă.

Ce înseamnă Smart Home – definiția caselor inteligente

Tehnologiile smart home înglobează toate acele sisteme, automatizări și electrocasnice inteligente, menite să-ți ofere controlul cvasi-total asupra condițiilor din locuința ta. Acestea pot fi reglate cu ajutorul unui singur dispozitiv și chiar de la distanță. Cu ajutorul senzorilor și al aparatelor premium, de ultimă generație, poți ajusta în mod facil și plăcut setările, astfel încât ele să fie conforme cu dorințele tale. Aceste dotări îmbină designul elegant cu avantajele funcționale.

Ce poți controla într-un smart home? Aparatele electrocasnice, precum mașina de spălat sau frigiderul, închiderea garajului, televizorul, sistemele de securitate și cele de divertisment, aparatul de aer condiționat, sistemul de termoficare al casei (cronotermostate), interfoanele video sau senzorii de mișcare.

Avantajele unei case inteligente

Este de la sine înțeles că cei care locuiesc într-o astfel de casă se bucură de beneficii extraordinare. Cu ajutorul automatizărilor și al sistemelor de control, este mult mai ușor să urmărești și să reglezi consumul de energie. Fie că este vorba de un mecanism de control termic, fie că este vorba de electrocasnice performante cu funcții inteligente, resursele necesare pentru îndeplinirea condițiilor de trai sunt utilizate în mod sustenabil, economic. De exemplu, prizele wireless sunt capabile să detecteze nivelul de energie consumat sau pot sista automat energia electrică atunci cand nu ești acasă.

Nivelul de confort cunoaște o creștere evidentă, iar asta te va satisface din plin. De la sisteme ce pot fi controlate la distanță sau pre-programate, până la echipamente precum căzi cu hidromasaj, dușuri cu termostatat sau fotolii cu sisteme electrice de suport pentru picioare, toate aceste dotări îți vor schimba radical viziunea despre ceea ce înseamnă o casă confortabilă.

O casă inteligentă este o locuință sigură pentru tine și familia ta. Sistemele de securitate, senzorii și echipamentele de supraveghere vor ține la distanță probleme precum inundații, incendii sau furturi.
Investițiile îndreptate către dotări, automatizări și electrocasnice smart nu se traduc doar prin gestionarea rentabilă a resurselor fizice, ci și prin economisirea timpului dedicat activităților casnice. De exemplu, gresia porțelanată nu se pătează și nu necesită lustruire periodică. Într-o epocă în care totul se petrece cu repeziciune, cei ce vor să țină pasul cu evoluția socială vor apela la astfel de soluții.

Sisteme și automatizări smart home

În continuare, vei afla mai multe despre cum îți poți echipa casa astfel încât să o transformi într-o locuință smart. Alege, alături de designerul tău, cele mai potrivite soluții pentru tine și familia ta. 

Sisteme de securitate

Unul dintre cele mai importante aspecte este cel al siguranței tale și a celor dragi. O măsură esențială pe care o poți lua este montarea unei yale smart, conectată la un dispozitiv prin Bluetooth sau Wi-Fi. Aceasta se poate deschide singură, atunci când te apropii de casă, sau o poți descuia prin simpla apropiere a device-ului de control. 

Un avantaj secundar al unui astfel de sistem este că poți controla accesul în anumite încăperi. De exemplu, poți restricționa intrarea copiilor în dormitor. Alte sisteme de siguranță pot face distincția între proprietari, vizitatori sau posibili infractori, în vederea alertării poliției.
De asemenea, se poate executa montarea sistemelor inteligente anti-incendiu, cu gaz inert, care este mai eficient decât apa, sau anti inundații, al căror senzor identifică prezența apei pe podea și emite semnale radio către unitatea de control.

Automatizări pentru creșterea confortului

Unul dintre cele mai relevante exemple este acela al storurilor care pot fi activate prin comandă de la distanță sau vocală. Dacă îți dorești să modifici poziția acestora fără să fii nevoit să te ridici din pat, o poți face apăsând un simplu buton sau prin rostirea unei comenzi. Diminețile tale vor fi mai confortabile și mai puțin stresante.

Alte produse care vor contribui la crearea confortului tău sunt lămpile catalitice. Acestea funcționează după un sistem inteligent care asigură purificarea aerului. 
O astfel de lampă catalitică oxidează moleculele de impurități și împiedica refacerea lor. După numai 30 de minute, aerul din cameră este mai proaspăt și mai curat. Funcționarea sa este bazată pe combustia catalitică: o piesă ceramică este încălzită și poate atinge temperaturi de până la 500-600 de grade Celsius. Aceasta atrage impuritățile microscopice din aer și le distruge cu ajutorul procesului de oxidare.

Sisteme smart de iluminat

Atmosfera locuinței tale este profund influențată de luminozitatea din interior. Aceasta te poate relaxa sau, dimpotrivă, poate fi o problemă, atunci când nu este setată așa cum ar trebui. De aceea, este recomandat să alegi sisteme care funcționează cu potențiometru. Astfel, vei putea regla intensitatea luminii, în funcție de momentul zilei sau de preferințele personale.
Tehnologiile din acest domeniu au permis crearea unor obiecte cu senzori avansați, precum oglinzile de baie cu sistem de iluminare ce poate fi activat tactil. În plus, anumite modele au și sistem de dezaburire. Momentele de îngrijire personală vor deveni mult mai ușoare și mai plăcute odată cu montarea unui astfel de accesoriu.

Sisteme inteligente pentru asigurarea confortului termic

Pentru cei care s-au săturat de clasicele calorifere (deloc estetice și, adesea, ineficiente pentru asigurarea confortului termic în întreaga locuință), există sisteme de încălzire prin pardoseală. Acestea nu ocupă loc și au o eficacitate crescută, deoarece transmit căldura de jos în sus. 
De asemenea, instalarea unui termostat te va scăpa de multe preocupări în ceea ce privește reglarea temperaturii în fiecare încăpere. O astfel de automatizare poate avea ecran tactil și poate fi comandată de la distanță. Cu un asemenea device poți controla inclusiv sistemele de încălzire prin pardoseală. 

Aplicații smart de divertisment

Pentru a te bucura de tehnologiile avansate în totalitate, nu trebuie să le neglijezi nici pe cele legate de divertisment. Prin posibilitatea conectării sistemelor audio-video la un dispozitiv de comandă și la boxe wi-fi, ai control total asupra muzicii, programelor TV sau asupra filmelor care rulează. Acestea pot fi activate de la distanță sau prin comenzi vocale.

Electrocasnice și mobilier inteligent

Lista acestora este lungă și este dificil să le cuprinzi pe toate în doar câteva cuvinte. În continuare, vei afla mai multe despre cele mai importante dintre ele. 
Atunci când începi amenajarea băilor, pentru a avea o casă smart, va trebui să ai în vedere montarea unor sisteme inteligente de cadă și duș. De exemplu, poți opta pentru o cadă de baie cu funcții de hidromasaj și aeromasaj. Anumite modele au control electronic cu touch screen și funcții suplimentare, precum cele de iluminare, dezinfecție sau sifon cadă cu preaplin.

Smart home

Nici seturile de duș nu sunt mai prejos. Un bun exemplu sunt cele cu dotări variate: Air Power, pentru mixarea apei cu aerul, QuickClean, pentru curățare simplă și eficientă sau XXL Performance, care influențează dimensiunea parei sau a pălăriei de duș, oferind o experiență cu totul extraordinară la fiecare utilizare. 

Dușurile inteligente dispun de diverse tipuri de jeturi: Rain, RainAir sau WhirlAir. De asemenea, poți opta pentru baterii de baie pentru lavoar sau cadă inteligente, cum sunt cele termostatate.

În ceea ce privește vasele de WC, cele mai importante progrese vizează eficientizarea procesului de curățare. Modelele echipate cu sistem AquaBlade (brevetat de brandul Ideal Standard) au o rată de igienizare mult mai ridicată decât cele normale, iar tehnologia este una silențioasă. 

Camera de zi este un alt spațiu în care poți spori confortul în mod semnificativ prin mobilier smart. Un bun exemplu îl reprezintă canapelele și fotoliile Stressless. Acestea se bucură de perne pentru susținere lombară și ErgoAdapt, un mecanism discret integrat în pernele canapelei, ce permite acesteia sa se ajusteze automat în funcție de poziția ta, pentru a-ți oferi o ședere comodă. De asemenea, materialele utilizate în realizarea acestor piese sunt de cea mai înaltă calitate, precum pielea Batik, și nu necesită eforturi mari de curățare. 

Fotoliile sunt proiectate astfel încât să-ți asigure confort total, iar sistemul de suport pentru picioare, cu mecanism electric, poate fi pliat atunci când nu este folosit. Dotate cu PlusSystem, aceste fotolii își ajustează partea superioară a spătarului în funcție de poziția ta, pentru a-ți oferi susținere în zona cervicală, în timp ce citești sau te odihnești. 

Tehnologia GlideSystem îti permite să reglezi poziția scaunului doar cu ajutorul greutății corpului tău. Mai poți opta pentru un model cu taburet, care îți oferă sprijin suplimentar pentru odihnirea picioarelor.

Smart home

La capitolul electrocasnice, funcțiile avansate ale acestora sunt numeroase și foarte diversificate. Merită menționate plitele cu touch screen, dotate cu senzori și mecanisme de siguranță împotriva incendiilor și cu sisteme de blocare ce previn utilizarea acestora de către copii. De asemenea, poți adăuga în bucătăria ta un cuptor încorporabil cu funcții avansate de autocurățare (precum cea pirolitică, hidrolitică sau catalitică). 

Un alt electrocasnic smart este cafetiera cu funcție de clătire automată la pornire și program automat de decalcifiere și curățare. Anumite espressoare îți permit să reglezi gradul de măcinare a boabelor de cafea.

Pentru cei care vor să scape de grija spălării vaselor, produsele premium vin în sprijinul lor. De exemplu, mașinile de spălat vase pot avea touch control și pot fi dotate cu Aquasensor, ce detectează gradul de murdărire al acestora și functionează ca atare. De asemenea, ele pot fi programate în prealabil, pentru ca tu să te bucuri de flexibilitatea programului tău. În plus, sistem Neff AquaStop îți oferă protecţie totală împotriva inundaţiilor.

Pentru o curățare eficientă a camerelor, ai la dispoziție aspiratoare multifuncționale, cu alimentare prin acumulatori, pentru a te bucura de o mobilitate ridicată. Modelele avansate îti permit să le controlezi printr-un dispozitiv la distanță, astfel incât, atunci când ajungi acasă, curățenia să fie deja finalizată. 

Controlul sistemelor smart – asistentul virtual

Un aspect important al caselor smart este acela că multe dintre dispozitive și funcții pot fi activate cu ușurință, printr-un device unic, adesea denumit asistent virtual. Comenzile pot fi transmise prin touch screen sau vocal. 

Așadar, atunci când ai nevoie de idei și echipamente pentru dotarea unei case inteligente, soluțiile sunt nenumărate, oferind funcții care îți vor face cu adevărat viața mai ușoară. Fie că e vorba de reducerea timpului alocat sarcinilor casnice, fie de reglarea confortului termic de la distanță, toate îți sunt accesibile, ca rezultat al dezvoltării tehnologice accelerate din ultimii ani.

Sursa foto: shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre smart home

Ce înseamnă smart home?

Termenul de smart home se referă la acele case dotate cu tehnologii noi, prin care anumite sisteme sunt automatizate și pot fi reglate prin senzori, comenzi simple și chiar de la distanță (controlul temperaturii, încuietorile, lumina ambientală etc.) O casă inteligentă este echipată cu mobilier ajustabil, ce oferă confort sporit, și cu aplicații sau electrocasnice cu funcții avansate.

Ce este un aparat electrocasnic inteligent?

Electrocasnicele inteligente au dotări avansate suplimentare față de cele obișnuite, pentru a-ți asigura confortul, siguranța și pentru a îndeplini sarcini complexe. De exemplu, oglinzile de baie cu sistem de iluminare touch îți permit să aprinzi LED-ul printr-o simplă atingere a suprafeței.

Ce poți controla într-o casă smart?

O casă inteligentă îți oferă posibilitatea de a controla sistemul de încuietori, de termoficare, corpurile de iluminat, prizele, diverse detalii precum storurile sau aplicațiile pentru divertisment. Acestea pot primi comenzi de aproape sau de la distanță.

Ce este un sistem de degivrare?

Cu ajutorul sistemelor moderne de degivrare se înlătură straturile de chiciură sau gheață ce se formează pe anumite suprafețe în timpul iernii sau când temperatura este scăzută.


Cât de sigure sunt sistemele de securitate de tip smart home?

Încuietorile digitale oferă un grad sporit de securitate, însă, asemenea tuturor celorlalte sisteme, nu sunt infailibile. De aceea, este recomandat ca ele să fie dublate de un sistem de alarmă în caz de efracție.