Livingul scandinav – o oază de confort și rafinament

Livingul scandinav

Camera de zi este o încăpere aparte în ansamblul casei, deoarece este împărtășită de către toți membrii familiei. În plus, reprezintă spațiul în care petreci timp alături de musafirii tăi. De aceea, sufrageria trebuie să fie amenajată în armonie cu restul camerelor și să aibă acea atmosferă fermecătoare și ospitalieră de care să te bucuri cu cei apropiați. În continuare, vei afla cum să amenajezi un living elegant și confortabil în stil scandinav.

Principiile amenajării în stil scandinav

Mulți specialiști afirmă că design-ul scandinav este mai mult decât un stil de amenajare – este o filosofie de viață, caracterizată printr-o serie de principii aflate în slujba eleganței, autenticității și sustenabilității. 

Inspirată din stilul de viață al locuitorilor din nordul Europei, această abordare vine în întâmpinarea unor necesități cu care se confruntă persoanele din zonele respective. Nevoia de luminozitate, de spații practice, de căldură și de confort a condus la conceperea unor interioare distincte față de restul continentului.

  • Cromatica – predomină albul și culorile neutre

Deoarece pereții albi sau în culori deschise, neutre, reflectă mai bine lumina, acestea au devenit alegerile cele mai des întâlnite în sufrageriile scandinave. Într-un astfel de living vei întâlni nuanțe precum gri, gri pal, bej, roz pal și nu numai. Ele sunt asociate cu tentele coloristice ale lemnului netratat. Pe lângă luminozitate, acestea creează impresia unui spațiu mai amplu și contribuie la crearea unei atmosfere optimiste și primitoare.

  • Multifuncționalitatea

Deoarece majoritatea locuințelor scandinave aveau dimensiune reduse, designerii au fost nevoiți să regândească modul în care sunt utilizate piesele de mobilier. De aceea, una dintre trăsăturile fundamentale ale acestui stil este multifuncționalitatea, chiar și în cazul în care spațiul disponibil este suficient de extins. Astfel, măsuțele de cafea vor putea fi utilizate și pentru depozitarea revistelor, pereții separatori vor avea rafturi pentru amplasarea cărților și așa mai departe.

  • Aspectul inspirat din natură

Cultura scandinavă este marcată de o dragoste profundă pentru natură și pentru frumusețea acesteia. De aceea, acest respect se reflectă în modul în care sunt proiectate spațiile pentru locuit. Materialele utilizate sunt adesea lemnul durabil, netratat, cu vopsea, sau piatră cu aspect natural.

  • Linii clare și profiluri simple

Ca adepți ai principiului „less is more”, scandinavii se află mereu în căutarea simplității și a rafinamentului intrinsec. De aceea, geometria obiectelor este aspectuoasă, fără să fie „inundată” de ornamente exagerate. Frumusețea vine tocmai din liniile și design-ul simplu prin care sunt gândite piesele de mobilier din living, dar și din celelalte încăperi.

  • Confortul

Probabil că ai auzit deja de faimosul concept „hygge”, care definește o stare de confort sporit, pe care o poți găsi, de exemplu, în intimitatea casei. Acest gen de lifestyle se reflectă în modul în care scandinavii aleg să-și decoreze locuințele. Materialele pufoase, elegante și plăcute la atingere, pielea naturală, blănurile, ceramica sunt câteva dintre texturile ce oferă senzația de căldură și ospitalitate.

  • Minimalismul

Numărul limitat de piese de mobilier este compensat prin armonia dintre acestea. În filosofia scandinavă, calitatea primează. De aceea, într-un asemenea decor, vei întâlni obiecte din lemn solid sau ceramică handmade, pe când detaliile inutile sau de duzină sunt evitate.

  • Materiale ecologice și eficiență sporită

Sustenabilitatea este una dintre valorile fundamentale ale acestui stil de viață. Consumul responsabil de energie electrică, utilizarea resurselor cu grijă față de mediu și alegerea unor soluții premium, durabile, sunt doar câteva modalități prin care design-ul scandinav manifestă respect față de planetă. 

  • Iluminatul

Deoarece nordicii locuiesc într-o zonă cu luminozitate redusă, au fost nevoiți să găsească soluții pentru această dificultate. De aceea, într-o sufragerie cu design scandinav vei găsi multiple surse de lumină ambientală: lămpi care atârnă, lampadare și chiar candele, care emit o lumină galbenă, caldă și naturală.

  • Pattern-uri decorative

Imprimeurile geometrice care adaugă personalitate spațiilor cu linii simple sunt un must al design-ului scandinav. Pernele și covoarele cu pattern-uri sunt adesea „petele de culoare” într-un living dominat de nuanțe neutre și luminoase.

  • Abundența plantelor

Un living scandinav nu este complet dacă lipsesc plantele. Acestea transformă orice încăpere într-un spațiu ospitalier, te ajută să te relaxezi și să-ți odihnești privirea. În plus, contribuie la îmbunătățirea calității aerului din interior.

Mobila recomandată pentru un living în stil scandinav

Odată trasate „regulile” ce trebuie urmate în amenajarea scandinavă a livingului, poți avansa la etapa următoare, care constă în selectarea pieselor de mobilier. În continuare, vei găsi sugestii în acest scop, care să te ajute să-ți concretizezi planurile de aranjare a livingului.

  • Canapele 

Canapeaua sau colțarul este piesa centrală a camerei de zi, care dă tonul amenajării și în jurul căreia orbitează restul mobilei. De aceea, pe lângă clasicele variante de culoare albă, poți alege o sofa într-o nuanță intensă, care să creeze un contrast de efect cu spațiul din jur.

Una dintre cele mai elegante culori este albastrul marin, însă pentru cei care vor să iasă din tipare, rozul sau galbenul muștar vor acorda acea notă provocatoare caracteristică interioarelor îndrăznețe. Un exemplu de brand care produce canapele de lux după criterii scandinave este Stressless, cunoscut pentru liniile elegante și confortul sporit al produselor.

  • Fotoliile

La fel ca în cazul canapelei, fotoliile se pot camufla cu ajutorul culorilor neutre sau pot crea un contrast îndrăzneț. Nu ezita să alegi un model cărămiziu, verde închis, roz sau albastru intens, dacă îți dorești să captezi atenția celor care te vizitează. Fotoliile cu cadru și mânere din lemn transmit un aer inspirat din natură, pe când cele tapițate în totalitate contribuie la realizarea unei atmosfere cozy și elegante, în același timp. Pentru a păstra aspectul minimalist al sufrageriei, nu adăuga mai mult de unul sau două astfel de piese în ansamblul încăperii.

  • Măsuța de cafea

Deși pare doar un detaliu, această piesă de mobilier are valențe nebănuite în ceea ce privește armonia sufrageriei. Poziționată, de cele mai multe ori, în centru, ea are atât rol decorativ, cât și unul practic, de depozitare. Deoarece design-ul scandinav are mai multe versiuni, poți alege o măsuță cu aspect industrial, brutalist sau romantic, dacă modelul este unul simplu. De asemenea, este demnă de luat în calcul și variante unei mese formate din două corpuri, care se suprapun parțial sau sunt amplasate unul lângă altul. Materialele folosite pot fi simple: lemn, metal, marmură, sticlă sau o combinație între acestea.

  • Masa și scaunele 

În funcție de dimensiunea încăperii, poți folosi sufrageria ca dining room. În acest scop, vei avea nevoie de un set elegant, format din masă și scaune. Așa cum ai aflat deja, scandinavii prețuiesc mobilierul din lemn, deci este recomandat să alegi un astfel de ansamblu. 

Un aspect special îl au mesele rotunde, pentru patru persoane, însă cele ovale sau dreptunghiulare sunt mai potrivite pentru o familie numeroasă. Dacă dorești să creezi un efect vizual armonios, alege scaune care se asortează cu paleta de culori utilizate în restul sufrageriei. Deasupra mesei, pot fi amplasate o parte dintre sursele de lumină, pentru crearea unei atmosfere intime, mai ales în timpul cinei.

  • Comoda

În camera de zi, își găsește locul și comoda, ca spațiu de depozitare. Ea poate fi amplasată central, pe peretele pe care dorești să situezi televizorul sau lateral. Lemnul rămâne opțiunea cea mai populară pentru această piesă. Poți alege un model cu picioare, în stilul retro, sau una suspendată, cu un aspect futuristic. În funcție de necesitățile tale, poți merge pe o variantă cu mai multe sertare sau una cu uși glisante.

  • Biblioteca

La acest capitol, poți da frâu liber imaginației. Există numeroase variante de biblioteci pentru sufragerie: suspendate, cu picioare, biblioteci extinse pe toată suprafața peretelui, biblioteci fără cadru, modele cu rafturi de diverse mărimi sau cele care au și rol de separare a spațiului din încăpere. Alege varianta cea mai potrivită pentru livingul tău și materialele care se asortează cu restul mobilierului.

Corpuri de iluminat în stil scandinav

După ce ai ales piesele de mobilier esențiale, este momentul să adaugi surse de iluminat. 

  • Lustre

Modelele supradimensionate, cu geometrii unice se află pe lista de priorități a designerilor ce abordează stilul nordic. Cu abajur din metal, ratan, lemn sau sticlă, lustrele sunt atârnate atât în centrul camerei, cât și deasupra spațiului în care se servește masa. De cele mai multe ori, vei vedea că în locul unei singure piese, sunt utilizate ansambluri de lustre, care creează un sistem de iluminat în straturi.

  • Veioze

În aranjarea sufrageriei, veiozele pot fi amplasate pe comodă, pe măsuța de lectură sau pe birou, dacă acesta se regăsește în camera de zi. Se dovedește a fi extrem de utilă, dacă ai nevoie de o sursă de lumină locală, pentru citit. De asemenea, îndeplinește cu succes și un rol decorativ.

  • Lampadare

Acestea sunt mai rar înâlnite în interioarele din România, așa că asigură-te că un astfel de obiect nu lipsește din sufrageria ta. Din multitudinea de design-uri de pe piață, poți alege modele cu trei picioare, suspendate, cu mai multe surse de lumină, cu abajururi speciale, din textile sau ratan.

Decorațiuni în stil scandinav

  • Covoare

Pe lângă asigurarea confortului termic, covoarele au un puternic impact la nivel estetic. Un model cu fir înalt va crea o senzație plăcută la atingere, iar cele cu pattern-uri geometrice sau motive tradiționale au un efect de umplere a spațiului din living. Poți opta și pentru o variantă care să acopere întreaga pardoseală, dacă locuiești într-o regiune unde predomină temperaturile scăzute. Reține că este obligatoriu să asortezi covorul la paleta de culori a sufrageriei.

  • Perne

Pernele sunt alte detalii ce nu lipsesc dintr-o încăpere decorată în stil nordic. Ele contribuie la confortul de care te vei bucura pe canapea, în fotoliu sau chiar pe podea, într-o seară relaxantă, alături de cei dragi. Odată cu alegerea pernelor, vei avea ocazia să adaugi pete de culoare în sufragerie. Pe lângă varietatea de culori, poți experimenta și cu o multitudine de forme și texturi.

  • Ilustrații

Amenajările nordice au o abordare minimalistă din punct de vedere al ornamentelor, însă atunci când vine vorba de ilustrații, poți adăuga fără ezitare oricâte tablouri dorești. Condiția este să alegi imagini din același registru: cu linii simple, număr limitat de culori și rame subțiri, de lemn sau de culoare albă sau neagră. Cele mai potrivite ilustrații sunt cele abstracte, cu texturi și patternuri similare cu cele utilizate în amenajare.

  • Plante

Un alt element esențial al planului decorativ sunt plantele. Printre cele mai rezistente se numără orhideele, care pot supraviețui chiar și câțiva ani, filodendronul, cactușii și sansevieria, ce necesită un stil de îngrijire minimal, dracena, pilea, ficusul și planta pothos. Pentru a le îmbina armonios cu mobilierul, variază tipul de plante pe care le alegi: atârnătoare, de dimensiuni mari sau mici, cu frunze late sau înguste. Dacă nu dispui de timpul necesar pentru îngrijirea acestora, poți apela la ilustrații botanice care să înfrumusețeze sufrageria.

Sursa foto: shutterstock.com, pinterest.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre livingul scandinav

Cum se amenajează un living în stil scandinav?

Un living scandinav va fi amenajat cu un număr redus de piese de mobilier, va avea culori preponderent deschise și neutre, obiecte decorative cu pattern-uri simple, mobilă din lemn și, nu în ultimul rând, plante.

Ce fel de canapea se potrivește într-un living scandinav?

Pentru a amenaja o sufragerie în stil scandinav, cele mai potrivite canapele sunt cele cu un design simplu, minimalist, monocrome, de regulă, de culoare deschisă, din materiale plăcute la atingere, precum catifeaua.

Ce fel de mobilier pentru living se potrivește stilului scandinav?

Mobila pentru o sufragerie amenajată după modelul scandinav este din lemn și alte materiale de calitate, precum catifeaua sau pielea naturală. Piesele de mobilier sunt monocrome, cu linii simple și elegante.

Cum personalizezi un living scandinav?

Pentru a crea un living plin de personalitate, apelează la obiecte decorative cu pattern-uri geometrice și culori aprinse, care intră în contrast cu fundalul realizat din culori deschise și neutre. De asemenea, poți apela la mobilier din lemn premium.

Ce influențe se regăsesc în stilul scandinav de amenajare?

Pentru amenajarea livingului, poți alege din mai multe subcategorii de design: brutalist, minimalist, industrial, retro, modern etc.