Casa in care locuim este un mediu in care ne petrecem mult timp. Gatim, vorbim, ne invitam prietenii, ne relaxam, respiram, facem dus, dormim. Este un univers pe care il dorim curat, si facem mari eforturi de a sterge podelele, de a dezinfecta baile si bucataria, de a spala textilele. Mai ramane aerul, elementul principal care ne hraneste plamanii si care ne asigura viata – il putem oare curata si pe el?
Raspunsul este din fericire pozitiv, si a venit inca din secolul XIX, cand o mica inventie a aratat ca dezinfectarea aerului este posibila, chiar in vremuri in care tehnologia nu era atat de sofisticata. Aceasta inventie este lampa catalitica.
Cuprins
Scurta istorie a lampii catalitice
Lampa catalitica a aparut din preocuparea nobila a unui farmacist francez de a dezinfecta aerul din spitale. La sfarsitul secolului XIX, Maurice Berger a patentat un sistem care, in baza unor reactii amplificate prin cataliza, reuseste sa purifice aerul prin distrugerea moleculelor de impuritati (mirosuri neplacute de mancare si tutun, bacterii, microbi) ce plutesc in atmosfera unei camere inchise.
De-a lungul timpului, micuta lampa a cucerit oameni, case si vedete. Pablo Picasso, Coco Chanel, Josiane Pivida au adus-o acasa si au apreciat-o. Iar din momentul in care a devenit posibila si parfumarea aerului simultan cu dezinfectarea, lampa catalitica Berger s-a transformat din Cenusareasa intr-o printesa cocheta, plina de stil, ce a traversat cu success decenii de moda. Un „style icon” indispensabil atat casei personale, cat si unor spatii destinate publicului cum ar fi centrele de wellness, birouri, receptii.
Ce este Lampa Catalitica Berger pentru purificarea aerului?
Lampa catalitica Berger este o idee revolutionara si naturala de purificarea aerului pentru ca atrage moleculele de impuritati din aer si le distruge, nu le acopera. Spre deosebire de alte metode cunoscute de parfumare a aerului, care imprastie parfum si acopera mirosurile neplacute, lampa catalitica oxideaza moleculele de impuritati si impiedica refacerea lor. Aerul dintr-o camera in care a functionat o lampa Berger timp de minim 30 minute este mai curat si mai proaspat (se simte acel „miros de curatenie”).
Lampa catalitica poate functiona cu un combustibil neutru (fara miros) sau cu unul imbogatit cu parfum sau uleiuri esentiale. Lampa poate fi utilizata fara riscuri si in apropierea copiilor, a femeilor gravide, a persoanelor cu diverse alergii si a animalelor de casa.
Cum functioneaza lampa catalitica pentru purificarea aerului?
Functionarea lampii catalitice se bazeaza pe fenomenul de combustie catalitica, realizat prin incalzirea unei piese ceramice (arzator catalitic), ce poate controla diferente mari de temperatura. Procesul este „alimentat” de o solutie parfumata sau neutra.
Sub influenta acestei solutii, partea exterioara a discului ceramic ajunge pana la temperaturi de 5-600 grade Celsius, atrage impuritatile invizibile din aer (microbi, molecule de miros neplacut, particule poluante) si le distruge prin oxidare. La acest nivel exterior se produce purificarea aerului.
Partea centrala a arzatorului responsabila pentru functia de parfumare se incalzeste la temperaturi de 300-360 grade Celsius si difuzeaza moleculele de parfum (daca solutia este parfumata), fara a le distruge. Aceste molecule raman active in aerul purificat, indeplinindu-si astfel rolul de parfumare sau terapeutic.
Cele doua functii ale lampii catalitice , de purificare si parfumare a aerului, se desfasoara in paralel. Daca solutia parfumata din lampa contine si uleiuri esentiale, moleculele de ulei nu vor fi distruse, pentru ca in centrul piesei ceramice temperatura nu este la fel de ridicata ca in exterior, si vor ramane benefice pentru organism.
Colectia Maison Berger Aroma contine uleiuri esentiale intr-o formula indelung cercetata pentru a obtine efectele de relaxare sau tonifiere dorite. Variantele sunt Energy Zestes Tonique,Happy Fraicheur Aquatique si Relax Douceur Orientale.
Care sunt piesele componente ale unei lampi catalitice?
Fiecare piesa componente a Lampii Berger are un rol precis in functionare, fiind imbunatatita de-a lungul timpului prin cercetare, inovatie si design.
1. Recipientul – poate fi din sticla, cristal sau portelan, in forme moderne sau clasice. Forma recipientului este foarte importanta pentru asigurarea ventilatiei optime a procesului catalitic. Recipientul se va umple cu lichid pana la maxim o treime din capacitate, din acelasi motiv. Nu trebuie insa sa avem grija sa umplem recipientul, lampa functioneaza cu lichid oricat de putin.
2. Combustibilul – este o solutie pe baza de alcool izopropilic care asigura reactia catalitica. Poate fi parfumat sau nu, poate avea uleiuri esentiale adaugate, in functie de scopul utilizarii. Trebuie manipulat cu grija pentru ca este destul de coroziv (indicat a se manipula deasupra unei suprafete de inox sau ceramica).
3. Fitilul arzator – fitilul este un fir de bumbac care are in capat cea mai importanta piesa ce asigura procesul catalitic, alcatuita dintr-un invelis subtire de platina (catalizatorul) si doua parti ceramice ce se incalzesc diferit si stau la baza catalizei. Exteriorul partii ceramice se incalzeste pana la 600 grade Celsius si distruge, prin oxidare, microbii si particulele de miros din aer. Prin centrul piesei ceramice, care se incalzeste mai putin, sunt emanate moleculele de parfum. Pentru aceasta piesa au fost obtinute de-a lungul timpului nu mai putin de 7 brevete internationale:
4. Capacul etans – folosit pentru inchiderea procesului de cataliza (se fixeaza simplu deasupra fitilului si astfel „decupleaza” fluxul de oxigen din reactie) si tot timpul in care lampa nu este folosita (pentru a impiedica evaporarea combustibilului).
5. Capacul decorativ – asigura o ventilatie mai buna a arzatorului si o dispersie uniforma a moleculelor de parfum in timpul functionarii lampii catalitice. Are si un rol de protectie a utilizatorului fata de catalizatorul care se incalzeste destul de tare in timpul functionarii.
Capacul decorativ este o componenta estetica importanta, in armonie cu forma recipientului. A evoluat mult, de la piesa de aluminiu initiala, catre forme geometrice deosebite si materiale nobile, care sa asigure o protectie mai buna a arzatorului.
Cum utilizam o lampa catalitica?
Lampa catalitica se utilizeaza in locuinta cu usa si geamul inchise. Lampa catalitica este eficienta daca se lasa sa functioneze minim 20 minute pentru o incapere de 8mp.
Procesul catalitic se initiaza in momentul aprinderii fitilului arzator care trebuie sa arda aproximativ 2 minute pentru a incalzi piesa ceramica, dupa care flacara se stinge si lampa se lasa sa functioneze. In tot acest timp, moleculele de impuritati (miros, microbi, etc) sunt arse si, in paralel, aerul este parfumat cu moleculele de parfum sau ulei esential emanate prin centrul arzatorului. Procesul de parfumare si purificare se reia ori de cate ori este nevoie, dupa pregatirea mesei pentru a scoate mirosurile neplacute, in dormitor inainte de culcare, sau periodic in camerele in care stau copii, femei gravide, persoane alergice sau bolnave.
Pentru ca lampa sa fie eficienta si sa ne bucuram un timp indelungat de mecanismul de purificare, este important sa respectam in detaliu urmatorii pasi:
Se toarna parfumul in recipientul de sticla, pana la maxim doua treimi din volum.
Se monteaza fitilul. La prima utilizare a fitilului, se lasa aproximativ 20 de minute, pana cand partea de bumbac a absorbit suficienta solutie pentru a asigura procesul de cataliza. Capacul etans al lampii catalitice este inchis, pentru a nu se evapora lichid in mod inutil.
Se scoate capacul etans si se da foc partii ceramice a fitilului. Se lasa sa arda aproximativ 2 minute. Pe masura ce se incalzeste, partea exterioara a piesei ceramice incepe sa atraga microbii si moleculele poluante din aer, si sa le distruga prin oxidare.
Dupa 2 minute de ardere, se stinge flacara. Din acest moment, in paralel cu arderea microbilor si a impuritatilor, se declansaza functia de parfumare a spatiului (cu molecule de parfum sau uleiuri esentiale).
Se fixeaza deasupra catalizatorului capacul decorativ, care asigura ventilatia necesara procesului de cataliza si o dispersie uniforma a moleculelor de parfum.
Se lasa lampa catalitica in functiune pana cand aerul din incapere se simte mai curat. Pentru o camera medie (de aproximativ 10 mp), timpul minim de functionare este 30 de minute.
La final, se scoate capacul decorativ cu atentie (pentru ca este usor incalzit pe parcursul procesului de cataliza) si se fixeaza capacul etans, care intrerupe fluxul de oxigen si astfel inchide procesul de cataliza.
Procesul se reia ori de cate ori este nevoie pentru purificarea sau parfumarea aerului.
Schimbarea uleiului (combustibilul lampii catalitice):
Pe parcusul functionarii unei lampi catalitice, uleiul se consuma si trebuie completat periodic. Completarea uleiului folosit anterior se face simplu, peste cel vechi, iar lampa nu are nevoie de nici o curatare. Daca se doreste insa schimbarea aromei, trebuie sa facem cativa pasi in plus.
La schimbarea esentei parfumate, este recomandat sa folositi, intre arome, parfumul special, care de fapt nu are miros, Neutral Berger.
Se goleste sticla de resturile primului parfum (atentie, nu se spala), se completeaza 2/3 cu esenta neutra, si se foloseste lampa cu aceasta esenta pana la epuizarea cantitatii. Pe parcursul folosirii lampii cu esenta neutra nu se vor difuza in aer molecule de miros, se va purifica doar aerul. La final, se reumple lampa cu noua aroma.
Este important sa incercati sa nu amestecati aromele intre ele. In primul rand pentru ca nu este recomandat de producator si poate strica arzatorul (care se poate inlocui usor, este o piesa de schimb), dar mai ales pentru ca, la amestecarea parfumurilor, se strica echilibrul aromelor, iar rezultatul s-ar putea sa nu fie cel mai placut. Parfumurile Berger sunt studiate de parfumieri specializati, unele arome sunt dezvoltate la faimosul centrul Grasse (Franta) si este pacat sa stricam acesta munca prin amestecuri necontrolate.
Avem nevoie de precautii pentru utilizarea unei lampi catalitice?
Chiar daca lampa catalitica este neasteptat de simplu si usor de utilizat, este bine totusi sa ne luam cateva mici precautii, datorate procesului de combustie catalitica.
- In timpul procesului de combustie, piatra ceramica a arzatorului se incalzeste, impreuna cu capacul decorativ. De aceea, la finalul utilizarii lampii, trebuie sa inlocuim cu atentie capacul decorativ cu cel etans. Doamnele cu pielea mai sensibila ar putea dori sa foloseasca o batista.
- Supravegheati lampa cand este flacara aprinsa.
- In timpul functionarii, cand procesul de cataliza este pornit, lampa poate sta nesupravegheata, dar intr-un loc unde nu poate fi rasturnata de copii sau animale de companie.
- Nu se umple sticla mai mult de 2/3 cu parfum pentru ca are nevoie de aer sa functioneze
- Parfumul Maison Berger este o solutie coroziva si de aceea este bine ca schimbarea sa se faca deasupra unei suprafete metalice sau ceramice (in chiuveta, de exemplu).
- Schimbati periodic arzatorul, mai ales daca a trecut perioada de peste 6 luni in care lampa nu a fost folosita deloc (sau dupa aproximativ 200 de aprinderi, conform recomandarilor producatorului)
- Folositi doar arome si arzatoare originale Maison Berger. Astfel, lampa Berger va poate acompania o perioada foarte indelungata.
Ce trebuie avut in vedere la achizitionarea unei lampi Berger:
- Lampa Berger este eficienta mai ales in spatii inchise.
- Functia de purificare a aerului nu depinde de pret! Pretul unei lampi Berger incepe de la aproximativ 35 de euro si depide de capacitatea lampii, de materialele din care este realizata, de design si, bineinteles, de promotiile producatorului si ale diversilor distribuitori. Multe colectii de lampi Berger sunt dezvoltate impreuna cu designeri (un exemplu contemporan este colectia Matali Craset, Josiane Maryse Pivida). Pentru colectionari exista si variante pretioase, cum este colectia Les Editions d’art, lampi realizate din materiale pretioase in colaborare cu designeri si artisti internationali (Jean-Baptiste Sibertin-Blanc, casa italiana Mario Cioni).
- Este indicat sa nu amestecati aromele. Fie achizitionati mai multe lampi, fiecare cu parfumul ei, fie, la trecerea de la o aroma la alta, folositi solutia speciala Berger de neutralizare.
- Folositi aromele originale Maison Berger pentru functionarea optima a arzatorului.