
Vinul are o poveste lungă în spate, fiind consumat încă din Antichitate. Pe atunci, era o băutură cu rol important în religiile orientale, intim legată de divinitate. Astăzi, țări din întreaga lume sunt producătoare, iar vinul este consumat în cantități mari de oameni din religii și părți ale lumii cu totul diferite.
Vinul bun, alb sau roșu, vine cu câteva reguli de etichetă în servire. Acest articol este un scurt ghid pentru o servire corectă a acestei minunate băuturi.
Cuprins
Servirea vinului alb și servirea vinului roșu – preparate care le completează și temperatura de servire

Varietatea vinurilor din prezent se explică prin diferențele dintre soiuri, teritorii, metode de vinificație folosite de producător și îmbătrânire.
În funcție de zaharurile rămase în mod natural în vin după fermentare, sunt vinuri albe și roșii seci (maximum 4g de zahăr la litru), demiseci (între 4 și 12 g de zahăr la litru), demidulci (între 12 și 50 de g de zahăr la litru) și dulci (peste 50 g de zahăr la litru). După soiurile de struguri alese și culese, sunt vinuri de soi, vinuri cu un soi de bază sau din amestec de soiuri.
După spusele somelierilor, un vin bun poate potența gustul și savoarea preparatelor. În funcție de vin, lângă el pot fi servite unele sau mai multe feluri de mâncare. Vinurile albe bune sunt o explozie de gust, aromă și parfum. Vinurile albe seci și demiseci completează perfect carnea albă – pește, fructe de mare și pastele. Vinul alb demidulce și vinul alb dulce, reci, pot fi servite la aperitiv, lângă platouri de brânzeturi și fructe sau la desert. Vinul roșu se servește lângă carne roșie – vită, porc, vânat grill, asezonate cu sosuri. Vinurile roșii demidulci pot fi consumate și la desert, alături de sufleuri și prăjituri cu ciocolată.
Temperatura de servire a vinului
Nu servim oricum vinul. Este nevoie de o anumită temperatură, aleasă în funcție de sortiment, dar niciodată vinul alb sau roșu nu se servește răcit excesiv sau mult prea cald.
Vinul alb este perfect pentru a fi servit când este la o temperatură cuprinsă între 5 și 10 grade Celsius pentru sortimentele fresh și fructate și până la 15 grade Celsius pentru acelea mai complexe. Pentru a-i menține temperatura ușor scăzută, poate fi de ajutor o frapieră și niște gheață.

Vinul roșu are nevoie de o temperatură mai ridicată, puțin sub temperatura camerei, undeva între 16 și 18 grade Celsius, în funcție de vechime. Exclus să fie ținut la frigider. Aromele vor dispărea cu totul. Dacă este servit prea cald, gustul vinului roșu va fi unul plat. Folosește carafe și decantoare, pentru a-i păstra mai ușor aroma și temperatura potrivite. Decantorul ajută și la aerisirea vinului înainte de servire, necesară în cazul unor sortimente mai speciale. Un timp scurt de „odihnă” va îmbina mai bine aromele.
Ritual de servire a vinurilor – pahare pentru vin alb și pahare pentru vin roșu

Vinurile se beau întotdeauna din pahare și cupe potrivite, special create pentru vin alb și vin roșu. Recomandate sunt cupele cu picior, prinse de picior, pentru a nu fi încălzite de temperatura corpului și alterat gustul. Întotdeauna, înainte ca vinul să fie turnat, se înclină paharul. Se toarnă o cantitate suficientă, fără să se exagereze și nu se agită sticla.
Un pahar nepotrivit poate să strice chiar și cel mai bun vin. Vinurile roșii se servesc în pahare cu bază mai mare, în timp ce vinul alb are nevoie de un pahar mai înalt și mai îngust. Acea mișcare circulară făcută înaintea servirii unui vin roșu ajută la o mai bună identificare a aromelor, prin prisma formei paharului.
Pentru o masă împreună cu familia ori pentru o cină romantică, pahare de vin roșu și alb de cea mai bună calitate găsești în colecțiile brandurilor Villeroy & Boch și Zwiesel 1872. Astfel de pahare pot fi folosite pentru a servi o gamă largă de vinuri albe sau roșii.
La Villeroy & Boch ai colecțiile de pahare pentru vin alb și vin roșu din cristal Boston Coloured și Grand Royal, în stil clasic sau rustic, cele din urmă având un design special. Sunt transparente, dar și colorate dacă îți dorești un alt aspect decât acela clasic.






De la Zwiesel 1872 ai colecția premium La Rose, inspirată din estetica și aspectul unui trandafir. Paharele sunt suflate manual în Germania, din cristal, de artizani pricepuți ai locului. Cupa paharelor este special concepută astfel încât să asigure un echilibru perfect al aromelor și permite vinului să își dezvolte gustul. Piciorul lung completează cupa, dându-i un aer aproape majestic.
Acestea sunt câteva dintre regulile generale de etichetă pentru o servire corectă a vinurilor alb și roșu. Ține cont de ele la următoarea masă și vei vedea cum descoperi un cu totul alt gust al vinului, unul mai parfumat și mai aromat decât îl știai până acum.
Sursa foto: sensodays.ro, unsplash.com.