Dimensiunile băii: Cum îmbini confortul cu funcționalitatea în această încăpere

Dimensiunile băii: Cum îmbini confortul cu funcționalitatea în această încăpere

Baia este una dintre cele mai importante camere dintr-o locuință, având atât un rol util, cât și unul funcțional într-o casă sau apartament. Construcțiile trebuie să respecte diverse norme, mai ales în ceea ce privește blocurile ale căror suprafețe trebuie împărțite în așa fel încât să corespundă reglementărilor legale în domeniu, dimensiunile fiind printre cele mai importante.

Care sunt dimensiunile băii pentru o casă și un apartament? Dacă în cazul primei, proprietarul poate alege să dedice mai mult spațiu acestei camere, în cazul celei de-a doua ar trebui respectate anumite reguli.

Mai jos, vei afla care sunt dimensiunile normale ale unei băi mici, mari și a uneia de serviciu pentru un apartament, dar și ale celor pentru case. De asemenea, îți vor fi prezentate și câteva stiluri de amenajare pornind de la acest criteriu atât de important.

Dimensiuni pentru baie când stai la casă

Dimensiuni pentru baie cand stai la casa

Atunci când locuiești la casă, dimensiunea băii poate fi cea pe care o dorești în funcție de numărul de camere, precum și de suprafața totală utilă a spațiului disponibil și compartimentarea acesteia.

Dimensiunea minimă a unei băi normale trebuie să ofere spațiu pentru amplasarea unui lavoar, unei cabine de duș și a unui vas de toaletă, astfel, aceasta ar trebui să aibă:

  • o lățime minimă de 0,8 metri;
  • o lungime de minimum 1,2 metri
  • o înălțime de cel puțin 2,4 metri.

Aceste dimensiuni se aplică și băilor de apartament, însă se poate întâmpla ca acestea să fie și mai mici.Atunci când locuiești la casă, însă, poți opta pentru încăperi mai spațioase, astfel încât și mobilierul de baie, precum lavoarele și vasul de WC să fie mai mari. De asemenea, acestea pot fi amenajate cu cabine de duș sau căzi de baie în diverse forme și dimensiuni.

Dimensiunea unei băi normale când locuiești la casă poate fi de 5 sau chiar 8 metri pătrați, în funcție de numărul de persoane și de camere, precum și de suprafața locuinței.

Atunci când optezi pentru o baie mai mică, una de serviciu poate fi o opțiune destul de potrivită.

În ceea ce privește amenajarea, în acest caz poți opta atât pentru gresie, cât și pentru faianță în plăci de dimensiuni mari, precum modelele propuse de Iris Ceramica, acestea remarcându-se prin simplitate, minimalism și o calitate deosebită.

Dimensiunile unei băi mici de apartament

Dimensiunile unei bai mici de apartament

Dimensiunile minime ale unei băi de apartament diferă în funcție de mai mulți factori, printre care numărul de camere și mărimea acestuia.

Dispunerea unei băi de dimensiuni mici le poate clasifica în:

  • băi pătrate;
  • băi înguste.

De asemenea, multe apartamente sunt prevăzute și cu băi de serviciu, acestea având dimensiuni și mai mici în comparație cu cele normale, însă dat fiind rolul lor pur funcțional, acestea vor fi dotate cu un minimum de mobilier, mai precis un lavoar și un vas de toaletă, în aceasta putând să încapă și mașina de spălat rufe la nevoie.

În funcție de amenajare, dimensiunea unei băi mici cu duș poate fi de 3 sau 4 metri pătrați, cu toate că există și posibilitatea unei mărimi mai reduse, însă în acest caz confortul poate avea de suferit.

În ceea ce privește amenajarea, există mai multe modele de bai mici din care te poți inspira. Printre acestea:

  • stilul minimalist, care se va potrivi atât într-o baie în care dorești cadă, cât și într-o încăpere în care vrei să instalezi o cabină de duș;
  • stilul vintage, care se remarcă prin linii simple, rotunjite, este de asemenea potrivit unei băi de dimensiune mică;
  • stilul rustic este ideal pentru amenajarea unei băi înguste, unde culorile vor juca un rol esențial în crearea de umbre și lumini care să dea impresia de spațiu generos.

În ceea ce privește mobila în amenajarea unei băi mici de apartament, te poți folosi de o cabină de duș walk-in, un vas de wc suspendat și un lavoar. De asemenea, poți opta pentru seturi de mobilier astfel încât să poți optimiza spațiul la maximum, iar produsele Ideal Standard sunt un etalon în domeniu.

Dimensiunile băii de serviciu

Baia de serviciu si dimensiunile acesteia

Baia de serviciu nu are dimensiuni reglementate, mai ales că aceasta nu se regăsește în toate apartamentele, iar la case este opțională. Aceasta poate avea 2 sau 2,5 metri pătrați, în aceasta putând să încapă, pe lângă lavoar și vasul de WC, și o cabină de duș mică, cu o lungime și o lățime de 80 x 80 cm.

În ceea ce privește mobilierul ales pentru aceasta, la fel ca pentru dimensiunea uneia mici, seturile sunt cele mai potrivite, aici putând să pui accentul pe accesorii de baie moderne cu o cromatică deosebită, brandurile Hansgrohe și Bemeta fiind recunoscute pentru aceste calități.

În concluzie, dimensiunea unei băi de casă sau de apartament normale depinde de mai mulți factori, însă în timp ce proprietarii primelor pot decide atât mărimea, cât și numărul acestora, cei care locuiesc în blocuri vor trebui să își creeze confortul pe care și-l doresc în spațiul disponibil. Din fericire, aceasta este și cheia unei amenajări plăcute: îmbinarea utilului cu funcționalitatea și cu frumosul în funcție de preferințe.

Sursa foto: Pexels.com, Sensodays.ro.