Rafinamentul și farmecul nu trebuie să lipsească dintr-o baie cochetă, chiar dacă aceasta are dimensiuni reduse. O încăpere mică este și ea ofertantă în ceea ce privește aspectul estetic. Pentru a obține look-ul dorit, trebuie să ai o abordare coerentă în ceea ce privește stilul de amenajare. De asemenea, este recomandat să pui în aplicare câteva metode prin care să optimizezi spațiul pe care îl ai la dispoziție.
În continuare, vei afla în ce stiluri poți aranja o baie mică, ce idei să pui în aplicare și ce erori să eviți atunci când amenajezi o astfel de încăpere.
Cuprins
Stiluri de amenajare a unei băi mici
Ca toate celelalte camere ale unei case, baia are nevoie de atenție atunci când începi amenajarea. Pentru ca proiectul să se finalizeze cu succes, iar tu să te bucuri de rezultat, este absolut necesar să știi încă de la început cum îți dorești să arate aceasta. Prin urmare, vei fi nevoit să alegi un stil, iar toate elementele decorative sau utilitare să fie abordate în mod unitar și coerent. În continuare, vei afla mai multe despre unele dintre cele mai elegante tipuri de design, potrivite pentru băile mici de apartament, garsonieră sau casă.
- Stilul minimalist
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că minimalismul câștigă teren în fața celorlalte estetici atunci când vine vorba de decorațiuni interioare. Prin urmare, dacă ești tentat să abordezi acest stil, vei descoperi că este la fel de practic pe cât este de aspectuos. Se caracterizează prin linii geometrice simple și clare, culori neutre și materiale mate. Culoarea albă este cel mai des întâlnită în astfel de amenajări, însă poți pune în aplicare și idei mai îndrăznețe, precum asocierea a două nuanțe, dintre care una este dominantă. Ceea ce trebuie să eviți sunt aglomerările de obiecte sau motive decorative. Rezumă-te doar la mobilierul și obiectele strict necesare.
Prin urmare, alege plăci de gresie și faianță care vor crea un pattern interesant, adaugă accesorii cochete, care ies în evidență și asigură-te că ai lumină în abundență, cu ajutorul spoturilor și al oglinzilor cu LED. Unul dintre cele mai renumite branduri în materie de placări și pardoseli este Iris Ceramica, în oferta cărora vei găsi produse din materiale de calitate superioară.
- Stilul rustic
Deși multe persoane au prejudecata conform căreia stilul rustic nu poate fi luxos, este foarte ușor de demonstrat că această impresie este falsă. Mobilierul din lemn caracteristic acestui tip de design oferă un farmec aparte încăperii, oferind o notă de eleganță și autenticitate chiar și celor mai restrânse încăperi.
Așadar, poti opta pentru obiecte realizate din lemn și metal, care vor crea un efect spectaculos în contrast cu elementele de culoare albă ale băii, precum lavoarul sau pereții.
- Stilul romantic
Acest tip de design este caracterizat printr-un aspect luxuriant, cu detalii ornamentale bogate, materiale premium și finisaje elegante, realizate impecabil. Deși este mai dificil de integrat într-o încăpere de mici dimensiuni, reprezintă alegerea potrivită pentru cei care își doresc o locuință specială, ieșită din tipare.
Dacă dimensiunile îți permit, elementul cel mai fermecător al unei astfel de băi este cada freestanding cu elemente decorative romantice, precum modelele din gama Besco. Pardoseala și plăcile de gresie trebuie să reflecte întru totul spiritul nostalgic, visător și optimist al acestui stil de amenajare. Așadar, nu ezita să alegi pattern-uri care să îmbie privirea și să producă emoție.
- Stilul vintage
Acest tip de amenajare se potrivește îndeosebi persoanelor cu firi artistice. De obicei, băile ce poartă această amprentă stilistică au un aspect neobișnuit, cu obiecte decorative inedite, inspirate din estetica deceniilor și secolelor trecute. Selectând produse premium, cum sunt cele din gama Steinberg, vei oferi acea notă contemporană, plină de rafinament, la care apelează mulți dintre decoratorii experimentați atunci când aleg stilul vintage.
În acest scop, alege accesorii cu aspect retro. Sisteme de duș incastrate, bateriile pentru lavoare sau oglinzile sunt cele care vor atrage privirile, creând o estetică ce inspiră lux și opulență, chiar și într-un spațiu de dimensiuni limitate. În acest sens, obiectele de mobilier Kartell se numără printre cele mai reușite creații.
Dintre toate stilurile enumerate mai sus, Sensodays îți recomandă să mergi pe varianta minimalismului atunci când amenajezi o baie mică. Este cel mai ușor de pus în practică într-un spațiu restrâns și va crea o atmosferă futuristă și luxoasă, în același timp.
Sfaturi și idei pentru o amenajare reușită
În etapa ulterioară alegerii stilului de amenajare, va trebui să iei în considerare acele metode practice prin care să optimizezi utilizarea spațiului pe care îl ai la dispoziție. Designerii propun o serie de metode prin care să reduci cât mai mult din obiectele și sistemele care nu îți sunt necesare și să te orientezi către soluții pentru nevoile esențiale. Iată cum să amenajezi o baie de dimensiuni mici, păstrându-i eleganța și aspectul estetic.
- Montează cabină de duș walk-in
În multe dintre cazuri, instalarea unei căzi nu va fi posibilă și nici necesară. În epoca modernă, un astfel de obiect utilitar este adesea redundant, deoarece tot mai puțini oameni au timp să petreacă timp îndelungat pentru a face baie. Multe persoane de succes, al căror program este extrem de încărcat, preferă să opteze pentru o cabină de duș de tip walk-in, cum sunt cele din gama SanSwiss, realizate din sticlă securizată, cu un design simplu și elegant.
- Instalează un vas de WC cu funcție de bideu
Tot cu scopul de a ocupa cât mai puțin spațiu, specialiștii recomandă comasarea cât mai multor funcții într-un singur sistem. De aceea, în catalogul Sensodays, vei găsi vase de wc cu tehnologii avansate, care îndeplinesc și rol de bideu, pentru ca tu să te bucuri de toate avantajele mai multor produse într-unul singur. Alege un model suspendat, precum cele marca Duravit, de dimensiuni mai mici, care ocupă semnificativ mai puțin spațiu decât cele convenționale. Pe lângă beneficiile utilitare, acestea au și un aspect cu totul special.
- Apelează la mobilier suspendat
Nu numai în privința vasului de WC trebuie să te rezumi la corpuri de acest tip. De exemplu, și lavoarul sau diverse piese din cadrul mobilierului de baie pot fi suspendate pe perete. În acest fel, te bucuri atât de spațiu de depozitare și organizare a obiectelor de îngrijire personală, cât și de o optimizare a suprafețelor ocupate. În funcție de nevoile tale, poți alege între modele cu unul, două sau mai multe sertare, precum cele din gama Ideal Standard, renumite pentru calitatea și design-ul lor.
- Nu introduce prea multe elemente decorative
Deși dorința de a înfrumuseța orice încăpere din locuință poate fi una bazată pe intenții bune, adesea, un număr exagerat de mare de obiecte ornamentale pot avea efectul opus celui dorit. Vazele, plantele decorative, ilustrațiile sau tablourile trebuie să se regăsească în baie în număr redus, deoarece vor ocupa spațiu prețios. Pentru a înfrumuseța încăperea, poți să apelezi la accesorii inedite, precum bateria de lavoar cu aspect mat ori o savonieră cu un design plăcut.
- Montează o oglindă de mari dimensiuni
Unul dintre cele secretele pe care designerii le folosesc pentru a crea impresia unui spațiu mai vast este montarea unei suprafețe reflectorizante de mari dimensiuni. Aceasta poate avea diferite forme. Cele rotunde sau hexagonale adaugă o notă de originalitate, oricât de simplu ar fi decorată încăperea în care se află. În plus, dacă ai nevoie de spațiu de depozitare suplimentar, poți alege pentru un model care îți oferă această opțiune.
- Folosește maximum 2 culori pentru a amenaja
De asemenea, pentru a obține iluzia unei încăperi spațioase, trebuie să fii atent la selectarea culorilor folosite. Pentru pereți și pardoseală, rezumă-te la maximum două culori. Altfel, apare riscul ca aceștia să pară fragmentați, iar întinderea camerei va fi, din punct de vedere vizual, mai mică decât ți-ai dori. Folosește culori deschise și apropiate ca nuanță. Printre cele mai potrivite opțiuni se numără alb, bej, roz pal, turcoaz sau albastru.
- Apelează la un panou de sticlă pentru a separa dușul
Pentru a menține baia într-o stare bună timp îndelungat, este indicat să limitezi cât mai mult împrăștierea stropilor de apă pe podea. Panourile pentru cadă de sticlă îți oferă această posibilitate, fără să afecteze integritatea vizuală a băii. Acestea sunt ideale în cazul în care ai optat pentru montarea unei căzi, însă spațiul din jur este prea mic, iar obiectele de mobilier pot fi afectate de apa care provine de aici. Evită să montezi perdea de duș opacă, deoarece va crea impresia că baia este mult mai mică.
- Instalează mai multe surse de iluminare
Un spațiu bine luminat pare mai voluminos și mai încăpător decât unul întunecat. O singură sursă de lumină, oricât de puternică ar fi, nu este suficientă pentru a crea ambianța necesară într-o baie de mici dimensiuni. Aceasta duce la apariția a numeroase umbre în diverse unghiuri ale camerei. De aceea, este recomandat să apelezi la mai multe corpuri de iluminat pentru baie. Printre acestea se numără oglindă cu LED, spoturile și aplicele.
- Folosește cuiere în loc de bară de prosoape
Oricât de ușor de folosit ar fi barele pentru prosoape, cuierele sunt mai potrivite pentru băile mici, datorită faptului că ocupă extrem de puțin spațiu și pot fi poziționate aproape oriunde în cadrul încăperii.
- Implementează un sistem de încălzire prin pardoseală
Chiar și pentru calorifere există înlocuitoare care să-ți asigure confortul termic atunci când folosești baia. În catalogul Sensodays vei descoperi sisteme de încălzire prin pardoseală, care îți permit să renunți la orice alternativă ce ocupă spațiu în mod inutil. Aceasta poate fi montată sub podea.
- Montează un sistem de duș încastrat
Deoarece cada simplă sau cea pe colț sunt opțiuni inabordabile într-o baie mică, este recomandat să îți asiguri un grad ridicat de confort atunci când faci duș. Așadar, alege modelele încastrate, pe care le poți folosi cu ușurință și care îți acordă o mare libertate de mișcare.
- Renunță la ușile clasice
Nu în ultimul rând, ia în considerare și spațiul necesar deschiderii ușii. Ca să-ți ușurezi existența, montează o ușă glisantă sau alege un model care se poate deschide în exteriorul băii.
Greșeli pe care să le eviți când amenajezi o baie mică
Atunci când nu dispui de mult spațiu, poți avea adesea impresia că ești nevoit să sacrifici și aspectul estetic al unei încăperi. Această preconcepție este falsă, iar decoratorii de interioare știu cel mai bine că există soluții pentru orice provocare.
Cel mai important aspect pe care trebuie să-l iei în considerare este o abordare coerentă a stilului de decorare. Odată ce decizi cum vrei să arate încăperea, poți începe să iei deciziile de natură practică.
O altă părere fără temei este aceea că ai nevoie de multe obiecte pentru a te bucura de lux și confort. Din fericire, în perioada modernă, avansul tehnologic a permis crearea unor sisteme multifuncționale, care îndeplinesc diverse roluri. Astfel, de bucuri de pardoseală deasupra căreia poți instala sistem de dus walk-in, vas de wc cu bideu și oglinzi cu sistem de iluminare. Așadar, nu mai există niciun motiv pentru care să aglomerezi baia cu obiecte inutile. Mulți designeri consideră că poți duce un stil de viață rafinat tocmai prin integrarea conceptelor de simplitate și minimalism.
Dacă optezi pentru materiale de calitate și design simplu, dar de efect, îți poți amenaja ușor baia, chiar dacă aceasta este mică, astfel încât să arate incontestabil.
Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com, unsplash.com, pinterest.com
Întrebări și răspunsuri frecvente despre amenajarea unei băi mici
O baie de dimensiuni reduse poate fi amenajată în orice stil dorești – minimalist, rustic, vintage, romantic, vintage – dacă folosești câteva metode de optimizare a spațiului: instalarea unei cabine de duș walk-in în locul căzii, montarea unor corpuri de mobilă suspendate, utilizarea unei palete cromatice în două nuanțe, evitarea elementelor decorative numeroase și altele.
Pentru a dobândi cât mai mult spațiu într-o baie mică, poți apela la câteva soluții inteligente: instalarea unei uși glisante, montarea unor sisteme multifuncționale, precum vasele de wc cu funcție de bideu, masca de lavoar suspendată sau dușurile încastrate.
Printre erorile pe care să nu le faci în amenajarea unei băi mici se numără următoarele: montarea unei căzi în loc de cabină de duș, alegerea unor corpuri de mobilier de mari dimensiuni, inserarea unui număr prea mare de elemente decorative, alegerea greșită a culorilor.
Cea mai ușoară și mai eficientă soluție este alegerea unei palete cromatice în care albul să fie predominant. Cu toate acestea, poți merge și pe varianta altor nuanțe deschise, precum bej sau culori pastelate. Pentru a crea efectul dorit, este important să te rezumi la una sau două opțiuni atunci când te decizi asupra mobilierului de baie sau pardoselei.
Pentru a face alegerea potrivită în ceea ce privește gresia și faianța, trebuie să ai în vedere stilul de amenajare și dimensiunile băii. Alege o culoare sau un mix de două nuanțe deschise și optează pentru plăci de dimensiuni mari pentru podea, pentru a crea efectul unui spațiu mai extins.