Iluminat hol – Iată cum poți folosi lumina pentru a da viață holului tău!

Idei pentru iluminarea holului

Atunci când vine vorba despre amenajarea sau redecorarea holului, lucrurile se pot complica puțin. Nu este totul la fel de simplu ca atunci când amenajezi un dormitor sau un living, ideile fiind restrânse nu doar de spațiu. În funcție de dimensiunile acestuia, există o mulțime de idei pentru decorare și pentru alegerea corpurilor de iluminat. 

Bineînțeles, un alt aspect important este stilul pe care l-ai ales pentru locuința ta. Având în vedere acest aspect, alegerile sunt multiple, iar tu trebuie să te inspiri de pe internet sau să ceri puțin ajutor unei persoane de specialitate.

Corpuri de iluminat pentru hol – Idei în funcție de preferințele tale

În funcție de lungimea holului și de design, poți alege dintr-o mulțime de variante. Un rol foarte important în alegerea perfectă a corpurilor de iluminat îl are modul în care ai ales să construiești spațiul ce formează vestibulul. 

Dacă ai ales gresie pentru podea, alegerile s-ar putea să fie mai dificil de luat, deoarece suprafața reflectă lumina mai mult decât o face parchetul. De aceea, dacă vrei să ai un hol surprinzător, trebuie să știi cum să te „joci” cu ea, indiferent în forma în care apare; să știi, cu alte cuvinte, cum să profiți la maxim de aceste reflexii jucăușe.  

De asemenea, trebuie să ai grijă atunci când alegi culorile. Acestea au o importanță majoră în armonia estetică de ansamblu. În funcție de preferințele tale, există câteva modele de iluminare pentru hol pe care ar trebui să le iei în considerare.

Corpuri de iluminat neobișnuite

Dispozitivele de iluminare hol cu montaj încastrat, cu un design neobișnuit, sunt o modalitate excelentă dacă vrei să „înviorezi” puțin atmosfera de pe hol. Dacă vrei ca pe hol corpurile de iluminat să fie „vedetele”, elementele spectaculoase care fură imediat privirea invitaților, atunci optează pentru unele masive sau cu forme unice. Pentru ambele categorii Artemide îți va satisface dorințele, venind în anticiparea nevoilor tale cu o mulțime de modele ingenioase. 

Totuși, dacă vrei să surprinzi, poți plusa la acest capitol și în alte moduri. În special dacă ai un hol lung, alege ca, pe lângă corpul principal de iluminat, să mai amplasezi din loc în loc, aleatoriu, alte mici surse de lumină care să completeze și să umple spațiul într-un mod cât se poate de unic și armonios.

Corpuri de iluminat puternice

Dacă îți dorești un hol luminos și vesel, atunci cea mai bună variantă pentru tine este să alegi aplicele. În special dacă vrei să te îndrepți către o estetică contemporană, acestea sunt cea mai bună opțiune. Amplasate pe ambii pereți, în linie dreaptă, aleatoriu sau în forme geometrice,  aranjarea lor este o adevărată probă de imaginație!

Această alegere de amenajare este perfectă mai ales pentru cei care doresc un spațiu bine luminat. În acest caz, o singură plafonieră nu îți va satisface dorințele, dar niște aplice bine alese se vor dovedi surprinzătoare la acest capitol. Modelele clasice și elegante ale celor de la Ideal Lux le fac ideale pentru iluminarea unui astfel de spațiu, așadar nu trebuie să îți faci griji legate de găsirea unora care să se potrivească holului tău. 

Dacă sunt disponibile, luminile cu funcții de estompare pot adăuga funcționalități suplimentare spațiului tău. În funcție de lungimea holului, ai grijă câte corpuri de iluminat montezi astfel încât să nu încarci spațiul prea tare.

Corpuri de iluminat discrete

Dacă este vorba despre un hol în aer liber sau poate chiar un balcon de tip vagon, atunci poți realiza un decor foarte fermecător dacă alegi corpuri de iluminat suspendate în forma unor globuri, precum cele de la Kartell sau orice se potrivește cu designul ales. Folosirea acestui mod de iluminare pentru hol va ajuta la conturarea unei atmosfere generale ce îmbie la liniște și pace. Încearcă să nu alegi becuri prea puternice pentru a nu distruge această idee, de zonă de relaxare și folosește în continuare o lumină difuză.

Idei pentru iluminarea holului
Detalii aici

Corpuri de iluminat masive

Un candelabru sau un corp de iluminat suspendat sub forma unei sfere, de exemplu, reprezintă o alegere excelentă pentru un hol mare. Poți achiziționa lustre deosebite care să ofere un aer de glam, extrem de elegant, care să se potrivească cu restul designului. 

O tematică foarte populară în ultima vreme pentru amenajarea holurilor este cea botanică, cu multe elemente vegetale sau printuri și alte obiecte decorative care să le imite, așa că poți căuta pe internet mai multe modele din care să te inspiri. Dacă ai la dispoziție un spațiu mai lung, poți atârna mai multe corpuri de același fel la rând, pentru o iluminare caldă și proporțională.

Corpuri de iluminat relaxante

Lămpile suspendate de la Eglo sunt o alegere excelentă pentru o zonă de tranziție între două spații, așa cum este holul. Găsește una care să accentueze atmosfera deja conturată a camerei, adăugând un plus de relaxare și căldură. 

De asemenea, asigură-te că poate fi asociată și cu alte corpuri de iluminat pentru ca totul să beneficieze de o iluminare stratificată perfectă. Astfel de lămpi suspendate sunt adesea folosite și pentru alte spații, precum zonele de citit sau cele dedicate relaxarii. Așadar, amplasarea uneia pe hol va declanșa instant în privitor aceeași reacție, iar invitatul tău se va simți în largul său de cum pășește pragul casei.

Corpuri de iluminat pentru spațiile nedelimitate

Dacă locuința ta are un design unic și o arhitectură surprinzătoare, unde spațiile dintre camere nu sunt bine delimitate și pare că se continuă, atunci vei vrea ca și corpurile de iluminat să creeze aceeași senzație. Spoturile sau aplicele sunt întotdeauna o alegere bună și există o mulțime de opțiuni elegante și funcționale din care poți alege.

Dacă vrei să conturezi și mai bine senzația de curgere și contopire a spațiilor din casa ta, atunci poți alege seturi de corpuri de iluminat formate din candelabre sau plafoniere și aplice. 

Dacă nu găsești ceva care să te mulțumească, păstrează aceeași dominantă cromatică. Mergi pe alegeri clasice, elegante, precum nonculorile alb sau negru sau unele neutre, precum gri sau crem. Acestea se potrivesc de minune cu aproape orice design și culori, deoarece nu sar în ochi, ci contribuie discret la conturarea unei armonii de ansamblu.

Corpuri de iluminat de siguranță

Un hol de intrare are nevoie, într-adevăr, de lumină ambientală abundentă pentru siguranță, dar acest lucru nu înseamnă că nu poți alege unele elegante, care să îndeplinească și această funcție. În partea cea mai lată a holului poți instala spoturi și poți utiliza corpuri mai mici în același stil pe lungimea holului pentru o iluminare coerentă. În funcție și de modelul scării sau ambianța generală a casei, poți opta pentru unele moderne sau vintage.

Corpuri de iluminat de graniță

Dacă ai o locuință care se încadrează nici în stilul vintage, dar nici în cel modern, însă le îmbină pe amândouă, atunci poți alege pentru hol o lampă suspendată care să combine accentele metalice și pe cele de lemn, pentru a crea o atmosferă rustică, dar și casnică. În loc să instalezi lampa în centrul tavanului, poți să o poziționezi lângă un perete mai încărcat, care are o măsuță și câteva obiecte, pentru a surprinde.

Corpuri de iluminat tip lampă

Dacă ai un spațiu generos, cu care te poți juca, iar pe hol se regăsesc comode sau corpuri mici de mobilier, tip noptieră, atunci poți folosi și lămpile pentru o iluminare spectaculoasă! O veioză sau lustră bubble poate fi o alegere excelentă nu doar pentru dormitorul tău, ci chiar și pentru hol! 

Ele adaugă căldură spațiului tău și pun în evidență pereții albi și podelele din lemn, cu ajutorul unei lumini difuze. Pe lângă o lustră în formă de bulă, pentru a oferi o iluminare cât mai bună, poți opta și pentru alte lumini încastrate sau corpuri de perete.

Sfaturi și idei pentru un hol mai luminat

Holul, primul spațiu care te întâmpină de fiecare dată când te întorci acasă, ar trebui să fie un loc plină de lumină, primitor, cu un spațiu de depozitare convenabil, dar inteligent ascuns vederii. Din păcate, majoritatea spațiilor de acest fel sunt adesea înguste, iluminate slab și cu spații de depozitare neadecvate. De aceea, dacă și tu te regăsești în aceeași situație, iată câteva idei prin care poți aduce puțină viață acestui spațiu!

 Încearcă să adaugi o oglindă

Cea mai simplă metodă care va amplifica spațiul și va oferi o altă personalitate locului este adăugarea unei oglinzi bine alese. Poziționeaz-o pentru a reflecta atât lumina naturală, cât și alte piese cheie din jur, care ar putea armoniza locul.

Adaugă sticlă în plus

Cel mai bun mod de a face față problemelor cu întunericul este de a introduce mai multă lumină naturală. Chiar și cele mai mici geamuri din ușa din față te pot ajuta în această situație. Poți opta, de asemenea, pentru o mică măsuță care să fie făcută din sticlă. Nu doar că va arăta bine, dar va fi și potrivită, deoarece reflectă, în spațiul din jur, orice sursă de lumină îi atinge suprafața.

Iluminează balustrada

O balustradă din lemn natural poate da impresia de hol întunecat, întrucât lemnul este un material opac, care încarcă mult spațiul. O idee bună pentru a lumina locul este aceea de a vopsi balustrada în alb sau alte culori deschise, care nu doar că vor da impresia de spațiu deschis și vor aduce o notă veselă acestuia, dar vor ajuta și la sporirea reflexiei luminii.

Ce piese de mobilier să alegi pentru holul tău

În funcție de dimensiunile holului tău, ai o mulțime de variante din care poți alege. Dacă vrei să descoperi care sunt cele mai populare piese de mobilier pentru hol pentru a găsi puțină inspirație pentru al tău, iată mai jos câteva variante:

Măsuțe

Posibil cea mai populară alegere dintre toate locuințele moderne, măsuțele pentru hol sunt ideale pentru casa ta. Cu modelul îngust, sunt perfecte pentru a avea cât mai mult loc la dispoziție numai pentru tine. Se potrivesc perfect oricărui design, fiind ușor de alăturat atât unui spațiu amenajat în stil vintage, cât și unuia în stil modern.

Pantofar

Multe holuri arată dezorganizat și neplăcut atunci când le lipsește un pantofar. Să lași încălțămintea neglijent pe jos nu poate fi un lucru care să aducă stil și să înfrumusețeze holul locuinței tale. Cea mai bună variantă pentru a scăpa de această greșeală de amenajare este să optezi pentru un pantofar. Dimensiunile acestuia pot varia foarte mult, la fel și modelele. Ai posibilitatea să alegi ce consideri că se potrivește cel mai bine locuinței tale, iar totul se află doar la un click distanță.

 Băncuță cu spațiu de depozitare

Acestea sunt extrem de populare deoarece pot fi folosite în două scopuri, pentru a te așeza și pentru a depozita diverse lucruri. Poate oferi o cantitate generoasă de spațiu de depozitare sub scaun, plus un loc confortabil pe care să te așezi atunci când te încalți sau când îți dai jos pantofii. 

În afară de aceste băncuțe clasice, mai există și alte alternative mai simplificate, cum ar fi banchetele, fără compartimente de depozitare. Totuși, nu uita de stilul pe care l-ai ales pentru locuința sau holul tău. Alege ceva care să fie în armonie cu mobilierul din jur și cu corpurile de iluminat.

Oglinzi pentru hol

Oglinzile sunt perfecte pentru majoritatea încăperilor, dar mai ales pentru holuri. Realizează iluzia unui spațiu mai mare și reflectă, de asemenea, lumina, ceea ce ajută la iluminarea unei zone care deseori nu se bucură de foarte multă lumină naturală. Un alt avantaj practic este că plasarea uneia pe hol îți va permite să îți verifici aspectul înainte de a părăsi casa, mai ales dacă optezi pentru una înaltă.

Scaune pentru hol

Scaunele de ocazii sunt adesea folosite în holuri sau pe coridoare mai mari în interiorul caselor. Acestea oferă avantajul practic de a oferi un loc în care să stai atunci când te încalți și ocupă mai puțin spațiu decât o băncuță. De asemenea, dacă ai o locuință foarte modernă și elegantă, un astfel de scaun se va potrivi mult mai bine cu designul casei. Este, în plus și un obiect decorativ atrăgător, care va atrage privirea oricui intră pentru prima dată în casă. Mărimile și stilurile scaunelor variază foarte mult, dar încearcă să te gândești dinainte ce țesături ar fi potrivite pentru a rezista uzurii de zi cu zi și care să se potrivească, în același timp, dominantei stilistice destinate acestui spațiu.

Corpurile de iluminat pentru hol pot lua multe forme și stiluri în funcție de spațiul și nevoile tale. Ia în considerare dimensiunea holului sau a intrării, înălțimea tavanului și a celorlalte surse de iluminare. În plus, nu uita de tot ce ține de estetica locuinței tale. Nu te teme să folosești diferite corpuri de iluminat, pentru a oferi puțin stil și personalitate casei tale!

Surse foto: Pexels.com, Sensodays.com