Idei de amenajare a unui dormitor îngust – Sfaturi pentru maximizarea spațiului

Idei de amenajare a unui dormitor îngust

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din casă, unde este necesar să găsești un confort sporit, pentru a avea parte de momente de relaxare la finalul zilei. Acesta trebuie să fie foarte primitor, călduros și realizat după bunul plac, pentru a te simți excelent.

Dacă locuiești la bloc, poate că nu poți avea dormitorul pe cât de mare ți-l dorești, însă acest lucru nu trebuie sa te demoralizeze. Cu ajutorul unor mici sfaturi și trucuri, poți reuși să obții spațiul mult dorit, chiar și într-o încăpere îngustă.

Cu alte cuvinte, nu contează dimensiunile spațiului de dormit, ci felul în care alegi să-l amenajezi.

Idei de amenajare a unui dormitor îngust – Stilul ideal de amenajare

Există foarte multe stiluri de amenajare deosebite, moderne, care te pot ajuta să ai o casă spectaculoasă, însă trebuie să alegi cu mare grijă designul potrivit pentru nevoile și dorințele tale.

Astfel, chiar dacă îți place la nebunie stilul vintage, este nevoie să te axezi pe cel minimalist, mai ales dacă ai casa de dimensiuni mici. Acest tip de design este unul modern, dar care pune preț pe lucrurile simple, pe nuanțele deschise și pe maximizarea spațiului din casă prin intermediul pieselor de mobilier inteligente.

Caracteristicile stilului minimalist:

  • Accent pus pe lumina naturală, pentru obținerea unei atmosfere primitoare
  • Utilizarea unei game restrânse de culori și de materiale, pentru un aspect curat, simplu, luminos
  • Nuanțe cât mai calde și doar câteva elemente colorate, care să iasă în evidență
  • Alegerea unor piese de mobilier care pot fi folosite în diferite scopuri
  • Accent pus pe spațiile de depozitare, pentru ca aspectul general al dormitorului să nu fie unul prea încărcat de cărți, de albume foto sau de tot felul de lucruri de acest fel

Accent pus doar pe câteva piese de mobilier sau decorațiuni

Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Detalii aici
Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Detalii aici
Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Detalii aici

Este clar că nu este ușor să amenajezi un dormitor lung și îngust, însă cu trucurile potrivite, acest lucru nu este imposibil de făcut. Dacă ții cont de toate aceste caracteristici ale stilului minimalist, vei vedea că dormitorul îngust al casei tale se va transforma încet-încet în unul destul de încăpător, cel puțin din punct de vedere vizual.

În cazul în care vrei să încerci amenajarea unui design complex, este foarte greu să reușești să obții spațiul mult dorit. De exemplu, stilul vintage este unul destul de încărcat, care conține foarte multe elemente, detalii și nuanțe contradictorii, lucru care ar putea micșora vizual și mai mult încăperea.

Idei de amenajare a unui dormitor îngust – Obiectele care trebuie să se regăsească în acest spațiu

După cum ai aflat deja, amenajarea unui dormitor îngust trebuie să fie făcută într-un mod cât mai inteligent. De aceea, este esential ca în această camera să se regăsească câteva obiecte, care au menirea de a aduce un plus de spațiu.

Printre acestea se numără:

  •  Cutii de depozitare

Este ideal să alegi câteva cutii de dimensiuni mari în care să amplasezi toate lucrurile de dimensiuni mici, de care știi că nu ai nevoie zilnic. În acest fel, obții mai mult spațiu pe etajere și pe noptiere, lucru care conduce la realizarea unei camere aerisite, luminoase, nu ticsite.

Cutiile de depozitare pot avea diverse culori, de la maro până la roz, în funcție de preferințele tale. În cazul în care alegi să adaugi cu ajutorul acestora o pată de culoare în cameră, este bine să te orientezi doar spre nuanțe plăcute. Altfel spus, nu alege cutii verzi, dacă acestea nu se potrivesc cu nimic din cameră și dacă nu o consideri o nuanță care să te reprezinte. Dormitorul trebuie amenajat cu foarte mult bun gust și conform dorințele tale.

De asemenea, noptierele pot fi și ele alese astfel încât să nu ocupe mult loc în cameră, iar unele cu un design deosebit și simplist vor înfrumuseța dormitorul.

Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Detalii aici
  • Etajere sau comode

Este esențial să adaugi câteva etajere sau comode în dreptul unui perete gol. Acest lucru te-ar putea ajuta să așezi la vedere lucrurile de care ai cu adevărat nevoie zilnic sau anumite piese de decor, însă într-un mod subtil, astfel încât să nu încarci aspectul camerei. Bineînțeles, nu trebuie să faci abuz de aceste piese, ci trebuie să le lași și pe acestea cât mai libere.Câteva exemple bune de comodă în acest sens sunt cele de la Kartell, ce nu ocupă mult spațiu, sunt foarte practice, funcționale, iar designul lor simplist, dar atractiv, se potrivește oricărei locuințe.

Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Detalii aici
Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Detalii aici
  • Piese de mobilier multifuncționale

Piesele de mobilier trebuie să aibă mai multe funcții atunci când vrei să amenajezi un dormitor îngust. De exemplu, un taburet nu trebuie să aibă doar funcția de scaun, ci și de depozitare. Există unele modele cu capac detașabil, astfel încât să poți introduce în acesta pături și lenjerii de pat care să îți încânte simțurile.

Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Detalii aici
Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Detalii aici
Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Detalii aici

Un alt exemplu foarte bun este patul cu sertare sau cu spațiu de depozitare. Este recomandat să-ți îndrepți atenția spre o astfel de variantă, deoarece poți amplasa în interiorul sertarelor sau sub această piesă de mobilier, în cutii, pijamalele, pernele sau pilotele. Acest lucru te poate ajuta să maximizezi ca la carte spațiul.

Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Detalii aici

Nici banchetele care se poziționează la capătul patului nu trebuie neglijate, mai ales dacă prezintă spațiu de depozitare. Acestea trebuie alese în funcție de culoarea lenjeriei de pat, astfel încât aceste două piese să pară un întreg.

Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Detalii aici
Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Detalii aici

Un ultim sfat în acest sens, este să nu te orientezi spre produsele ieftine, ci spre piesele de mobilier de calitate superioară, așa cum sunt cele de la Gamma Arredamenti și Kartell, pentru a face investiții inteligente. În momentul în care te ghidezi doar după preț, există șanse mari ca în scurt timp să trebuiască să înlocuiești produsul abia luat, din cauza defectelor sau din lipsa rezistenței.

  • Oglinzi

Oglinzile au puterea de a aduce un plus de spațiu, mai ales dacă acestea sunt folosite în mod excesiv. Prin urmare, dacă alegi să îmbraci un perete întreg în oglindă, ai de câștigat. Multe persoane aleg ca în dormitor să decoreze și tavanul cu oglinzi, însă acest lucru depinde doar de preferințele tale.

În cazul în care nu te încântă ideea unui perete din oglindă, poți amplasa lângă pat un model de sine stătător, cu picior și poți alege un dulap de haine cu uși de acest fel. Acestea două idei sunt clasice și pot fi puse în aplicare cu mare ușurință.Adaugă pe lista de cumpărături toate aceste produse, pentru a obține spațiul pe care ți-l dorești în această cameră atât de elementară în casă. Așa cum bucătăria trebuie să fie făcută ca la carte, nici dormitorul nu trebuie neglijat, fapt pentru care, dacă dimensiunile spațiului de dormit nu sunt foarte satisfăcătoare, trebuie să faci tot posibilul să obții confortul visat. Dacă alegi să amenajezi camera cu aceste obiecte, spațiul nu va mai fi o problemă pentru tine.

Idei de amenajare a unui dormitor îngust – Sfaturi simple de maximizare a spațiului cu ajutorul obiectelor de decor

În cazul în care ai cumpărat toate lucrurile de mai sus, însă încă nu ai impresia că dormitorul pare mai mare, este bine să mai iei în calcul câteva sfaturi esențiale. Urmărește cu atenție lista de mai jos, pentru ca într-un final să te bucuri de un rezultat de nota 10. Acordă o importanță sporită acestor detalii, deoarece acestea joacă un rol important, chiar dacă la prima vedere nu poate părea așa.

  • Optează pentru mobilier cu design simplu

Mobilierul trebuie să fie cât mai simplu, pentru a ajuta la obținerea unui dormitor mai mare. Nu este indicat îți îndrepți atenția spre piesele de mobilier foarte colorate sau cu diferite detalii care ies în evidență.

Acest lucru nu înseamnă că mobilierul nu poate avea forme abstracte. Poți alege orice tip de șifonier dorești și orice formă de pat, atâta timp cât acestea sunt în nuanțe deschise și nu încarcă aspectul camerei.

Idei de amenajare a unui dormitor îngust
  • Perdea și draperii albe

După cum știi deja, în stilul minimalist de amenajare se pune mare accent pe lumina naturală și pe nuanțele deschise la culoare. De aceea, perdelele și draperiile camerei trebuie să fie albe, pentru ca lumina exterioară să poată pătrunde cât mai mult în cameră.

În plus, este recomandat ca aceste elemente să fie simple, să nu aibă imprimeuri, ca să nu încarce aspectul dormitorului. În cazul în care alegi o draperie cu model floral, sunt mici șansele ca zona de dormit să mai pară foarte spațioasă, deoarece printurile sunt foarte încărcate, de obicei.

  • Covoare de dimensiuni mici

Dacă alegi ca într-un dormitor mic să pui un covor de dimensiuni foarte mari, nu mai au rost toate celelalte sfaturi pentru maximizarea spațiului. De aceea, este indicat să te orientezi doar spre modelele mici de covoare în nuanțe foarte deschise. Le poți amplasa în lateralele patului și în fața acestuia. 

Cele mai râvnite tipuri de covoare sunt acelea uni, în culori neutre, foarte moderne și cu un aspect luxos. Acesta model reușește să scoată din anonimat orice cameră anostă, în care nu este conturată o personalitate, mai ales dacă reprezintă un contrapunct vizual (un astfel de articol de culoare gri, de exemplu, poziționat într-un spațiu unde podeaua este de o nuanță deschisă va crea un contrast foarte plăcut).

Ceea ce este de reținut este faptul că acest tip de covor poate fi amplasat și sub scaunul de la birou sau lada de la capătul patului. De asemenea, în cazul în care este loc în jurul patului, pot fi adăugate unele dreptunghiulare, ce vor încadra piesa de mobilă în față, în stânga și în dreapta acestuia. Acest lucru ajută la și din punct de vedere al confortului, deoarece, la trezire, tălpile nu vor simți răcoarea podelei, ci materialul plăcut și călduros al covorului.

Idei de amenajare a unui dormitor îngust
  • Decorațiuni mici și elegante

În cazul în care adori decorațiunile și știi ce rol important joacă acestea în formarea personalității unei încăperi, atunci este bine să le iei în calcul, deoarece pot înfrumuseța cu mult aspectul zonei de dormit. Cu toate acestea, este indicat să te axezi doar pe cele de dimensiuni mici, care pot fi așezate pe etajere, pe noptiere sau măsuța de machiaj.

Poți lua în vedere statuetele din porțelan sau pe cele din cupru antichizat, deoarece au un aspect cu totul aparte și aduc un plus de eleganță dormitorului.

  • Becuri LED

Un alt sfat foarte prețios este faptul că un dormitor îngust este indicat să fie luminat cu ajutorul unor becuri LED. Pe lângă faptul că acestea sunt foarte economice și ușor de găsit în toate magazinele, copiază lumina naturală, preferată atât de mult de designul minimalist.

În plus, aceste becuri te pot ajuta să citești seara în pat, fără a te durea ochii sau a avea nevoie de o altă sursă de lumină suplimentară.

Idei de amenajare a unui dormitor îngust – Imagini menite să te inspire și să te ajute la transformarea camerei

Ideile de amenajare ale unui dormitor îngust și lung sunt destul de limitate, deoarece trebuie urmate câteva reguli stricte, menite să ofere rezultatul mult dorit. De aceea, dacă îți dorești o privire și o viziune mai detaliată și mai bună asupra acestui tip de amenajare, este bine să urmărești imaginile de mai jos.

Camerele prezentate sunt realizate de către designeri de interior cu experiență, care știu cu exactitate cum să transforme orice încăpere în funcție de dorințele proprietarului. În seria de poze de mai jos sunt înșiruite doar dormitoare mici, făcute să pară mari cu ajutorul elementelor regăsite în interior.

Te poți inspira sau poți copia cele mai bune idei, astfel încât să fii mulțumit și satisfăcut pe deplin de dormitorul în care te relaxezi la finalul zilelor obositoare.

Dacă ai urmărit cu atenție toate aceste imagini, cu siguranță ai înțeles pe deplin ce trebuie să faci astfel încât dormitorul mic și îngust al apartamentului tău să pară mai mare, mai spațios și mai confortabil.

Cel mai bine este să nu te ambitionezi să faci totul de unul singur, mai ales dacă nu cunoști foarte multe informații în domeniu. Cu siguranță te poți ghida după sfaturile primite mai sus, însă este mai bine să ceri părerea unui profesionist.

În cele din urmă, nu fi dezamăgit dacă nu ai un dormitor la fel de mare precum în filme, deoarece, de multe ori, camerele mici sunt mult mai primitoare și călduroase decât cele foarte mari. Astfel, dă-ți toată silința să amenajezi în mod corect camera și bucură-te de un spațiu modern.

Sursa foto: Pixabay.com, Pinterest.com