Dintotdeauna bucătăria a fost camera în care se gătea și se lua masa, însă de-a lungul timpului utilitatea spațiilor dintr-o locuință a devenit din ce în ce mai versatilă. Amenajările moderne permit integrarea de mobilier care să aducă note de eleganță, rafinament si chiar accente de culoare, astfel încât funcționalitatea să se îmbine cu stilul.
Mobilierul de bucătărie a evoluat și el cu această ocazie, astfel că o canapea sau un colțar poate fi integrat destul de ușor în ziua de azi chiar și în cele mai mici încăperi, oferind mai mult confort și chiar ajutând la optimizarea spațiului în multe cazuri.
Așadar, dacă plănuiești să amenajezi o bucătărie cu canapea sau colțar, află din rândurile de mai jos care sunt principalele avantaje ale acestui tip de amenajare.
Cuprins
Bucătărie cu canapea – Opțiuni pentru spații mari și mici
Deși principalul rol al bucătăriei este pregătirea și servirea mesei, odată cu posibilitatea creări livingului cu spațiu de dining și apariția conceptului open space, rolul camerelor dintr-o casă sau apartament s-a transformat într-unul hibrid, permițând astfel îmbinarea mai multor stiluri de amenajare.
În ziua de azi, dacă îți dorești o bucătărie modernă cu canapea sau colțar, un principal avantaj este că poți alege mobilier dedicat acestei zone atât pentru camerele închise, cât și pentru cele de tip open space sau americane. Astfel, poți beneficia de:
- culori neutre sau tari pentru a oferi personalitate bucătăriei tale;
- canapele sau colțare de dimensiuni diferite care să încapă chiar și în cele mai mici spatii;
- confort sporit pentru luatul meselor în familie;
- mai mult spațiu atunci când optezi pentru o canapea sau un colțar de dimensiuni mici.
Chiar și atunci când vrei să amenajezi o bucătărie mică cu canapea, ai destul de multe opțiuni în ceea ce privește canapelele, printre cele mai potrivite opțiuni fiind cele de la Kartell, care se remarcă prin dimensiuni reduse, culori vii și calitate deosebită a materialelor.
Pentru bucătăriile mici, canapelele de două locuri completate cu unul sau două scaune sunt destul de potrivite atât din punct de vedere al design-ului cât și al spațiului câștigat, în timp ce colțarele mai mari sunt potrivite încăperilor mari sau chiar celor de tip open space.
Bucătăria cu colțar – Cum transformi clasicul în modern
Bucătăria cu colțar amenajată în stil clasic reprezintă idee populară la începutul anilor 2000 care a fost în tendințe și care acum poate fi reinterpretată în așa fel încât această cameră să capete un aer nou, modern, elegant și rafinat.
În ziua de azi, o canapea pe colț poate fi o alegere pentru o bucătărie mare sau una de tip open space sau pe colț care este parte integrantă a livingului. Mai mult, aceasta poate fi folosită și în amenajarea unui apartament mic în care funcționalitatea este esențială. Astfel:
- colțarul poate fi cel care delimitează spațiul de dining de cel al livingului;
- de o parte a colțarului poate fi amplasat un blat de tip insulă care să înlocuiască masa tradițională;
- într-o bucătărie mare, colțarul poate înlocui cu succes scaunele;
- canapeaua tip colțar poate fi folosită și în apartamente în care livingul este prevăzut cu spațiu de luat masa.
Amenajarea unei bucătării cu canapea sau colțar are destul de multe avantaje, printre care și versatilitatea: un spațiu clar delimitat poate servi și ca loc pentru musafiri.
Clasicul poate fi transformat în modern cu ajutorul unei canapele pe colț care să înlocuiască colțarul care era odată în tendințe, păstrând totuși acel aer elegant pe care cel din urmă îl dădea bucătăriilor de demult.
Amenajarea bucătăriei cu canapea – Îmbină eleganța cu funcționalitatea
O bucătărie mică amenajată cu o canapea sau colțar va îmbina esteticul cu funcționalitatea și chiar cu latura practică a unei amenajări. De asemenea, partea de gătit poate fi separată vizual de cea în care se ia masa, atunci când pe un perete al încăperii sunt așezate electrocasnicele, iar pe celălalt este creat un spațiu de luat masa și de relaxare în stil scandinav, de exemplu. Cele două zone pot fi puse în valoare atât separat cât și împreună prin iluminat, în funcție de dorințe.
Același stil de amenajare al unei bucătării cu canapea poate fi folosit atât în apartamentele în care spațiul util este limitat și se dorește eleganță și funcționalitate, cât și în case cu dimensiuni generoase unde se vrea pus accentul pe rafinament.
Pentru o bucătărie cu canapea amenajată într-un stil elegant, Gamma Arredamenti și Kartell fiind o alegeri potrivite atât prin dimensiunile care se potrivesc oricărei încăperi, cât și prin culorile deosebite care își vor găsi locul în orice încăpere.
Dacă până acum o bucătărie cu canapea nu era printre ideile tale de amenajare, avantajele prezentate mai sus te-ar putea convinge să o iei în considerare, mai ales că în acest fel vei putea îmbina eleganța cu confortul și funcționalitatea. Mai mult, într-un apartament mic, colțarul poate fi articolul care delimitează spațiile, în timp ce într-o casă mai mare, poate fi piesa de rezistență a unei încăperi cu rol multifuncțional.
Surse foto: Sensodays.ro, Pexels.com